Πόσο δύσκολο είναι το μονοπάτι προς την Αυτογνωσία και πόσο λυτρωτικό; Σχετίζεται με την προσωπική μας ευτυχία, ή είναι απλώς ένας μύθος της εποχής; Μία αποκαλυπτική πορεία προς τη βελτίωση του εαυτού μας, αξιοποιώντας τη δύναμη των 147 δελφικών παραγγελμάτων. Η σοφία του χθες καθοδηγεί το σήμερα. Και το ταξίδι αυτό φαίνεται να τονίζει την ανάγκη τής επιστροφής μας στις ρίζες, προκειμένου να κατακτήσουμε το παρόν μας. Αποφθέγματα, μύθοι, δοξασίες, γνωμικά, κείμενα... δεμένα αρμονικά σε ένα συλλεκτικό βιβλίο, ιδανικό δώρο για εμάς και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Την εμφάνισή της στα Γράμματα την κάνει με την ποιητική συλλογή «Διακριτικά». Ακολουθούν τα έργα: «Μια φορά κι ένα μπορώ...» (2018), «Αροθυμώ σε» (2019), «...ήσουν ο άνθρωπός μου» (2020), «Το χρυσό εισιτήριο» (2021), Έρωτας εξ αμελείας (2022) και την επανέκδοση του Διακριτικά (2023). Όλα τα βιβλία της είναι best seller.
To 2023 δημοσιεύει τη νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων δώρου που μιλούν για τη Φιλία, την Αγάπη, την Ελπίδα και την Αυτογνωσία τόσο στο σήμερα όσο και στην αρχαία ελληνική εποχή σε Ελληνική και Αγγλική έκδοση. Παράλληλα το 2024 δημιουργεί την σειρά βιβλίων «Οι λέξεις μας» η οποία αποτελείται από 8 μικρά βιβλιαράκια (Καλημέρα, Καληνύχτα, Σ΄αγαπάω, Σε θέλω, Συγγνώμη, Μου λείπεις, Είσαι υπέροχη, Είσαι υπέροχος).
Τον Ιούνιο του 2023 η Ρενέ κυκλοφορεί το δικό της Merchandise το οποίο ολοκληρώνει την ιδέα του τέλειου Love Brand. Έως σήμερα αριθμεί πάνω από 200 προϊόντα.
Παράλληλα με το συγγραφικό της έργο υπηρετεί και τη στιχουργική, με τους στίχους της να έχουν ήδη δισκογραφηθεί από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες και μεγάλες εταιρείες παραγωγής.
Είναι η πρώτη στην Ελλάδα που εισάγει τη χειρόγραφη αποτύπωση στίχων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας κάτι εύθραυστο και ρομαντικό μέσα σε έναν κόσμο ψυχρό και ηλεκτρονικό, που ταυτίζεται με την εικόνα. Ασφαλώς, η καινοτομία αυτή έχει πλέον βρει πολλούς οπαδούς αλλά και ανθρώπους που έχουν εμπνευστεί, κάνοντας κάτι αντίστοιχο.
Η μεγάλη της επιτυχία –και, μάλιστα, σε ένα δύσκολο κοινό, το οποίο πρωτύτερα δεν διάβαζε– έγκειται στο γεγονός ότι καταφέρνει να αποτυπώνει βαθυστόχαστα νοήματα με λέξεις απλές και κατανοητές. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της: δεν χρειάζεται να δυσκολεύεις τα πράγματα για να πείθεις τους άλλους για την αξία τους.
Έχει αποκτήσει πλέον φανατικούς αναγνώστες, οι οποίοι δεν την ακολουθούν τυπικά ως μια δημοφιλή περσόνα, αλλά στην πραγματικότητα την εμπιστεύονται, γιατί εκφράζει –κατά δική τους πάντοτε ομολογία– όλα αυτά που εκείνοι δεν μπορούν να χωρέσουν μέσα σε λέξεις.
Εδώ και χρόνια καταθέτει ατόφια κομμάτια τής ψυχής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram). Μοιράζεται άφοβα μαζί μας σκέψεις, συναισθήματα, στιγμιότυπα ζωής… «Γράφω για να σας δίνω δύναμη μέσα από τη δική μου αδυναμία. Κι εσείς είστε πάντοτε εκεί, για ν’ αγκαλιάσετε γενναιόδωρα τις λέξεις μου και να τους προσφέρετε καταφύγιο», δηλώνει η ίδια χαρακτηριστικά.
Και η ζωή συνεχίζεται επί των στιγμών και των λέξεων…
Η Ρενέ επιστρέφει με ένα πολύ ενδιαφέρον, διαφορετικό project που παντρεύει Instagram handwritten quotes, γνωμικά αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και στοχαστών, κείμενα που φλερτάρουν με το δοκίμιο, μύθους και παιχνιδιάρικα υστερόγραφα. Αυτή η συλλογή μικρών βιβλίων που διαβάζονται αυτόνομα αλλά και ως σειρά επιχειρούν να μας θυμίσουν ρητά για τον έρωτα, τη φιλία, την ελπίδα και την αυτογνωσία που έχουν διασωθεί ανά τους αιώνες και συνεχίζουν να έχουν μεγάλη αξία.
Προσωπικά, απόλαυσα περισσότερο από όλα το δεύτερο βιβλίο, που περιείχε 147+3 ρήσεις (Δελφικά Παραγγέλματα), λακωνικούς "κανόνες" ζωές, μερικά "πρέπει" που σε ελάχιστες λέξεις περιέχουν μεγάλα μηνύματα. Οι μεταφράσεις είναι απλές και προσαρμοσμένες στο σήμερα και δε θα σας πάρει πάνω από μερικά λεπτά να το διαβάσετε, αλλά σίγουρα όλο και κάποια ρήση θα τραβήξει το βλέμμα σας και θα σας κάνει να σκεφτείτε πώς κάτι που φαίνεται τόσο απλό μπορεί να είναι τόσο δύσκολο (και για αυτό να έχει και τόσο μεγάλη αξία).
Μου άρεσε πολύ το "Να ασχολείσαι με την τέχνη" γιατί οι τέχνες υποβαθμίζονται και το βιβλίο κάθε μέρα χάνει και λίγο από το κοινό του. "Να σκέφτεσαι αφού πρώτα ακούσεις". Εδώ δε χρειάζεται να πω τίποτα. Γέμισε η τηλεόραση και τα οικογενειακά τραπέζια ψευτοειδήμονες σε μια εποχή που η επιστήμη έχει προοδεύσει τόσο και η γνώση είναι πιο προσβάσιμη από ποτέ. "Να στηρίζεις τους φίλους σου", "Να μη λυπάσαι για τα πάντα" και "Να δημιουργείς με υψηλά ιδανικά".