Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “SANCTUARIA” as Want to Read:
SANCTUARIA
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

SANCTUARIA

3.55  ·  Rating details ·  212 Ratings  ·  49 Reviews
People in the surrounding villages are saying all sorts of nasty things about the inhabitants of a commune named Sanctuaria. But how much of what they say is true?
Paperback, 300 pages
Published April 2014 by Buku Fixi
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about SANCTUARIA, please sign up.

Be the first to ask a question about SANCTUARIA

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Shafaza Zara
May 06, 2014 rated it really liked it
Shelves: pbakl2014
Kata orang --- penulis yang baik akan bekerja dengan baik. Aku rasa Shaz Johar sedemikian rupa. Hasil kerja beliau teliti. Tak tergopoh gapah dalam menghidangkan karya terbaru dan tidak pula bermegah dengan karya-karya laris beliau.

Apa pun, Sanctuaria hadir dengan sindiran yang boleh dikatakan halus walaupun ada beberapa ketika --- ianya kelihatan lantang. Isu semasa dan beberapa isu yang pernah melanda negara diolah dengan cara tersendiri hingga mencuit tangkai hati. Pembaca akan terkesan dan b
...more
Ririn
Apr 05, 2015 rated it liked it
Buku pertama Shaz Johar yang saya baca. Buku-buku dia sebelum ni agak 'mengerikan' tajuk dan sinopsis dia, jadi tak berani nak baca. Tapi bila dikatakan buku ni bebas dari unsur2 dewasa (thanks to Asmar), saya memberanikan diri mencuba.

Bila dah start, laju jer baca. Kejap dah habis. Tidak menjemukan, sebab tu smooth sailing pace bacaannya. Tiada rasa tak puas hati, tiada rasa nak baling buku atau berhenti untuk menghilangkan stress...hehe.

Sejujurnya, bagi saya, ceritanya biasa sahaja. Malahan ol
...more
Asmar Shah
Apr 21, 2014 rated it liked it
3.25* untuk keseluruhan naskah ini.

Tahniah buat encik penulis untuk naskah yang kelima ini. Bukan senang untuk menulis sebuah novel, jadi bila mana encik penulis sudah punyai novel yang banyak sebegini, ini kira satu pencapaian yang sangat membanggakan buat beliau yeay! Tahniah…

Cover buku ini sangat mengancam. Melihat cover buku ini sahaja pun membuatkan diri ini betul-betul rasa nak minum sirap limau sejuk! Hiks…

Buku ini rasanya lagi baik daripada Mental dan aku lebih suka naskah ini ( Bagi pan
...more
Syaihan Syafiq
Jul 18, 2014 rated it liked it
Penulisan Shaz Johar boleh diibaratkan seperti sebotol arak (no pun intended); semakin lama, semakin bagus. Percaturan terbaru beliau dengan SANCTUARIA menunjukkan kematangan dari segi penceritaan dan juga pengolahan cerita yang baik sekali.

Tema berat penyelewengan agama, kultus, masalah sosiologi masyarakat diangkat dalam SANCTUARIA. Aku akui, bukan mudah untuk 'meringkaskan' topik seberat ini, apatah lagi apabila menyentuh bab-bab agama. Walaupun jelas sekali novel ini diilhamkan oleh kisah re
...more
Regina Ibrahim
Nov 04, 2017 rated it liked it
Penerbit Fixi
Perunding: Hani Suraya
Reka kulit: Teck Hee
Sanctuaria memasuki cetakan ke lima pada Januari 2016. Mestilah ada sebabnya. Kesegaran kisah semasa negara ketika cetakan pertama di tahun 2014 agaknya. Shaz Johar bijak mengadun kisah, dipaparkan dungu dungu ekspresi orang orang biasa yang ghairah mencari hidup baharu dan bijaksana manusia mahu memerintah.
Bersedia untuk sirap ais limau dan lagu Mimpi ciptaan Pat Amir lantunan Daniel Lee. Mengimbau sungguh dua tiga pernyataan novel ini. Se
...more
Inn Auni
Jul 16, 2017 rated it liked it
Shelves: mystery, b-melayu
Penempatan jauh di dalam hutan dinamakan Sanctuaria. Dianggarkan 200 ahli termasuk kanak-kanak. Tiada peraturan, tiada agama, tiada kepercayaan kecuali patuh pada presiden yang dilantik iaitu Yang Arif. Terdapat 3 hierarki; pentadbir, profesional, pekerja. Semuanya bekerjasama antara satu sama lain. Asalkan cukup makan pakai dan ada tempat tinggal, sudah memadai [macam Korea Utara pula.]

Terdapat beberapa ahli (pekerja) yang sudah bosan dengan kehidupan di penempatan itu. Lari bermaksud maut. Mak
...more
Kamaliah
Apr 22, 2014 rated it liked it
Trying to catch up 2017 challenge... tak leh review banyak.

What can I say.... Reading Shaz Johar is an invitation to a mind boggling ending...
Ainur
First of all, great work Shaz Johar. I’m a big fan. *thumbs up*



I’ve always enjoyed reading his book and sometimes I felt like it’s not enough. But this time, I’m truly satisfied. The storyline is smooth, there’re lots of questions at first, which made it captivating, made the readers curious, and want to keep reading it.

At first, when the story evolves around Kampung Melekit, it’s kinda slow. But when Mus arrived at Sanctuaria, that’s when things get interesting. There are lots of characters in
...more
Zulaikha Sizarifalina
May 22, 2014 rated it really liked it
hmmm mcm mana nak start ya? ok. Siz memang nak sgt baca buku Shaz Johar ni. so bila ada kat bangsar hari tuh. terus gi silverfish and beli. as expected. it is a page turner. in my 1st sitting dah sampai 1/2 buku. my second sitting was all i needed to finish it. the book is awesome! spoiler alert!!⇨⇨ buku nih banyak mempersoalan kan tentang keimanan/kepercayaan sesorang. bukan sahaja itu... ia juga menyentuh kepada hal politik ( hal semasa ) . rasuah. kroni. pentadbiran sesebuah organisasi. kasih ...more
F.Abigail Thivkhvir
Jul 01, 2014 rated it it was amazing
I've said i got a great vibe towards this book .Nice story so far and a good humour .Glad there's no sex or bed scene occurs in the storyline .I must admit sex scene won't make a book interesting .If you write something rubbish don't expect that kind of scene might help to recover the bad writing .And for that i barely finish reading it in a flash of time .Bro ,keep up a good work .Even if you declare yourself a symbol of sex author ,you've done a nice job for making a good stories without havin ...more
Arif Zulkifli
May 02, 2014 rated it really liked it
Perasaan yang aku rasa masa baca Sanctuaria ni sama macam perasaan bila aku baca Son Complex. Ceritanya bagi aku biasa je, tapi aku tak dapat nak berhenti baca. Mungkin pace cerita ni laju?

Banyak mesej yang aku dapat tengok, Shaz cuba sampaikan, dan kudos kepada dia. Cerita ni banyak menekankan realiti masyarakat Islam Melayu di Malaysia itu sendiri, yang aku tengok, dari hari ke hari, semakin teruk.

Tapi satu je aku nak tanya shaz, siapa yang muncul last sekali tu? Tension tahu tak fikir? =_____
...more
Abdul Rahman
Jul 06, 2014 rated it really liked it
persoalan tentang kenapa mus masih boleh ingat sedangkan otak dia telah dirosakkan masih bermain difikiran saya. tia yang buta yang sebenarnya celik itu adakah jalan pintas menuju ke plot seterusnya? walau papun persoalan2 yang terzahir dan dialog2 yang menarik mencabar minda berfikir hingga ke akhir muka surat. penulis juga menyediakan babak2 rigan untuk pembaca 'rehat' sebelum terus mencerna maginasi. Cebisan2 dari koleksi cerpen dan novel2 sebelumnya menambah rencah yang mengkhayalkan seperti ...more
Amalia Masrom
May 15, 2014 rated it really liked it
Buku tulisan Shaz Johar tak pernah menghampakan. Beliau sangat tenang mengolah cerita. Walaupun ada banyak watak dan lokasi, aku tak penat. Dan penulis memang suka buat pembaca tertanya-tanya dan berusaha habiskan buku ni dengan segera.

4 bintang untuk keseluruhan cerita.
Tahniah Shaz Johar! :)
Farae Ferre
May 14, 2018 rated it it was amazing
Shelves: fixi
Mind blowing!
Ayman Hyeqal
May 31, 2014 rated it it was amazing
Sanctuaria
Karya Shaz Johar
Terbitan FIXI

Karya ke-5 penulis sensasi FIXI, Sancturia merupakan naskah terbaru penulis dari sisi yg berbeza, sebuah naskah yg berani yg pernah dihasilkan oleh penulis, boleh dikatakan naskah kisah yg pernah terjadi yg dioleh menjadi sebuah naskah yg baik, ternyata ini adalah naskah penulis yg terbaik pernah dihasilkan, kisah bermula dari kisah scndal VVIP yg cuba ditutup dari diketahui umum, Sumalee seorg gadis luar yg mempunyai scndal dgn Tengku Zach seorg VVIP, Suma
...more
Aliya
May 01, 2014 rated it liked it
Selalunya karya Shaz Johar tidak pernah menghampakan.. :)
Start je mula baca Sanctuaria ni, dah terasa ke-best-annya. Tapi makin lama, start je cerita daripada Mus masuk dalam Sanctuaria tu, kepala saya jadi pening sebab terlalu banyak karakter. Belum pun sampai half daripada muka surat buku tu, dah lebih daripada 10 karakter dan takde banyak peristiwa yang boleh memberikan impak bagi setiap karakter supaya karakter-karakter itu mudah diingati. Bila saya teruskan je bacaan, saya makin tak faham d
...more
Hafiz Abdullah
Apr 22, 2014 rated it really liked it
Cerita yang menarik,teliti,kemas dan mudah difahami. Topik yang diketengahkan penulis kalau tak baca novel ni mesti rasa berat kalau setakat dengar dari mulut orang je. Ajaran sesat. Walaupun tidak menyentuh secara menyeluruh tapi masih boleh dianggap seperti itu. Tapi penceritaannya yang tidak terlalu berat menjadikan novel ini begitu mengujakan ketika membacanya.

Kalau penulis menerangkan sedikit "flow" penyembuhan mata Tia pastinya akan menutup sedikit kelemahan novel ni,tapi hanya sedikit seb
...more
Ainimiera
Jul 13, 2014 rated it really liked it
Shelves: my-books
sanctuaria adalah karya penulis ini yang aku memang suka. sindiran demi sindiran tak tersasar dari plot penceritaan . sangat halus tapi tajam. dan jugak sirap limau. macam, dalam banyak banyak air, air tu jugak yang kau pilih untuk jalankan kegiatan kau. tak lari langsung dari environment orang malaysia. yup, aku paling suka setting. memang tempatan! tp pie mushroom la pulak. but still okay. macam mana pun aku suka kulit buku ni dan gambar sirap limau dan sirap limau sendiri


plot sangat menarik
...more
Nasih Saifullah
May 26, 2014 rated it liked it
Aku kira Shaz Johar cemerlang dengan pembukaannya dalam buku ini. Selitan sinis penulis berkaitan politik, isu semasa menambahkan rencah penceritaan yang kadang kala tenggelam dek babak-babak yang berselang seli dengan agak pantas.

Kelajuan penceritaan satu-satu babak semacam kurang seimbang. Ada yang terlalu laju dan pendek. Dan pada satu masa, terlalu banyak watak yang diperkenalkan dalam satu masa yang sama, membuatkan jalan cerita agak celaru pada masa watak-watak itu diperkenalkan. Tapi aku
...more
Hani Suraya
May 25, 2014 rated it really liked it
Setiap tahun, Shaz Efron (baca: Shaz Johar) menghidangkan kita karya terbarunya dan untuk tahun ni, Shaz mempertaruhkan SANCTUARIA di pasaran. Hoyeah!

Kali ni, Shaz telah menggunakan cerpen dari Cerpen Shaz Johar untuk buat masterpiece yang ni. Bagi aku, ia agak kreatif. Nak pulak Shaz mengaitkan Cerpen dari pelbagai sudut; tak kira dari kronologi cerita, premis dan barisan watak.

Aliran ceritanya pula tenang, smooth je. Semua yang tersimpul pada awalnya, akhirnya pembaca akan tahu juga kenapa p
...more
Iva saionji
Nov 25, 2014 rated it really liked it
Shelves: fixi
Assalamualaikum..first of all TAHNIAH shaz johar..isunya sekarang aku amik masa 1 malam je untuk habiskan semua bab dalam ni...bukan sebab jalan cerita terlalu ringkas..tapi kepadatan isu yg nak dikupas tu mcm ringan tapi menarik2 kau utk terus dan terus baca sampai habis...and pada aku sesiapa nak baca buku ni kena open mindedlah..sbb isu2nya agak sensitif tapi itulah realiti dalam kehidupan pon sekarang...tahniah...

cuma nak cakap..macam tak puas..agak2 ada sambungan tak..hahahaha....tq untuk b
...more
Alifidham
Jun 02, 2014 rated it really liked it
Mengambil masa 4 jam sahaja untuk membaca buku ini. Boleh dikatakan karya terbaik Shaz Johar (buat masa ini). Konsep 'kumpulan ajaran sesat' dalam cerita Sanctuaria bagi saya amat berani ditampilkan oleh Shaz. Buku ini akan membuatkan anda membaca tanpa henti. Jika anda mencari buku yang bagus, saya cadangkan Sanctuaria.
Pie Mesnan
Apr 21, 2014 rated it liked it
Shelves: fixi
Walau cerita ni tak sehebat Mental, tapi bolehlah dikira puas hati jalan cerita Sanctuaria ni..plot cerita n pace jalan cerita dia sgt tenang n tak terlalu gopoh gapah..mudah difahami..cume excitement or thriller elemen tu kurang sikit la..mostly plot boleh predict..anyway,tetap terhibur dgn cerita Sanctuaria ni..
thanks Shaz Johar n Fixi..Terbaek..
Shahida Dzulkafli
Nov 04, 2016 rated it really liked it
Novel yang ohsem mengenai ajaran sesat..
Bila manusia mula merasa pegangan mereka hebat.. Cuba membina dunia baru..
Terlalu banyak kupasan dalam novel ini..
Pengajaran mengenai manusia dan pegangan mereka..
Kesian pada pengakhiran mereka..
Hafiz Yazid
Jun 25, 2014 rated it really liked it
Aku berjaya menghabiskan kesemua 297 muka surat dalam masa semalam sambil mengabaikan game World Cup pukul 4 pagi tadi. Something, right? Sanctuaria merupakan buku pertama dari penerbitan Fixi yang aku baca. Tak menghampakan. Syabas Syaz Johar.
Sebatang Pencil
Oct 26, 2014 rated it really liked it
aku t'pk yg penulis nie penah pegi tempat mcm dlm cite dia ker??aku gasa s'benarnya ada tempat nie kat m'sia smpai skng sbb kat m'sia masyarakat dia ..sndiri pahamlah!!(^_^)
Sakura Lina
Jun 18, 2014 rated it liked it
membaca buku ni seolah-olah aku membaca kisah hidup Ayah Pin.. Huhuhu.. yg bezanya Yang Arif memilih untuk mati bersama pengikutnya dan Ayah Pin hilang entah ke mana...
LadyKeira Zachary
Jan 12, 2015 rated it it was amazing
Shelves: malay, fixi
awesome
Mohd Asyraf Abdul Nasir
Jun 27, 2016 rated it really liked it
Shelves: fixi
Buku pertama tulisan Shaz Johar yang aku baca. Tidak mengecewakan!
Aerzee Amir
May 17, 2014 rated it liked it
Hi penulis, siapa yang datang melawat yusri dengan tia tu? Hihi.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • ILUSANITI
  • MANGSA
  • AWAN
  • CERPEN
  • SUMBAT
  • SAMAR
  • LICIK
  • CERPEN
  • MURTAD
  • KACAU
  • KLCC
  • KOYAK
  • GERGASI
  • KASYAF
  • PINJAM
  • SUSPEK
  • KASINO
  • Katarsis
72 followers
Shaz Johar was born and raised in Kuala Lumpur. He works in a bank. His first novel KOUGAR (2011) won the Selangor Young Talent Award for Best Malay Novel. He followed this up with TABU (2011) and MENTAL (2012).
More about Shaz Johar
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Entahlah. Mulanya kamu marah. Kemudian kamu lupa kamu marahkan apa. Atau kamu penat untuk menjadi marah. Atau kamu cuba bersuara tetapi tidak didengari. Begitulah.” 0 likes
More quotes…