Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “DIAgnosis” as Want to Read:
DIAgnosis
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

DIAgnosis

(Siri Diagnosis #1)

3.97  ·  Rating details ·  749 Ratings  ·  151 Reviews
Kalau mahu jadi DOKTOR sebab mahu:

1) Kaya
2) Bergaya
3) 'Glamour'
4) Rasa 'Superior'

Lupakan serta merta. Kuburkan cita-cita mahu jadi doktor segera. Masih banyak kerjaya lain yang dapat berikan kamu semua di atas, bukan kerjaya kedoktoran.

Ini kerjaya yang akan buat kamu rasa betapa dengkelnya ilmu manusia dan betapa hebatnya kuasa Dia. Ini kerjaya yang boleh buat kamu lebih h
...more
Paperback, 142 pages
Published April 2014 by Dubook Press
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about DIAgnosis, please sign up.

Be the first to ask a question about DIAgnosis

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Idayu  Mumtaz Iskandar
Feb 12, 2015 rated it did not like it
This is probably for those who like to take lessons via stories. But it's just not for me. I bought the book being completely wrapped in plastic that I could judge the content in the first place. I read the first 30 pages in the car on my way back home & I must say I'm not really impressed.

I respect that there are truth between the lines but I think what makes it fail is its writing style, that the stories are too short & not deep & overly sarcastic instead of inspiring. The Malays
...more
Azizah
Oct 18, 2014 rated it it was amazing
Shelves: grc-2014, favorite
4.75 star

Membaca buku nipis ini selepas hilangnya tunjang yang paling disayangi & dihormati, buat KakChik menerimanya dengan redha.

Nipis, ringan dan kecil tapi penuh isi, rasa, percaya kita tiada kuasa, wajib redha malah kebergantungan hanya pada DIA.

Barukisu (Balqis)
May 04, 2014 rated it liked it
Aku beli buku ini sebab aku pun bekerja di bidang yang sama. Jadi aku teruja nak tahu macam mana orang yang bekerja di bidang aku menulis dan bagaimana mereka menulis. Juga apakah yang ditulis oleh mereka? Aku tahu ramai doktor-doktor yang menulis tetapi mereka tidak terhad memilih untuk menulis dalam
lingkungan perubatan sahaja, malahan merangkumi bidang-bidang lainnya dan ilmu-ilmu am lainnya yang membuatkan aku kagum.

Tetapi buku ini jelas ditulis tentang doktor dan kerja doktor - merawat orang
...more
Fairuz
Oct 15, 2014 rated it really liked it
Manusia mana yang lebih arif tentang dunia perubatan jika bukan pasukan perubatan itu sendiri. DIAgnosis adalah medium yang berjaya mencelikkan aku mengenai usaha keras serta pengorbanan mereka yang jarang-jarang dirai. Mereka ini sebenarnya menyimpan 1001 kisah tugas yang tidak dijaja keperwiraannya jauh sekali menuntut pujian, mendabik dada.

Dr. Anwar Fazal banyak berkongsi cerpen berbentuk dakwah yang mengingatkan supaya dalam apa jua keadaan sulit yang menimpa, sebaiknya mansuia harus berbali
...more
Aina Dayana Hilmi
Aug 17, 2014 rated it really liked it
Bismillahirrahmanirrahim.

DIAgnosis ditulis oleh tiga orang doktor perubatan yang pakar dalam bidang masing-masing. Ya, seperti yang saya pernah sebut di sini, peluang untuk berdakwah sebenarnya ada di mana-mana tidak kira siapa pun kita. Seorang guru, pekebun, jurukamera, doktor, ustaz, ustazah semuanya mampu untuk berdakwah jika ada kesungguhan dan peluang.

21 bab merangkumi pengalaman mereka di bidang perubatan mencuit hati tatkala berhadapan dengan pelbagai ragam manusia sehari-hari. Sempat me
...more
Siti Salha
May 16, 2015 rated it really liked it
Shelves: malay
Susunan ayat untuk membentuk sebuah cerita oleh tiga orang doktor, kagum!

Memahami istilah kehidupan dan penciptaan dari sudut pandang seorang doktor. Allahuakhbar, agungnya ciptaan Tuhan. Membaca buku ini menjadikan saya kaku untuk beberapa ketika. Mengira denyut nadi di leher, merasa degupan jantung, menikmati setiap helaan nafas, menikmati penglihatan, pendengaran lantas seluruh pergerakan anggota tubuh. Belum cuku syukur lagikan aku?

Cadangan saya, bacalah!
Dyh Usen
Oct 18, 2014 rated it really liked it
Shelves: dubook
Pertama, tahniah buat penulis-penulisnya.
Siapa cakap yang budak sains dan teknikal tak pandai bersastera?
Pergi periksa latar belakang kebanyakan penulis, dan kau sendiri akan ternganga.
Dan soalan seperti, eh ada masa pula depa ni menulis?
Menulis ni kena banyak berangan.
Kau silap! Masa, itu kau sendiri yang aturkan. On the way balik kerja pun kau boleh menulis.
Berangan? Walau sedang memegang scapel blade sekalipun, otak kau boleh cetuskan sesuatu.
Tunggu masa nak muntahkan atas kertas saja.

Jad
...more
The Real SU Jaslin SE
Jun 04, 2014 rated it really liked it
Shelves: general
DIAnogsis-

Bukan senang untuk menjadi seorang khalifah berstatus doktor. Banyak kesabaran dan ketabahan yang perlu dilalui oleh mereka. 2 jam lamanya untuk menghabiskan buku karya Dr. Anwar Fazal, pabila membaca buku ini, Ya! Baru saya tahu, inilah sebenarnya seorang doktor lalui setiap hari, keringatnya menitis demi amanah yang untuk insan terpilih seperti mereka.

Pengalaman demi pengalaman yang pernah dilalui oleh mereka diabadikan di dalam buku ini sekaligus kita tahu bahawa pergorbanan mereka
...more
Kushairi Zuradi
Oct 15, 2014 rated it really liked it
Cerita- cerita yang ringkas dan padat, ada yang lucu, sedih, dan mengingatkan diri tentang dakwah.

sebagai seseorang yang dalam bidang yang sama, saya hargai perincian perubatan yang ada dalam beberapa cerita; adrenalin etc. Mengharapkan lebih banyak cerpen/novel/drama tv yang memberikan perhatian kepada butiran perubatan seperti di dalam buku ini.

Harapnya diagnosis 2 akan memuatkan lebih banyak cerita.

Buku yang menghiburkan, mempunyai pengajaran, tetapi masih boleh dipertingkatkan kualitinya.
Juzlam Hanafi
Oct 17, 2015 rated it liked it
Don't take this personal, but I am not a big fan of this. The writer looked a little bit arrogant in putting the words. Especially the last one.. He keep putting that being a doctor should be looked as humble profession to Allah but I do feel deep down his heart, he really proud to be one. That is a total conflict. He wants to express the humbleness of being a doctor but that kind of write, I don't think he himself get the idea of being humble. Sorry.. 3 stars is the best from me
Plainqoma
Dec 11, 2014 rated it it was amazing
Shelves: 2014
Simple tapi bawa banyak makna yang tersirat. Banyak juga pengajaran dan cerita dunia perubatan. Rasa macam tak cukup mahu lebih lagi cerita-cerita macam ini. Walaupun medical terms banyak dipakai tetapi ada nota kaki untuk rujukan di hujung page. Siapa kata doktor tak boleh nak masuk bidang sastera. Kan.
Intan
Aug 11, 2014 rated it liked it
Suka semua tulisan dr anwar fazal.lagi 2 writer errrrr agak tidak boleh dihadam. Rasa macam baca buku rujukan je. Maybe not my cup of tea. Lebih prefer cerita simple tapi mendalam maksudnya.
chanz
May 13, 2014 rated it really liked it
Rasanya mereka perlukan editor untuk edit lines, paragraphs, spacing dan beberapa perkataan yang sangat obvious salah. All in all, it's a good read. I'm a dietitian, so I am able to comprehend most of the things they wrote. Sungguhpun begitu, penjelasan tentang beberapa aspek klinikal, keadaan pesakit dan terma medikal sangat dihargai, seperti yang dilakukan oleh Dr Aizzat. I really like your Adrenaline!

Anwar Fazal menulis dengan ringkas tetapi isinya padu. Mesej nyata. Sinis. Membuat kita terke
...more
Deanne J
Mar 29, 2015 rated it it was ok
Satu usaha yang wajar dipuji. Bukan mudah menulis sambil menitipkan tinta-tinta yang mengajak kepada kebaikan dan dakwah mengingati besarnya kuasa Tuhan, tambahan pula mereka ini , kebanyakan masa,diluangkan di kamar pesakit.

Sebagai seorang penonton dan peminat siri House MD dan siri siri perubatan yang lainnya, saya amat teruja dengan pembikinan naskhah ini. Cuma saya agak kecewa. Naskhah ini laju, pendekatan emosinya kurang sampai dek penstrukturan ayat yang kurang gramatis dan tiada mainan e
...more
Fuka-chan
Feb 13, 2015 rated it it was amazing
Finished the book in 1hour ++. This is an example of well written doctor book. Satu permulaan, yes, but it is a good start. Aku rasa macam baca blog, a good quality one. Some things that you need to cut short, some thing are well understood by just one line. Permainan watak menarik, tapi aku lebih suka jika setiap cerita ada turun dan naiknya. Doctor's profession is 1/3 human interaction, dan aku seronok jika gelagat manusia diselitkan dalam cerita mereka.

Dan aku suka setiap nota kecil di bawah
...more
norsajidahzulkafli
Sep 23, 2014 rated it it was amazing
Alhamdulillah selesai baca buku terlaris di PBAKL 2014 ni. worth buying worth reading. sedikit sebanyak beri gambaran ttg apa yg dihadapi doktor setiap hari dan apa kaitannya dgn kita yg bukan doktor. paling awesome sbb buku ni diakhiri dgn cerita penutup yg mmg for me sgt da bomb.
Ali
Aug 05, 2018 rated it it was amazing
banyak pengajaran yang penting terutama untuk yang tiba masanya mengambil tanggungjawab sebagai doktor
Ida
Jun 11, 2018 rated it liked it
Bagus sebab ada menceritakan mengenai bidang perubatan... mungkin.
Fara
May 08, 2014 rated it really liked it
Bagi yang pernah berangan nak jadi doktor 20 tahun lalu, memang sukalah saya baca buku macam ini. Maklumlah, mahu tonton Ampang Medik sudah tak bersiaran. Hasil perbandingan dengan drama Grey's Anatomy, sikit-sikit tahulah kita istilah perubatan yang digunakan di dalam dan luar negara tak semuanya sama. (Contoh: Operation Room vs Operation Theater. Tak tahulah kalau itu dalam fiksyen saja)

Ada cerita yang benar-benar menarik, ada yang biasa-biasa saja. Tapi mesej di sebalik setiap cerita boleh di
...more
Nurliyana Amirah
Jun 18, 2015 rated it it was amazing
Aku beli buku ini dgn expectation content dia ala ala Yasmin Mogahed-ish. Rupanya-rupanya it is told in the form of short stories by the doctors through their experience. Mula-mula tu mcm fikir dua kali gak la, i'm i really going to enjoy this? It's hard to judge a book by 3 authors. But to me, each of them had their own impact through what they were trying to convey. My personal favourite would have to be by Dr Aizzat and his wife Dr Azah.

Doctors would appreciate this book more. Because it cle
...more
Ogy Yusof
Jun 26, 2016 rated it really liked it
catatan tiga orang doktor di bahagian masing-masing. Dr Anwar Fazal lebih kepada awalan menjadi doktor dan kes-kes di hospital kerajaan. Macam-macam kisah menarik yang berlaku. Korang jangan main nak komplen jer.. Mungkin memang ada hospital kerajaan yang bermasalah tapi cuma fikir balik kapasiti yang perlu ditanggung dan lagi, doktor pun manusia.. Jangan harap 100% diaorang boleh serve semua patients dalam satu masa.. Bukan robot beb..

Dr Azah pula, kisahnya lebih cenderung pada kisah paediatri
...more
Damai Hanifa
Jan 25, 2015 rated it really liked it
"Hidup ini penuh dengan kejutan. Mungkin pagi semalam kita sempat mengucup tangan ibu bapa kita dan pagi keesokannya pula mereka sudah tiada. Boleh jadi malam semalam adalah malam terakhir kita tidur di sebelah insan tersayang, siapa tahu malam keesokannya, kita tidur sendirian bertemankan bintang."

Penulisan yang bersekitarkan kehidupan pengamal perubatan dan bercampur baur emosi. Ada yang membuatkan pembaca tersenyum, dan ada yang menyesakkan dada.

Sedikit sebanyak pembaca mendapat gambaran tent
...more
Sarah Yasmin
Aug 12, 2015 rated it really liked it
Shelves: read-2015
Tahniah buat para penulis buku ini iaitu para doktor sekalian. Jujur aku katakan bahawa buku Diagnosis merupakan sebuah bahan bacaan yang baik. Bukan sahaja tertumpu kepada pembaca di bidang perubatan, malah kesemua lapisan umur pembaca digalakkan membaca buku ini kerana terdapat sedikit sebanyak dapat mengambil pengajaran tentang perjalanan hidup seorang manusia di muka bumi ini. Tugas sebagai seorang doktor sememangnya bukannya mudah. Ia memerlukan pengorbanan dan usaha yang gigih demi menyela ...more
Nabila Azureen
Feb 18, 2015 rated it liked it
Sejujurnya aku bukanlah peminat buku bergenre fiksyen. Penulisan Dr Anwar bagiku terlalu pendek untuk dijadikan tinta satira. Aku mengharapkan sesuatu yang lebih, bukan hanya sekadar analogi. Bagi aku penulisan Dr Azzah dan Dr Aizzat lebih bermakna. Adrenalin antara satu penulisan yang aku kira penuh teliti dan berkesan, sama berkesan seperti penulisan Ben Carson, Atul Gawande etc.

Aku berharap lebih ramai penulis penulis freelance dari pelbagai latar belakang untuk mengisi industri penulisan nov
...more
F. Hanim
Jul 26, 2014 rated it liked it
Tulisan Dr. Aizzat paling terkesan, terkejut pesakit eksiden parah dengan brain tissue bagai dan penamat berjaya juga buat aku menangis.

"Benar, hidup itu penuh dengan kejutan"

Yang Halal Itu Indah dari Dr. Anwar Fazal agak sweet juga yep haha.

Light reading tapi medical terms yang payah tu boleh letak tepi. Rajin-rajin nanti boleh kasi google buat bacaan tambahan.
Amir Fazwan
Oct 12, 2014 rated it it was amazing
Setiap cerita diakhiri dengan pengajaran,hadis dan mengingatkan kepada pencipta kita.
Bahasa 'kita-kita'. Mudah untuk diterima oleh golongan muda.

Full review ( 1st time buat. haha)
http://youtu.be/VfQ8xSH81y8
Amirah Fathiyah
Apr 15, 2015 rated it it was amazing
Best sangat. Banyak benda baharu dapat belajar bila baca buku ni. I especially like the last cerpen bila dia explain pasal tempurung kepala dan selaput luar jantung tu.
Afiqah Ahmad
Feb 22, 2015 rated it liked it
It is a fact that this book is quite popular. But, it is also a fact that it did not live up to it's reputation.


Tapi, still nak baca Diagnosis 2
Fy
Jan 10, 2015 rated it it was amazing
Subhanallah.. sangat memberi inspirasi dan membuatkan pembaca berrfikir..
Nurul Izati
May 19, 2018 rated it it was amazing
Buku pertama karya penulisan Dr Anwar Fazal yang pernah saya baca. Buku ini membuka 'mata' saya tentang dunia pekerjaan sebagai medical officer, staff kesihatan, pegawai perubatan, ataupun lebih digelar doktor. Cabaran dunia kedoktoran memang sangat hebat. Hanya sebahagiannya sahaja yang berjiwa kental untuk berhadapan dengan segala cabaran dalam kerjaya mereka. Diharapkan dengan karya penulisan beliau dapat membuka minda masyarakat tentang alam kedokteran, yang mana bukan hanya title doktor yan ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Catatan Matluthfi
  • Sekolah Bukan Penjara Universiti Bukan Kilang
  • Kembara Sastera Nisah Haron : United Kingdom & Dublin
  • Aku Terima Nikahnya [Edisi Istimewa]
  • Dari Tanjung Malim ke KLCC
  • Denyut Kasih Medik
  • Saiful Nang: Kisah Orang Menang
  • Cerita Cinta Ahmad Ammar
  • Contengan Jalanan
  • Bercakap Dengan Jun
  • Surat-Surat Perempuan Johor
  • Ulu Yam Di Liverpool
  • Indahnya Hidup Bersyariat (Panduan Fardhu Ain Lengkap Bergambar)
  • Nota Hati Seorang Lelaki
  • Travelog Dakwah: Meniti Hari Esok
  • Alif Lam Lam Ha
  • Orang Hodoh Cantik
  • Langit Vanilla

Other books in the series

Siri Diagnosis (5 books)
  • Prognosis1
  • Diagnosis 3: Mortuari
  • Diagnosis 4: Delusi
  • Diagnosis 5: Preskripsi
No trivia or quizzes yet. Add some now »