Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Zomerhitte” as Want to Read:
Zomerhitte
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Zomerhitte

2.75  ·  Rating details ·  959 ratings  ·  33 reviews
Ineens stond er niet ver van mij af een jonge vrouw op die ik nog niet had waargenomen. Ik drukte me zo plat mogelijk in de helm en keek door mijn telelens naar haar.
Ik zag de korrels zand op haar billen en rug zitten alsof ze van wellustig schuurpapier gevouwen was. Toen draaide ze zich om en haalde haarvingers dor haar blonde haren omhoog en keek mijn kant op.
Hardcover, Boekenweekgeschenk 2005, 92 pages
Published 2005 by Stichting CPNB
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Zomerhitte, please sign up.

Be the first to ask a question about Zomerhitte

Community Reviews

Showing 1-30
2.75  · 
Rating details
 ·  959 ratings  ·  33 reviews


More filters
 | 
Sort order
BellaGBear
Vind het lastig om iets over dit boek te zeggen. Er was niet zoveel op aan te merken, maar ik werd ook niet echt gegrepen. Het mooiste aan het verhaal waren de omschrijvingen van het eiland naar mijn mening. Eilanden blijven toch iets fascinerends houden.
Lyda Van Den Bos
Oct 23, 2018 rated it it was ok
Leuk verhaaltje, maar kon mij toch niet boeien.
Luisa
May 30, 2019 rated it really liked it
Dit boek heeft een beetje van alles en leest vlot. Ik heb hem in een zitting uitgelezen (het is een redelijk dun boek). Het verhaal heeft me van begin af aan weten te boeien en met de beschikbare lengte zijn de personages toch goed uitgewerkt. Het boek heeft een aangenaam tempo. Er gebeurt genoeg om interessant te blijven, maar er wordt ook tijd genomen, om sfeer te creeren. Een aanrader voor tussendoor!
Imke
Jun 07, 2019 rated it it was ok
Aardig verhaaltje, maar meer ook niet.
Elsje
May 28, 2011 rated it liked it
Ik heb niets geoormerkt, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet een lekker onderhoudend boekenweekgeschenk vond. Natuurlijk is het een echte Wolkers: mooie beschrijvingen van planten en dieren, flink veel vanuit de man bedachte heterosex, met van die details als niet geschoren oksels maar wel een geschoren schaamheuvel. Met als argument dat het anders zo stoppelig wordt, die oksels. Schaamheuvel niet soms?

Dit alles opgehangen aan natuurlijk een dun verhaaltje (want het is en blijft een boekenw
...more
Gerard
Jul 16, 2018 rated it it was ok
Shelves: fiction
Een paar aardige passages maar verder gewoon tijdsverlies.
Martine Letterie
Aug 14, 2018 rated it it was ok
Niet veel aan. Dun verhaallijntje, slecht geschreven. Het omslag is het mooiste van het boek.
Antoine Van Der Hulst
Dec 04, 2014 rated it really liked it
Auteur:


Jan WolkersRecencie(s)
Jan Wolkers schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2005. Het zal zijn eerste roman zijn sinds 1984, toen hij 'De onverbiddelijke tijd' publiceerde. Hij schreef sindsdien voornamelijk essays, waaronder in 1995 het Boekenweekessay 'Zwarte bevrijding'. Het motto van de Boekenweek 2005 is Spiegel van de Lage Landen - Boeken over onze gesc

...more
Lisette
Mar 04, 2010 rated it liked it
Het boek zomerhitte van Jan Wolkers, was erg gemakkelijk door te lezen. Het boek heb je binnen één avond uit. Ik had al veel verhalen over het boek gehoord, ook heb ik de film ‘ Zomerhitte’ in de bioscoop gezien. Het is een romantisch boek, maar er komt ook veel spanning in voor. In het boek gebeuren een aantal dingen: drugsdeals, moorden en seks. Wel vind ik het einde van het boek een beetje onduidelijk. Ook zaten er nog een aantal dingen in zoals: dat het goed was van de fotograaf, dat hij Kat ...more
Marcia
Sep 30, 2012 rated it it was ok
Shelves: literatuur
Eerlijk gezegd vond ik dit boek niet heel bijzonder. Een vogelfotograaf ziet een mooie vrouw op het naaktstrand van Texel en besluit op haar af te stappen. De versierpoging komt onrealistisch op me over - 9 van de 10 vrouwen zouden zulke avances afslaan.. - maar op de één of andere manier werkt het wel bij Kathleen. Er ontstaat een soort van relatie en de hoofdpersoon raakt ook bevriend met een andere eilandbezoeker. Er volgen gesprekken, ontmoetingen en dan halverwege het verhaal blijkt Kathlee ...more
Danièle
Jul 28, 2013 rated it it was ok
Op het moment dat je (nou ja, ik) een boekenweekgeschenk van Jan Wolkers oppakt weet je eigenlijk al dat het tegen gaat vallen; in die zin maakte dit boek tenminste alle verwachtingen waar.

Ik lees niet meer zoveel in het Nederlands, en als het er dan eens van komt valt het me elke keer op hoe stijf en formeel de Nederlandse taal in geschreven vorm overkomt. Gooi er dan ook nog wat Wolters-stijl tegenaan en je krijgt een stijl die zo krampachtig intellectueel en literair overkomt dat je op geen e
...more
Grada (BoekenTrol)
Well, what shall I say... I read it and almst immediately forgot what it was about.
I did not particularly like it, nor dislike it, for that matter. It had been sitting on my shelves for some time, because I know the reputation of the writer Wolkers in writing quite sexually explicit books.

I thought 'hey, its less than 100 pages, so how bad can it be', and then I started reading.
I found it a very constructed book. Not reading pleasantly, fluently, because it felt like the writer has constantly
...more
Koen Osinga
Feb 23, 2010 rated it really liked it
Ik vond Zomerhitte een leuk boek. Het is lekker dun en leest makkelijk weg. Ik vind het taalgebruik van Wolkers fijn want er worden niet teveel moeilijke woorden gebruikt. In tegenstelling tot Oesters van Nam Kee worden er van flashbacks geen gebruik gemaakt wat het wat duidelijker maakt. Het boek is wel redelijk voorspelbaar want je hebt na een paar bladzijdes al door dat de fotograaf en Kathleen waarschijnlijk verliefd zullen worden.
Ik had hiervoor nog nooit een boek van Wolkers gelezen dus ik
...more
Luca
May 25, 2010 added it
Een paar vriendinnen vertelden mij dat ik dit boek moest lezen, dus ik had er eigenlijk meer van verwacht. Ik vond het opzich wel een goed boek, omdat het op een aparte manier was geschreven wat ik in nog geen één boek ben tegengekomen. Omdat het zo realisctisch geschreven was, kon je je erg goed inleven en was het soms ook wel spannend wanneer hij de jonge crimineel te pakken krijgt. Je kwam wel makkelijk door het boek heen, want het was niet zo moeilijk geschreven. Ik raad het andere mensen we ...more
Tina
Mar 04, 2010 rated it liked it
Ik had verwacht dat dit een erg vies boek zou zijn, maar ik vond het erg meevallen. Ik herkende wel dat het boek door jan wolkers geschreven was, omdat het veel ging over liefde en seksualiteit.
Ik vond dit boek wel redelijk om te lezen, vooral omdat hij niet zo dik was, zelfs onder de 100 bladzijden. Ik heb dit boek gekozen omdat ik weinig tijd had om te lezen omdat mijn andere boek dat ik zou lezen gereserveerd was bij de bieb waardoor ik het niet kon uitlezen.
Eline van Oosterhout
Feb 28, 2010 rated it it was amazing
mening: ik vond het wel een goed boek. je weet eigenlijk niets over Kathleen, en dat kom je ook niet echt te weten. wat ik heel mooi vond was het gedichtje (in het engels) wat vooraan het boek stond.
“beauty is a shell
from the sea
where she rules triumphant
till love has had its way with her (William Carlos Williams)."
die schoonheid/schelp is Kathleen, en de fotograaf kan haar zo laten gaan als hij zou willen.
ik vond wel dat het een beetje erg oversekst was.
Jeroen Berndsen
aangenaam weglezend boekenweekgeschenk van 2005. Haalt het niveau van Wolkers vroege werk niet, maar is een leuke eerste kennismaking misschien voor de 'jeugd van tegenwoordig', die waarschijnlijk toch eerst de film gaat zien om Sophie Hilbrandt maar naakt te kunnen zien.[return][return]Ik zou het eigenlijk toch bij het vroege werk houden als je dat nog niet gelezen hebt.
Iris van den Brand
Jan 05, 2016 rated it it was ok
'Voor mij is er maar één jaartal belangrijk.'
'En welke is dat?'
'1978.'
'Toen ben je geboren.'
Ze knikte. 'Je eigen geschiedenis is toch de enige geschiedenis die je begrijpt. De rest is zo abstract dat je alleen met eigen ervaringen een beetje kan invullen. Daarom ziet iedereen de geschiedenis anders.'

Bijzonder en uitzonderlijk boek van Wolkers. ik weet niet of ik hem goed vind.
Roos
Dec 26, 2010 rated it liked it
Shelves: read-in-2011
Voor de lijst:
Het verhaal was vaag en ik begreep de karakters niet echt. Sommige gesprekken tussen Beneficio en de ik-persoon waren wel interessant. Persoonlijk snap ik niet waarom Jan Wolkers zo'n fenomeen is.
Ik zou het niet aanraden.
Jan
May 25, 2012 rated it liked it
Voor doorwrochte substantie moet je niet bij een boekenweekgeschenk zijn. Gelet op het harnas van de CPNB-criteria vind ik dat Wolkers er goed in is geslaagd, een mooi verhaal af te leveren.
Niet mooie zeden in Ede, wel rake klare taal van de Texelaar. Dat de plotter dun papier print, ala. JM
Iris van Krimpen
Dec 24, 2016 rated it it was ok
Shelves: read-in-2016
2,5 stars.
joostvrieler
Oct 02, 2013 rated it it was ok
Wel een mooie voorkant.
Miriam
Sep 01, 2010 rated it really liked it
Shelves: nederlandstalig
een heel mooi verhaal :)
Judith
Jun 17, 2008 rated it liked it
"Zal ik je even op de wc aftrekken? - Dat zou al de 3e keer zijn vanavond. Ik hou het even rustig als je het niet erg vindt." (p.14)
Menno van Beek
Aug 04, 2013 rated it did not like it
Niet onder de indruk, Wolkers onwaardig. Het essay is ongeloofwaardig qua plot en qua dialogen. Jammer.
Kim Landwer
Jun 29, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
ik vond de film beter dan het boek (a)
Rene
Jul 27, 2011 rated it it was ok
De laatste (?) Wolkers. Hij vervalt helaas weer in een zeer zware dosis erotiek. Op zijn leeftijd had hij toch langzamerhand wat genuanceerder over het leven kunnen denken. De plot is flinterdun.
Goya
Jan 18, 2012 rated it liked it
Vogels, strand, seks en een plot dat me niet echt kon boeien.
Alexandra
Dec 06, 2014 rated it liked it
Goede sfeer en omschrijving daarvan. Vreemd verhaal, maar misschien ook wel zodanig vreemd dat het weer goed te praten was.
Jimmy van der Hoeven
Nov 16, 2016 rated it it was ok
Shelves: kast
Het lezen leek veel langer te duren dan het aantal bladzijden doet vermoeden. Ik hou niet van Wolkers zijn manier van schrijven. Ongeloofwaardig plat en kort door de bocht. Of ik mis iets...
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • De brug
 • Serenade
 • De heilige Antonio
 • De grote wereld
 • De erfenis
 • Een tafel vol vlinders
 • Gala
 • De ijsdragers
 • Weerborstels
 • Spitzen
 • De pianoman
 • De zwaardvis
 • Het theater, de brief en de waarheid
 • Transit
 • Want dit is mijn lichaam
 • Afgunst
 • Dubbelspel
 • Duel
See similar books…
67 followers
Jan Hendrik Wolkers was a Dutch author, sculptor and painter.

Wolkers is considered one of the "Great Four" writers of post-World War II Dutch literature, along with Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch and Gerard Reve (the latter authors are also known as the "Great Three"). He became noted in the 1960s mainly for his strikingly direct descriptions of sex.

His 1969 novel Turks Fruit was translate
...more
No trivia or quizzes yet. Add some now »