Jump to ratings and reviews
Rate this book

Schaduwdochter

Rate this book
Wat als de waarheid erger is dan de leugen?


Na het stuklopen van haar huwelijk pakt psychologe Mare Berg de draad weer op. Vastbesloten om er het beste van te maken neemt ze een nieuwe casus aan. Het betreft een jonge vrouw, Chantal, die vanwege meerdere diefstallen door Reclassering is doorverwezen. Een eenvoudige zaak - zo lijkt het in eerste instantie - maar Chantal drijft Mare al gauw tot het uiterste.

Als Chantal spoorloos verdwijnt, ontfermt Mare zich over haar dochtertje. Vier jaar lang is ze met hart en ziel moeder van de kleine Suus. Tot Chantal terugkomt. Wat volgt is een zenuwslopend kat-en-muisspel, dat Mare tot een onvoorstelbare daad drijft. De gevolgen zijn verstrekkender dan iemand voor mogelijk heeft gehouden.

Schaduwdochter is een psychologische thriller over liefde, vriendschap, onschuld en verlies.

300 pages, ebook

First published November 1, 2013

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Anita Larkens

8 books9 followers

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
2 (4%)
4 stars
18 (42%)
3 stars
10 (23%)
2 stars
10 (23%)
1 star
2 (4%)
Displaying 1 - 12 of 12 reviews
Profile Image for Mieke Schepens.
1,159 reviews36 followers
April 15, 2015
'Psychologische thriller' als genre is hier zeker op zijn plaats. Een verhaal dat me bezig hield vanaf de proloog en dat na het lezen nog een hele tijd doordenderde in mijn gedachten.

De auteur heeft op een boeiende manier het leven van Mare neergezet in deze spannende thriller, die een heleboel vragen opriep, soms ongeloofwaardig leek, maar daarna toch de antwoorden liet zien in de korte hoofdstukken, die wisselen in tijd. Mijn twijfels over geloofwaardigheid waren verdwenen.
Het wisselen in tijd, verhoogt de spanning nog meer. Ik moest er wel even aan wennen, maar het heeft zijn doel bereikt. Het heeft me meegenomen naar een indrukwekkend einde, dat ik zeker niet verwacht had.

De hoofdpersoon Mare, is niet iemand die je in een paar hoofdstukken tot leven kunt roepen en ook nog kunt begrijpen, dat is duidelijk. Maar Anita Larkens heeft het op een overtuigende manier tot stand gebracht. Wat me opviel, was dat haar naam (Mare) pas later in het boek bekend gemaakt werd.

Ik ben behoorlijk onder de indruk van deze psychologische thriller en waardeer het verhaal met 4 vette sterren.
Profile Image for Kees van Duyn.
843 reviews4 followers
May 12, 2018
Al zolang ze het zich kan herinneren is Anita Larkens met schrijven bezig. Ze begon met gedichten en volgde daarna een schrijfcursus. En als copywriter schreef ze onder andere voor de tijdschriften Schijven magazine en Pippo en recenseerde ze thrillers voor Crimezone.nl. In 2001 verscheen haar non-fictieboek, De volmaakte vrouw. Werk succes en identiteit. Eind 2012 deed ze mee aan een erotische thrillerwedstrijd van Vrouwenthrillers.nl en haar huidige uitgever De Crime Companie, die ze in 2013 won. Haar verhaal werd gepubliceerd in het boek Verleiding. In datzelfde jaar werd haar thrillerdebuut Schaduwdochter als e-book uitgebracht. In 2015 volgde de papieren versie.

Na haar scheiding van haar man Dries valt psychologe Mare Berg in een depressie. Als ze na zestien weken weer aan het werk gaat, zag ze één dossier op haar bureau liggen. Om weer rustig te kunnen beginnen. Dit dossier is van Chantal, een jonge vrouw die wegens diefstal regelmatig met justitie in aanraking is gekomen en doorverwezen is naar een psycholoog. Wanneer Chantal na een tweede bezoek aan Mare spoorloos verdwijnt, besluit Mare zich over haar dochtertje te bekommeren. Vier jaar later duikt Chantal plotseling weer op en begint voor Mare een onzekere periode die op haar zenuwen werkt. Want komt Chantal haar dochtertje weer terughalen of niet? Het gaat zelfs zover dat Mare de wanhoop nabij is en overgaat tot een daad die niemand had kunnen voorzien.

Het verhaal bestaat uit drie delen en het eerste, dat zich afwisselend in 1999 en 2003 afspeelt beslaat het grootste deel daarvan. Het heden speelt zich af in 2003 en de flashbacks hebben tot gevolg dat de lezer meer te weten komt over wat zich vier jaar eerder heeft afgespeeld. Dat werkt verhelderend, maar zorgt er eveneens voor dat de mogelijk aanwezige spanning tenietgedaan wordt. Vooral omdat de lezer in dit eerste deel denkt te weten wat er gebeurd is. Deel twee speelt zich in 2003 af, maar ook dan worden afwisselend sprongen in de tijd gemaakt. Hierin wordt het gedrag van Mare enigszins verklaard. In het laatste en kortste deel worden alle eventuele vragen beantwoord en blijkt de auteur een verrassing in petto te hebben.

De sprongen in tijd geven het verhaal snelheid, maar af en toe komt het voor dat zo'n tijdwisseling te plotseling komt waardoor een klein beetje verwarring ontstaat. Je kunt dan het gevoel krijgen wat te missen. Wat zeker ontbreekt, is de spanning. Pas op eenderde van het boek doet zich een eerste verrassende wending voor. Voor een thriller, ook al is het een psychologische, is dat veel te laat. Ondanks dat de ontknoping veel verheldert en ook verrassend is, blijven er desondanks nog wel wat vragen over die niet beantwoord worden.

Het thema van Schaduwdochters, waarheid en leugen, is origineel en de manier waarop dit in het verhaal is verwerkt, heeft in ieder geval tot gevolg dat niets is wat het lijkt. Toch kun je je niet aan de indruk onttrekken dat Larkens hier soms te ver in gaat. Daardoor doen grote delen van het verhaal vrij ongeloofwaardig aan. Jammer, want in principe leent dit thema zich er heel goed voor om het wel realistisch te laten zijn. Dat zou niet alleen de spanning, maar ook de geloofwaardigheid ten goede komen.
Profile Image for Jamilla.
62 reviews2 followers
October 13, 2021
Het is een vrij ingewikkeld boek naar mening, het schoot van hot naar her waardoor het soms lastig werd om het bij te houden. Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat er nou werkelijk is gebeurd. Was alles wat er afspeelde schijn? Of was het wel echt? Om het beter te begrijpen zal ik het nog eens moeten lezen

Wel een erg goed boek, zeker aan het einde. Je wilt graag doorlezen om te weten wat er nou aan de hand is. Het is zeker een aanrader, maar neem er wel de tijd voor
This entire review has been hidden because of spoilers.
Profile Image for Nicky.
280 reviews3 followers
August 14, 2018
Het leest prettig maar wat een vreemd boek. Het begon goed maar werd halverwege een beetje vergezocht. Het einde was nog vreemder.
Profile Image for Bea Mantel.
189 reviews
August 19, 2021
Wat heel normaal begint eindigt verwarrend: te beginnen op de trouwdag. Wat is waarheid en wat is verzonnen? In een dag uitgelezen want meeslepend.
Profile Image for Anna Jesse.
254 reviews9 followers
April 2, 2014
Geen al te best boek. Het verhaal zit rommelig in elkaar, had dan ook moeite om het uit te lezen. De plot springt van hak op tak en naarmate de ontknoping nadert kan je er geen touw meer aan vast knopen. de schrijfstijl is wel goed, maar helaas zitten er veel taalfouten in het boek. De personages worden goed beschreven, maar toch had ik moeite om mij met Mare te vereenzelvigen. Voor een debuut niet slecht, maar het kan beter. Op de cover prijken de woorden psychologische thriller. De onderhuidse spanning die je normaal bij een psychologische thriller hebt ontbreekt, heb er dan ook niet meer dan 2 sterren voor over.
Profile Image for Saskia.
389 reviews
December 29, 2013
Tot op de helft van het boek vond ik het geweldig, daarna werd het verhaal erg warrig waardoor het voor mij een stuk minder prettig werd om te lezen. Uiteindelijk is niets zoals het lijkt in dit verhaal. Ik vond de schrijfstijl gedurende het hele boek ook wat verwarrend maar dit stoorde me niet zo erg, jammer dat het verhaal zo'n bizarre wending neemt anders had het van mij zeker een punt meer gekregen.
Profile Image for Karina.
273 reviews2 followers
Read
March 9, 2015
Recensie volgt zodra er meer bekend is over de shortlist of de winnaar van de Hebban debuutprijs.
Displaying 1 - 12 of 12 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.