Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Hemelvaart” as Want to Read:
Hemelvaart
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Hemelvaart

3.48  ·  Rating details ·  472 ratings  ·  70 reviews
Zomer 1985. Zes meisjes vieren vakantie op de Griekse eilanden. Ze hebben net eindexamen gedaan en het leven lijkt één grote belofte. Totdat er de laatste nacht een ongeluk gebeurt. Met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist keren ze naar huis terug.

Judith Koelemeijer was één van hen. In haar eerste autobiografische boek ontrafelt ze dit dramatische verhaal uit haar j
...more
Paperback, 270 pages
Published August 19th 2013 by Atlas Contact (first published August 1st 2013)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.48  · 
Rating details
 ·  472 ratings  ·  70 reviews


More filters
 | 
Sort order
Claar
Aug 26, 2013 rated it it was amazing
“Hemelvaart van Judith Koelemeijer in huis. Vanavond in gelezen, al diep geraakt door een enkel woord. Morgen of overmorgen of de dag daarna opnieuw beginnen in Hemelvaart. Zomaar om de woorden en zinnen opnieuw te lezen”

Schreef ik na het lezen van de eerste bladzijdes, het vervolg komt gevaarlijk dicht bij mijn eigen jeugdjaren, mijn eigen herkenbaar verleden:

Kruisraketten, David Bowie, communisme, sigaretten roken, dansen, zuipen.

1985, een groep vriendinnen viert vakantie, zonnen, vrijen, mot
...more
Fabienne
Feb 24, 2014 rated it really liked it
Zelden een boek gelezen waarin eigenlijk niet veel gebeurt, dat toch zo ontzettend blijft boeien. Integer geschreven met groot respect voor de menselijke psyche, en onvoorstelbaar hoeveel er veranderd is in krap dertig jaar tijd.
Sandra Leest
Apr 24, 2018 rated it really liked it
Shelves: 2018
Hemelvaart is een waargebeurd verhaal over zes meiden die op vakantie gaan naar Griekenland en uiteindelijk -na een dramatisch ongeval- keren er slechts vijf meiden terug naar Nederland. Ik was erg benieuwd hoe deze vijf meiden het dramatisch ongeval en de reis hadden beleefd, ieder op haar eigen manier en met een eigen invulling? En hoe hebben zij hierna hun leven weer opgepakt?

De auteur schreef bij terugkomst uit Griekenland al haar verhaal op maar het duurde toch nog vele jaren voordat zij ha
...more
Rozemarijn
Oct 27, 2013 rated it really liked it
Heftig verhaal over een vakantie die geheel mis gaat. Het boek las als een trein en bleef heel erg hangen na het lezen en nadat ik het uit had. De schrijfstijl is heel fijn, niet moeilijk wat het toegankelijker maakt voor hen die moeite hebben met lezen.
♥ Marlene♥
Been too long since I last read a Dutch book. Still reading this language much quicker. Perhaps also because it was a good book.

Goed boek vond ik dit. Snel uitgelezen ondanks dat er inderdaad niet veel in gebeurde maar het gaat om de emoties en de ervaringen van de mensen na aanleiding van een noodlottig ongeval.
Ik had wel graag wat foto's gezien en vraag me af is het meisje op de cover ook daadwerkelijk Annette.
Heleen Vellekoop
Jul 04, 2018 rated it liked it
Aangrijpend gegeven, goed geschreven, maar voor mij niet een roman-lang van betekenis.
Sandra
Aug 26, 2013 rated it it was amazing
Ik ben er nog stil van...
Mijn recensie is hier te lezen: http://deboekenwereld.blogspot.nl/201...
Lyanne
Oct 08, 2013 rated it really liked it
Shelves: 2013, favorites
9.0
M. Van
Jul 31, 2018 rated it really liked it
Heel goed en indringend geschreven. Hoe een traumatische gebeurtenis doorwerkt in ieders leven.
Teije De Boer
Apr 05, 2019 rated it really liked it
Gemiddelde rating staat nu op 3,48. Komt overeen met de drieënhalve ster die ik wilde geven. Begin is wat kinderlijk maar eigenlijk geeft dat mooi de ontwikkeling weer die de vertelster doormaakt. Bij tijd en wijle onroerend.
Linda
Aug 28, 2013 rated it really liked it
Een zoektocht naar een gebeurtenis die de levensloop van veel mensen bepaald heeft; een ode aan een levenslustige meid van 20 die opeens er niet meer is; een verhaal hoe je als 18-jarige opeens volwassen wordt en het onbegrijpelijke in je leven moet inbouwen. Een mooi boek.

In 1985 gaat de dan 18-jarige schrijfster met 5 andere vriendinnen naar Griekenland. Ze kamperen, hoppen van eiland naar eiland en hebben een enorm leuke tijd met veel feesten, jongens, bier en lange nachten. Vooral de 20-jari
...more
Annette Overvoorde
Beste boek maand april 2016

Hemelvaart- Judith Koelemeijer

De inhoud:
Zomer 1985. Zes meisjes vieren vakantie op de Griekse eilanden. Ze hebben net eindexamen gedaan en de wereld ligt hen aan de voeten. het leven lijkt één grote belofte. Totdat er de laatste nacht een ongeluk gebeurt. Met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist keren ze naar huis terug.
Judith Koelemeijer was één van hen. In haar eerste autobiografische boek gaat ze na 20 jaar terug..naar wat is gebeurt..en probeert ze de antwo
...more
Desiree
Nov 20, 2014 rated it really liked it
Het boek begint een beetje als een coming off age boek, maar al snel komt het verhaal van het overlijden van één van de zes vriendinnen die samen hun vakantie doorbrengen op enkele Griekse eilanden centraal te staan. Zes meiden brengen de laastste dag van hun vakantie door op Paros. Tijdens de laatste avond overlijdt één van hen tijdens een motorongeluk. De verteller (de auteur zelf, want het boek is grotendeels autobiografisch) raakt daarna behoorlijk op drift, evenals enkele andere betrokkenen ...more
Ella
Oct 22, 2018 rated it really liked it
Dit boek heb ik in een ruk uitgelezen. Ik waardeer de schrijfstijl van Judith Koelemeijer erg.
In 1985 is de schrijfster met 5 vriendinnen op vakantie in Griekenland. Annette de wildste van het stel verongelukt op de laatste avond van hun vakantie. Dit heeft Judith nooit meer losgelaten, ze is verschillende keren terug geweest naar Paros, het Griekse eiland waar het allemaal gebeurde. Ze besluit na 25 jaar om er een boek over te schrijven en gaat praten met alle mensen die er mee te maken hadden.
...more
Naomi
Dec 14, 2013 rated it it was ok
Het voelt heel lullig om zo'n persoonlijk boek maar twee sterren te geven. Het was ook geen slecht boek, en over een gebeurtenis die voor de betrokkenen veel impact heeft gehad. Het beeld van vijf vriendinnen en een kist die wachten op de boot zal me zeker bijblijven. Maar het bleef een persoonlijk verslag, belangrijk voor de betrokkenen, maar niet zozeer voor mij. Ik weet niet goed wat het boek me wil zeggen, ik maak als lezer niet echt iets mee. Na 'Het zwijgen van Maria Zachea', wat ik echt g ...more
Zazou
Sep 29, 2013 rated it liked it
Het boek raakte me niet echt, maar misschien was het juist de bedoeling van Judith om er geen tranentrekker van te maken en de gebeurtenissen nog eens voor zichzelf op een rijtje te zetten.

Het was wel bijzonder dat de uren rond het ongeluk door veel mensen anders werden ervaren.

Hoe vaak kruip je als onbezonnen puber niet door het oog van de naald? Hebben we niet allemaal weleens een rit (achterop) de brommer meegemaakt? In het donker? Zonder helm? Maar dan blijkbaar wel met een beschermengel op
...more
Elszwa
Nov 18, 2013 rated it really liked it
Persoonlijke verhalen, hoe dramatisch ook, hoeven niet larmoyant te zijn. Dat laat Judith Koelemeijer zien in dit ingetogen verslag van een rampzalige gebeurtenis uit haar jeugd. Ze tilt het boven het persoonlijke uit door zich te focussen op de nawerking ervan op alle betrokkenen. De lezer volgt haar speurtocht naar de mensen van toen. voor mij was het hoogtepunt: de Duitse jongens/mannen, die zoveel moeite hebben gehad met hun schuld te leven. Minpuntje: de andere meisjes /vrouwen komen nauwel ...more
Monica Wies
Jan 18, 2015 rated it really liked it
Als de schrijfster 18 is, gaat zij met 5 vriendinnen op vakantie naar de Griekse eilanden.
Op de vooravond van hun vertrek naar huis , overlijdt Anette plotseling door een verkeersongeluk.
Zo'n 25 jaar later gaat de schrijfster op onderzoek naar de gebeurtenissen van toen.
Het blijkt dat iedereen het zich anders herinnert.
Het heeft haar haar hele leven bezig gehouden en nu wil ze definitief uitzoeken hoe het precies zat.
De titel van het boek verwijst naar de sterfdag van Annette.
Thirza Blekendaal
Sep 05, 2018 rated it it was ok
Verhaal over de toedracht van een ongeluk. In het boek 'Het zwijgen van Maria Zachea' vond ik het heel interessant te lezen hoe iedereen het gezinsleven etc had ervaren en dat al die verhalen naast elkaar kwamen. In 'Hemelvaart' had ik die ervaring echter niet. Echt vernieuwende inzichten of 'spectaculaire' ontdekkingen komen niet waardoor het toch een vrij eenduidig verhaal is naar mijn idee. Het is natuurlijk een treurige geschiedenis, maar als verhaal kwam het voor mij niet echt tot leven.
Jeanette
Nov 23, 2013 rated it really liked it
Van dit boek ben ik onder de indruk. De auteur reconstrueert alle gebeurtenissen die leiden tot het ongeluk waarbij de vriendin overlijdt. De schuldvraag speelt een grote rol. Aangrijpend om te lezen hoe Judith (auteur) alles verwerkt. Het overlijden van de vriendin heeft eigenlijk de rest van haar leven bepaald. Moedig dat Judith de zoektocht naar het waarom en naar de feiten inzet en die zoektocht ook voltooid.
Brigitta Tuik
Jul 14, 2014 rated it it was amazing
Wat een fantastisch boek. In de zomer van 85 werd ik 20. Dit moet in het nieuws geweest zijn destijds, maar ik was zo opgeslokt in mijn nieuwe leven (werk, serieuze relatie, ernstige gezondheidsproblemen) dat dit volledig aan me voorbijgegaan is toen.
Maar ik kan me zo inleven in het verhaal, het leest in 1 ruk uit.
Ik ga nu ook zeker de andere boeken van Judith lezen.
Brett
Dec 15, 2013 rated it liked it
Koelemeijer kent verdriet, en zij omschrijft het op een heel herkenbaar manier. Sommige hoofdstukken zijn een beetje oppervlakkig, maar in het algemeen is het een heftige verhaal. Als je iemand verloren hebt, werkt dit boek ook als katharsis voor jou, net zoals het een katharsis was voor Koelemeijer om te schrijven.
Marleen Willemsen
Jun 19, 2015 rated it really liked it
Heftig boek. Het begon voor mij als een saai boek, niet een heel boeiend verhaal voor een boek Wanneer het over Judiths worsteling gaat wordt het voor mij boeiend. We hebben allemaal tijden in ons leven waarmee we worstelen en antwoorden op willen. levensvragen zijn het en daardoor komt het boek dicht bij de lezer. Goed geschreven, in twee teugen gelezen
Hanneke Wildschut
Aug 30, 2013 rated it really liked it
Wat een heerlijke afsluiting van de middelbare schoolperiode had moeten zijn, wordt op de laatste avond een nachtmerrie die zich voortsleept in de levens van alle betrokkenen. Knap hoe Judith dit onder woorden heeft weten te brengen zonder in een depressief tranendal te belanden! Integer, indrukwekkend en belangrijk boek. Je wilt er inderdaad zo graag een les in lezen...
Jacqueline
Nov 06, 2014 rated it really liked it
Tijdgenoot en reisgenoot wat het verhaal heel herkenbaar maakt. Ook wij gingen met een groep vriendinnen naar Griekenland. Boeiend geschreven en de spanning loopt op als je wil weten wat er nu echt gebeurde tijdens hun noodlottige reis. De zoektocht van Judith naar de persoon achter haar vriendin geeft het verhaal de diepgang.
Miranda
Dec 31, 2013 rated it liked it
Hoewel ik het een goed geschreven verhaal vond was ik niet heel erg onder de indruk van het hele boek. Het verhaal zelf is wel indrukwekkend...heftige gebeurtenis als je zo jong bent en je verliest op die manier een vriendin. Ik vond sommige stukken erg langdradig en dat leest voor mij niet prettig.
Khim
Oct 26, 2013 rated it liked it
Het is een boeiend verslag over 5 vriendinnen die naar het Griekse eiland Paros gaan. Annette verongelukt daar op 15 augustus 1985 op Hemelvaartsdag. Judith gaat in de loop der jaren op onderzoek en alle kanten en ervaringen die de betrokkenen hebben gehad worden belicht. Boeiend is het als ze de Duitse jongen van toen spreekt. Het verhaal is goed uitgewerkt. Alleen af en toe teveel herhalingen.
Elly Van
Oct 05, 2013 rated it really liked it
Erg goed beschreven waar gebeurd verhaal over zes meisjes die op vakantie gaan, en door een noodlottig ongeval maar met z'n vijven terugkomen van het Griekse eiland Paros. De zoektocht van Judith Koelemeijer, naar het ware verhaal. Wat weten de betrokkenen er nog vanaf en klopt het met de gebeurtenis zoals die in haar hoofd zit.
Corrie
Jan 18, 2014 rated it liked it
Ik was naar een lezing van J.K. geweest in Arnhem. Dat was heel boeiend; ze kan prachtig vertellen. Misschien heeft ze te veel van het boek verraden, want toen ik het ging lezen, viel het tegen. Ik vond Anna Boom en Maria Zachea véél mooier.
Mirjam Celie
Een ongelooflijke vakantie met noodlottige afloop en zoveel impact voor de betrokkenen... Tja, keurig verhaald, prima gedaan... Maar heeft me nu ook weer niet bijzonder gegrepen. Leest vlot weg. Was okee maar niet per se een aanrader.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Wij zijn maar wij zijn niet geschift
 • Schuilplaats
 • Ararat
 • As in tas
 • Hasta la vista!
 • Miss Communicatie (Miss, #1)
 • De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog
 • De dag dat ik doodging
 • De eeuw van mijn vader
 • Dit is mijn hof
 • Een uur en achttien minuten
 • De onderkant van sneeuw
 • Hoe ik talent voor het leven kreeg
 • Morgen ben ik weer thuis (Lois Elzinga, #2)
 • Vuile handen (Het Bureau #2)
 • Tegenlicht
 • De expat
 • Parnassia
See similar books…
No trivia or quizzes yet. Add some now »