Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “GANTUNG” as Want to Read:
GANTUNG
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

GANTUNG

by
4.17  ·  Rating details ·  1,605 ratings  ·  285 reviews
Gibbs, Ray, KJ are Troll are best friends at an elite secondary school. They have a code: none of them can have an exclusive relationship with a girl; she must be shared. But when one of the guys breaks this code, the consequences turn dire - and even deadly.



Cetakan Pertama : Disember 2013
Cetakan Kedua : Januari 2014
Cetakan Ketiga: Mac 2014
Cetakan Keempat: April 2014
Cetaka
...more
Paperback, 293 pages
Published December 2013 by Buku Fixi (first published January 1st 2013)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about GANTUNG, please sign up.
Popular Answered Questions

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Dyh Usen
Dec 18, 2013 rated it it was amazing
Shelves: fixi
Kata orang, yang ditinggalkan itu selalunya lebih sunyi daripada yang meninggalkan.

Feh! Ayat seniman. Nampak dak, aura Ray dah mula tempias. Tapi ni bukan tempias manja-manja, ni tempias habis kuyup dah.

Gantung! Nyata tidak mengecewakan malah rasanya tidak melampau jika dikatakan lebih hebat daripada Kelabu (Kemain puji Gantung. Sebabnya, dengan Kelabu dulu hidup-hidup kena tipu dek budak Amir tu). LOL

Patutnya nak beri 4*. Rating penuh tu diberi atas faktor kepuasan akibat tidak ditipu hidup-hid
...more
Kamaliah
Jan 12, 2014 rated it really liked it
Shelves: my-collection
G - Gut wrenching
A - Astonishing
N - Nerve wreaking
T - Thrilling    
U - Unbelievable
N - Nightmare invitation   
G - Gotta read it!!!!

All of the above n yet doesnt get 5* from me. Why? Because of 1 reason and 1 reason only... Too detailed elaboration of failing social behaviour among Muslims which sadly is very true but to me who is 'old school', it should have been tune down jussssst a little bit since membuka pekung di dada is so not cool.
                        
But I chose to read Fixi n Fixi is
...more
Nurhayati Ramlan
Jun 20, 2017 rated it it was amazing

Mindblowing. Terkesan betul dengan tulisan Nadia Khan. Gempak habis sampai speechless. I really really love the ending! gah! so so good!
Wan  Farahana
Jan 12, 2014 rated it liked it
Shelves: novel
First time saya memiliki buku terbitan Fixi. Dan saya tak sure nak beli lagi ke tak lepas ni. Haha..not a good start to review kan.

First time tak reti nak review buku setelah karya-karya Hlovate. :)

okey, lets review.

4 sahabat Gibbs, Ray, KJ dan Troll(mati-mati saya ingat mat saleh sesat,nama kemain) yang berasrama di sekolah elit barangkali memandangkan peraturan-peraturan di sekolah itu amat longgar tak memungkinkan mereka bersekolah di sekolah biasa.

Sahabat yang sangat baik sehingga memperken
...more
Syaihan Syafiq
Dec 28, 2013 rated it liked it
Aku secara harfiahnya melonjak kegirangan apabila boss besar Buku Fixi memberitahu aku yang novel keduaku bakal dilancarkan bersama-sama dengan novel kedua Nadia Khan. Jujur aku bilang, aku tumpang bangga dan terharu apabila diberi peluang untuk berkongsi lime-light dengan satu-satunya novelis Fixi di mana novel debutnya, KELABU, sudah entah berapa kali diulangcetak dan masih lagi mengungguli carta bestseller toko-toko buku sekitar Malaysia. Jadi apabila aku mendapat tahu yang Nadia Khan bakal m ...more
cheryna27
Jan 12, 2014 rated it really liked it
Ghost Whisperer. Sixth Sense. Rage Carrie. I Know What You Did Last Summer. Scary movie. Jangan Pandang Belakang. Blok 444. Cruel Intentions.

Dan banyak lagi filem yg boleh membuatkan imaginasi aku berputar sini sana sepanjang membaca gantung. Nama watak pun cukuplah. Gibbs buat aku terbayang NCIS, Troll (Merlin), KJ (the politician, of course) dan Ray (CSI Miami). Farra pulak...hmmm...adalah. Tapi bukan satu bayangan yang baik juga. Meletakkan watak Deepa seperti meletakkan hantu dari keturunan
...more
Afifah.
Jan 22, 2014 rated it really liked it
Aku baca Gantung dan Asrama dalam masa sehari.
Kesimpulannya, dua malam aku terjaga sebab bermimpi buruk! Berpeluh siap waktu tersedar tu. Mimpi campur habis dua cerita ni.
Penakut macam ini lah.
Hajar
Dec 05, 2013 rated it really liked it
4.5*
Sedihlaaaa. Sobs. Terlebih emo sudah. :P

18-01-2014

Dunia mereka memang riang. Penuh warna warni. Ceria. Gibbs, Ray, Troll dan KJ (sila jangan bayangkan the real KJ. Haha). Mereka berempat adalah pelajar paling popular di sebuah sekolah berasrama elit. Berpengaruh. Sosial. Kalau tak, masakan boleh muncul ‘Musketeer Code - not all for one but one for all’ tu. Peraturan yang pada awalnya dicipta oleh Gibbs tapi akhirnya dilanggar sendiri gara-gara jatuh cinta dengan ketua pelajar, Fara.

Deepa, s
...more
Steff
Dec 05, 2013 rated it it was amazing
Shelves: local-fiction
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Mai
Dec 05, 2013 rated it liked it
nantilah bg bintang,bagi otak jadi waras dulu :-(


Apa yang dapat diperkatakan…Menarik,Best,Brilliant .
Tapi tak dapat nak bagi bintang penuh atas sebab2 Diriku yang tak cukup terbuka dalam erti kata lain konservertif (biarlah begitu).Suka kisah ini tapi kurang suka dengan keterbukaan yang ditonjolkan.

Penulis, bijak dalam mengelirukan pembaca,sampai diri sendiri pon keliru,tengah baca novel seram atau tengah baca majalah Apo? boleh pulak tengah-tengah layan babak seram yg ada berhenti sekejap untuk
...more
Zaghol
Dec 12, 2018 rated it really liked it
Shelves: zagholary
FIKSYEN TAHYUL YANG BEST!

Buku kalau best satu hari je aku dah khatamkan. Hmm... Gantung ni novel fixi tempatan kedua aku baca seumur hidup aku sejak ZOMBIJAYA diterbitkan (ikutkan yg ke-4 sbb dah baca BRAZIL & JEPUN tapi tu travelog). Sepatutnya aku bagi 5 bintang sebab best giler storyline dia apa semua, dengan ending yang aku dah agak tapi tak konfiden dengan agakan aku sejak kemunculan watak Khalil. Memang Neddo Khan gila gila punya main dengan minda aku. Stress (seronok) aku baca.

Tapi, a
...more
Nabilah Firdaus
Nov 20, 2018 rated it really liked it
That was a wild ride from start to finish and god damn the plot twist. Amazing storyline, perbualan dalam naskah ini tidak janggal (my pet peeve), distinct characters and personalities

Cuma satu satunya isu yang saya ada dengan buku ini adalah betapa terbukanya budak budak sekolah dalam cerita ini. Saya tiada masalah dengan buku yang ada sexual content tapi rasa macam tak kena sebab cerita ini di Malaysia (paham tak?) dan bukannya amalan/budaya di sekolah sekolah Malaysia begini.

Buuuuuuut 11/10 w
...more
Jessica
This review is going to be in two languages (English and Malay) in case you cannot make sense out of it :P
Actual rating: 4.5 / 5 stars

Kisah empat sekawan, nakal, jahat mungkin, sebuah tragedi which leads to bigger ones, the unexpected, tortures the 4 of them, even as ghosts.

Buku melayu local pertama yang made me feel wow. Aku mula baca buku ni dengan zero expectation, even though my friends ada lah mention buku Nadia Khan ni best giler. But I was like, "mehh.. baca buku melayu ni macam baca kara
...more
Ririn
Jan 22, 2014 rated it really liked it
Kisah mengenai persahabatan, kesetiaan, percintaan dan harapan. Empat sahabat, Gibbs, Ray, KJ dan Troll. Masing2 punya identiti tersendiri, namun masih lagi serasi bersama. Mereka pelajar Tingkatan 4 di sebuah sekolah berasrama yang elit, Sekolah Menengah Cemerlang Gemilang Terbilang (SMCGT). Dah nama pun sekolah elit, peraturan pun ala-ala elit jugak la.

Baca bab-bab awal, terkedu juga. Musketeer Code. Itu satu hal la kan. Tapi macam almost every student kat sekolah tu mengamalkan gaya hidup mac
...more
Along Norhamira
May 13, 2018 rated it really liked it
Shelves: 2018, fixi, mistik, pinjam
Setelah beberapa minggu mood membaca aku kelaut, finally Gantung bawak balik mood membaca aku on the track semula.

Kudos n tq to Nadia Khan.

Wuhhuuu cerita yang sangat sedih, betullah kata orang apabila insan2 kesayangan pergi meninggalkan kita, kita akan berada dalam fasa kesunyian yang sangat mencengkam. Hanya orang yang tak pernah merasai kehilangan insan tersayang akibat kematian yang akan kata kita tak boleh nak move on dan hanya hidup dalam kenangan lama.

Persahabatan Gibbs, Troll, Ray n K
...more
HusnaReads
UPDATE (13/2/2017) - Klik untuk tengok video review (kinda non spoiler) >> https://www.youtube.com/watch?v=4t20O...

Klik untuk Booktalk (spoiler in detail) >>> https://www.youtube.com/watch?v=hnrDi...

UPDATE : Finished reread - 11 February 2017.
Masih dengan rating 3 bintang. Ingat nak buat video review kat YouTube. Doakan :3

Nak bagi 3 stars boleh tak? Sebab kebejatan sosial yg teramatlah sgt dlm novel ni - buatkn aku rasa teramatlah tidak adil utk karya masterpiece ni. I believe, it
...more
Plainqoma
Dec 05, 2013 rated it really liked it
Shelves: 2014
Saya kipas-susah-mati hasil tulisan Nadia Khan. Cerita ini pun boleh agak mindfucked juga. Antara realiti dan supernatural gitu. Macam-macam emosi ada, seram, kelakar, sedih, happy dan etc. Selepas 100 muka surat tu dah dapat bayang ada yang mati tapi tak dapat detect siapa. Rupa-rupanya kena baca ending baru tahu twist dalam cerita ini. Gaya sarcastic tone tu memang awesome.
Khairi
Sep 20, 2018 rated it really liked it
Aku reserve 0.5 star untuk penggunaan bahasa macam 'leh' 'ngan' dalam naratif. I mean, kenapa tak boleh eja penuh 'boleh' dan 'dengan'. Kalau dalam dialog aku bagi exception. Another 0.5 star for being too daring. Come on, form 4 kot. Tapi overall story memang seorang lejen bernama Nadia Khan saja boleh tulis creepy story macam ni.

Beware of spoilers, tapi nak terus baca pun lantaklah. Buku ni pun dah jadi fixi's box office, dah adapted ke tv series pun dan understandable kalau ia hanya boleh di
...more
Regina Ibrahim
Jan 01, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
GANTUNG
PENULIS: NADIA KHAN
TERBITAN: FIXI MALAYSIA dan HARU MEDIA INDONESIA
TERJEMAHAN KE BAHASA INDONESIA: Juwita Purnamasari, Selsa Chintya.
Genre: Horror Thriller

Sudah siap dijadikan siri tv, pemeran utama Randy Pangalila.
Novel yang berkisar perihal gentayangan roh yang masih tidak betah melepaskan wilayah dan golak emosi sewaktu bersekolah di menengah elit SMCGT (sekolah menengah cemerlang gemilang terbilang) digarap pintar malah menggoda sekali.

Perjanjian ala ala Three Muskeeters oleh 4 pera
...more
Adrianz
Mar 08, 2014 rated it it was amazing
Shelves: buku-fixi
Best Friends Forever - even when ur friends already 'dead'..yeah itulah ayat yg bg aku amat sesuai utk keseluruhan buku ni..kawan sejati susah nak cari skrg ni..huhu..but im happy for the ending eventhough it seems not logic enough..but i rather they still together coz friendship never die..right? Hahaa...kalo aku tanya Khalil aka Ray mesti dia setuju nyer..okay ringkasan crita ni psl geng sehidup semati ni Gibbs, KJ, Troll dan Ray..mereka bersatu hati atas satu code yg dicipta oleh Gibbs ie Mus ...more
Izziewizzy
Jan 18, 2014 rated it really liked it
I love it! Saiko enough. Kreatif macam mana penulis mengolah cerita dia-nak jelas panjang tapi takut spoil pulak nanti.

Cuma persoalan yang tinggal pada saya ialah sama ada empat watak kawan baik itu... betul-betul kawan baik atau mereka adalah watak-watak dalam satu orang yang sama? Multiple personality, may be?

Ke aku salah tafsir?



mRs bOo ^_^
May 24, 2015 rated it really liked it
urmmm...
ermmmmm....
terasa meremang bulu2 romaku
penulisan NK oowhhh knp begitu!!!!
Lap dahi MB baca
soooooo crepppy ok >_<
sedih pun ye jugak
suka yang ini la dari kelabu
dulu kelabu mmg btl2 ku terasa kelabu pikiran ini
kali ini gantung mmg bagaikan terasa tergantung pemikiran ini bila baca
hahaha..
Ann Andrea (Bookcraze96)
Sep 04, 2015 rated it it was amazing
Shelves: ann-s-owned-book
I like this book a lot. Its like reading the story of past and present at the same time. Didn't know that Gibbs, Troll and KJ were killed in SMCGT until those paranormal activities happened to Lina and Jeremy. And Fara, Gibbs' girlfriend when he were alive have third eye.
Basyirah
Mar 05, 2018 rated it really liked it
I must admit that this book is wow. It gave me the creeps especially at the mention of ghosts and hostels - I mean, I'm a scaredy cat okay so please - but I just couldn't stop reading. I wanted to know what happened and so I continued reading, despite the fact that I'm starting to overthink every little noise I heard :'D

I loved Ray from the beginning and towards the ending, my eyes were all teary and I was just - why? I don't know what to call it. Was it a plot twist? It's good. I loved it. I c
...more
Flowedelweiss
"Kamu belum bilang... Pertunjukanmu kali ini bercerita tentang apa?
"Tentang kita."

Gibss, Ray, KJ, dan Troll adalah empat sahabat di sebuah SMA elite di Malaysia. Mereka memiliki kode etik; tidak ada yang boleh memiliki pacar tetap, karena itu akan menghancurkan persahabatan mereka. Kalau mau bersenang-senang, silakan. Namun gadis itu harus mereka bagi bereempat.

Salah satunya melanggar, "Ia" berpacaran tetap dan tidak berniat untuk berbagi. Ancaman datang dari seorang yang tak terduga. Menurut me
...more
Kamalia Ramlan
3.5 bintang.

Apabila cikgu kaunselor beritahu Khalil yang 'benda' tu kadang-kadang tak dapat beza masa, aku dah boleh agak sikit-sikit perkaitan antara cikgu kaunselor-Khalil-Jeremy-Lina dan 4 orang pelajar yang menubuhkan Musketeer Code tu. Cerita ni memang mendebarkan kalau kau baca selepas 12 tengah malam sorang diri. Itulah yang aku lalui sebab itu sajalah masa yang aku ada untuk membaca.

Selesai membaca, kenapa aku rasa seolah-olah mengalami deja vu? Macam tonton filem Casper. Sekurang-kurang
...more
Rehan Makhtar
Dec 28, 2013 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Amalia Masrom
Dec 14, 2013 rated it really liked it
Buku ni habis di baca dalam masa 5 jam. Aku suka jalan ceritanya. Tak bosan. Itu yang penting. Dan buku ni aku labelkan genre seram komedi. Ada seramnya. Ada komedinya. Maybe aku sorang je kot yang rasa komedi tu.

Dan tajuk Gantung itu, pada mulanya aku fikir maybe orang mati gantung diri. Tapi, bila dah habis baca, gantung kat sini membawa dua maksud yang berbeza.

Tahniah untuk Nadia Khan!
:)

4 bintang untuk keseluruhan cerita.

p/s : aku suka watak Troll ngan KJ. Hiks!
Bil Halim
Mar 26, 2015 rated it liked it
gila ke apa time aku baca buku ni dulu aku tak review? kenapa lah agaknya ya!
Gia Widhi Astrini
3,5 stars

Sebuah novel horror ringan yang gaya penceritaannya cerdas banget. Sebenarnya di awal aku agak susah mencerna novel ini, terasa agak kagok. Mungkin karena ini novel Malaysia, sesuatu yang sama sekali baru buatku, dan terjemahannya juga masih banyak menyertakan istilah - istilah Malaysia (yang dilengkapi dengan catatan kaki). Selain itu, awal - awal pun dibuat agak bingung juga karena dalam novel seolah ada dua cerita yang berlainan. Namun perlahan - lahan mulai tampak benang merah antar
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
a 2 34 May 26, 2014 10:23PM  
  • CERPEN
  • TUHAN
  • MANGSA
  • ILUSANITI
  • KACAU
  • LICIK
  • KLCC
  • CERPEN
  • HILANG
  • Devil's Place
  • YANG NAKAL-NAKAL
  • GERGASI
  • KOYAK
  • AWAN
  • SUMBAT
  • KASYAF
  • KASINO
286 followers
Nadia Mohamad Hatta, or Nadia Khan, graduated with M.B.B.S. in 2009 and is now a part-time tutor,full-time writer and all-time procrastinator. Also on her plate is wannabe philosopher slash filmmaker, but not yet cooked to perfection. Discovered by Buku Fixi after winning a national script-writing competition, she had her first novel Kelabu published in 2011. This was followed by her short stories ...more
No trivia or quizzes yet. Add some now »