Jump to ratings and reviews
Rate this book

Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά #5

Ο κόσμος του παιδιού

Rate this book
[...] Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου 5045 του 1931, προς κρίση υποβλήθηκαν 745 βιβλία, εκ των οποίων εγκρίθηκαν 23 για τις έξι τάξεις του δημοτικού σχολείου. Από αυτά, πρώτο στη λίστα με τα τέσσερα εγκεκριμένα αναγνωστικά για τη Β' Δημοτικού εμφανιζόταν "Ο κόσμος του παιδιού" με συγγραφείς τη Ρ. Ιμβριώτη, τον Δ. Δεληπέτρο και τον Δ. Δούκα, ενώ τις 34 εικόνες του βιβλίου είχε φιλοτεχνήσει ο γαλλοτραφής κεφαλονίτης ζωγράφος Γεράσιμος Στέρης, ο οποίος από το 1936 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, αρχικά με το όνομα Georges de Steris και, αργότερα, ως Guelfo Ammon d'Este.

Το αναγνωστικό "Ο κόσμος του παιδιού", όπως δηλώνει και ο τίτλος του, στο επίκεντρό του έχει τη ζωή, τα ενδιαφέροντα, τις σκέψεις και τα αισθήματα παιδιών που ζουν στην ελληνική ύπαιθρο, τα οποία και πρωταγωνιστούν στις σύντομες ιστορίες που -μαζί με παιδικά ποιήματα και τραγουδάκια, καθώς και παραδοσιακά παραμύθια- περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

Όπως και όλα τα αναγνωστικά της Μεταρρύθμισης των ετών 1929-1932, "Ο κόσμος του παιδιού" υπάκουε στο σκοπό του δημοτικού σχολείου, ο οποίος για πρώτη φορά δεν αφορούσε την εθνική και θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των μαθητών, αλλά οριζόταν ως "η προπαρασκευή τους δια την ζωήν και η παροχή προς αυτούς των απαραιτήτων προς μόρφωσιν χρηστών πολιτών". [...]

(από το επίμετρο της Ελένης Κεχαγιόγλου)

175 pages, Hardcover

First published September 1, 1932

2 people want to read

About the author

Ρόζα Ιμβριώτη

3 books1 follower

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
0 (0%)
4 stars
2 (100%)
3 stars
0 (0%)
2 stars
0 (0%)
1 star
0 (0%)
No one has reviewed this book yet.

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.