Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Mengele Zoo (Mino-series #1)” as Want to Read:
Mengele Zoo (Mino-series #1)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Mengele Zoo

(Mino-series #1)

4.27  ·  Rating details ·  2,421 ratings  ·  81 reviews
Alternate cover edition here.

Fattiggutten Mino er født i regnskogen. Han er sommerfuglfanger og elsker jungelens mangfold av liv. Samtidig som Mino samler sommerfugler, ser han at jungelen ødelegges av multinasjonale selskaper.

En dag rammer katastrofen også hans landsby, og Mino er plutselig i sentrum av de store regnskogenes tragedie. Etter dette forvandles Mino til en
...more
Paperback, 454 pages
Published 1994 by Cappelen (first published 1989)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Mengele Zoo, please sign up.

Be the first to ask a question about Mengele Zoo

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.27  · 
Rating details
 ·  2,421 ratings  ·  81 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Mengele Zoo (Mino-series #1)
Lamija Delalic
Oct 05, 2014 rated it it was amazing
skal jeg liksom bare leve videre nå
Bjørn André Haugland
Verste boken jeg har lest på mange mange år. Forfatteren skremmmer meg bare mindre enn det faktum at denne boka er blitt stemt til Norges favorittbok. Måten Nygårdshaug støtter terrorisme og drap på uskyldige for å stoppe "vestens verdier" er bare ufattelig, og det samme at så mange kan være enig med det han skriver.

Hadde bare boka vært smart eller orginal! Men nei, hykleriet Nygårdshaug spyr opp er over hele boka: karakterer som hater vestlig kapitalisme og gjør alt for å bekjempe det mens de
...more
Iselin
Mar 23, 2018 rated it did not like it  ·  review of another edition
Shelves: ugh-no
Æsj, fy faen.
Det er ingen annen måte å starte denne "anmeldelsen" på.
Jeg har lest denne romanen siden 5. februar (tror jeg,)
og det har vært en av de verste reisene jeg har begitt meg ut på, i hvert fall ufrivillig.
Et par skiturer fra barneskolen kan så knapt konkurrere, men ellers har jeg ikke ord.
Jeg skriver denne "anmeldelsen" ikke for å advare andre, men for å gi utløp for den frustrasjon jeg og mine venner har følt på de siste ukene.
Dette er ting jeg ikke kan skrive i et refleksjonsnotat
...more
Julia
Språket i denne romanen blir til tider i svulstigste laget etter min smak, med en del metaforer som grenser mot det vulgære, selv om jeg både ser og setter pris på den gjennomgående røde tråden fra regnskogs-faunaen som bevist virkemiddel.Sett bort i fra dette er det en flott bok som kan leses både som underholdning, men også som en politisk tekst.

Fortellingen er spennende og vakker, fantasifull og godt oppbygd, med et vist mytisk preg. Politisk sett tar den utgangspunkt i ødleggelsen av
...more
Thea Thorsen
Nov 29, 2010 rated it really liked it
Dette er en av de mest øyeåpnende bøkene jeg har lest.
Må likevel tilføye at jeg synes boken tar litt av i siste halvdel. Den begynner som en veldig fin og spennende historie, men utover mot slutten mister den en del troverdighet, i tilegg til at jeg mistet litt sympati med hovedfigurene.
Allikevel en velskrevet og klok bok, som anbefales til alle.
Katja
May 06, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: thriller
Das Cover ist total spannend gemacht, der Schmetterling ist am Flügel gebrochen und so kann man das auch das Thema sehr gut ansprechen, es ist eine zerbrochene Umwelt, die in dem Buch gezeigt wird und so sollte man das auch sehen, das Buch greift nämlich das aktuelle Thema Umweltschutz auf.
Mino lebt in einem Dorf im Regenwald, doch das Dorf wird zerstört, er fliegt und findet bei Isidoro Schutz, der ihn als Lehrling nimmt. Doch als auch Isidoro umkommt, zerplatzt wieder der Leben von Mino und
...more
Max
Mar 03, 2018 rated it liked it
Foruten endel skrivefeil og trykkfeil, så er boken underholdene nok.
Går fra svevende tanker, til rene hollywood-actionsekvenser. Får uansett litt bismak av hvordan terrorhandlinger forherliges i denne boken, og ramses opp som om det skulle være bagateller.
Hovedtemaet i boken; å redde regnskogen, er dog et like viktig tema idag som da boken først kom ut i 1989.
Christine Fossen Germundson
Mar 14, 2020 rated it really liked it
I didn't know what I was getting myself into when I started reading this, as I only picked it up on recommendation from a friend. I was thoroughly blown away. The storyline is fascinating and intriguing, and I find myself having developed attachments to multiple characters, allowing me to become invested in their story. Without giving away too much, the subject and theme of this book is most certainly very relevant to this day. The only (minor) drawback is that the plot is sometimes a bit slow ...more
Elisabeth Taugbøl
Dec 08, 2018 rated it it was amazing
Så innholdsrik og så bra! Handler om miljøvern, imperialisme og terror. Lover du ikke kommer til å kjede deg et sekund🌠
Christoffer Storli
Feb 16, 2014 rated it liked it
Spennende og engasjerende historie, mange tvister. Man finner seg fort oppildnet av det brennende engasjementet til økoterroristene.. og den får en t.o.m til å undre seg over om ikke det er behov for mer ekstreme midler i klimakampen, når man ser hvor handlingslammet menneskene lar seg være i debatten, hvor lite villige vi er til å ofre noe av vår velstand for å snu.
Når det er sagt, så mener jeg det litterært sett er en ganske svak roman. Symbolikken er nesten infantil, bildene er over-tydelige,
...more
Tanja Berg
Aug 02, 2011 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: ecology, thriller
Det här är den bästa norska boken genom tiderna. Den blev vald till folkets favorit 2007. Jag valde nästan att låta bli att läsa den på grund av detta. Vem vill läsa om en fattig pojke som älskar fjärilar i ett odefinierat land i Sydamerika där regnskogen skjövlas? Martyrhistorier av det slaget har vi hört förr. Det här är ingen offerhistoria. Det här är en bok om hämd och rätt vad det är, när man hejar på som allra mest upptäcker man något hos sig själv man kanske inte ville veta. Om jag bara ...more
Afsheen
Mar 13, 2018 rated it really liked it
En velskrevet bok skrevet for 30 år siden om ødeleggelsene av Regnskogen. Det man kan si er at vi forsatt ikke har klart og og ta oss sammen.
Verden er forsatt grumsom urettferdig. De rikere blir rikere , og de fattigere mer desperat.

Moder Jord Gaia gråter sine tapre tårer og lurer på når menneskene vil ta til fornuft
Marielle Lien
Dec 29, 2012 rated it did not like it
En av de bøkene jeg har lest som har kjedet meg mest. Jeg er en av dem som ikke skjønner greia. Plottet var mer gjennomsiktig enn en brennmanet og jeg er omtrent like glad i begge to. Ellers takk.
Iza Brekilien
First of all, let me warn you that this book doesn't exist (yet) in English - good for your to-read lists, huh ? But please, pay attention : it was written in 1989 and only published in France in 2014, maybe will it be soon translated in English too ! Mengele's zoo was voted in 2007 "the People's Favourite" during the literature festival of Lillehammer in Norway, proof that it defies the passing of the years and is absolutely worth reading.

The story begins with Mino, 6 years old, living in his
...more
Gard
Jan 01, 2020 rated it liked it
Jeg vet ikke helt om jeg liker eller misliker denne boka. Historien er godt skrevet og fornøyelig å lese, med fargerike personligheter og drivende spenning. Men det er ikke til å stikke under en stol at Nygårdshaug med denne boka er med på å legitimere og forskjønne terrorisme, typ "målet helliget middelet", så lenge målet er viktig nok. 

Da denne kom ut på slutten av 80-tallet fikk den gode kritikker og har i ettertid blitt kåret til en av tidenes beste norske bøker. Jeg tviler sterkt på at den
...more
Thomas Løge
Jan 31, 2019 rated it really liked it
En bok som lenge har ventet i hylla etter at jeg fikk den lånt fra min far. Ved flere anledninger ble jeg anbefalt denne serien, så nå var det jammen på tide. Nygårdshaug fenget meg fra første side, spesielt var det selve historien om Minos skjebne og hans voksende hat som rørte ved meg, for ikke å nevne de viktige temaene om en verden preget av fattig og rik, av forsvarlig og uansvarlig bruk av naturens ressurser; Gaias ressurser. Mot slutten av boka syns jeg riktignok den ble litt for ...more
Kim Arne Hammerstad
May 12, 2019 rated it it was amazing
Glimrende roman som virkelig får leseren til å tenke over hvilke konsekvenser industrien har på miljøet, og hvordan det som etter hvert blir en terroristgruppe jobber for å åpne øynene til verdensopinionen og samtidig sabotere arbeidet til diverse kapitalistiske vederstyggeligheter.

Skal jeg trekke for noe, syntes jeg at de første vel 50 sidene før den første twisten i historien er litt i overkant trege det er rett og slett litt vanskelig å se hvor historien skal gå. Men derfra og ut er det rett
...more
Ingrid Halvorsen
Sep 14, 2018 rated it really liked it
Veldig bra og spennende
Luna Helene
Feb 19, 2018 rated it it was amazing
Det er lenge siden jeg har slukt ei bok så fort som jeg slukte Mengele Zoo. Brukte under 24 timer på den og skal prøve å få tak i neste i serien så fort som mulig. Begynte å gråte på siste side.
Gunn-Berit Sæter
Feb 11, 2018 rated it it was amazing
Elsker denne!! Alle bør lese Mengele Zoo, endre sin holdning til verden og hvordan vi behandler den.
Lucila Armentano
Jan 25, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
La primera mitad del libro es excelente. Brillante. Sublime. Después decae bastante, creo que extiende la historia demasiado, podría haber sintetizado muchas partes repetitivas.
Stella Marie
Dec 22, 2018 rated it it was amazing
Shelves: favourites
by far the best norwegian book i have ever read
Iggy
Jan 14, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Never been as invested in a book since I read the whole Animorphs-series in middle school.
Synne K
Aug 26, 2017 rated it really liked it
Tok litt tid å komme i gang og før hovedhandlingen faktisk begynte, men absolutt en bok verdt å lese. Forfatteren tar for seg temaer som menneskeverd, miljøproblemer og korrupsjon, der dilemmaet mellom rett og galt blir satt på spissen. En virkelig tankevekker!
Ludvig
Feb 07, 2014 rated it it was amazing
En bok som åpner øynene for hva menneskene egentlig betyr for fremtiden av denne verden vi i dag lever i. Intresant å se hvordan en terrorist tenker og utvikles igjennom livet.
Jeg vil si at dette er en god oppvekstroman selv om situasjonen er ekstrem.

Mange brutale episoder igjennom boken som beskriver menneskets brutalitet godt. Det å gå til ekstreme lengder for å oppnå det du ønsker virker i dag helt uvirkelig. Denne boken kan kanskje hjelpe med å forklare hvordan "andre mennesker" tenker
Kamil
Jun 28, 2014 rated it it was amazing
Shelves: related-books
It's another 4,5 stars, but one that deserves a 5. Simply put it's a book of the sort, that should be read more often by more people. Personally I did find it a bit too far out at quite a few points, but the subject is relevant, writing really good, characters if somewhat all too heroic, still possible to believe in. What the hell - this book ruled over my whole July. Quite probably I'll get to the next two of the trilogy in a while. 5.
Ida
Jeg klarer ikke helt å bestemme meg hva jeg synes om denne. På den ene siden var det en spennende bok, og jeg har lyst til å lese de andre to bøkene i trilogien for å finne ut hva som skjer. På den andre siden synes jeg forherligelsen av vold var urovekkende. 3 stjerner med forbehold om at oppfølgerne kan få meg til å endre mening.
Else
Aug 23, 2009 rated it it was amazing
Denne boken var veldig fin. Handlet om fattiggutten Mino som er født i regnskogen og er sommerfuglfanger.
Kom ut i 2007, ble kåret til tidenes beste norske bok.

yexxo
May 11, 2019 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: gesellschaft, krimi
30 Jahre ist es bereits her, dass dieses Buch das erste Mal in Norwegen veröffentlicht wurde. Aber das Thema ist so aktuell, als ob es gerade erst geschrieben worden wäre.
Erzählt wird die Geschichte des kleinen Mino, der in einem kleinen Dorf im Regenwald aufwächst, irgendwo auf dem südamerikanischen Kontinent. Doch die Zeiten beginnen sich zu ändern: Rodungen des Regenwaldes rücken immer näher an das Dorf heran; bewirtschaftete Grundstücke werden kurzerhand enteignet und an Ölgesellschaften
...more
Tintenwelten
Jul 11, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: bücherregal
Mino lebt im Regenwald. Er ist noch sehr klein als sein gesamtes Dorf durch eine Ölfirma massakriert wird und er als einziger Überlebender fliehen kann. Dies ist nur eines von vielen erschreckenden Ereignissen, die Hass und Rachegedanken schüren. Bald werden Großkonzerne und Politiker vom Terror heimgesucht. Dabei hat Mino vor allen Dingen einen Wunsch: er möchte Umwelt und Menschen vor Ausbeutung, Tier- und Pflanzenarten vor der Ausrottung bewahren. Ein nobles Ziel, doch rechtfertigt dies eine ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Goodreads Librari...: Wrong information 1 11 Aug 10, 2018 12:52PM  

Readers also enjoyed

 • Beatles (Kim Karlsen Trilogy, #1)
 • Tante Ulrikkes vei
 • Else går til psykolog
 • The End of the Ocean (Klimakvartetten, #2)
 • Tung tids tale
 • Full spredning - en legeroman
 • Dyrene i Afrika
 • The History of Bees (Klimakvartetten, #1)
 • Mannen som elsket Yngve (Jarle Klepp, #1)
 • Svøm med dem som drukner
 • Przewalskis hest (Klimakvartetten, #3)
 • Hvitt Hav (Ingrid Barrøy, #2)
 • I morgen var jeg alltid en løve
 • Alle vil hjem. Ingen vil tilbake.
 • Leksikon om lys og mørke
 • Du er så lys
 • Helvete
 • Arv og miljø
See similar books…
118 followers
Gert Hermod Nygårdshaug is a Norwegian author. He has written poems, children's books and novels, and is in particular known for the series of crime novels featuring the gastronomer amateur detective Fredric Drum.

Nygårdshaug's writing enjoys a diverse background from his extensive knowledge and travelling, in particular in South America. Ancient cultures, archaeology, fly fishing, gastronomy and
...more

Other books in the series

Mino-series (5 books)
 • Himmelblomsttreets muligheter (Mino-series #2)
 • Afrodites basseng (Mino-series #3)
 • Chimera (Mino-series #4)
 • Zoo Europa (Mino-series #5)

Related Articles

April is the most hopeful of months, promising warm days and sunshine just around the corner. The weather is a little unpredictable, sure, but tha...
60 likes · 12 comments
“Imaginemos que una organización terrorista hace explotar un jumbo jet lleno de gente y todos mueren. Nadie dudaría en calificarlo como un acto detestable, pero ¿alguno de ustedes puede explicarme por qué cada año tienen que morir cuarenta millones de personas a causa del hambre y la desnutrición? Cuarenta millones son muchos; si los calculamos en relación a un jumbo jet, equivaldría a hacer estallar trescientos Boeing a diario durante todo un año. Muy bien, el punto es que hay suficiente alimento en el planeta para que todos puedan comer, sin embargo, cuarenta millonesmueren por no contar con medios para acceder a estos alimentos. Estos cuarenta millones mueren a consecuencia de lo que llamamos terrorismo legalizado, aceptado y consciente, cuyos autores son el gran capital, los cazadores de ganancias a corto plazo y los súper poderes políticos. La situación es tal, señores y señoritas, que el terror es practicado en dos niveles: el terror a menor escala es llevado a cabo por gente desesperada que no ve otra alternativa para cambiar el injusto sistema en que vivimos, mientras el terror a gran escala es ejecutado por caballeros muy amables y correctos de traje, portafolio y tarjeta de crédito. El terror practicado por la clase dominante contra los pobres, quienes son mayoría en el planeta, es el genocidio más grande que jamás se haya cometido. Esto no puede seguir hasta la eternidad; puedo decir, con toda seguridad, que no tardará en llegar el día en que la parte pobre del mundo haga uso de los mismos medios que ellos han padecido durante siglos. Pues bien, ahora salgan y piensen en lo siguiente: todos los días explotan trescientos jumbo jets alrededor del planeta. ¿Cómo podemos detener esta tragedia?” 0 likes
More quotes…