Jump to ratings and reviews
Rate this book

Τα χειρόγραφα της Πεντάμορφης

Rate this book
Είμαι η Πεντάμορφη. Βασίλισσα, συγγραφέας, απατεώνας. Γιατί πώς λέγεσαι όταν κοροϊδεύεις όλο το βασίλειο, τις φίλες και την οικογένειά σου; Εκτός από ψεύτρα, λέμε τώρα. Γιατί δεν είπα μόνο ψέματα, έφτιαξα μια ολόκληρη περσόνα για να γράφω τα εμετικά ρομάντζα που αναγκάστηκα να γράφω. Την απόπειρα δολοφονίας της ανταγωνίστριάς μου δεν θα την αναφέρω καν. Ήμουν τύφλα κι έτσι κι αλλιώς απέτυχε, οπότε τι να συζητάμε τώρα; Φυσικά δεν μου έφταναν όλα αυτά, ήρθε κι ένα μπλοκάρισμα αγκαζέ με έναν παροξυσμό και με οδήγησαν στην πλήρη νευρική κατάπτωση. Πήρα των ομματιών και τις φίλες μου και τραβήξαμε για ξένα μέρη, εξωτικά, προς αναζήτηση της Αφηγήτριας. Για να ξεμπλέξει το κουβάρι μέσα στο μυαλό μου. Κάπως τα κατάφερε, αλλά όχι με τον τρόπο που περίμενα. Γιατί αλλιώς τα περιμένεις κι αλλιώς έρχονται…

344 pages, Paperback

Published July 8, 2024

4 people want to read

About the author

Το σωτήριο έτος 1988 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει ακόμα, ο Κλέαρχος Κωνσταντίνος. Κωστής μέχρι τα 11, Κλέαρχος από ΄κει και πέρα. Αφού τελείωσε το σχολείο, με καλύτερες αναμνήσεις αυτές από τη θεατρική ομάδα του σχολείου, έκανε ένα επιτυχημένο πέρασμα από τη Θεολογική του ΑΠΘ, για να καταλήξει στο University of Sheffield. Εκεί τελείωσε Bachelor και Master στην Ψυχολογία. Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας πλέον, με το γραφείο του Create Your Myth να λειτουργεί στο κέντρο της πόλης. Έγραφε πάντα, μα βαριόταν πολύ εύκολα. Μέχρι που η Ωραία Κοιμωμένη έπρεπε να ξυπνήσει, κι αυτός έπρεπε να το καταγράψει. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.

Επικοινωνία με το συγγραφέα: email: kstamatoulakis@gmail.com, Instagram: klearhosks

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
4 (57%)
4 stars
3 (42%)
3 stars
0 (0%)
2 stars
0 (0%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 4 of 4 reviews
Profile Image for Siabooked.
50 reviews12 followers
October 11, 2024
Πώς θα σας φαινόταν να ερχόταν η γνωστή σε όλους μας Πεντάμορφη σε ρόλο συγγραφέα; Ναι ναι καλά διαβάσατε. Η πεντάμορφη συγγραφέας επιτυχημένων μυθιστορημάτων μόνο που επιθυμεί να κρατήσει την ταυτότητα της κρυφή. Έτσι λοιπόν ξεκινάει η ιστορία μας. Βέβαια στην παρέα της θα συναντήσουμε κι άλλες γνωστές άγνωστες πριγκίπισσες. Ναι, θα διαβάσουμε και πως είναι η ζωή με το πρώην τέρας νυν ομορφάντρα.

Θα έλεγα ότι είναι αρκετά ευκολοδιαβαστο αλλά θα το χαρακτήριζα τελικά εθιστικό. Εχθές διάβαζα τις τελευταίες σελίδες και σκεφτόμουν πόσο ωραία περάσαμε διαβάζοντας το. Δεν γελάω εύκολα με βιβλία αλλά εδώ υπήρξαν στιγμές και διάλογοι που άνετα συναντάς στην καθημερινότητα μου.

Χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο δεύτερο μέρος έρχεται η ανατροπή όχι τόσο στην πλοκή όσο στην εξέλιξη της ιστορίας. Κάτσε θα σου εξηγήσω ντε. Έκανα εγώ τα σενάρια μου αλλά ο συγγραφέας κάνει την ανατροπή στο 90' μη σου πω στις καθυστερήσεις και στο δεύτερο μέρος σου δίνει άμεσα να σκεφτείς πολλά. Ενώ έχεις φανταστεί πως θα πάει η ιστορία, ναι μεν αλλά. Πολλά είπα 👀😂

Κρατάω από τα πολλά που θίγει ο συγγραφέας ότι διαβάζουμε ό τι θέμε και αυτό να κάνετε βρε παιδιά
Profile Image for Angie .
362 reviews69 followers
October 17, 2024
Φανταστήκατε ποτέ τί γίνεται στα παραμύθια μετά το "κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα" ; Πάντα η φτωχή πλην τίμια κοπέλα κερδίζει την καρδιά του πλούσιου και πανίσχυρου πρίγκιπα και καταλήγει "δούλα και κυρά" μέσα σε χρυσό παλάτι . Τι θα λέγατε όμως αν η ηρωίδα αυτή, όχι μόνο δεν κλείστηκε μέσα στο παλάτι αλλά είχε την ελευθερία να ζήσει με βάση τις δικές της επιθυμίες και επιλογές, χωρίς να περιορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες ή από την εξουσία άλλων; Τα χειρόγραφα της Πεντάμορφης του Κλέαρχου Σταματουλάκη, δεν είναι απλώς μια ακόμη παραλλαγή ενός κλασικού παραμυθιού, αλλά μία αμφισβήτηση του τι είναι πραγματική ανθρωπιά, και πώς η κοινωνία συχνά παγιδεύει τους ανθρώπους σε στερεότυπα που τους αδικούν, χάνοντας έτσι την πραγματική τους ταυτότητα.

Η Πεντάμορφη βρίσκει τον εαυτό της μέσα από τη συγγραφή. Συγκεκριμένα ξεδιπλώνει τις φιλοσοφικές της ανησυχίες, θέλοντας διακαώς, ως άλλος Κωνσταντίνος Κατακουζηνός, να εκδοθεί! Όμως το βιβλίο της δεν βρίσκει την ανταπόκριση που περίμενε και γι'αυτό παίρνει την απόφαση να γράψει κάτι πιο "πιασάρικο" (και μόνο η λέξη της προκαλεί αναγούλα), διατηρώντας την ανωνυμία της. Σε αυτό το μέρος του βιβλίου, ενώ διαφαίνονται τα φεμινιστικά (και όχι μόνο) μηνύματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας, έρχεται σε πρώτο πλάνο το γέλιο! Μιλάμε όμως για πολύ γέλιο! Όσα κι αν είχα ακούσει για το συγκεκριμένο βιβλίο τίποτα δεν με είχε προετοιμάσει για το τόσο σπιρτόζικο, άμεσο και οικείο ύφος, την τόσο σύγχρονη και φρέσκια γραφή, αυτή που σε βάζει μέσα στην ιστορία και νιώθεις πως είσαι κι εσύ μέρος της παρέας. Ποιας παρέας; Η Πεντάμορφη δεν ήταν μόνη σε όλη αυτή την πορεία προς την αλλαγή και την εξέλιξη. Στο πλευρό της είχε τις φίλες της , τη Σταχτοπούτα, τη Χιονάτη, την Αυγή και την Φίτσα (όπως λέμε Κοκκινοσκουφίτσα).

Όλες μαζί αποδομούν την ιδέα της γυναίκας ως εκείνης που περιμένει τον έρωτα για να ολοκληρωθεί. Έτσι , μέσα από αυτό το οδοιπορικό αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού η Πεντάμορφη ανακαλύπτει την αυτονομία της, απορρίπτει τους περιορισμούς της κοινωνίας και βρίσκει τη δική της συγγραφική ( και όχι μόνο) ταυτότητα πέρα από τις προσδοκίες των άλλων. Σε αυτό το μέρος του βιβλίου παρατηρούμε να ξετυλίγεται περισσότερο η ιδιότητα του συγγραφέα ως ψυχολόγου και να θίγονται θέματα όπως οι εσωτερικές συγκρούσεις του ανθρώπου, τα πάθη, οι ανασφάλειες και η αδυναμία της αποδοχής. Γιατί να το διαβάσετε; Γιατί είναι ένα μυθιστόρημα πλούσιο σε νοήματα, συναισθήματα και ερμηνείες, που συνδυάζει κλασικά και σύγχρονα στοιχεία, βαθιά συγκίνηση και άπλετο γέλιο, για να πει μια ιστορία που θα αγγίξει τις ανθρώπινες ψυχές και τις διαχρονικές τους ανησυχίες.
Profile Image for KIRIAKI(Dominica Amat).
1,806 reviews63 followers
October 11, 2024
Πρώτη δημοσίευση εδώ: https://www.dominicamat.gr/2024/10/bl...

Είναι γνωστή σε όλους κι όλες η αγάπη που τρέφω για τα κλασικά παραμύθια, για το πώς αρέσκομαι να πειράζω (εντός κι εκτός εισαγωγικών) τις ιστορίες τους, να ψάχνω ό,τι υπάρχει καλά κρυμμένο πίσω από την όποια ''επιφάνεια'' σαν άλλους χαμένους θησαυρούς, καθώς θεωρώ πως υποβόσκει ένα μεγαλύτερο κομμάτι αλήθειας απ'αυτήν που πιστεύουμε μέσα σε αυτά. Όταν, λοιπόν, πρωτοδιάβασα το βιβλίο ''Η εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης'' του συγγραφέα Κλέαρχου Σταματουλάκη, ήξερα ότι ταίριαζε ο τρόπος σκέψης μας -αναφορικά τουλάχιστον με τα εν λόγω παραμύθια- και είχα εκφράσει την επιθυμία να διαβάσω μελλοντικά κι άλλα έργα του. Η ευχή μου πραγματοποιήθηκε και να που σήμερα σας μιλώ για το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο ''Τα χειρόγραφα της Πεντάμορφης'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αδράχτι.

Τί έχουμε, λοιπόν, εδώ; Αρχικά να σας πω ότι μιλάμε για ένα μυθιστόρημα που -όπως και το προηγούμενο του συγγραφέα- ανήκει στο είδος της φαντασίας. Μία φαντασία, όμως, μέσω της οποίας θίγονται κοινωνικοί προβληματισμοί. Και για να σας προλάβω, προτού κάνουν την εμφάνισή τους οι συνηθισμένες ''ταμπέλες'' που παίρνουν φόρα και έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα, ναι, γίνεται βιβλία φαντασίας να έχουν ουσία. Μη σας πω ότι λένε μεγαλύτερες αλήθειες και μιλούν με πιο ορθό τρόπο για πράγματα που μας προβληματίζουν σε σχέση με τα δήθεν σοβαροφανή!

''Είμαι η Πεντάμορφη. Βασίλισσα, συγγραφέας, απατεώνας. Γιατί πώς λέγεσαι όταν κοροϊδεύεις όλο το βασίλειο, τις φίλες και την οικογένειά σου; Εκτός από ψεύτρα, λέμε τώρα. Γιατί δεν είπα μόνο ψέματα, έφτιαξα μια ολόκληρη περσόνα για να γράφω τα εμετικά ρομάντζα που αναγκάστηκα να γράφω. Την απόπειρα δολοφονίας της ανταγωνίστριάς μου δεν θα την αναφέρω καν. Ήμουν τύφλα κι έτσι κι αλλιώς απέτυχε, οπότε τι να συζητάμε τώρα; Φυσικά δεν μου έφταναν όλα αυτά, ήρθε κι ένα μπλοκάρισμα αγκαζέ με έναν παροξυσμό και με οδήγησαν στην πλήρη νευρική κατάπτωση. Πήρα των ομματιών και τις φίλες μου και τραβήξαμε για ξένα μέρη, εξωτικά, προς αναζήτηση της Αφηγήτριας. Για να ξεμπλέξει το κουβάρι μέσα στο μυαλό μου. Κάπως τα κατάφερε, αλλά όχι με τον τρόπο που περίμενα. Γιατί αλλιώς τα περιμένεις κι αλλιώς έρχονται…" (Από το οπισθόφυλλο)

Όπως έχει πει ο συγγραφέας, το βιβλίο ''Τα χειρόγραφα της Πεντάμορφης'' είναι ένα spin off του βιβλίου ''Η εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης'' (εύχομαι να βγουν και για τις υπόλοιπες ηρωϊδες), μα εμένα θα μου επιτρέψετε να θεωρώ ότι δεν είναι μόνο αυτό. Πέραν της εμφανέστατης και καλοδεχούμενης εξέλιξης στην πένα του συγγραφέα, με αποτέλεσμα ένα βιβλίο πιο μεγάλο σε έκταση, πιο πλούσιο από άποψη πλοκής και χαρακτήρες ακόμη πιο ολοκληρωμένους σε σχέση με το προηγούμενο, το βιβλίο είναι πλημμυρισμένο από μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Ο δημιουργός έχει ένα δυνατό ''όπλο'' στη συγγραφική του φαρέτρα και αυτό δεν είναι άλλο από την ιδιότητά του ως ψυχολόγος. Αυτό τον βοηθά, ώστε όχι μόνο να ''παίξει'' με την ψυχολογία των κεντρικών προσώπων της ιστορίας, μα κυρίως να αναδείξει/αποτυπώσει πάνω τους διάφορα στοιχεία της ανθρώπινης σκέψης και ψυχής. Οπότε, μη σας κάνει εντύπωση, την ώρα που θα διαβάζετε το βιβλίο, να συνειδητοποιήσετε ότι μοιράζεστε πολλά περισσότερα απ΄όσα νομίζετε με τα εν λόγω πρόσωπα. Κι αυτό, διότι οι ιστορίες γράφονται από τους ανθρώπους. Όχι από πλάσματα της φαντασίας κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε/νιώθετε μία κάποια οικειότητα μαζί τους...

Αυτό είναι το ένα κομμάτι που προκύπτει από την ουσία της υπόθεσης. Το άλλο αφορά τους προβληματισμούς (αν θυμάστε σας προϊδέασα παραπάνω) γύρω από πιο προσωπικά -ίσως και κοινωνικά- επίπεδα. Τί θέλω να πω; Ο δημιουργός μας μιλά για όλες τις σκέψεις που αφορούν το τί θέλουμε πραγματικά από τη ζωή μας, το πώς να το εκφράσουμε στους γύρω μας, τον φόβο που ίσως να μας κρατά πίσω, τις ''μάσκες'' που φοράμε και τις διαφορετικές ταυτότητες που φέρουμε για να κρυφτούμε και να μην εκτεθούμε και πληγωθούμε, όπως και τον τρόπο που οι άλλοι άνθρωποι στέκονται μπροστά σε αυτά.

Μα και πάλι δε στέκεται μόνο εκεί. Αποφασίζει να μιλήσει στους/στις δημιουργούς και να τους/τις κάνει να σκεφτούν το τί είναι αυτό που τους/τις οδήγησε στο να ασκούν μία τέχνη. Πιο συγκεκριμένα, οι συγγραφείς πού βρίσκουν την έμπνευση; Γράφουν για να ικανοποιήσουν τον εαυτό τους, ή, το αναγνωστικό κοινό; Γράφουν εξαιτίας της αγάπης τους για τη συγγραφή, ή, απλώς το κάνουν διότι είναι καλοί/ες στο γραπτό λόγο; Γράφουν συνεχώς διότι το απαιτεί το αναγνωστικό κοινό; Κι αν έχουν νιώσει κάποια κούραση και έλλειψη ιδεών, τότε τί ��ίνεται; Βρίσκουν, άραγε, τον εαυτό τους (οι συγγραφείς) πάνω στα πρόσωπα των ιστοριών τους; Τους/τις ντύνουν με δικά τους χαρακτηριστικά; Ζουν τα απωθημένα τους μέσω των εκάστοτε βιβλίων τους; Κάποιο απ'αυτά, ή, όλα μαζί; Ή κάτι άλλο;

Είναι γεγονός ότι μετά από καιρό ένιωσα την ανάγκη να σας πω, ή πιο σωστά, να γράψω πολλά για ένα βιβλίο που διάβασα και πάλι δε θα ήταν αρκετά, μα κάπου εδώ θα ολοκληρώσω τις σκέψεις μου, διότι δεν επιθυμώ να σας κουράσω. Αξίζει, όμως, να κρατήσετε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο ορθά δομημένο, ευνόητο, χιουμοριστικό κι ανάλαφρο -δίχως να γίνεται γελοίο- το οποίο πετυχαίνει το στόχο του, χαρίζοντάς μας μία όμορφη αναγνωστική εμπειρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εγώ δηλώνω ανυπόμονη για να διαβάσω και τις ιστορίες και των λοιπών ηρωϊδων. Ακούει ο συγγραφέας;
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

https://vivliovamon.blogspot.com/2024...
1 review
October 10, 2024
Το έκανε ξανά! Ο αγαπημένος Κλέαρχος Σταματουλάκης, μετά το απίθανο πρώτο του έργο "Η εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης", επιστρέφει ακόμα πιο έξυπνος και με το ιδιαίτερο του χιούμορ, καθώς και την αφηγηματική του ικανότητα, μας ταξιδεύει και πάλι σε έναν κόσμο παραμυθένιο, μα και τόσο αληθινό ταυτόχρονα. Γελάμε, μαθαίνουμε και προβληματιζόμαστε, μέσα από ένα πολύ ευχάριστο "παραμύθι". Ήδη ανυπομονώ και ελπίζω σε συνέχεια του μύθου!
Displaying 1 - 4 of 4 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.