Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Suamiku Mr. Blind” as Want to Read:
Suamiku Mr. Blind
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Suamiku Mr. Blind

3.87  ·  Rating details ·  463 ratings  ·  42 reviews
“Kalau kau buta lagi bagus. Tak adalah nak menyemak buat masalah di sekolah lagi.” Ain Syuhada, pengawas yang sebesar anak gajah itu ingin balas dendam kerana ditolak jatuh ke dalam lumpur sawah.

Racun serangga jenama Redinsect segera disembur ke muka Aidil Zafran.

“Aku tak nampak apa-apalah!”

Ah, sudah! Sungguh Ain Syuhada tidak menyangka racun serangga itu mampu meragut pen
...more
Paperback, 442 pages
Published November 2013 by Penulisan2u
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Suamiku Mr. Blind, please sign up.
Popular Answered Questions
W. N. Izzaty actually, this Goodreads is a platform for readers to rate and review the novels that they have read, not to read the novel. :)
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.87  · 
Rating details
 ·  463 ratings  ·  42 reviews


More filters
 | 
Sort order
Nonieღserenity2bliss
Nov 26, 2013 rated it liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM10. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Maybe my expectation for this book was a tad too high because I didn't enjoy this as much as I did I'm Mrs. Kertu . N rasa ceritanya biasa-biasa saja. Towards the end, N dah lost interest especially when tiba-tiba watak Zahlia datang menyibuk. Tapi N kesian sangat dekat Aidil Zafran! There's a reason why N tak suka kalau ubat penyembur nyamuk bersepah dalam rumah. That sucker is dangerous!
Intan
Nov 25, 2013 rated it liked it
Naskah ini masih boleh dihadam.jalan cerita yang "hampir-hampir" klise.konflik yang tidak terlalu berat.

Novel ini mengisah kan Ain syuhada yang pada usia 14 tahun tanpa sengaja menyembur racun serangga redensect ke mata aidil zafran (yang suka membulinya)menyebabkan mata aidil zafran buta..
10 tahun kemudian,ain berkerja sebagai PA aidil zafran di syarikat milik keluarga aidil zafran. Ain merahsiakan identitinya sebagai penyebab mata bos nya buta.

Semasa berkerja sebagai PA, Ain berjumpa semula de
...more
Zurianita Manab
Dec 09, 2013 rated it it was amazing
Dalam banyak2 buku yang sempat saya baca sementara tak boleh bergerak bebas ialah Suamiku Mr Blind. Mula2 tak berminat sangat nak beli tapi bila tahu novel ini hasil penulis I'm Mrs Kertu yang saya suka sangat tu... maka saya pun beli sat utk koleksi sendiri.

Cerita mmg menarik, Aidil yang terkenal nakal walau cucu penghulu kampung. Akibat sakit hati dengan Ain yg menyebabkan dia dikenakan tindakan, Aidil menolak Ain ke dalam sawah. Sakit hati dengan perbuatan Aidil, Ain yang tak sengaja telah me
...more
Harnani Husin
Nov 12, 2013 rated it liked it
Dah selesai baca...
Kisah yang menarik cuma bila mereka dah berkahwin tu macam ada kurang menyengat sikit. Mungkin saya seorang ja yang rasa macam ni mungkin. Hehehe
Saya lebih suka jalan cerita buku pertama penulis.

Saya suka karya penulis ni kerana ada kelainan dari segi watak Hero dia. Kalau yang pertama dulu watak seorang yang berumur dan kali ni watak seorang yang buta penglihatan. Banyak juga dapat pengajaran dengan watak kali ni. Tentang pendidikan khas. Baru faham tentang mereka yang belaja
...more
Azilah
Jan 04, 2015 rated it it was ok
Permulaan cerita ok tp bile smpi bab kawin tu sy xleh nk hadam sgt la especially bile kekasaran hero pada heroin tu sgt2 xleh diterima...emotional sket bab tu...sebenarnya idea cite pd permulaan tu da cntik tp dicacatkan oleh sesetgh bab tu yg sy xbrp leh terima...xtau la frust sket sbb high expectation for this novel...ape2 pun lain org lain citarasa...

Ayman Hyeqal
Jan 13, 2014 rated it really liked it
Suamiku Mr. Blind karya ke-2 penulis Danisyarahmat Ismail terbitan Penerbitan Penulisan2u, tahniah buat penulis, karya kedua ini tidak mengecewakan, boleh dihadam dgn baik dlm tempoh tdk sampai setengahari, bermula dari Aidil yg berpindah ke kg akibat sikapnya yg nakal menyebabkan ibu bapanya memindahkan Aidil menetap di kg bersama datuknya, Aidil bersekolah di kg dimana tmpt yg sama Ain bersekolah, Aidil dilahirkan sempurna sehingga terjadi satu peristiwa yg menyebabkan Aidil menjadi buta, baga ...more
Ladyvaliant
Feb 04, 2014 rated it really liked it
Kepada sesiapa yang belum beli novel ni, bolehlah pergi ke penulisan2 atau blog penulis untuk baca dan jika anda suka boleh beli. Tapi yang pasti.... saya recommend dan tidak rugi beli.

Ini bukanlah novel pertama penulis yang berkecimpung di dalam bidang pendidikan. Kelainan novel kali ini mengisahkan seorang OKU yang buta bukan dari lahir tetapi bila sudah menginjak remaja belasan tahun yang buta akibat kenakalan beliau.

Bertahun-tahun dia berusaha mengharungi hidup tanpa penglihatan sehingga men
...more
Shada Sulaiman8301
Jan 15, 2019 rated it it was amazing
I setuju dengan review yang lain bila mereka cakap buku ni starting dia mcm lambat sikit dan hampir cliche dengan novel. but jalan cerita Aidil yang nakal buat I tertunggu2 apa la next agenda dia. Anyway, kalau u guys tak jumpa buku ni versi printed, boleh dapatkan eBook version dari sini-- https://www.e-sentral.com/book/info/9...

Senang la baca eBook sbb blh baca on the go je. Dah selamat baca dalam flight haritu. hahha. Tahniah penulis.
Ayu1166
Jan 05, 2014 rated it liked it
hmmm...bg sy citer ni blh hadam, rs ada byk juga 18sx tp bg sy still ok...tp toward the end citer ni cam rushing nk.abis jer...entahlah but this is my opinion la org lain mungkin lain...
Emoon
Nov 21, 2013 rated it really liked it
Shelves: malay-novels
Best cite ni.....
Juni Arfah
Sep 10, 2019 rated it really liked it
Like this books
Fatin Najiha
Sep 14, 2019 rated it it was amazing
Terbaik buku ni
Eyra Asyeerah
Oct 15, 2018 rated it it was amazing
Sape ade jual nk beli bolehh tak? harga boleh nego hehe
Budak Kecik
Aug 22, 2019 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Qaseh Nuralia
Aug 31, 2019 rated it it was amazing
Mr. Blind mahu balas dendam pada ain syuhada
Amirah Nabilah
May 17, 2019 rated it it was amazing
macam mane nak bace buku ni dalam ni
Tinnie73
Aug 29, 2019 rated it really liked it
Saya baru kat sini.. Mcm mana nak baca semua novel ni kat sini.. Maaf sy tk reti..ada sesiapa boleh bantu
Nur Hanisah
Sep 06, 2019 rated it liked it
Very good
Muhafify
Oct 11, 2018 rated it it was amazing
Hi
Sha Mohamed
Mar 28, 2016 rated it really liked it
Menarik novel nie tp saya x setuju kalau diadaptasikan ke drama..
X sesuai.. Lebih sesuai dalam bentuk bacaan sahaja.. (Hanyalah pandangan saya)
Ada pengajaran yg boleh diambil dan dijadikan iktibar..
Masa muda bukanlah masa utk kita berseronok sahaja..
Setiap perbuatan yg kita lakukan pasti ada kesannya..
Perhubungan sonsang yg tidak ke mana..
Hubungan suami isteri kalau tanpa komunikash pasti xkan berhasil..cemburu buta dan panas baran pasti mengundan malapetaka..
Sekiranya telah tersedar akan kesala
...more
Haryati Saleh
Oct 26, 2014 rated it really liked it
Ok selepas syiok baca I'm Mrs Kertu, saya cari karya #2 novelis ini. Dan Sekarang, saya pasti Danisyarahmat ada di dalam senarai favourite novelist saya.
Karya beliau amat daring sekali, tak takut nak elaborate part part yg agak 'terlarang' buat sesetengah penulis. Dan of course, tak begitu sesuai utk tatapan pembaca yg bawah umur. Walauapapun, jalan crita yg di bentangkan Danisyarahmat senang di fahamkan & crisis crisis yg melanda pun tak la begitu extreme Sampai Buat pembaca menangis!
Cara
...more
Mirah Riot
Jan 18, 2014 rated it did not like it
Saya rasa okay cuma sedikit melampau sebab heroin sembur Redinsect kt mata hero.. but I guess that's the charm of the story. TETAPI, saya tak dapat hayati cerita tu sepenuhnya sebab banyaaaak sangat pages yang kosong. Masalah si pencetak kan? Overall, sebab tulah saya tak puas hati. Rasa tak berbaloi beli. Sorry
Liebe Schatz
Aug 14, 2014 rated it liked it
Buku Danisyarahmat yg pertama bacaan saya.

Pada saya buku ni biasa-biasa aje. Tak ada apa yg terlalu menonjol hingga melekat di dalam minda saya.
Gaya penulisan santai tidak meleret-leret.
Jalan cerita masih berasas kan kawin paksa walaupun dalam suka. Tapi jalan cerita masih berlegar2 di situ...

Aliza Nai
Feb 23, 2014 rated it really liked it
Finally got to finished my reading after so many delays..Actuallynya cerita ani lawa tapi entah lah kadang2 paksa ambil mood dulu utk habiskan membaca.After reviews from my friend baru tah datang mood membaca semula. Not bad and ada pary yang cali but i preferred her 1st one.
Faradina Azlin Azahar
Nov 20, 2013 rated it really liked it
Weee... berjaya mengkhatamkan...
Krislexxo
Nov 18, 2014 rated it did not like it
hmmmmmmm
Khasidah Abdullah
Aug 20, 2015 rated it really liked it
Sama mcm Mrs Kertu... Enjoy baca karya penulis ni. Cuma hero menjeng je.
Hanazafirahrezuwan
Mar 13, 2015 rated it liked it
ok
Qamar
May 22, 2014 rated it really liked it
Hahahaha... ini novel above 18! Ekekekekeke...
Karya kedua Danisyarahmat selepas I'm Mrs Kertu. Not bad lah.
Jalan cerita yang lain dari yang lain. Hero buta dan heroin yang clumsy!
Faizi Najmi
Aug 07, 2014 rated it it was amazing
good
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Kontrak Janji Setia Antara Kita
  • Sungguh, Aku Gilakan Kau
  • Rindu Kamu Mr. Darcy
  • Cik Blur Dan Encik Ikhlas
  • Perempuan Lindungan Kaabah
  • Awek Pisang Goreng
  • Doktor Cinta
  • Sayang Awak, Sayang
  • Suami Tak KuHadap
  • Imam Mudaku Romantik
  • Asam Pedas Untuk Dia
  • Teduhan Kasih
  • Cinta Kita
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • Lelaki Versi Dia
  • Dia… Isteri Luar Biasa
  • Nyanyian Hati
  • Calon Isteri Jutawan
See similar books…