Jump to ratings and reviews
Rate this book

Wat als...

Rate this book
Wat als… het meisje dat je vroeger van school hebt gepest, terug is? En populairder dan ooit? Jade heeft haar verleden als pester diep weggestopt in haar geheugen. Maar dat verandert als Zoë na jaren van afwezigheid weer terug op school is. Jade wil niets liever dan sorry zeggen waarop Zoë laat weten dat ze het haar vergeeft, maar dat ze het nooit zal vergeten. Dan vindt Jade een dreigbriefje in haar kluis. En nog één. En nog één. Want wat als sorry zeggen niet genoeg is?

229 pages, Hardcover

First published February 1, 2013

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Daniëlle Bakhuis

19 books48 followers

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
42 (18%)
4 stars
96 (42%)
3 stars
69 (30%)
2 stars
14 (6%)
1 star
3 (1%)
Displaying 1 - 30 of 33 reviews
Profile Image for Samantha.
897 reviews45 followers
February 21, 2020
Leuk om eens een boek te lezen vanuit de pester in plaatst van vanuit de gepeste. Ik had dit helemaal niet verwacht toen ik aan dit boek begon, aangezien ik uiteraard de achterkant weer niet gelezen had en gewoon een snelle keuze had gemaakt uit mijn to-read. Een complete verrassing dus dat het boek deze kant op ging.

Het verhaal zelf is leuk, maar ik denk dat het meer geschikt is voor een jongere leeftijd. Ik irriteerde me af en toe een beetje aan de hoofdpersoon en het einde vond ik echt over de top en niet passend.
Ik denk dat het een zeer geschikt boek is om klassikaal te lezen op de middelbare school, maar voor mij was het hem net niet.
Profile Image for E..
498 reviews43 followers
January 20, 2015
Misschien had ik iets té hoge verwachtingen van dit boek. Realistische beschrijvingen van pesten en pestgedrag, maar de misdaad/het thrilleraspect vond ik wel een stuk minder.
Profile Image for Ina.
357 reviews10 followers
September 13, 2022
Een jeugdboek waar pesten centraal staat. Een verhaal wordt hoogdzakelijk verrteld uit het standpunt van de pester. Hoe Jade na 4 jaar terug in oog komt te staan met Zoê het meisje dat ze samen met haar 2 vriendinnen
weg pestte maar die nu meer dan ooit populair is op school. Jaren later heeft Jade spijt van haar daden maar wat als 'sorry' niet genoeg is en ze zelf komt te weten wat de impact is van gepest te worden. We krijgen ook een inzicht in het 'de gedachtengang van Jade van het waarom" pesten van Zoë .
Een verhaal dat in vele scholen gelezen zou moeten worden want vele jongeren begrijpen de impact niet van hun daden. En zeker al niet op zo'n jonge leeftijd. Spijt komt soms te laat als het kwaad al geschied is en het de jeugd van een tiener misschien voorgoed verwoest.
Profile Image for Lyfranka.
75 reviews9 followers
November 5, 2018
Pesten en gepest worden, het blijft een vreemde wisselwerking.

In dit boek word heel mooi het leven van een pester beschreven en hoe je anders tegen het leven kunt aankijken na een aantal jaren.
Profile Image for Sehrish Hussain.
Author 8 books12 followers
October 25, 2014


Ik haat eerste schooldagen. Ik weet dat iedereen dat zegt, maar ik haat ze echt. Als ik moet kiezen tussen mijn knie laten hechten of een eerste schooldag, dan kies ik voor het eerste. Geen grap. En nog echt gebeurd ook. Op de eerste schooldag van de tweede klas ging ik op de Magere Brug vol onderuit met mijn fiets, waardoor ik datzelfde uur nog bij de dokter zat. Hechtinkje erin, een berg troostchocolade van mijn moeder ene de hele dag thuis met een gestrekte been infomercials kijken. Topdag.
‘Jade Verschuur! Wakker worden! Dit is de laatste keer dat ik je roep.’
Misschien is de eerste schooldag net als de eerste paar meter in een achtbaan. Eerst zie je er enorm tegenop, maar als je het ergste gehad hebt weet je dat je toch geen kant meer op kunt, gaat de rest van de rit vanzelf. Ik flip mijn kussen met de koele kant naar boven en draai me nog een keer om. Voor mijn gevoel heb ik maar drie uurtjes geslapen. Vier op zijn hoogst. Ik kan niet geloven dat de zomervakantie alweer voorbij is, dat ik straks over een uur weer in een stinkend klaslokaal zit. Als ik nu vrij was geweest, was ik naar het strand gegaan met mijn beste vriendin Finn Davis. Had ik vijf kilometer hardgelopen. Ik draai me terug op mijn rug en staar naar het plafond. Ik ben een kei in mezelf voor de gek houden, “ een stuk uit het boek Wat als…. Van Danielle Bakhuis. Wat als …. Een boek waarin de pestkop, Jade centraal staat.

Dit is het eerste boek dat ik van Danielle Bakhuis lees. De opbouw van het boek is anders dan andere (jeugd)boeken. Achter sommige hoofdstukken heb je opgevouwde memoblaadjes met vragen als wat als….. iedereen je uitlacht? Wat als….. iedereen over je roddelt? Dit zijn berichtjes bedoeld voor Jade. Ze heeft Zoë ernstig gepest in het verleden. Net wanneer Jade denkt van Zoë af te zijn. Verschijnt ze op het toneel en is gelijk het populairste meisje op school. Waar Jade eigenlijk jaloers op is. Tegelijkertijd heeft ze ook spijt, maar met spijt kan Zoë niets. Ze is uit op wraak.

Dit is een leerzame boek. Dit boek is geschikt voor lesmateriaal op de (middelbare)scholen. Wat als… laat zien wat het effect van pesten is op het slachtoffer. In 229 pagina’s word je door Bakhuis meegenomen naar de wereld van Jade. Hoe ze Zoë het leven zuur maakte. Vanaf bladzijde 1 word je meegezogen in het boek. Door middel van flahbacks blikt Bakhuis op Jades verleden als pester. Er worden twee kanten van Jade laten zien: een als pester en een als lief meisje die haar verleden als pester heeft weggestopt. Ergens krijg je medelijden met Jade maar dan krijg je ook medelijden met Zoë ook al neemt ze nu wraak. Ik ben zelf jarenlang gepest. Voor mij is dit boek een herkenning. Ik heb vaker een boek over pesten gelezen. Mijn inziens is dit een van de beste boeken over pesten. Bakhuis heeft een vlotte schrijfstijl. Het boek leest als een trein voor ik het wist had ik dit boek uitgelezen.Het boek is bijzonder goed vormgegeven. Op de cover staart een meisje met blauwe ogen en donkerhaar voor zich uit. De titel in het wit Wat als…. en verder kopt het in het blauw het meisje dat je vroeger van school hebt gepest, terug is? En populairder dan ooit?

Het boek begint met een quote: What doen’t kill you, makes you stronger. Deze quote leent zich uitstekend voor het verhaal. Eindelijk een boek waarin de pestkop teruggepest wordt is het eerste wat ik denk wanneer ik het boek uithad. Bakhuis heeft de emoties bijzonder sterk en op de juiste plaats weergegeven. Als lezer voelde je echt met de personen mee.

Het is vet lachen. Ken je die nieuwe chick van onze school al? Die Zoe?Zij is echt cool. Ze staat sinds ze binnen is al de hele tijd op de bar te dansen.’
‘He Finn!’Aan de andere kant van de lijn hoor ik hoe een meisje Finn aanspreekt. Ik hoor meteen dat het Jamie is.
‘Is dat Jade? ‘Hoor ik haar vragen. ‘Laat haar ook hierheen komen!’
Ik hap automatisch naar adem. Schijnheil, wil ik schreeuwen. Ontzettende faker!
‘Jade?’Ik hoor Jamies stem nu heel dicht in mijn oor. ‘Kom ook naar Bubbels joh! Het is hier zooooo gezellig!’Ze begint te lachen alsof ze de beste grap ever heeft vertelt en geeft daarna de telefoon weer aan Finn.
‘Nou?’vraagt Finn. ‘Kom je?’Mijn verstand, mijn hart, mijn hele lichaam schreeuwt nee. Blijf uit de buurt, zegt het. Doe niet zo ontzettend achterlijk.”

Danielle Bakhuis ( 1982) debuteerde in 2008 met het boek Love & Leed, de liefdesgids voor meiden. In 2009 verscheen verliefd van twee kanten. Inmiddels heeft Bakhuis al 6 boeken op haar naam staan. Op 11 november verschijnt haar zevende boek Zes Seconden. Wat als …is genomineerd voor de Hebban Crimezone Beste YA-Thriller!http://vbnow.nl/2014/10/23/goede-leer...
Profile Image for Evy.
40 reviews5 followers
August 3, 2015
Wat als in het verleden iemand gepest hebt en het meisje dat je gepest hebt ineens terug op school verschijnt? Jade maakte als brugklasser de schuwe Zoe het leven zuur. Vier jaar later is Zoe terug op school en zijn de rollen omgedraaid. Nu is Jade degene die gepest wordt. Zit Zoe erachter?

In 'Wat als...' staan de gevoelens en het handelen van zowel de gepeste als de pester centraal. Dit vind ik interessant. Het boek zou daarom mijns inziens een mooi uitgangspunt kunnen vormen voor een klassengesprek. Het boek leest vlot. In flashbacks lezen we terug wat er zich vier jaar eerder heeft afgespeeld. Minder passend vind ik het misdaadgehalte dat verwerkte is in het boek. Het oog-om-oogprincipe is niet alleen ongeloofwaardig, maar doet tevens afbreuk aan de essentie van het verhaal.

Lees dit boek omwille van het thema. Praat erover met elkaar (met leerlingen) en discussieer vooral over het einde.

Profile Image for Rebecca gubbels.
305 reviews2 followers
March 13, 2021
Wat een goed boek en leest lekker weg door de makkelijk geschreven tekst. Als je eenmaal begint heb je moeite met weg leggen je wilt weten hoe het afloopt. De meeste mensen kunnen zich wel inleven in dit boek omdat zij degene zijn die gepest worden. Een boek over pesten heb ik nog niet eerder gelezen en ik ben blij verrast over hoe het is geschreven. De spanning bouwt zich goed op door het verhaal heen en blijft.

Oke dit einde zag ik niet aankomen.

Sorry, sorry onderbreekt zoë me. Op dat moment weet ik dat ik een grote fout heb gemaakt. Mijn sorry betekend niets voor haar. De sorry maakt geen indruk op haar. Haar stem hapert kort, je dacht toch niet dat ik het ook maar een seconde vergeten was.

Jade heeft haar verleden als pester achter zich gelaten en diep weg gestopt in haar geheugen. Maar dat veranderd als zoë terug is op school. Jade wil niets liever dan haar excuses aanbieden voor wat ze haar heeft aangedaan.

Jade vind een vervelend anoniem briefje in haar kluisje. En nog een, en nog een. Wat als sorry zeggen niet genoeg is?
Profile Image for Tamara Van dishoeck.
1,348 reviews4 followers
October 24, 2018
Jade was een pester en Zoë was degene die ze steeds pestte zelfs zo erg dat ze van school af ging. vier jaar later is Zoë terug en populairder dan ooit. dan worden de rollen omgedraaid en word Jade gepest. zit Zoë erachter? je leest in het nu maar in flashbacks lees je ook wat er vier jaar geleden gebeurd is. een spannend boek vooral als je erachter komt hoe alles zit. het einde had ik niet verwacht. pesten is gewoon niet goed.
Profile Image for Else Van Vugt.
61 reviews
March 19, 2022
Deze snelle weglezer sloeg ik daarnet voor de laatste keer dicht.
Ik had al vaker een boek gelezen van Danielle Bakhuis, maar dat waren voorheen altijd thrillers. Dit was meer een soort tienerboek waarbij pesten centraal staat.
En dit boek geeft ook aan dat pesten door meelopers ook zeker niet goed te praten is.
Een aanrader voor mensen die zin hebben in een weglezer over een soort verhaal wat helaas in het echt ook regelmatig gebeurt op middelbare scholen...!
Profile Image for Ingrid.
101 reviews
July 1, 2021
Prima jeugdboek, wel al een beetje gedateerd door veranderde wetten en technologische ontwikkelingen. Pubers zullen daar doorheen moeten prikken.
Het onderwerp wordt wel op een interessante wijze uitgewerkt.
Profile Image for Annabel.
100 reviews30 followers
August 19, 2014
Het lezen van wat als... twee weken terug was misschien wel het snelste boek dat ik dit jaar uit had. Het ging razendsnel. Tussen mijn studieuren door was ik binnen 2 dagen klaar (en dat gebeurd mij normaal nooit). Het komt omdat het een heel erg fijn boek is om te lezen. Er is niks dat mij 'stoort' of vergezocht is. Het voelt echt, en dat is iets wat in mijn opinie een boek moet bezitten. Een bepaald gehalte van een eerlijk en open geschreven boek. Vanmorgen hebben jullie kunnen lezen dat dit niet een persoonlijk verhaal van Daniëlle Bakhuis is maar pure fictie. Dat maakt het alleen maar mooier om te zeggen dat de echtheid van het verhaal zelfs dat het fictie is echt knap.

In Wat Als... is het plot uitgedacht vanaf het begin tot het einde. Ik heb in de uren die ik in het verhaal heb besteed geen moment getwijfeld aan de verhaallijn. Het is oprecht en duidelijk zonder fouten. Het loopt soepel in elkaar over en de briefjes (heel leuk trouwens) die in het boek zijn geplakt maken het helemaal af. Op deze briefjes staan bedreigingen die de hoofdpersonage ontvangt (en het is niet niets!). Het eenvoudige taalgebruik zorgt ervoor dat niet alleen young adult maar ook oudere kinderen op de basisschool dit kunnen lezen. Het is simpelweg goed geschreven en geen haar tussen te krijgen.

Ik durf niet teveel te vertellen over het plot want kleine hints kunnen het verhaal al bederven maar het is mooi, heel erg mooi. Met een beetje meer diepgang en uitbreiding zou het zelfs de nieuwe John Green kunnen worden! Het einde is trouwens echt compleet onverwacht, ik heb geen seconde over die mogelijkheid nagedacht. Door het einde voelde het zelfs een beetje als een thriller, met deze compleet andere wending!

De karakters hebben ieder een duidelijke persoonlijkheid, maar toch zit er meer achter. Het creeert een beetje hetzelfde gevoel als dat ik op de middelbareschool had. Dat je wel mensen kent maar toch niet helemaal. Dat is mooi, want zo is het in het echte leven ook. Iedereen heeft meer diepgang dan dat de schrijver wilt dat je weet. Met de hoofdpersoon had ik wel echt een klik. Het voelde allemaal zo bekend, terwijl ik zelf eigenlijk nooit iemand op die manier heb gepest. Apart maar erg leuk!

Het boek zelf is al een plaatje om naar te kijken, heel mooi vormgegeven! De kaft is mooi en het feit dat het een chique hardcover is maakt het helemaal af. Het extra + punt van het boek zijn de briefjes die zijn opgevouwen in het boek. Die extra touch maakt het echt helemaal af!

Het is een heel erg fijn en leuk boek. Aan te raden voor iedereen die van verhalen houden die zich in de middelbare schooltijd afspeelt. Mooi vormgegeven, heldere taal, goede leeservaring en een ijzersterke plot. Een boek die je niet wilt missen! Wat als... krijgt van mij dan ook de hoogste score!
Profile Image for Anne-Jan.
231 reviews10 followers
July 25, 2014
Mijn eerste boek in het nieuwe jaar 2014. En wat voor één!!! Ik zit nu nog met kippenvel, kippenvel dat je vaak voelt tijdens het lezen van dit boek, een boek waar je haren van overeind gaan staan. Een boek dat je leest met verbijstering, waarbij je af en toe even moet slikken. Een boek dat keihard bij je binnenkomt, zo enorm goed geschreven! Een aanrader voor iedereen, iedereen zou dit boek moeten lezen. Want het laat je zien wat het doet met een pester en degene die gepest is. Met enorm veel diepgang, spanning, emotie, BAM! Wat ik ook nog even kwijt wil over het boek, is dat het een prachtige hardcover heeft en iets wat ik nog nooit tegen ben gekomen in een boek : de hoofdpersoon krijgt zo nu en dan briefjes, die ook dus echt in het boek zitten en die je dan ook met spanning openvouwt om te zien wat er op te lezen is. Nu ben ik sprakeloos, lezen dat boek! Dikke 5 sterren!
Profile Image for Sarike Roest.
165 reviews9 followers
July 8, 2015
Een perfect boek voor iedere middelbare scholier tot een jaar of 14, zodat ze weten wat pesten is, hoe pesten voelt en welke gevolgen het heeft. Het is origineel dat het boek geschreven is vanuit de pester.

Het grote nadeel aan dit boek is het einde. Het is niet alleen wat ongeloofwaardig (waarom zou Zoë eerst zeggen dat ze geen medelijden heeft met Jade om haar vervolgens zo te helpen?), maar ook nog eens een slecht voorbeeld als het gaat om het oplossen van pesten. Daarnaast vraag ik me af of Jade echt zo egoïstisch is geweest tegen Lauren? Zo kwam het op mij in ieder geval niet over.

Dat slechte oog-om-oogeinde nodigt wel weer uit tot het beginnen van een klassengesprek over hoe Jade en Zoë beter hadden kunnen reageren bij het weerzien.
Profile Image for Elly Van.
107 reviews12 followers
January 21, 2014
Wat als.....is een Young Adult boek. Het verhaal gaat over het pest gedrag op een middelbare school. De hoofdpersoon Jade zit in de vijfde klas van de Havo. Ze heeft het niet makkelijk. De relatie tussen aar vader en moeder is niet optimaal. Haar grote zus gaat op zichzelf wonen. Haar vriend Wout heeft het net voor de grote vakantie uitgemaakt. En dan komt er ook nog een nieuw meisje in de klas. Nou ja nieuw ...is ze voor Jade zeker niet.
Het is voor Jade een schok dat ze......terug is. Jade krijgt het nog moeilijker en al lezend komen we erachter...wat er zich vroeger heeft afgespeeld.
Profile Image for Veerle.
200 reviews1 follower
June 20, 2018
3.5/5 sterren.
Het is een leuk boek met een leuk en origineel verhaal. Het gaat niet over een meisje dat heel cliché gepest wordt en vervolgens de pesters een klap geeft, maar over een meisje dat gepest is en haar vroegere pester (die na het pesten lang niet meer zo populair is als toen) de consequenties van haar gepest onder ogen laat zien. Jammer dat het zo veel iver Wout gaat, maar verder is het een leuk verhaal.

Hele recensie: https://secretsofthetales.wordpress.c...
Profile Image for Sonja.
207 reviews12 followers
January 20, 2014
Een boek die je eigenlijk moet lezen. Wederom een boek tegen pesten. Hoe een pester na 4 jaar weer tegenover haar slachtoffer komt te staan. Het slachtoffer die als het lelijk eendje een zwaan is geworden. Sorry zeggen heeft geen effect. De spanning loopt steeds verder op als blijkt dat 'de pester' zelf nu slachtoffer wordt. Hoe verrassend is toch het plot. Ik had het anders verwacht. Een goed en mooi boek!
Profile Image for Leesdame.
545 reviews61 followers
January 20, 2014
‘Wat als’ belicht het pesten op een ijzersterke manier. Danielle Bakhuis heeft dit zo goed gedaan, dat je voor zowel Zoë als Jade sympathie krijgt. Al is het natuurlijk niet goed te praten wat Jade vroeger heeft gedaan, toch leef je met haar mee nu zij gepest wordt. Toen ik begon in dit boek, werd ik gelijk meegezogen.

Volledige leeservaring op Leesdame.nl
Profile Image for Susan Brooijmans.
101 reviews5 followers
September 19, 2013
Een ijzersterk boek! Ik kon het echt niet neerleggen, elke vrije minuut wilde ik lezen. Nadat ik het uit had, bleef het nog dagen door mijn hoofd spoken. Echt een aanrader!
De enige reden waarom het geen 5 sterren heeft gekregen, is dat ik het eind een beetje vaag vond. Maar laat dit niemand weerhouden, dit boek is echt de moeite waard. Het laat je niet meer los!
Profile Image for Boekverslaafde.
150 reviews14 followers
February 18, 2014
Wat als… een indrukwekkend bikkelhard realistisch verhaal vertelt vanuit de pester, geteisterd door spijt en schuldgevoelens, wat als sorry zeggen niet voldoende is? Wat als de rollen omgedraaid zijn? Een aanrader voor iedereen! Lezen dat boek!

Lees mijn volledige recensie op http://boekverslaafde.blogspot.nl/201...
Profile Image for Saskia.
389 reviews
January 14, 2014
Geweldig boek!! Dit verhaal laat maar weer eens zien hoe ver pesten kan gaan. Ongelooflijk dat kinderen elkaar zulke dingen kunnen aandoen, en toch gebeurt het! Dit boek zou verplicht leesvoer moeten zijn voor middelbare scholieren, en dat is zeker geen straf want door de prettige schrijfstijl en het boeiende verhaal kun je niet anders dan doorlezen. Voor mij een dikke vier sterren waard!!
Profile Image for Iris.
17 reviews1 follower
June 1, 2014
Een mooi boek dat beschrijft hoe erg het is om gepest te worden. De schrijfwijze is creatief; af en toe krijg je een terugblik te lezen waardoor je het verhaal beter kan begrijpen. Het boek brengt een duidelijke boodschap met zich mee, die gedurende het verhaal verder wordt uitgewerkt. Het einde was onverwacht maar, al zeg ik het zelf, niet heel sterk.
Profile Image for Ramona.
111 reviews
February 12, 2014
Wat een goed boek! Leest makkelijke weg en een vlotte schrijfstijl van deze tijd. Eigenlijk een boek wat verplicht gelezen moet worden op de middelbare school. Het verhaal pakt en eigenlijk krijg je nog medelijden ook met de hoofdpersoon.
Profile Image for Lilian.
441 reviews32 followers
March 10, 2014
Prachtig boek! Eigenlijk een must-read voor iedereen.
Profile Image for Anita Spijker.
23 reviews2 followers
March 14, 2014
Vond dit een heel goed boek,het boek gaat over pesten maar is zo goed geschreven dat je echt voelt hoe iemand die gepest word zicht moet voelen.
Profile Image for Yfke.
Author 1 book2 followers
April 15, 2014
Een vlot geschreven, spannend maar vooral meeslepend verhaal over een moeilijk onderwerp waar iedereen weleens (in verschillende mate) mee te maken heeft gehad. Een aanrader.
Displaying 1 - 30 of 33 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.