Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De overgave” as Want to Read:
De overgave
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De overgave

3.85  ·  Rating details ·  2,863 ratings  ·  114 reviews
Een Texaanse pioniersfamilie wordt overvallen door een groep Comanche-indianen. De gevolgen zijn hartverscheurend.
Veertig jaar later krijgt de hoogbejaarde Granny, wier familie voor haar ogen werd gedood of ontvoerd, bezoek van Quanah, de aanvoerder van de door haar zo gehate Comanche. Hij is op weg om zich over te geven en zijn verslagen volk voor altijd in het reservaat
...more
Hardcover, 366 pages
Published November 2007 by De Arbeiderspers (first published September 2007)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De overgave, please sign up.
Popular Answered Questions
Thoronwen The English version is called "Someone Found", but sadly it is rather hard to find in any regular book shops.

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.85  · 
Rating details
 ·  2,863 ratings  ·  114 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of De overgave
Belinda
Jun 04, 2018 rated it really liked it
Shelves: roman
4,25 sterren - Nederlandse paperback - Ik heb dyslexie -
Zo'n herkenbaar verhaal. Al speelde het zich lang geleden af, de worsteling om te vergeven, en vooral je zelf, was alsof ik in de spiegel keek.
...more
Willy Schuyesmans
Dec 08, 2015 rated it it was amazing
Hoe moeilijk kan vergeven zijn? Daar gaat dit boek in wezen over en ik heb het gefascineerd gelezen. Hoewel ik een rabiate literatuurverslinder ben, had ik nog niet eerder een boek van Japin onder ogen gehad. Het smaakt naar nog: ik moet blijkbaar nog veel inhalen.

Wat me vooral beviel, is de manier waarop Japin een historisch verhaal benadert. Aan de basis ervan ligt de onwaarschijnlijk wrede slachting die in mei 1836 plaatsvond in Texas en in heel Amerika bekend staat als de 'Fort Parker
...more
Wilma
Feb 14, 2016 rated it it was ok
Weinig spanning...droge opsomming van gebeurtenissen...Terwijl het verhaal zich uitstekend leent voor spanning en avontuur. Toch werd ik na bladzijde 120 meegenomen in het verhaal.Het verhaal en de bijbehorende geschiedschrijving zijn interessant genoeg om te blijven boeien.
Jammer dat de schrijfstijl van Arthur Japin zo gortdroog en saai is...
Evelien Fick
Jan 22, 2012 rated it really liked it
(english further down)
Ik las dit boek voor de Off the Shelf Challenge 2012. Het stond sinds oktober 2008 op de plank. Tijd dus om voor het eerst opengeslagen te worden!

Niet om doorheen te komen de eerste pagina's. Alles stond me tegen aan dat eerste stuk: de grote hoeveelheid mensen die werden opgevoerd met te 'gewone' namen om meteen te onthouden (ik kwam er pas aan het einde achter dat er achterin het boek een stamboom zit) en vooral ook waar het verhaal over zou gaan: ik heb niets met
...more
Haaike
Mar 21, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2019
Dit boek was mijn tweede Japin (na Een schitterend gebrek) en heeft een aantal van de elementen die mij ook toen graag deden lezen: mooie woorden en zinnen, fijn uitgewerkte historische achtergrond en een verhaal dat een mens al eens doet nadenken. Ik worstelde soms wat met mijn eigen gevoelens tegenover het hoofdpersonage, want hoewel het zonder enige twijfel vreselijk is wat overkomen is, kreeg ik ook de kriebels van haar kolonialistische houding ("mijn land"). Om dan te beseffen dat ik mij ...more
Goan Booij
Nov 20, 2019 rated it really liked it
Shelves: in-possession
Pakkende roman over vergeven en wat het inhoudt om de meest onmogelijke en hartverscheurende ervaringen te accepteren. De personages zijn knap beschreven in het tijdsbeeld waarin dit boek zich afspeelt en al bij al geeft het boek een prima beeld over een periode waar ik nog niet heel veel afwist.
Trijnewijn
Jan 18, 2016 rated it it was amazing
Dit is een boek om van te genieten als van een doosje pralines: je pakt er eentje of twee uit, laat ze smelten in je mond, geniet ten volle van de smaak en zet de rest terug weg voor de volgende keer, zodat je nog wat kan nagenieten.

Dit boek kun je lezen aan vijf of tien pagina's per dag en toch voldaan zijn. Er staan zoveel wijsheden in, zoveel bespiegelingen, zoveel zinnen die in een kadertje kunnen... En dan heb je nog het verhaal ertussen, dat op zich ook al de moeite van het lezen waard
...more
André Bogaert
Aug 10, 2012 rated it really liked it
Een schitterend invoelend geschreven relaas van de gewelddadige ontmoeting tussen blanke pioniers en Comanche-indianen in het zuidwesten van de V.S., in het midden van de negentiende eeuw. Het verhaal is in de mond gelegd van Granny Parker, een vrouw die de bloedige botsing overleeft en verder leeft met haar gevoelens van wraak en haar hoop ooit één van haar gegijzelde kleinkinderen terug te zien.
In het licht van de huidige politieke troebelen in de VS is dit een sterk getuigenis van een stuk
...more
Inge Vermeire
Aug 06, 2011 rated it it was amazing
Shelves: nederlanders
Een heel sterk boek. Japin slaagt er steeds in om historische feiten prachtig om te zetten in een fictief verhaal. Ben ook steeds onder de indruk van Japins inzicht in de psychologie van zijn vrouwelijke hoofdpersonages.

Elsje
Feb 04, 2011 rated it really liked it
Shelves: audiobook, read-2008
Die man kan schrijven! Die man kan voorlezen!

Het verhaal speelt zich af in de tweede helft van de 19e eeuw, in het Texas dat stukje bij beetje op de Indianen veroverd wordt. Die zich daar met hand en tand tegen verzetten. Het wordt grotendeels verteld vanuit het perspectief van de stokoude Granny Parker. Zij krijgt bezoek van de leider van de Comanches, Kuana (ik weet niet of ik dit goed schrijf, dat is het probleem met luisterboeken, je hoort de namen alleen!). Kuana is op weg om zich met het
...more
Quinty de Nijs
Mar 07, 2016 rated it it was amazing
Wauw! Artur japin heeft het weer voor elkaar gekregen. Zijn boeken zijn echt ronduit geweldig! Met een persoonlijk voorkeur voor de geschiedenis en karaktervolle personages is dit boek zeker een knaller. De hoofdpersoon granny kan er ook wat van met haar nuchtere en koppige trekken die dit boek heerlijk maakte om te lezen met een paar humoristische momenten tussendoor. Ik kan maar één ding zeggen: Lees dit!
Katherine Muylaert
Jan 04, 2015 rated it it was amazing
Arthur Japin stelt niet teleur, hij bevestigt alleen maar de hoge verwachtingen die ik koesterde. Wat een schrijfstijl, wat een inlevingsvermogen heeft die man. Wat een genoegen hebben wij om dit te mogen lezen.
Isabel
Jan 15, 2016 rated it it was amazing
Prachtig boek!
Chris Elshout
Jan 31, 2018 rated it really liked it
Hard, teder, afschrikwekkend, levensecht... over leven, verlies en vergeving. Mooi verhaald en boeiend. Een aanrader!
Luc
Jan 31, 2009 rated it liked it
Mooi geschreven boek. Maar ik kan me toch niet van de indruk ontdoen dat Japin hier een onderwerp aansnijdt dat ver van hem afstaat.
Monique
Sep 10, 2018 rated it it was amazing
Shelves: read-in-2018
Hartverscheurend... Meer kan ik er niet over zeggen. Op het meest hartverscheurende moment in het verhaal zat ik in de auto, mijn jongste zoon slapend tegen me aan, zijn hand in de mijne. Ik heb heel stevig in die hand geknepen, terwijl het verhaal op me inbeukte.
Ik heb dit boek geluisterd via de Luisterbieb. Wie kan hget verhaal beter tot zijn recht laten komen dan degene die het geschapen heeft? Prachtig hoe Japin zelf Granny Parker bij mij bracht.
Hermien
May 23, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Weer een mooi geschreven boek van Japin.
Shannen
Apr 23, 2019 rated it liked it
*2.5

Een roman gebaseerd op feiten, bestaande personages en gebeurtenissen - het verhaal is indrukwekkend en confronterend. De Overgave is een bijzondere vertelling van het leven van 'Granny' en haar strijd met vergeving. Echter mistte ik hier en daar wel cohesie tussen de beschreven emoties en haar handelingen.

Haar wil om rationeel te blijven denken vormt Granny's karakter, maar of dit haalbaar en soms zelfs realistisch is na hetgeen zij heeft meegemaakt creëert vraagstukken. Haar handelingen
...more
Gerbrand
Aug 17, 2014 rated it really liked it
Shelves: fiction-nl
Dit is het 4e boek dat ik van Arthur Japin lees. "De zwarte met het witte hart" blijft voor mij zijn meesterwerk. Maar ook De Overgave is een goed geschreven boek. Zoals vaak bij Japin een op historische feiten gebaseerd boek. Ik hou daar van. De Overgave speelt zich af tegen de achtergrond van de Texas revolutie (onafhankelijkheid van Mexico) en later de Amerikaanse burgeroorlog. Maar interessanter nog is hoe de pioniersfamilies zich vestigen in het gebied van de oorspronkelijke bewoners, de ...more
Tosca Bruno-van Vijfeijken
Jul 11, 2011 rated it really liked it
This book, of which the title in English probably would be "The Surrender", is a beautiful rendition of a life of grief, mourning, anger and seeking of revenge by an elderly white woman in Texas in the 1800s. She lives on the Texas plains as part of a large colony of white settlers, in constant tension with the Comanche indians. Her family is wiped out and kidnapped in front of her eyes by Comanches, during this attack she is also grievously harmed. Her life subsequently consists of seeking to ...more
Rogier
Jan 03, 2008 rated it it was amazing
Shelves: literature
What a gem. Divided loyalties again. Another historical novel from Arthur Japin, who is certainly a current master of the genre and who has a knack for picking his subjects from historical niches that are not orverrun by others.

The present story is from the days of Westward expansion, and about pioneer families in Texas, and their encounters with the Indians. Here the story of our divided loyalties in the world is woven from the life story of a woman whose granddaughter is abducted by Indians,
...more
Caspar Ewals
Aug 29, 2014 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: favorites
Wederom een mooie roman van Japin waar ik van genoten heb. De schrijfstijl is prachtig en het onderwerp boeiend en op een historisch feit gebaseerd. Persoonlijk hou ik hier wel van. Een miniem historisch feit grondig onderzoeken en daar dan een fictief verhaal bij verzinnen. Ik vraag me vaak af hoe iemand op het idee komt om over een onderwerp een fictieve roman te schrijven. Je moet dit als lezer echt in je achterhoofd houden omdat je gedurende het lezen dit als waarheid gaat zien en dat is ...more
Brigitte Van Cauter
Sep 14, 2017 rated it really liked it
Een verhaal gebaseerd op waar gebeurde feiten, feiten waar mij niet zoveel over bekend was, in die zin dat ik nooit eerder las over dat aspect van Amerika. Maar vooral is het een verhaal over vergeving, overgave, met een mooi uitgediept hoofdpersonage. In eerste instantie kwam ik wat moeilijker in het verhaal, maar eens je je eraan 'overgeeft' grijpt het aan. Een paar metaforen vond ik ver gezocht, wat dan voornamelijk kwam door het feit dat de auteur zich als man inleeft in hoe iets is voor een ...more
Chantal
Nov 05, 2012 rated it it was ok
"Zo gaan die dingen. Ik ken zoveel van die verhalen. Kan ik er iets aan doen? Moet ik iedereen zijn ellende aanhoren?", verzucht hoofdpersonage Nanny Parker meermalen in dit boek.

Ikzelf had een beetje hetzelfde gevoel bij het lezen van dit boek. Wat een bak ellende. Bloedige moorden, ziekten, verlies; we worden als lezer niet gespaard. Maar de waarheid is nog gruwelijker, zo betoogt Japin in het nawoord, want het hele boek is gebaseerd op echte feiten van een Texaanse pioniersfamilie in de 19e
...more
Nelleke
Jan 10, 2013 rated it really liked it
Die man kan schrijven! Erg boeiend en indrukwekkend verhaal. Normaalgesproken hou ik niet van verhalen/boeken uit of over America, maar dit boek maakte wel indruk op mij. Gebaseerd op feiten beschrijft het de laatste periode waarin 'native americans' Texas onveilig maken. Ze begaan gruwelijke daden, maar aan de andere kant voelde ik ook een soort van medelijden. Wat moesten ze anders, de laatste stuiptrekkingen van een volk wat aan alle kanten bedreigd wordt.
Marcel
Sep 18, 2011 rated it really liked it
Shelves: literature
Ooit keek ik er tegenop om iets van Arthur Japin te gaan lezen; het leek me een vrij saaie auteur met nogal moraliserende, geschiedkundige verhalen. Gelukkig ben ik een aantal jaar geleden toch begonnen in zijn werk: wat een verademing! Stuk voor stuk prachtige, ontroerende boeken, die ik telkens met veel plezier heb gelezen.
Noa
Jun 25, 2018 rated it it was ok
Shelves: owned
Een tragisch en goed onderzocht verhaal maar ik bleef me maar afvragen waarom de Amerikanen zo Nederlands waren en er werd me de hele tijd op de meest droge toon maar verteld dat de emoties zo allesomvattend waren. Show-don't-tell en zo.
Amaya
Jan 07, 2009 rated it it was amazing
I read this book in Dutch and absolutely loved it. This is the kind of book that will stay with you after reading it, and wants you to find out more about the story. The prose is beautiful and the story is very touching. I would advise all my friends to read this book. Have a hanky handy though.
Lyda Van Den Bos
Jul 19, 2016 rated it it was amazing
Hoe Japin in de huid kruipt van Sallie Parker, fenomenaal.
Een pareltje van een boek!
Helgi Helgason
Nov 22, 2017 rated it really liked it
One of my favourite Dutch writers. Historical romans. Here the invasion of the European in America and the slaughtering of native Indians.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Eenzijdig 5 14 Jan 30, 2017 02:47AM  

Readers also enjoyed

 • De donkere kamer van Damokles
 • Tonio: een requiemroman
 • Joe Speedboot
 • De thuiskomst
 • Hersenschimmen
 • Het huis van de moskee
 • The Twins
 • Dit zijn de namen
 • Heren van de thee
 • Nooit meer slapen
 • Knielen op een bed violen
 • Tirza
 • De levens van Jan Six
 • Reizen zonder John: op zoek naar Amerika
 • De meeste mensen deugen
 • De helaasheid der dingen
 • Max Havelaar, or the Coffee Auctions of the Dutch Trading Company
 • Het zijn net mensen: beelden uit het Midden-Oosten
See similar books…
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Zo komt elke angst in de wereld, zomaar, omdat iemand op een dag besluit te geloven dat er een gevaar bestaat.” 13 likes
“Het is met je ziel als met je huid, hij wordt er van alle littekens niet mooier op, alleen dikker.” 11 likes
More quotes…