Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Kerana Aya Sofya” as Want to Read:
Kerana Aya Sofya
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Kerana Aya Sofya

3.87  ·  Rating details ·  92 ratings  ·  34 reviews
Kerana Aya Sofya, Laila dan Wazif dipertemukan lebih lima tahun dahulu. Kerana Aya Sofya mereka berdua menjadi seteru. Namun kerana Aya Sofya juga, tanpa diduga Laila dan Wazif terikat rasa… tersimpul jiwa.
Aya Sofya, insan comel yang menjadi rebutan dua pihak. Laila tetap teguh mempertahankan haknya atas Aya Sofya yang jadi miliknya usai dilahirkan. Si kecil tu nyawanya se
...more
Paperback, 716 pages
Published May 2014 by Kaki Novel (first published January 1st 2014)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.87  · 
Rating details
 ·  92 ratings  ·  34 reviews


More filters
 | 
Sort order
Rinn Ramli
Nov 17, 2014 rated it really liked it
Entah dah berapa kali aku capai utk baca naskah ini tapi letak balik. Aku sayang nak stop stop karya yg menggunakan bahasa indah begini, jadi aku perlu masa dan mood yg terbaik utk layan sepenuh masa.

Akhirnya masa itu tiba dan aku berjaya habiskan in less than 48 hours.

April Snow menggarap karektor2 dlm naskah ini dgn sgt berhati hati supaya cerita berat ini terasa ringan di bahu pembacanya.

Konflik dlm naskah ini diselesaikan dgn cara menghadapinya bukan dengan cara melarikan diri semata mata
...more
Sha889
Mar 09, 2019 rated it liked it
Lamanya i stuck kat novel ni. Buka goodreads pun xtau nak update apa sebab buku ditangan tak habis2 dibaca.nak skip kang tau dah kalau tak habiskan memang takkan sambung dah.haha

Novel ni sarat dengan pengajaran dan pengetahuan tentang kes sharie dan dunia kraft tangan. kalau dulu2 mungkin i enjoy je baca novel yang sarat macam ni tapi memandangkan sekarang nak baca novel pun berebut dengan kerja dan anak2 maka lambatlah nak menghabiskan novel sebegini.hehe

Berbalik pada novel ni, rasanya sampai p
...more
Harnani Husin
Jun 03, 2014 rated it really liked it
Kerana Aya Sofya nama yang sedap sangat

April Snow dan Nadra Yasmina adalah orang yang sama tetapi saya dapat lihat cara cerita mereka ada sedikit berbeza sebab Nadra Yasmina lebih santai bahasanya tetapi April Snow sedikit puitis. Apapun saya tetap suka karya beliau.

-Kerana Aya Sofya Fahratul Laila dan Zahwan Wazif mereka bertemua. Pertemuan yang meninggalkan kenanagn pahit dan pedih di hati kedua-dua insan ini terutama Laila.
-Mereka bertemu kembali setelah 5 tahun kisah pahit itu berlalu. Wazif
...more
W. N. Izzaty
May 13, 2019 rated it really liked it
[BOOK 58]

Kerana Aya Sofya by April Snow.
.

Antara karya terawal AS. So, memang agak puitis bahasanya, tapi tak sepuitis Tika Inai Itu Masih Merah. Buku TIIMM, memang aku give up la. Penat nak baca. Tapi untuk KAS ni, ku suka.
.

Kerana Aya Sofya, Laila dan Wazif dipertemukan. Wazif ialah peguam kepada keluarga kandung Sofy, untuk merebut kembali hak penjagaan Sofy daripada Laila, ibu angkatnya. Dan bila Sofy meninggal di depan matanya, Laila menyalahkan Wazif.
.

Kerana Aya Sofya, Laila dibuang keluarga
...more
Yuni
Aug 18, 2015 rated it really liked it
Shelves: 2015, novel-melayu
Cerita dia best. Lain dari novel2 April Snow yang yuni pernah baca sebelum ini. Topik yang dijadikan tema juga satu topik yang agak kurang dibicarakan. Not bad, ada something kita boleh belajar masa sesi membaca.

CUMA adalah lebih menarik sekiranya penulis menceritakan tentang kisah Aya Sofya dengan lebih detail. Sebab tajuk gunakan nama dia tapi kemunculan cuma macam penampilan khas pula. Mungkin boleh bercerita lebih lanjut tentang pembicaraan kes perebutan tu. Atau macam mana Sofi meninggal. A
...more
Hajar
Apr 18, 2014 rated it really liked it
Shelves: koleksi-peribadi
Suka Wazif. Haha. Datang dah angin bias saya. :P

02-08-2014:

Kerana si cilik yang bernama Aya Sofya (Sofi), dunia Fahratul Laila (Laila) berubah 100%. Banyak yang dikorbankannya semata untuk si kecil yang tidak berdosa itu. Demi memegang janji untuk melindungi aib seorang yang pernah bergelar sahabat, Laila dibuang keluarga dan pertunangannya juga putus di pertengahan jalan. Kata Tengku Huzair (Huzair), Laila bukan perempuan yang baik untuk dirinya yang kononnya daripada keturunan baik-baik. Ya,
...more
Ella
Feb 08, 2017 rated it liked it
3.5* NLB - read 2016.
As usual, anything from April Snow sarat dengan watak tambahan yg menjengkelkan dan perpisahan yg bertahun lama buat saya terfikir, adakah watak2 yg bertemu kembali tu berumur between late 20s or 35 yrs and above? Like seriously.
Emoon
May 08, 2014 rated it liked it
Shelves: malay-novels
Menghiburkan and konflik pun x heavy....

jln cerita simple je .....

slmt membaca buat semua yeah....
Jumay
May 13, 2014 rated it it was amazing
Done...just a short review yg x pasti menepati intipati dlm KAS atau tidak...huhu....tp jujurnya sy mmg dh jatuh cinta dgn en peguam ni....tersgt baik cool romantic caring...i love u wazif....hihihi

Zahwan wazif seorg peguam yg Hensem, romantic, cool, caring, protective & baik

Fahratul laila seorg pengurus yg cantik, baik, polos dan berhati suci

Krn aya sofya, wazif n laila ditemukn
Krn aya sofya, laila mengenali wazif yg penuh rs cinta dlm jiwa
Krn aya sofya, ksh ant laila dan wazif terjalin dan
...more
Faradina Azlin Azahar
May 12, 2014 rated it it was amazing
selamat menghabiskan bacaan... yeay!!!!

dan the moment habis, dlm hati dan fikiran hanya ada.. i want Wazif! i want Wazif! i want Wazif! ketenangan dia.. persistency and his consistency = superb!!! even muncul orang-orang ketiga keempat dlm perhubungan, dia tetap tenang dan tidak terasa terganggu... saya suke ketenangan nya, sbb org sekeliling pun terasa bahagia.. ngeeee...

xde org yg jahat2 giler dlm nie, so saya sangat suke.. hehehe..

dan sesunguhnya menjadi seorang Laila itu memerlukan jati di
...more
Asiah Kamsir
Nov 07, 2014 rated it really liked it
Seperti biasa, penulis April Snow tidak mengecewakan pembaca dengan novelnya. Jalan cerita kali ini agak berat, adakala meleret sedikit dan agak bosan namun pembaca tetap akan teruja untuk teruskan hingga tamat. Nama Aya Sofya bukanlah nama heroine dalam kisah ini tetapi nama seorang anak kecil yang menjadi faktor ke arah apa yang akan terjadi selepas kematiannya. Semua watak yang hadir dalam cerita ini sedikit sebanyak ada kaitan dengan Aya Sofya.

Dunia Fahratul Laila berubah sama sekali hanya k
...more
Intan  Musa
Jun 11, 2014 rated it liked it
Tema cerita sangat konsistent. Good! Kerana Aya Sofia.
Watak Fahratul Laila yang penyayang serta sanggup berkorban sangat menyentuh jiwa. Dia di hina, di buang keluarga serta putus tunang kerana mahu mempertahankan Aya Sofia. Tetapi pengorbanannya sia-sia bila Aya Sofia terpaksa di beri kembali kepada yang berhak dan dia terus kembali kepada yang Berkuasa. Lama hati yang luka cuba diubati. Zafwan Wazif adalah peguam yang telah meragut Aya Sofia dari dirinya. Tetapi lama-kelamaan Wazif semakin dek
...more
Cikgu Izanorliza
Apr 29, 2014 rated it it was amazing
Selesai KERANA AYA SOFEA nukilan Kucc Aprilsnow
sebuah naskhah dengan bahasa yang puitis...bukan si april.snow kiranya tiada keindahan bahasa dalam karya beliau...satu lagi novel yang SAYA nak bagi BERBINTANG BINTANG DI LANGIT YG TERANG AWAK...MEMANG KEBABOOM LAH AWAKKKKKKK.....
KERANA AYA SOFEA si peguam licik bertemu dengan Lailanya...
KERANA LAILA si WAZIF sanggup berbuat apa sahaja....
KERANA BELAHAN JIWA nya Laila menempuh bahagia...
3 bulan tempoh yang diberikan...
adakah kebahagiaan milik merek
...more
Nonieღserenity2bliss
Apr 18, 2014 rated it really liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM16. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

First time baca novel April Snow. Tidak mengecewakan.

Jalan cerita agak berat tapi ia tidak meleret sampai buat N terasa bosan. Suka dengan watak Wazif yang sangat penyabar dan sentiasa remain tenang.

Cuma N rasa the cerita tentang parents kandung Aya Sofya kurang jelas. Ke novel ni adalah kesinambungan novel April Snow yang lain?
mRs bOo ^_^
Apr 29, 2014 rated it really liked it
lpe nak up date

MB suka sbb buku ni sgt2 matang

hero heroin penyibuk2 semua matang xperlu nk gaduh2 menerima dgn redha

paling suka watak wazif alahaiii sweet nyer kamu always positif

apa yg terjadi semua karana aya sofya...

 Kak Zie
Harga asal RM26
Harga jual RM18 (TERMASUK POS LAJU RM6 - Semenanjung sahaja)
Kondisi buku 10/10

Jika berminat, boleh la PM saya.. Nak booking dulupun boleh.. Terima kasih.. :)
Amalia Masrom
Nov 11, 2014 rated it it was ok
Buku ni bagus. Banyak info dia masukkan.
Tapi, bukan makanan aku.

Maaf.
Rynna
Apr 29, 2014 rated it it was ok
Shelves: malay-novel
cerita ok.... agak berat jugak. cume tak kena dengan saya.
Mazz
Jul 22, 2014 rated it it was amazing
Everyone wants happiness,
No one wants pain,
But you can't have the rainbow,
Without a little rain.

Andaikata cinta itu mempunyai warna, tentunya pelangi menyinari semua hidup kita.

Kerana Aya Sofya..Fahratul Laila kehilangan segala-galanya. Difitnah oleh orang yang mengaku mencintainya. Dibuang walid dan umi. Dirinya keseorangan. Kekuatan dirinya hanyalah pada Sofi. Hanya Sofi yang dia ada. Sofi nyawanya. Namun apabila Sofi juga diambil pergi, apalah yang ada kecuali amarah, dendam dan airmata.

Keran
...more
Norliza Yusop
Aug 26, 2014 rated it it was amazing

Tajuk ni mmg memikat! tak mampu tahan hati baca sekali harung jugak!!!
citer yg menarik..Aya Sofya kiranya pengikat awal utk Laila dan Wazif tp krn beberapa insiden pahit dan sedih mereka seakan bermusuhan...

5 tahun masih belum buat Laila melupakan prbuatan Wazif ...kesan yg membuatkan Laila kehilangan keluarga!!! bertemu semula buatkan Wazit nekad mengatur misi dan visi...1. mahukan kemaafan Laila dan 2.mahukan Laila!!!

Hati keras Laila lembut juga dan mereka mula rapat dan mesra...meniti rasa i
...more
Siti Farhana
Sep 27, 2014 rated it really liked it
alhamdulillah....selesai baca nov3l nie...walaupun lambat habis ...
jln cerita yg menarik...
megajar erti bersabar n erti bersangka baik terhadap org lain...
garapan penulis bg watak laila sgt baik..gadis yg sanggup kehilangan kepercayaan keluarga demi menjaga amanah dan janji yg telah di lafazkan .kisah perjalanan hidup laila selepas kematian aya sofya akibat kemalangan jln raya.laila cube menerima qada n qadar yg dtentukan kepada nya.
kehadiran wazir mengubah kehidupan laila.
sifat wazir yg sabar d
...more
Daten Aida
Sep 18, 2014 rated it really liked it
first novel april snow yg sy baca..gaya penulisan susunan ayat sy suka..sbb sy amat cerewet bila memilih novel ...cuma dlm novel ini byk cerita pasal tengku huariz or hariz (tak ingat nama) sy byk skip...malas nak baca.....tp watak hero waqif mmg kedengaran klise...tampan,romantik,tenang..tp cara penulis menggambarkn watak berkenaan buat saya terawang2...(dlm dunia realiti mmg payah nak jumpa mungkin ada tp payah,tp takdela pujian melampau fairy tale punya cerita kan..masih boleh diterima akal). ...more
Sha Mohamed
Mar 28, 2016 rated it really liked it
Novel yg penuh dengan pengajaran..
Novel ini juga memaparkan banyak info mengenai kraftangan dan dunia peguam syarie..
Info mengenai syariah seperti hak seorang isteri yang akan dimadukan..
Hak menantu yang diketepikan mertua hanya kerana harta yang diamanahkan..
Hak seorang tunang yang ditinggalkan setelah terlanjur..
Seoronok bila baca novel yang penuh dengan informasi ini..
Bukan sekadar bacaan ringan tetapi penuh informasi..
Kepada penulis semoga terus menulis novel seperti ini..
Wee
May 27, 2014 rated it it was amazing
muahaha.. hampir sebulan aku nak habiskan naskah ni. punya laa kronik baca macam sifuut seduutt..

macam-macam ilmu ada. Aku tahu, si writer ni memang rajin bab2 cari ilmu ni and tak pernah jemu untuk dikongsikan bersama reader2 nya.

pastt.. kurang lagi sebijik list pending. ok. sekian.

congrats beb!
Rina
May 24, 2014 rated it really liked it
Best! bahasa yg halus sbb rasa mcm baca buku sastera tp sastera yg x boring yg best..cuma yg kurang 1 star ialah ending yg mcm tak real ain dgn zack. Huzair dgn kartika.. hppy ending utk main character aje sy dah puas hati..
Noorhasnizah
May 08, 2014 rated it it was amazing
Shelves: kaki-novel
Done..
Eeyta
Aug 28, 2014 rated it it was amazing
seperti biasa 5 star for my fav writer kak april kucc... best sgt semua lengkap sedih, gembira, suspen mcm2 rasa bila baca... novel terbaik dr writer.. good job and luv it
Ain
May 26, 2014 rated it really liked it
Shelves: 2014
Ada sedikit kecewa sbb tak diterangkan kenapa aliyana & fakhrul sibuk nak amik sofi blk dr laila. Wazif & huzair sendiri kena tipu dgn mereka.
Suhailah Iskandar
Aug 05, 2016 marked it as to-read
time for it to return to the library shelves... I am such a bad reader lately. Cant commit fully.
Ain Raihan
May 27, 2014 rated it really liked it
karya April Snow yang memang lain dari yg lain..., sentiasa penuh dgn ilmu dan pengajaran.
« previous 1 3 4 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »