Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Encik Sayang Dan Miss Sweetheart” as Want to Read:
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Encik Sayang Dan Miss Sweetheart

by
3.80  ·  Rating details ·  193 ratings  ·  34 reviews
Kata orang, kerana mulut badan binasa. Rasanya peribahasa itu memang sangat kena untuk aku, sebiji menempek di atas dahi!

“Macam inilah, encik… encik sayang. Sebelum I naik hantu kat sini…”
Kerana mulut, aku dicap sebagai miss sweetheart oleh encik sayang yang semestinya aku tak sayang langsung. Semuanya gara-gara cik gincu merah yang sangat gedik menggeletis macam ulat bulu
...more
Paperback, 619 pages
Published June 2014 by Karyaseni
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Encik Sayang Dan Miss Sweetheart, please sign up.

Be the first to ask a question about Encik Sayang Dan Miss Sweetheart

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.80  · 
Rating details
 ·  193 ratings  ·  34 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
Don ツ
Aug 28, 2017 rated it it was ok
Shelves: mine, bacaan-bm, 2016, 2017
Bolehlah~~ Kinda getting used to Sara's thriller romantic writing. Tak sangka amik dua tahun nak habis baca. Nampak tak, berapa susah daaa...
Kamaliah
Mar 07, 2015 rated it liked it
Shelves: my-collection
Oooo my... Finally I managed to finish my reading.... :)

I started this book long time ago. First few chapters was great.. It was fast n catchy and I enjoyed it but as it progress, it becomes draggy... too draggy till I have to put it down. I guess the timing is not right.

Then... few months after, I picked it up n force myself to finish. And I'm glad that I did. When I continued, it was still draggy but getting n by the time I reached few last chapters, I enjoyed my reading.

I like both characte
...more
Fatini Zulkifli
Jun 18, 2017 rated it it was ok
Shelves: malay-karya-seni
Ada masalah dengan bahasa penulis. Ingatkan ditulis oleh remaja perempuan, mungkin baru nak masuk 20-an. Tapi rupa-rupanya, (dari biografi penulis di belakang novel) penulis pelajar sarjana. Lulusan penulis ialah dalam bidang bioteknologi dari UM , pernah jadi pembantu penyelidik dan eksekutif standard saintifik. Gempak juga resume dia. Tapi bahasa yang digunakan oleh penulis (yang tinggi juga tahap akademik dia) dalam novel ini agak gedik (maaflah kasar, tapi aku kena jujur). Dan sebagai bekas ...more
Nonieღserenity2bliss
May 23, 2014 rated it liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM14. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Cerita yang santai dan agak conflict-free. Cuma ada a few parts yang N rasa macam nyibuk and melalut jer. Mungkin sebab N baca time tengah busy, so that's why N tak nak buang masa baca part yang tak penting...
Intan  Musa
Feb 18, 2015 rated it really liked it
Best! Ada humor dan fast-paced. Syamil Imran sebagai 'Encik Sayang' dan Orked Imani sebagai 'Miss Sweetheart'. Satu perlanggaran di traffic light telah mempertemukan mereka berdua. Kerana mulutnya yang lancang, kini mereka telah ditunangkan. Orked cuba berkali-kali cuba untuk melepaskan diri dari pertunangan itu tetapi tidak menjadi. Encik Sayang makin mendekat. Sunggup haru hidupnya. Selepas kejadian di Gunung Ayam, mereka terus dikahwinkan. Hidup bersama Encik Sayang sungguh mencabar tetapi ad ...more
Yuni
May 09, 2016 rated it liked it
Shelves: 2016, novel-melayu
Permulaan yang lawak. Tak perlu dipaksa, yuni dah gelak sendiri. Cara penyampai hampir sama macam Zuraidah Othman. Tp part lawak lah. Part sedih, serius tu normal lah macam novel melayu yang lain.

Beli buku ini disebabkan penulisnya. Ni sume gara2 Salju Kyoto lah ni. Lepas ni kita try Chan Rak Ter pula yek. Yang Jodoh Itu Milik Kita, maybe tak baca kot sebab dah tengok drama. Spoilt je tertengok drama dulu.

Btw, memang salah satu cara untuk mempromote novel sendiri ye penulis novel Melayu di Mala
...more
Jessica
Jan 27, 2015 rated it it was amazing
2015 - Novel #9

TAMAT! Ohman cerita ni sangat kelakar & menghiburkan. Ku ketawa sorang-sorang bagai orang gila bila baca kisah Orked & Syamil.

Sengal diaorg berdua ni. Orked yg ego taknak ngaku sayang Syamil & Syamil pula agak keanak-anakan. But I like very much. Seronok sangat. Laju jek baca.

Kali ni ringan saja cerita Sara Aisha. Tak payah konflik berat. Recommended!!
...more
Watie Shaari
Done!

Fuh memang mood membaca masih kelaut ni..slow sangat membaca..kalau dulu 2 3 hari boleh dah habiskan sebuah novel. Tapi sekarang dalam seminggu baru habis.

Ini merupakan novel ke 6 yang aku baca karya SA. Sebenarnya aku lagi suka dengan genre aksi thriller daripada SA. Its more enjoyable. Bukan nak kata genre romantik ni tak ok, ianya ok. Tapi aku rasa its more better SA fokus genre aksi. Itu makanan sebenar SA😄

Berbalik kepada Encik Sayang Dan Miss Sweetheart. It totally romantic story. Aku
...more
Izzati Aisyah
Jun 16, 2014 rated it it was amazing
Berbeza dengan 2 buah novel yang telah ditulis oleh cik SA, kali nie novel ke-3 beliau, ESMS digarap dengan penuh santai. Kalau tengah stress tu bolehlah layan si Syamil(En sayang) yang sengal yang si Orked(Miss sweetheart) yang sukar untuk dijangka.

Siapa yang tak suka kalau dapat suami macam en sayang? tulah Orked...lain kali jangan bencikan orang sebenci-bencinya sbb realitinya dah terbalik jadi suka. Kalau sesiapa yang baca novel nie mesti nak seorang lelaki macam karakter en sayang nie. Wala
...more
Faradina Azlin Azahar
May 08, 2014 rated it it was amazing
#countless from PBAKL collections. Ngeeee...

Ngeeee.. dah khatam.

Kesimpulan nak cakap ia mmg sangat sangat sangat sangat best!!! I want to be Orked myself... how lucky to have husband wif shining armour. Ngeeee... lurve it mucho2...

Rasa super ohsem. Mmg terasa nak baca balik part part sengal tp sweet itu... ngeeeee...

Penggunaan nama yg blh dikatakan klasik... orked, melati, cempaka... hahaha.. saya suke... part describing every watak tue mmg berjaya membuatkan air liur terleleh hah.. ngangaaaaa
...more
Naira2975
May 24, 2014 rated it liked it
Shelves: 2014
Book #70 - 2014

I liked it! But personally this is not sara aisha's best.im sorry. It's nice that she's trying to pelbagaikan ceritanya. First novel, kekeluargaan, second, action romance and now agak santai. Shows how versatile she can be. I liked 'chan rak ter' more tho. Im hoping to read more action romance lah kalau boleh from this writer.
Aliza Nai
Jun 08, 2014 rated it it was amazing
If you searching for something yg sengal plus sweet then this is it. Both Syamil and Orked really sengal lah but I love the part when Syamil comfort his wife. Sara attempted on trying different genres memang menjadi dan tidak menghampakan. I love every single piece of her babies so far.
Mimi Aqila
Aug 25, 2019 rated it really liked it
Light, cool fun read. Memang as per cik SA said, buku ni dia tulis just utk santai. Memang santai je. Conflict pun dalam 1-2 camtu je. Dan bukan lah yg membuatkan hati, perasaan macam roller coaster. Memang smooth je.
Ella
Apr 11, 2016 rated it liked it
Orked Imani - 29 yrs old kuat mengelamun, perangai kebudak2an, cepat melenting and very evasive..Adakalanya, matang. Quite egoistic especially towards Mr husband. Really, so immature. Just admit u are in love..kesian si suami.

Syamil Imran - 27 yrs old. Aspiring fashion designer for male clothing. Nakal, kuat menyakat, matang, perasan handsome tahap tak tahu apa nak cakap (tapi itu sebelum dia tahu siapa bekas kekasih Orked) dan a man with vision and mission. Tahap self confidence jatuh merundum
...more
yuhanis khalida
May 28, 2014 rated it it was amazing
cerita nie daebakkkk . sweetttt la sangat sangat . hihi . terima kasih laa kepada my sista beli kan dekat PBKL hari tu .
Azilah
Jun 16, 2014 rated it really liked it
Novel yg santai xde konflik yg berat2 watak2 dlm novel ni pun di garap dgn baik especially watak encik sayang ni kalau nak tau nama sebenar encik sayang ni sila la baca ye...
Inn Auni
May 16, 2017 rated it liked it
Shelves: romance, b-melayu
Pertemuan Orked dan Syamil berlaku di luar dugaan. Kereta Orked telah dilanggar oleh kereta Syamil. Dalam nak berbincang dengan Syamil, kekasih lelaki itu, Misha, buat hal pula marah-marah Orked. Dah Misha asyik bersayang-sayang dengan Syamil, maka Orked pun tanpa segan silu panggil lelaki itu En Sayang. Dan Orked nak Encik Sayang bertanggungjawab ke atas kerosakan keretanya.

Pertemuan dengan Miss Sweetheart, gelaran yang diberikan oleh Syamil kepada Orked dek geram punya pasal, menumbuhkan satu
...more
Bobsr
Dec 04, 2017 rated it liked it
Antara penulis yang aku rasa boleh baca berulangkali - ulasan ni lepas baca kali kedua...

Solid: tak terlajak laju atau terlampau slow meleret-leret

Lawak: takdela sampai gelak terguling-guling, tapi aku rasa lagi best komedi dalam buku ni dibandingkan dengan... Maharaja Lawak dan apa-apa yang sekufu degannya, mangsa tentula miss sweetheart!

Romantik: takde grand wedding atau scene-scene meleleh, menyanyi atau print lirik lagu-lagu jiwang apalagi scene lari keluar negara atau gaduh-besar-sampai-ma
...more
Wan rohani harun
Jun 02, 2017 rated it it was amazing
Shelves: romance-malay
Orked Imani yang biasa2 sahaja. Dipersembahkan dua pilihan: kekasih lama seorang ceo vs tunangan pilihan keluarga.

Pernikahan yg dibina atas pilihan keluarga menghadapi ombak kerna bekas kekasih lama, yang juga seorang ceo ingin "menyelamatkan" Orked daripada seksa bersama lelaki yg "tidak" dicintai.

Biasanya wang dan harta dan pakej lengkap yg dimiliki kekasih lama itu akan menyebabkan misi berjaya. Tapi berjaya kah ceo yg menjadi kegilaan gadis2 diluar sana?

Terpulang kepada pembaca untuk menge
...more
Sha Mohamed
Apr 18, 2018 rated it really liked it
Cerita yang unik.. Watak hero yang nakal, heroin yang garang.. Terjumpa disebabkan pelanggaran kereta.. Tanpa segaja heroin terpanggil hero encik sayang.. Dan hero pula memanggil heroin dengan panggilan miss sweetheart.. Ingatkan selesai urusan kereta dah tak jumpa lagi, rupanya jodoh panjang.. Ditunangkan.. Memang huru hara dibuatnya bila hero luah rasa suka pada heroin dan heroin pula ingat hero main-main.. Penulis berjaya menggarap satu cerita yang sweet, kelakar dan ada rasa sedih juga.. Buk ...more
Nur Adlina
May 31, 2018 rated it it was ok
I read 5 books already including this books. but i'm quite disappointed coz jalan cerita semua sama 100%. ex anda psycho? check! kahwin mula2 xberapa suka antara satu sama lain, check! romantis xhengat, check! i wonder y i bought this kind of book. no more full mode romance book next time, nak habiskan yg ada ni je lpstu nk bca buku ram
シティ
Bacaan santai di PNM e-Reader.
Borrow from Perpustakaan Negara Malaysia Digital Library

Dialog/nukilan yang menarik...
WaNie Jud
Nov 09, 2015 rated it liked it
first of all sy nk ckp..saya sgt annoying dgn ayat sekonyong2 tuhh...aduhh..bpe byk kali nak digunakan...

tp suka cerita ni comel,sweet,cute,kelakar smpai gelak terbahak2...sedih n sgt lite cerita dia...haaaa pendek x review kita...hahahaha... syamil soooo sweet n nakal! orked soooo cute n gile...amril soo kesian n misha soooo annoying! hahahaha...nk bg 4 tp sbb ayat tu aku jd hilang mood nak baca...hahahaha...
Aylahusna Aily
Mar 08, 2015 rated it liked it
Cerita yg sangat santai dan bila baca boleh jatuh suka dgn Encik Sayang. Scene mereka semuanya manis-manis belaka. Mengetengahkan karier sebagai fashion designer dan suka aktiviti sukan lasak. Apa-apa pun tahniah kepada penulis. Novel ni best! :D
Wanshazat
Jan 13, 2016 rated it liked it
3.5 stars

menghabiskan bacaan dalam 1 malam. cerita santai. berbeza corak penulisan dari novel sebelum ni. ayat2 mengayat yang best. heheheh...

tapi kalau aku jadi encik sayang, aku tak bagi miss sweetheart rapat2 dgn amril. jeles jeles.
Sakura Lina
Jun 27, 2014 rated it liked it
ceritanya agak santai tp x seseronok aku membaca Chan Rak Ter.. well mungkin sebab aku suka tgk lakorn that why aku lebih suka Chan Rak Ter.. however,nvl ni x mengecewakan..
Emoon
May 22, 2014 rated it really liked it
Shelves: malay-novels
Menghiburkan.....
Noorhasnizah
May 22, 2014 rated it it was amazing
Shelves: karyaseni
Done
Eda
Aug 10, 2014 rated it did not like it
Cara penulisan yang membosankan. Meleret dan jalan cerita yg monotonous.
« previous 1 3 4 5 6 7 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Tundukkan Playboy Itu
  • Teduhan Kasih
  • Dia... Cinta Yang Kucari
  • Seindahmu
  • Hello it's me
  • Terang  Bulan
  • Couple
  • Benci Amat, Sayang Sangat!
  • Suamiku Paling Sweet
  • Jangan Goda Aku
  • Si Pencuri Hati
  • Khayalan
  • Koloni [M]
  • Yes, Boss!
  • Tiba-Tiba, Dia Ada
  • Seteguh Fayqa
  • Uda & Dara
  • Cik PA Glamor
See similar books…

News & Interviews

Last year, Buzzfeed culture writer Anne Helen Petersen struck a chord with her viral article “How Millennials Became the Burnout Generation.”...
73 likes · 11 comments