Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Under det rosa täcket” as Want to Read:
Under det rosa täcket
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Under det rosa täcket

3.85  ·  Rating details ·  888 ratings  ·  48 reviews
Var står den svenska feminismen idag och vart är den på väg? När vi allt oftare hör tongångar om kvinnans särart, om kvinnors rätt att vara annorlunda män, måste vi åter ställa den grundläggade frågan: vad är kvinnlighet? Genom att läsa förföriska kvinnomagasin, feministiska biologer, hyllare av moderskapet, en roman av Virginia Woolf, aggressiva ninjafeminister i litterat ...more
Paperback, 330 pages
Published August 13th 2013 by Bonnier Pocket (first published March 1996)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Under det rosa täcket, please sign up.

Be the first to ask a question about Under det rosa täcket

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.85  · 
Rating details
 ·  888 ratings  ·  48 reviews


More filters
 | 
Sort order
Johanna Dannemann
Mar 07, 2015 rated it it was amazing
Shelves: favorites
alla borde läsa denna bok. ALLA.
Linda
It was an important book during the 90's. The author didn't agree with the womb feminism that defended gender roles and promoted what was traditionally considered feminine. According to her, as long as there are gender roles, women are not equal. The patriarchy is about creating gender, and oppress one of the genders. Women are objectified, sexualized, ridiculed, mocked, are paid less and has less opportunities. It is not very empowering. It is not equal.

She also describes the cynicism feminists
...more
Cecilia H.
Sep 15, 2014 rated it really liked it
Recommends it for: everyone interested in gender studies

Under det rosa täcket - Under The Pink Duvet
Rating 4 ★★★★

Short English review:
This is Under The Pink Duvet, a Swedish feminist book by Nina Björk. Really instructive, interesting with great thoughts. Not everything was new to me but it was an entertaining read. I recommend you to read it if you can find it! :) Be aware that it mostly focuses on the feminism in Sweden.

description
(Can be used for the book, or well simply me...)

Longer review in Swedish! // Recension på svenska


Lärorik, informativ och oerhört
...more
Tove Selenius
Feb 22, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Jag trodde verkligen att jag hade läst Under det rosa täcket. Ni vet, back in the day. Som man gjorde.
Efter den här "omläsningen" är känner jag mig ganska ointellektuell. Inte bara för att jag tydligen har köpt boken, ställt den i bokhyllan och sedan glömt bort den tills jag övertygat mig själv om att jag har läst den, men av blotta vidden av den fajt som Nina Björk måste ta för att föra fram sin vision för en feminism för nittiotalet. My god, tänker jag när jag bläddrar igenom exempel efter exe
...more
Josimpilo
Jag är ju väldigt sen på bollen här, boken skrevs för över 20 år sen, men det var ändå ganska givande läsning. Skönt att se att det har hänt en del med och på grund av feminismen sedan dess, samtidigt lite jobbigt att det är så mycket som är likt.

DOCK:
Jag förstår verkligen inte varför n-ordet finns med, det borde i redigering fått tas bort/bytas ut/censureras. Jag lyssnade på en utgåva från 2015. Jag fattar faktiskt inte ens att det bedömdes vara okej att ha med för 20 år sen.
Jessica
Aug 06, 2017 rated it liked it  ·  review of another edition
Recommends it for: folk intresserade av feminism
Shelves: hbtq-and-gender
Vad är kvinnligt? Vad utgör en "äkta" eller "naturlig" kvinna och vad är social konstruktion? Ger din könstillhörighet privilegier? Finns det en skillnad mellan att kämpa för kvinnans rätt att vara kvinna och försöka befria individer från könsidentitetens bojor? Har kvinnor en sann natur eller existerar kvinnligt enbart som en ideologi?
Boken har ett par år på nacken men innehållet är tänkvärt och intressant.
Anna Matilda
Jul 26, 2018 rated it liked it
Jag läste boken mest för att den har varit så viktig tidigare men jag kände att den var lite svårläst och vissa delar märktes att den hade några år på nacken. Tycker också att jag tyckte om vissa delar mer eftersom jag kunde relatera och att andra delar skummande jag mest förbi. Men ändå viktig bok att ha läst.
Jennopenny
Den här är svinbra men något irrelevant på grund av att den har många år på nacken. Vill läsa samma bok kopplat till dagens kontext.
Och vill läsa om "Det andra könet".
Sara
May 15, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: non-fiction
Uppfriskande självklart om socialt konstruerad kvinnlighet och snäva könsroller. Förhoppningsvis inte lika aktuell som när den skrevs.
Alekz K. (Bookupied)
Feb 06, 2013 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Recommends it for: Everyone, women and men.
Jag gillade verkligen att läsa den här boken, den gav intressanta inlägg och synpunkter på olika typer av feminism - vad de innebär/gör. Visar tydliga skillnader samt vikten av feminismen, varför vi har den och vad den egentligen är (eller kanske bör fokusera på). Jag gillar diskussionen om Kvinnan VS kvinnor, hur Björk påvisar att en diskussion om män och kvinnor oftast uttrycks i "män" som plural/grupp/människa och "kvinna" som Kvinnan, i singular, som en essens eller ett naturväsen. Verkligen ...more
Moa
Dec 12, 2014 rated it liked it  ·  review of another edition
Gillade att få fördjupa mig i feminismen.
Tove
Oct 27, 2013 rated it it was amazing
Shelves: feminism
Så. Himla. Bra.
Sandra
Feb 16, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Letandet efter kvinnan, finnandet av många former av kvinna och kvinnligt. Ständiga frågan: vad är kvinnligt egentligen? Är det något som kan vara naturligt, äkta. Eller tillgjort. Hur gör patriarkatet för att kontrollera oss?
Alla, alla borde läsa den. Kommer köpa ett exemplar var till mina döttrar.
Här är ett citat från boken. Den må vara 20 år gammal, men den fortfarande perfekt beskriver kvinnan idag:
"I den svenska marknadsekonomin har kvinnan en speciell möjlighet: hon kan köpa varor för att
...more
Cassandra
Nov 09, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
It felt like the first third (approximately) was very repetitive, like she just said the same thing over and over with slightly altered scentenses. However, I did learn alot and saw things I had not before thought about.

Since it is written in the 90's some things are ofcourse slightly outdated as it is a book dealing with issues very time specific. How ever, most of it is still extremely relevant to this day, even though it might have been worded a bit different and some of the references she u
...more
Jazz-Cardigan
Jan 15, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: morgonläsning
Väldigt intressant bok som fick mig att ifrågasätta mina tankar kring normer och mitt handlande utifrån de konstruerade könsidentiteterna som ”man” och ”kvinna” faktiskt är. Knivskarpa analyser där man inte kan göra annat än att hålla med Nina Björk. Skulle rekommendera alla att läsa den åtminstone en gång i sitt liv.
Joanna
Oct 23, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
A very good summary of why a lot of so-called feminists talk a lot of shit, and why feminism really ought to fight for the abolition of fixed gender roles. It does feel somewhat dated in 2017 (which I hope is because we've made progress since then) and her analysis of Simone de Beauvoir is great.

The book itself is extremely dry, though. I took off a star for that.
Elin Larsson
Mar 26, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
23 år senare, fortfarande aktuell. Kampen fortsätter. Obs obs obs fult omslag på 2015-upplagan
Sara
Sep 24, 2018 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2018, med-mikaela
meh.
Helena
Oct 14, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Fantastiskt klarsynt.
Linnea Zell
En bok man vill ha läst men visst börjar den kännas daterad.
Anton Matejička
4.0
Sandrine
An important and influential book in Swedish politics and Swedish feminism, but I didn't have the intense experience I've had with other feminist books. The fact that it was written a few years ago in a different climate probably has a big influence, but it didn't feel so current anymore. Parts of it are still relevant and interesting, but I felt the book became too repetitive and less interesting after a few chapters. I'm still happy I finished this iconic book, but more for its historical infl ...more
Ellen
Feb 04, 2018 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: min-bokhylla
helt ärligt så................. vet jag inte var jag har denna bok? den är bra, men samtidigt... känner jag aldrig "jaHA" eller "wow". läsningen kantas av känslan att boken/analyserna/exemplen börjar bli lite daterade, där argumentationen utgår från en analys som jag i mångt och mycket redan bär med mig. jag läser ur mammas upplaga tryckt 97 med gulnade blad och kommer på mig själv med att önska att analysen snabbare ska komma framåt, att det ska ställas intressantare frågor, att svårare dilemma ...more
Lia Ung
Nov 03, 2014 rated it liked it
Recommended to Lia by: Lott
Shelves: 2014, nonfiction
Den här boken har för mig inte öppnat mina ögon för feminism. Den gav mig ingen wow/aha-upplevelse och den kommer inte finnas med mig resten av mitt liv. Det beror inte på att boken inte är intressant eller tänkvärd, det beror inte heller på att jag inte håller med författaren i hennes åsikter; det beror bara på att de tankar som ges genom boken är tankar jag redan tänkt själv - eller hade kunnat tänka själv om jag ställts inför de frågor och dilemman som tas upp. I det sistnämnda ligger iställe ...more
Simon Holm
Apr 07, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
En ingående beskrivning, kritik och vision om feminismen och dess historia fram tills när boken släpptes år 1996. Den var stundtals filosofisk och ibland svår att följa när författaren skiftade mellan hennes åsikter och analyser och andras.

Innan jag läste boken tänkte jag att feminism var "som jämställdhet", men inte riktigt varför och på vilket sätt. Efter att ha läst boken är jag bekväm med att förklara för andra vad feminism handlar om och inte handlar om (i alla fall enligt författaren).

Ja
...more
Charlie
Dec 11, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
Inflytelserik bok som har format det svenska samtalet om könspolitik idag. Den lyfter alla tänkbara kvalitéer om kvinnlighet och diskuterar hur dessa visas i populärmedia. Den ger också en känga till akademia som likt många andra branscher är mansdominerad. Det ifrågasätts varför samhället ter sig på det här viset och vad man har att vänta sig om man ifrågasätter dessa normer.

Som meningsfrände gillar jag verkligen att höra normkritiken men jag kan inte helt okritiskt hylla boken eftersom jag int
...more
Yuliya Yurchuk
May 18, 2016 rated it liked it
Ця книжка вийшла у 1996 році і наробила в Швеції справжній фурор - жінки збиралися групами і читали цю книгу як програмний маніфест третьої хвилі фемінізму! Нагадаю, що перша хвиля (це кінець 19 століття - початок 20го) відстоювала права жінок на голосування, підкреслювала, що жінки нічим не відрізняються від чоловіків, що вони можуть усе і навтіь більше ніж усе! Друга хвиля - це 60-70, коли підкреслювалося, що жінка таки відрізняється від чоловіка, але саме ця різниця і робить її особливою, за ...more
Amanda
En mycket informativ samling av tankar/åsikter samt fakta. Nina Björk sätter sig in i olika feministers tankegångar, och förklarar både för och nackdelar av dem. Självklart håller jag med om att livmoderfeminismen är något utdaterad och, ja, ologisk på många punkter. Björk gör ett utmärkt jobb i att förklara just detta fenomen. Många problemformuleringar diskuteras och i många fall löses de även på ett elegant och tydligt sätt. För de mindre insatta är detta bra läsning om man vill sätta sig in ...more
Sara
Apr 25, 2014 marked it as unfinished
Boken är skriven för ett decennium sedan och känns inte så aktuell längre, men det var väldigt välgrundade argument och bra läsning ändå. Kändes dock ganska svår och jag ger tyvärr upp för det känns som poängen har kommit fram och att dne nu bara upprepas flera gånger om från olika vinklar, vilket är jättebra men tröttsam läsning. Dessutom vet jag inte så mycke tom livmodersfeminismen innan boken och jag vet helt itne om det egentligen påverkade mig och min åsikt alls. Men ah Nina Björk minsann.
Isabelle
Sep 23, 2014 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Gud!!! den här boken var så himla bra. det var mycket att ta in men allt kändes så otroligt självklart och rätt. någon satte ord på allt jag nånsin velat höra och behövt veta.

gränsen mellan livmodersfeminism och den feminism som Nina beskriver blev tydligare för mig och jag känner mig starkare, som att jag har någon son håller mig i ryggen, av att ha läst boken. fick någon slags styrka och kraft.

gillade den något enormt och kan tilläggas att jag flera gånger fnös till högt åt hur otroligt absu
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Hundra procent fett
 • Rosa: den farliga färgen
 • Hur man botar en feminist
 • Flickan och skulden: En bok om samhällets syn på våldtäkt
 • All I want for christmas is planekonomi
 • Svart kvinna
 • Hatet: En bok om antifeminism
 • Jag är din flickvän nu
 • Norrtullsligan
 • Den sårade divan: Om psykets estetik (och om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S)
 • Tio lektioner i matlagning
 • Drömfakulteten
 • Maken: En förhållanderoman
 • Varat och varan: Prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan
 • Egalia's Daughters: A Satire of the Sexes
 • Med uppenbar känsla för stil: Ett reportage om manlighet
 • Kvinnor och äppelträd
 • Kvinnor ritar bara serier om mens
See similar books…
31 followers
Nina Björk is a Swedish journalist, author and feminist. She is most well known for Under det rosa täcket (Under the Pink Duvet), a feminist book written in 1996.

She is considered to be a postmodern equity feminist. In 2008 she earned her PhD degree in literary criticism at Gothenburg University with her doctorate thesis Fria själar. She is also well known as a columnist in Dagens Nyheter.