Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Akadku Yang Terakhir” as Want to Read:
Akadku Yang Terakhir
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Akadku Yang Terakhir

4.04  ·  Rating details ·  436 ratings  ·  51 reviews
Tugas sebagai seorang Pakar Psikoterapi telah menemukan Rania Baheera dengan seorang duda yang tiga kali berkahwin, tiga kali bercerai tanpa sebab bernama Irham Zahri. Dan keengganan Irham Zahri untuk bekerjasama dalam setiap sesi terapi yang diatur menambahkan rasa sebal di hati Rania.

Hati yang rimas mula bergetar indah tatkala kehadiran Rania berjaya menghapus bayang-bay
...more
Paperback, 957 pages
Published April 2014 by Kaki Novel
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Akadku Yang Terakhir, please sign up.

Be the first to ask a question about Akadku Yang Terakhir

Community Reviews

Showing 1-30
4.04  · 
Rating details
 ·  436 ratings  ·  51 reviews


More filters
 | 
Sort order
Hajar
Apr 22, 2014 rated it liked it
3.5*

Agak lelah juga bila ada pilhan untuk lalu highway tapi kita pilih jalan biasa. Tak dinafikan yang kita disajikan dengan permandangan indah sepanjang perjalanan, cuma masa yang patutnya dapat dijimatkan terbuang begitu saja.

Fuh, bermetafora pulaaa...

27-04-2014

Setelah mengalami kegagalan perkahwinan sebanyak tiga kali, Irham Zahri (Irham) dipaksa oleh bapanya untuk mendapatkan rawatan terapi bersama pakar psikoterapi. Dan ditakdirkan Rania Baheera (Rania) pula yang ditugaskan untuk menjadi
...more
kuzzeen
Hanya mampu bertahan x sampai m/s ke-100.
Akhirnya di-letgo kerana sedar akan kelemahan diri bila berhadapan dengan karya penulis ini.

Peace
Asmar Shah
Feb 19, 2017 rated it liked it
3.25* untuk Akadku Yang Terakhir!

Buku pertama penulis yang aku baca. Dan semua karyanya boleh tahan tebal-tebal.

Memandangkan aku memang lambat baca buku ini, maka bila baca review-review kakak pembaca yang lain, ya ada beberapa benda yang aku setuju.

Penulis seperti sengaja membawa kita ambil jalan yang jauh. Penat juga sebenarnya bila masuk corner sana, masuk lorong sini. Macam pembaca lain cakap, susah betul nak bahagia. Betul-betul drama melayu dan hampir-hampir jadi sinetron.

Ada bahagian yang
...more
Nonieღserenity2bliss
Mar 22, 2014 rated it really liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM25. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Memang susah nak stop bila dah start ;) N nak kasih lima bintang, tapi ada certain part yang pada N agak meleret. Tapi apa-apa pun, N suka sangat dengan Rania and Irham.

Tertanya-tanya jugak N, kenapalah si Irham ni kahwin-cerai sampai tiga kali. Pelbagai teori berlegar dalam kepala N, including salah satunya adalah kes mati pucuk...Naisb baiklah bukan itu kesnya. kesian jugak si Rania nanti... :
...more
nilam
Mar 25, 2014 rated it it was amazing
Karya Acik Lana memang Ohsemm!! sbb ceritanya fresh dari ladang..semuanya boleh buat kita terpukau..lagi2 bila cuba mewujudkan satu watak..boleh cairr dengan watak Irham Zahri ni..

Kali ni kisah tentang Irham seorang duda yang telah bercerai sebanyak 3 kali. Perkahwinan dgn bekas2 isterinya semuanya x bertahan sampai setahun. Ayah Irham yang rasa Irham ada masalah, cuba memaksa Irham jumpa dengan pakar Psikoterapi. Irham pula agk ego merasakan tindakan ayahnya sangat melampau. Lepas diugut ayahny
...more
Nickynisa
the storyline is there but... i can't hadam the abuse part. she is a doctor. Pakar Psikoterapi as in the synopsis. but she can't handle her own problem. why she wants to stay in an abuse relationship??? why she let her husband abuse her instead of fixing his mental problem??? sori lah i takleh terima the abuse thingy.
Kiki
Apr 04, 2014 rated it really liked it
Akadku Yang Terakhir... novel ke-enam daripada one of my favourite authors, Acik Lana. I rate this novel with less stars than Acik's previous novel. It's not that I didn't like the writing... tapi I tak suka novel about duda. I gave 5 stars for "Pelangi Cinta Buat Suami", probably sebab the wife dah passed away. I don't know... but I definitely found it hard to finish this naskah.

AYT menceritakan kisah cinta seorang pakar psikoterapi, Rania Baheera dan Irham Zahri, seorang duda yang telah berkah
...more
Intan  Musa
Apr 16, 2014 rated it really liked it
Akhirnya habis baca. Busy week to read such book. Topik yang sangat mencabar tapi telah di olah dengan baik oleh penulis. Syabas!
Rania Baheera adalah anak bungsu yang dibesarkan dalam sebuah keluarga yang sangat menyayangi dirinya. Dia berkerja sebagai seorang pakar psikoterapi. Dirinya dalam diam menyimpan perasaan sayang kepada abang angkatnya, Fazriq. Tetapi perasaannya terluka bila dapat tahu bahawa Fazriq menyintai kakaknya, Zulin. Dalam masa yang sama, dia ditugaskan untuk membantu Irham Z
...more
Zurianita Manab
Mar 29, 2014 rated it really liked it
Rania yang hidup dengan penuh kasih sayang orang sekeliling akhirnya kecewa bila rupanya dia hanya bertepuk sebelah tangan. Cintanya pada Fazriq mengunung tinggi namun rupanya Fazriq tidak memiliki perasaan yang sama dengan Rania. Kecewa lalu melarikan diri dengan alasan kerja membawa Rania semakin hampir dengan Irham.

Irham yang telah gagal dalam perkahwinan sebanyak 3 kali dipaksa ayahnya untuk mendapatkan rawatan psikitrik. Terpaksa demi kasih pada ibu, Irham mencari berbagai helah untuk menga
...more
Naira2975
Mar 18, 2014 rated it really liked it
Shelves: 2014
Book #73 - 2014

I liked it! Such an interesting read sebab banyak watak-watak yang interesting especially IRHAM. I thought cerita ini akan meleret setelah mereka berkahwin but nooooo! Writer bijak grasp balik attention pembaca which hence made it difficult for pembaca to put down this book. Syabas!
Faradina Azlin Azahar
Mar 28, 2014 rated it it was amazing
ohsem... mmg ternanti2 karya acik.. tp moment baca tyme lafaz talak tue mmg kuciwa.. huhuhuhu... tp endingnyer tetap best... ngeeeeee... pandai member plan. ahaks.
mrsbudu
Mar 28, 2014 rated it it was amazing
best best..start ikut akyt kat fb so now baru laa puas hati dpt tahu ending! macam biasa buah tangan acik lana x penah laaa x best... jalan cerita pon x klise wpon dah keluar 6 buah novel..first time bace novel acik hero nye baran sampai pukul isteri... oh man! why why why! irham zahari begitu...nasib baik laaa ending nye bisa buat hati lega...x nak ending mcm pcbs walaupun at the end nina & qalif bersama tapi qalif amnesia!! apa2 pon acik thumbs up !!
Novel Annie
Mar 25, 2014 rated it really liked it
arghhhh... geramnya dgn abg Irham. rasa mcm nk ketuk ke kepala abg Irham...hehehee... Rania suka kt Irham tp tak nk luahan pula. mmg suka sgt main tarik tali. Abg Irham suka sgt buat andaian sndiri..lepas tu mula la muncul baran. kasihan kat Rania.
Zairaidah Abu Hassan
Jan 01, 2018 rated it liked it
Shelves: collection
Tebal... tapi seingat saya untuk habiskan cerita ni saya kena skip pages sebab dah mula boring...
Saya tak tahu apa kerja Rania as a Psychiatry (betul ke ejaan)...

Kalau dia dah sayang dengan Irham Zahri sepatutnya dia lebih tahu karakter lelaki tu macam mana. Ye la tu kan patient Rania. Selalunya la... Rania patut ajar Irham Zahri tu macam mana nak kawal diri.

Cemburu buta tu boleh membawa kepada penderaan... Rania should know that. Macam ape je main nikah cerai ni... Ego plak tinggi melangit...
Emoon
Mar 26, 2014 rated it it was amazing
Shelves: malay-novels
Masa beli novel x bace pun sinopsis dia.... terus je order online.... coz tgk je penulis dia Acik Lana and buku baru kuar terus je beli.... walaupun x bace terus tp mmg tau buku ni mesti best giler2!!!!!

Walla! it really ohsem!!!!

Tahniah Penulis Acik Lana Can't wait for your new book!

Rasenya x perlu kot nk review sgt novel ni coz mmg confirm fantastic punya....

The very best owez!!!! Semua buku2 Acik Lana ada dlm koleksi... hahaha....
Siti Raudhah
Mar 28, 2014 rated it really liked it
Shelves: read-2014, my-list
berjaya abihkan....& repeat chapter 77&78....puas hati...
Halina
Apr 15, 2014 rated it it was amazing
Dah tulis panjang2 tadi tapi sebab line tenet sangat teruk lappy hang... lupa nak copy huhuhu... malas dah nak tulis. Yang boleh saya cakap buku ni best.
rara
Jun 01, 2016 rated it liked it
habis akhirnya.

suka part last bila rania mcm nk ngorat semula suami dia tu. simple je cara dia tp sbb irham taknak amik tau langsung pasal rania.. sendiri yg salah faham..
Ctsue
Mar 19, 2014 rated it liked it
3.5*

sesesebenarnya dh taip pnjg lebarrr tp hilang pulak..ohoiii.
W. N. Izzaty
Aug 05, 2017 rated it really liked it
Shelves: kaki-novel
#80#2017

Done reading Akadku Yang Terakhir by Acik Lana.

Due to my mounting pending books, i have to classify them into years of publication. So, sekarang ni, kena baca buku lama dulu, supaya yang lama tidak bertambah tua. 😅

AYT ni 'lahir' pada tahun 2014 lagi. Kisah ni pasal Rania, a psychologist, yang cuba untuk memulihkan Irham, seorang duda yang dah 3 kali bercerai dalam masa tak sampai setahun, without solid reason.

Saya suka topik yang dikupas dalam ni. Irham yang trauma dengan perempuan, me
...more
Ashy Khaira
Jul 11, 2019 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Nadiah Zaidi
Aug 10, 2018 rated it liked it
Klau ada yg nk beli novel ni blh PM sy
Ayman Hyeqal
Apr 07, 2014 rated it it was amazing
#Akadku Yang Terakhir
Karya Acik Lana
Terbitan Penerbitan Kn Dua

AYT karya-5 AL dan ke-4 terbitan Kaki Novel, spt biasa karya AL tdk pernah mengecewakan, AYT mengisahkan percintaan antara Irham Zahri dan Rania Baheera, pertemuan Irham dan Rania bermula apabila Irham dlm keterpaksaan menjalani terapi akibat masalah jiwanya sblm ini, Irham yg sebelum ini tlh tiga kali berkahwin dan berpisah, lantaran kerisauan ibu bapanya akan sikap Irham yg berkahwin dan berpisah tdk smpi setahun, bapanya tlh mengat
...more
Norliza Yusop
Aug 19, 2014 rated it really liked it
Membaca AKYT ada rasa kagum pd penulis… jalan cerita menarik dan dpt terima dgn baiknya. Kisah yg mgkin biasa terjadi dan ada berlaku dlm masyarakat…satu yg lain ttg hero yg menduda lebih dr sekali! Mmg tak terfikir tp mmg ada yg mcm ni!!!

Irham Zahri punya trauma yg menyebabkan dia tdk dpt bertahan dlm alam perkahwinan.. berjumpa Rania Baheera , Pakar Psikoterapi atas desakan papanya krn bimbang dgn masalah jiwa Irham yg berkahwin dan bercerai 3 kali dgn usia perkahwinan tk sampai setahun!

Rania
...more
Mask D
Apr 05, 2014 rated it it was amazing
You did it again ACIK LANA, another masterpiece. Kita suka, walaupun personally bagi kita Irham Zahri tu mengerunkan, permulaan yg sinis, sejuk beku, during d johore ada aura2 caring a bit, balik KL, dah mengoda, wkt mula2 nikah yg pertama & d korea so sweet and romantik, balik dari korea OMG! He turned to be a monster, kejam nya irham! Walaupun wkt tu dia tengah sakit, trauma & tak stabil jiwa nya ... Kesian kat Rania. Sesungguh nya kalau sudah sekali dia cinta, rania tetap akan cinta. ...more
Que Razali
May 07, 2014 rated it it was amazing
Shelves: favourite-author
Yeah, dah habis baca kisah ni! Hmm... Macam biasalah tak ACIK LANAlah kalau xdpt berbintang2 kan? Eceh.
SUKA buku ni sebab :-
1. cover tu cantik. Seperti biasa, KN kan?
2. sinopsis agak lain sikit. Bukan tema kahwin paksa.
3. Perjalanan cerita tak meleret. I like!
4. Gaya bahasa tak terlalu berat dan mesra pembaca.
5. Perkembangan watak dicoretkan dengan baik.
6. Happy ending.
7. Paparkan bidang psychiatry.

CUMANYA:-
1. menguji kesabaran betul bila melayan kerenah Irham sebelum dan semasa kahwin.
2.
...more
Yazlina Saduri
Jan 12, 2017 rated it really liked it
Dah lama baca baru teringat nak record di Goodreads. Cerita ni best juga, suka style penulisan dan bahasa yg digunakan Acik Lana. Kisah seorang psychiatrist muda yang manja dengan parents tapi berhati cekal. Cinta kepada abang angkat tak kesampaian kerana si abang rupanya cintakan kakak sendiri. Bawa diri, nekad menyerah kepada keadaan betsama si klien yang angkuh dan semacam ada masaalah emosi setelah 3 kali kahwin dan bercerai dalam jangka masa singkat. Hujung cerita rasanya tak sukar nak agak ...more
Sofi
May 14, 2014 rated it liked it
Aku baca kat group. Buat aku excited nak beli. Tapiiiiiiii slowly rasa teruja tu decline selepas baca sambungan yg dri group dan jatuh merundum after they all married. Part they all dah kawen tak setebal part sebelum kawin. Mungkin sebab tu kot aku rasa suddenly cepat tul c irham ni tukar perangai. Ke mmg nk kata lelaki berubah lepas dh dpt?

Rania lak aku rasa dia perlu her own kaunselor. Tak pandai nk handle klu masalah sendiri.

Mmg betul kata reviewer sorg tu.. Takde (bnyk) part yg leh buat ko
...more
Wanshazat
Oct 25, 2015 rated it it was amazing
Great story!!! boleh kata ni cerita terbaik dari acik. mula2 takot gak nak baca. takot hanya tebal tapi jalan cerita hampa. rupanya berbaloi baca.

good job acik. part paling best, bila irham menyesal tuduh rania dh ada pengganti dia. terbaik!!!!
mRs bOo ^_^
Mar 23, 2014 rated it liked it
hermmm
dah lama beli baru ada mud nk baca

tak tahu mne silapnyer mayb kite kut
tebal n tooooo long
awat payah sgt nk bahagia la dua org ni
dah bahagia lain plak jdnyer
masa baca cari part yg ptg2 je hihi
but i luv irham ✯◡✯


« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Mungkinkah
  • Menantu vs Mentua
  • Seteguh Fayqa
  • Guy Next Door
  • Bukan Isteri Sempurna
  • Seseorang Untuk Aku
  • PA Untuk Dia
  • Jejaka Edisi Terhad
  • Aku, Dia dan Pinky Promise
  • Kerana Satu Janji
  • Biarkan Ia Berlalu
  • Dekatnya Cinta (Adam & Hawa, #2)
  • Cinta 11 Syarat
  • Kontrak Janji Setia Antara Kita
  • Suami Sebelah Rumah
  • Lazuardi
  • Mama Mia Shaza
  • Pergi Tanpa Alasan
See similar books…