Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Hantu Punya Bos!” as Want to Read:
Hantu Punya Bos!
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Hantu Punya Bos!

3.67  ·  Rating details ·  172 ratings  ·  24 reviews
Sinopsis :

BEKERJA sebumbung dengan Arrayyan Zainuddin, memang tidak pernah terlintas di fikiran Abby. Tambahan pula setelah mendengar kutukan Diela terhadap lelaki itu. Setiap hari, ada sahaja aduan yang Abby terima daripada Diela sehinggakan hatinya ikut menyimpan rasa benci terhadap lelaki bernama Arrayyan itu.

“Kau tau tak pagi tadi, dia kutuk telinga capang aku ni? Dia
...more
Paperback, 592 pages
Published August 2013 by Love Novel Enterprise
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Hantu Punya Bos!, please sign up.

Be the first to ask a question about Hantu Punya Bos!

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Kamaliah
Jan 20, 2014 rated it did not like it
Shelves: my-collection
I'm so so sorry. not my cuppa tea.
Puteri Novella
Nov 01, 2013 rated it it was amazing
Shelves: puteri-novella
Hantu Punya Bos! By Dekna Lee Terbitan Love Novel Publication

Abby bekerja sebagai seorang PA kepada Arrayyan Zainuddin kerana terdesak atas sebab? ;) walaupun sebenarnya Abby sendiri ketahui bagaimana hantunya bekas bos kepada Diela itu. Diela merupakan rakan baik Abby dan bekas kepada PA Arrayyan. Diela berhenti kerja kerana tidak tahan akan sikap hantu bosnya itu. Sikap hantu yang bagaimana? ;)

Sepanjang Abby bekerja dengan Arrayyan, dia sering dijerkah dan ini mengakibatkan Abby sering melatah
...more
Joy (Cheery♡Reads)
Orang cakap best tapi bagi saya, cerita ni macam budak2 je, childish lah memandangkan hero kita dah 31 tahun. Bagi Joy, ok je cerita nie. Heroin kita pun childish jugak. Fikiran dan perlakuan mereka tak realistik sampai susah Joy mau telan dan percaya.

Sorry ya sebab tak berkenan sangat dengan cerita ini.
Fiza
Sep 10, 2013 rated it really liked it
Romentik komedi. Kisah cinta yg ringan, konflik pun sket² je... merajuk, pujuk, merajuk, pujuk...

Tertarik utk beli & baca sbb ayat² dlm criter ni rasa lawak sgt masa bc kat blog. Rasanya kekuatan novel ni terletak kat ayat² komedinya yg tersendiri...

Permulaan yg baik utk penulis baru & muda rumaja mcm Dekna Lee ni..
Alfa  Syamimi
Nov 15, 2013 rated it liked it
Mula-mula baca, gelak sakanlah jugak. Tak tahan bila imagine macam mana Abby melatah depan Arrayyan. Suka dengan watak clumsy macam Abby.

Tapi mood agak spoilt bila part diorang dah start couple tu. Mungkin, uhm.

1 - I just don't like the way diorang address themselves. Bee- Sayang (ke?). Agak geli r.

2 - Masing-masing sering cakap kalau lepas nikah, macam-macam boleh buat. CZontoh macam Arrayyan pernah kata kat Abby, kalau lepas nikah bolehlah nak -- or --. Sedangkan, masa tu, musim couple tu pu
...more
Nelyya Rose
Dec 05, 2013 rated it really liked it
One word to describe this book; funny. I had an enjoyable read. Actually I tak kisah sgt la novel yg pakai bahasa pasar ni kan, sempoi gilo but I loike! Mmg kena dgn jiwa I. Novel bertemakan romantik komedi ni tak banyak konflik sangat, a light reading. So to those yg nak luangkan masa dan tak nak baca bahan2 yg buat fikiran bserabut, this is the one. Mungkin penggunaan bahasa agak kasar bagi sesetengah readers, but for me, I have no problem at all. To Dekna Lee, cant wait for your next output. ...more
Intan  Musa
Jan 03, 2014 rated it liked it
Nur Baity Jannati (Abby) adalah seorang gadis yang lurus bendul dan kuat melatah. Dia terpaksa bekerja dengan Arrayyan Zainudin, seorang bos yang garang dan suka sangat menjerkah para pekerjanya, untuk menampung ibunya yang tengah sakit. Sikap Abby yang lurus dan suka menjawab membuat dia sering di marahi oleh Arrayyan dan dengan itu mereka lebih mengenali diri masing-masing. Lama-kelamaan mereka mula jatuh cinta. Arrayyan mula menunjukkan sikapnya yang manja dan 'protective'. Abby juga mula men ...more
Ayana Fey
Oct 28, 2013 rated it liked it
3* untuk effort penulis kerana berjaya menghasilkan sebuah novel.

Mungkin kerana faktor usia, jadi saya tak boleh nak 'klik' dengan novel ini. Mungkin sesuai dengan muda-mudi tetapi untuk pembaca berusia 30-an seperti saya, kening asyik ternaik sahaja bila tiba bahagian yang dikatakan lawak itu.

Ada typo here and there yang sedikit mengganggu kosentrasi. Mungkin pada orang lain itu semua tidak mengapa, tetapi untuk seorang minor OCD seperti saya, itu sedikit menjatuhkan mood hendak membaca.

Apa-a
...more
Cahaya Iffah
Oct 01, 2016 rated it it was amazing
nk letgo novel ni. rm10. berminat blh pm
Naira2975
Sep 14, 2013 rated it really liked it
Okay lah cerita ni. If you want to look for something light to read this will be it. It's also a romantic comedy. The comedy is funny enough without trying too hard. ✌ ...more
Inn Auni
Sep 22, 2017 rated it liked it
Misi memburu novel yang diadaptasi ke drama atau filem bermula awal bulan lagi sebab terlebih rajin guna khidmat pakcik Google. Dah lupa ini novel ke berapa hari ni saya baca. Sebab dah jadi drama kan so skip forward je la.

Saya tak nafikan dialognya lucu, terlebih gula pun ya dan kadang-kadang keanak-anakkan. Dan mungkin dah jadi resepi novel romantik di mana konfliknya pi mai pi mai tang tu.

Tapi terbaik la si Abby ni. Dia punya latah boleh bawa maut. Dan Abby memang mesra alam. Dan sikap Abby n
...more
Miya
Dec 09, 2018 rated it did not like it
Tak boleh masuk. So immature, skipped to ending
シティ
Bacaan santai di PNM e-Reader.
Borrow from Perpustakaan Negara Malaysia Digital Library

Dialog/nukilan yang menarik...

“His! Cakap orang ni sayang, jangan peduli... bak kata Chris Colfer, ‘when people hurt you over and over, think of them like sandpaper. They may scratch and hurt you a bit, but in the end, you end up polished and they end up useless.’ Nak puaskan hati orang sangat susah. Nak puaskan hati sendiri senang tapi kita aje yang tak sampai hati selagi tak puaskan hati orang lain, ya tak? J
...more
Fatihah Roslan
Dec 03, 2013 rated it liked it
Bagi saya buku ni 'just nice'. Masa Abby mula-mula bekerja dengan Arrayyan kelakar gila sampai ketawa terbahak-bahak. Tapi bila part diorang dah bercinta tu bagi saya so-so. Nak kata boring, tak sangat. Nak kata best/romantik pun tak sangat. Yang penting cerita tak meleweh dan meleret-leret. But what i love the most dalam cerita ni bila keluarga Arrayyan dan Arrayyan sendiri tak pandang darjat. Hubungan diorang direstui. Bahasa yang digunakan pun sangat sempoi tapi banyak gila typing error dan a ...more
Ellyza
Apr 02, 2014 rated it it was ok
** i'm pushing myself to finish this book.
** my mistake, i'm judging this book way before i read it.
** turns out, it's the same as what i've thought before.
** reading this book is like reading a message conversation between a love bird. The only different is I read it on paper instead of on the phone.
** kelakar but there's something wrong in me to dislike this book.


#pardonmygrammar
(saya review in english supaya bahasa saya lebih 'sedap' dibaca.) ^___^
Mizzef
Aug 20, 2014 rated it it was ok
Shelves: dnf
"Ini bestseller"

"The writer menang some kind of award from a particular bookstore"

"Give it a try!"

Itu antara kata2 'pujukan' adik-adik saudara berkenaan dengan buku ini. And as I was trying to be fair and don't want to make a judgement before I even read the story, I gave it a try.

I got comfy on my bed...turn to page 1 and i go hurmm...2...ok....3..hah!...4...oh god! and up to page 30, I. Gave.Up!

DNF. Not really my cup of tea.
Jaja
Jan 01, 2014 rated it it was amazing
sepanjang baca cerita ni saya asik gelak saja. cukup suka pada watak abby yang kuat melatah. mungkin kerana faktor usia cerita sebegini cukup kena pada jiwa saya. tahniah pada cik penulis kerana berjaya melakar cerita begini untuk bacaan remaja seperti saya yang sukakan cerita romantik komedi. 5* untuk HPB!
Hadiati Bakri
Feb 27, 2015 rated it really liked it
Mula baca buku ni saat mood membaca merudum jatuh, and u know what, it brings back my mood! Really enjoy this book. Can't stop smiling and laughing while reading it. Paling tak boleh nak tahan ketawa at page 558 bila Arrayyan tersepak dulang hantaran. Hahaha... serious... funny gila! No wonder it is a bestseller. Congrats writer, keep on writing ya.
Qamar
Jun 07, 2014 rated it really liked it
2015 - Novel #13

Arayyan yg sengal dan garang. Semua pekerja dia nak jerkah. Dingin sampai PA dia kena bahan. Kesian Diela. Sampai sumpah seranah kat Arayyan tu.

Si Abby yg melatah & suka melawan membuatkan Arrayyan bengang.

Bila diaorg start bercinta... kelakar. B & Sayang. Agak geli dgn gelaran tu. Kelakar dengan pasangan nih. Menghiburkan. menarik pada saya. Silakan membaca...
Sha Mohamed
Mar 28, 2016 rated it liked it

Novel nie mampu release korangnye tension..
Cerita yang sangat kelakar..
Mampu mebuatkan korang gelak sorang-sorang..
Gaya penulisan yang simple..
Jalan cerita yang ringkas dan menarik..
Yang bestnya bukan takan kelakar..
Geram menyampah dan marah pun boleh feel bila baca novel ini..
Sesuailah dengan tajuk dia "Hantu Punya Bos!"
Wee
Jul 07, 2014 rated it liked it
after seminggu. haha. Alhamdulillah. kurang lagi list pending..
Ms. Firda
Mar 15, 2014 rated it liked it
enjoy reading...
Aya Miyuki
rated it it was ok
Aug 11, 2014
Aisya_ fl
rated it really liked it
Mar 08, 2014
Azura Aziz
rated it liked it
Nov 04, 2013
Saidahtul Nadiah
rated it liked it
Oct 20, 2013
Syahirah
rated it really liked it
May 19, 2014
 Kak Zie
rated it did not like it
Feb 21, 2014
Fatin Hana
rated it liked it
Dec 03, 2015
Hezyrena
rated it liked it
Jan 23, 2018
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Kisah Dari Hati
  • Mama Mia Shaza
  • Terukir cinta
  • Biarkan YM Terus Berbicara
  • Bila Nak Saksi
  • Calon Isteri Jutawan
  • Bukan Isteri Sempurna
  • Be My Wife
  • Dia… Random Guy
  • Bukan Kahwin Paksa
  • Cinta Bersaiz XXL
  • Cinta 11 Syarat
  • Eksperimen Cinta
  • Sungguh, Aku Gilakan Kau
  • Lelaki Sedingin Dia
  • Kalau Memang Harus Begitu
  • Isteri Tuan Ihsan
  • Playboy Itu Suami Aku?!