Jump to ratings and reviews
Rate this book

Ο ήρωας και η ηρωίδα με τα χίλια πρόσωπα: Νέες απόψεις για το φύλο στην παιδική λογοτεχνία

Rate this book
Η οπτική του φύλου ως μία δυνατότητα ανάγνωσης και ανάλυσης των λογοτεχνικών κειμένων έχει καταστεί απόλυτα έγκυρη πλέον και στη λογοτεχνία για παιδιά. Η συγγραφέας του βιβλίου "Ο ήρωας και η ηρωίδα με τα χίλια πρόσωπα: νέες απόψεις για το φύλο στην παιδική λογοτεχνία" αναπτύσσει την προβληματική της ως το καταστάλαγμα της ενασχόλησής της επί μία δεκαπενταετία με την έμφυτη διάσταση της παιδικής λογοτεχνίας. Χρησιμοποιώντας βασικές απόψεις και θεωρητικές προσεγγίσεις όπως διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν στο πλαίσιο της φεμινιστικής κριτικής της λογοτεχνίας, τις εφαρμόζει στα κείμενα για παιδιά, ενώ παράλληλα τις διαχειρίζεται λαμβάνοντας υπόψη της τους ιδεολογικούς και αφηγηματικούς προσανατολισμούς της έρευνας της παιδικής λογοτεχνίας. Οι νεότερες απόψεις αναφορικά με το φύλο όπως αποτυπώνονται στην ανάγνωση των παραμυθιών με τις ανατρεπτικές παραλλαγές/επαναφηγήσεις τους, η επαναστατική χρήση της εικονογράφησης με το μετασχηματισμό των απόψεων για τα φύλα στην παιδική λογοτεχνία, η ιδεολογική επαναδιαπραγμάτευση του φύλου στο φεμινιστικό μυθιστόρημα για παιδιά, αλλά και οι πολύ νεωτερικές "αγορίστικες" σπουδές με την έμφασή τους στους νέους ρόλους αγοριών και ανδρών αρθρώνουν το βιβλίο. Ο (λογοτεχνικός) ήρωας και η ηρωίδα, παραφράζοντας χίλια πρόσωπα, σίγουρα όμως με τα εφόδια της ανάγνωσης βάσει του φύλου των κειμένων για παιδιά οδηγούν στην ανακάλυψη του πολυπρόσωπου και πολυεπίπεδου των ερμηνειών τους.

319 pages, Paperback

First published November 1, 2008

8 people want to read

About the author

Η Μένη Κανατσούλη (English: Melpomeni Kanatsouli) είναι Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Φιλολογία στο ΑΠΘ και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στην ιστορική και κοινωνική ανθρωπολογία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και ανακοινώσεις της σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικά έργα, καθώς και αρκετά βιβλία.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
2 (28%)
4 stars
3 (42%)
3 stars
0 (0%)
2 stars
1 (14%)
1 star
1 (14%)
Displaying 1 of 1 review
Profile Image for Mk.
558 reviews65 followers
March 2, 2022
Παρόλο που από την αρχή του βιβλίου η συγγραφέας ξεκαθαρίζει πως θα παρουσιάσει μια "φεμινιστική" κριτική (βάζω τα εισαγωγικά γιατί σε πολλά σημεία του βιβλίου η συγγραφέας διαχωρίζει τον εαυτό της από τις 'υστερικες' φεμινίστριες) διαβάζοντας το, ένιωσα ότι η μελέτη σχετικά με την απεικόνιση των αγοριών ήταν πολύ πιο ενδελεχής σε σχέση με των κοριτσιών, σε πολύ μικρότερο χώρο μάλιστα.
Displaying 1 of 1 review

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.