Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Barnbruden” as Want to Read:
Barnbruden
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Barnbruden

3.58  ·  Rating details ·  545 ratings  ·  47 reviews
Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia.

Den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen förbannar tyst sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankar
...more
Hardcover, 410 pages
Published August 27th 2013 by Piratförlaget
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Barnbruden, please sign up.

Be the first to ask a question about Barnbruden

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.58  · 
Rating details
 ·  545 ratings  ·  47 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Barnbruden
Bella
Apr 24, 2016 rated it really liked it
Shelves: 4-star-ratings
Åh vad bra den var! Intriger på det svenska hovet under 1770-talet samtidigt som en förälskar sig i karaktärerna. Och vilken cliffhanger! Ångrar nu att jag inte redan har nästa del hemma. Måste köpa hem den snarast!
Elisabeth
Bättre än vad jag trodde att den skulle vara. Rekommenderas!
Antonia
Jul 11, 2019 rated it liked it
Lättläst, engagerande och intressant. Jag har alltid haft en faiblesse för böcker som utspelar sig på 1700-talet då perioden är så motstridig och intressant. Ska hålla i författarbesök i höst då Anna Laestadius Larsson kommer så tänkte plöja hela serien tills dess :)
Tycker författaren gör ett bra jobb att sätta en modern lins när vi ser på tiden boken utspelar sig, främst genom de feministiska anspelningar och känslor som karaktärerna har.
BookAholic12
May 14, 2018 rated it it was amazing
Brilliant characters, a nice gaze back in time & I learned a lot of new things while reading this. It was a mix of both funny moments & some moments were tearing me apart from the inside. I will definitely pick up the others in this series. I think that everyone should read this. What an amazing experience.
Selina Öberg
Jul 16, 2019 rated it liked it
Lättläst och underhållande, om än något damtidnings-snaskig. Lite som en dokusåpa á la svenskt 1700-tal. Minus för det stundtals onödigt ondskefulla sexscenerna.
Sandra
Sep 21, 2017 rated it really liked it
Underhållande bok som ger ett lättsam och rogivande syn på 1700-talets Sverige och aristokratern. Trevligt med riktiga personer från verkligheten.
Sally Jönsson
Jan 04, 2018 rated it really liked it
Amazing book! Could not put it down! Lovely written and you can really tell the author put a lot of effort in the characters. If you like reading stories set during the 1800’s, you will absolutely love this!! If you’re Swedish, you’ll recognise all the places as well.
Fanny ✨
Jan 11, 2018 rated it liked it
Shelves: 2018
3.5. en spännande, underhållande och lärorik roman med feministiska undertoner om det svenska hovet under gustav den tredjes tid. det märks att författaren är mycket kunnig inom ämnet. dock så är det mer berättande än gestaltande, vilket drar ner på helhetsupplevelsen. ser ändå fram emot att läsa del två och tre i serien, en väl värd verklighetsflykt in i sveriges historia.
Emelie Andersson
Hedvig Elisabeth Charlotta är bara 15 år gammal när hon anländer från Eutin till Stockholm för att gifta sig med kungens bror, hertig Karl, och bli prinsessa i Sverige. Där träffar hon Sophie von Fersen, en adelsflicka, som hon genast blir god vän med. Sophie vill gärna gifta sig med kungens yngsta bror, Fredrik, men varken hans eller hennes familj godkänner deras förhållande. Charlotta hoppas på ett gott liv i kungens hov men får snabbt lära sig att det gäller och vara på sin vakt. Ena dagen ka ...more
Bibliotekstanten
Feb 21, 2019 rated it really liked it
Jag har under mer än en månad lyssnat på boken Barnbruden av Anna Laestadius Larsson. Mer än en måndag pga att jag är långsam, inte att boken är tråkig. Den fanns i Biblios utbud och jag brukar ju gillar historiska böcker och hade ett vagt minne av att en kollega pratat väl om dem (för det här är bara första delen i en serie).

Det är Anne-Li Norberg som läser och hon gör det mycket bra!

1774 seglar en båt in mot Stockholm. Ombord finns 15-åriga Hedvig Elisabeth Charlotta som snart är
...more
Kagama-the Literaturevixen
Sep 26, 2013 rated it did not like it
Besvikelse.
Jag gillar historiska romancer som utspelar sig på 1700-talet och att den här boken hade som huvudkaraktär Hedwig Elisabeth Charlotta var intressant.

Synd bara att det inte är en bra bok,det krävs mer än att man försöker få läsaren att associera till Copppolas Marie Antoinette film (2006) med grafiken på omslaget och Roslin vackara porträtt av Hedwig.

Sedan är dialogen är träig och konstlad,tycket det var mycket svårt att hålla intresset uppe.

Oc
...more
Evelina Asp
Aug 07, 2016 rated it it was ok
Journalister kan inte bli historiker men historiker kan bli journalister.
Och det är det första som har hänt här. Den här boken är baserad på verkliga händelser, men är mer en saga över Gustav III's hov där författaren leker med de historiska figurerna.

En får inte grepp om någon av karaktärerna alls, det går fort framåt och inte mycket är beskriver på ett bra sätt. Jag retade mig något oerhört på denna bok, som den historiker jag är, och är också ytterst besviken då jag hört mycket bra om denna
...more
Illiana
Mar 18, 2017 rated it liked it
Väldigt målande språk som beskriver kvinnornas liv under 1700-talet, från den fattigaste pottungen till den rikaste adeln. Gillar hur lätt man slukas av boken, den drar in en från första början och är inga problem att sträckläsa. Saknar dock en större "mening" eller komplott i berättelsen. Den är inte så spännande utan känns mer som en fiktiv dagbok om dessa kvinnors liv. Kommer ändå läsa nästa del i serien och hoppas på lite mer dramatik.
Åsa Svensson
Apr 17, 2019 rated it liked it
Underhållningsroman lätt baserad på historiska personer och händelser.
Det jag tar med mig är att jag kommer att ha lite lättare att placera vissa historiska karaktärer i tid och rum. Att t ex Axel von Fersen och Gustaf III var samtida borde ju ju haft koll på innan, men nu kommer jag inte att glömma det igen.
Sarah
Nov 17, 2015 rated it liked it
Boken var ganska fängslande, åtminstone mitten av den, men det känns som om handlingen aldrig riktigt kom till skott. Hela boken kändes liksom ganska platt. Jag tyckte heller inte direkt om någon av karaktärerna; ingen var särskilt intressant eller trevlig. Tyvärr ingen hit för mig.
Annika Hipple
Började bra, men kom liksom aldrig riktigt igång. Karaktärerna var lite platta.
Aneliya Petrunova
Jan 14, 2019 rated it really liked it
Den här boken var vad jag hade väntat mig - en spännande berättelse om livet i Gustav III:s hov i slutet av 1700-talet - hur man levde och bodde, allt det äckliga som doldes under hovets glamour och i människornas relationer. Många av karaktärerna, kanske de flesta, är verkliga människor som bodde på den tiden. Trots att det här är skönlitteratur, dvs en fiktiv berättelse, håller sig författaren ganska bra till den historiska sanningen, exempelvis när det gäller Charlottas och Sophies äktenskap. ...more
zachary
Å, Sophie, till vilken värld är det vi sätter våra barn?"

En underhållande berättelse som blandar faktiskt historia med historical romance, även om det tar emot att sätta den i genren 'romance'. Det är en härlig läsning samtidigt som den är tung; den skildrar livet hos tre kvinnor under sent 1700-tal med olika bakgrund men som alla är fast i den absurda politiken och kulturen hos det svenska hovet.

Trots att jag inte alltid vet hur jag känner inför historiska romaner som blandar fak
...more
Nina Högberg
Jul 28, 2017 rated it liked it
Intressant läsning! Jag gillar den här sortens historiska romaner. Det förmedlar verkligen sammanhang på ett sätt som jag inte kan ta till mig ur facklitteratur, även om det måste sväljas med en stor nypa salt för fiktionens skull. Barnbruden är späckad med många för mig okända detaljer om livet under 1700-talet. Mestadels ganska äckliga sådana, författaren skräder inte orden när det gäller hygien. Karaktärerna väcker dessvärre aldrig något större intresse från min sida, annat än att jag ofta st ...more
Zidsel
Jun 27, 2019 rated it really liked it
Barnbruden är en bok som fångar sin läsare. Den riktar sig inte bara till personer som gillar att läsa om historiska personer. Den riktar sig även till läsare som är ute efter smaskiga historier. Fler tankar på bloggen: https://zidselbokochfilmtips.blogspot...
Okidoki
Dec 12, 2017 rated it really liked it
Intresserad av hovlivet under Gustavs dagar? Då kan jag varmt rekommendera denna roman, som bygger på verkliga händelser.Den första i en trilogi. Här avhandlas åren 1774-1778. Omslaget missleder: Väldigt lite romans, men dessto mer av tvångsgifte, våldtäkt och hygieniskt snusk. Allt skrivet ur kvinnoperspektiv. De fattiga har det för djävligt och ingen bryr sig. Nej det var inte bättre förr!
Ellinor
Nov 11, 2018 rated it it was ok
Alltså det märks att författaren kan sin historia och har gjort ordentlig research, men det väger inte upp för det ryckiga berättandet, karaktärer utan någon form av utveckling eller det faktum att handlingen är helt fruktansvärt tråkig.
Jessica Kiefer
Jul 11, 2018 rated it it was amazing
Så jäkla bra!
Karin Wolff
Mar 28, 2019 rated it liked it
Underhållande och ger en lättsam inblick i livet runt Gustav III.
Thea
Oct 14, 2019 rated it really liked it
Så bra men gud så arg jag var
Anette
Sep 03, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Positivt överraskad. Trodde det skulle vara någon fånig chick-lit men den var faktiskt riktigt bra och det känns som att efterforskningen var välgjord.
Anki Nilssen
Nov 20, 2018 rated it did not like it
Nej! som en Allersnovell men för lång.
Maria Bengtsson
Aug 13, 2017 rated it really liked it
Great read - and also very educating about what occurred behind the scens with the Royal Court back in the 18th century. Looking forward to reading the 2 following books of the series.
Lena Westman - Mest Lenas Godsaker
Feb 14, 2017 rated it really liked it
Shelves: 2017
Betyg: 4,5 / 5

Trevlig och intressant historisk roman som är den första i en trilogi.
Marita Ailomaa
Sep 30, 2016 rated it really liked it
Shelves: nordic, historical
Jag är inte alls insatt i Sveriges historia. Minns att när vi rabblade kungar och årtal i skolan så var det så torrt och trist att ingenting fastnade. Men efter den här boken vet jag vem Gustav III var, och hans drottning Charlotta också för den delen, för det är så underhållande detaljer om deras hovliv och förehavanden i berättelsen. Varför i hela friden fick vi inte läsa om sådant i skolan? Det som jag gillade extra mycket var alla referenser till de andra kungahusen i Europa: Frankrikes Mari ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Jag for ner till bror (Jana Kippo, #1)
 • Folk med ångest
 • Bokhandeln på Riverside Drive
 • Vi for upp med mor (Jana Kippo, #2)
 • Silvervägen
 • Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström
 • Bränn alla mina brev
 • Det första chiffret
 • Till minne av en villkorslös kärlek
 • 1794 (Bellman noir-trilogin, #2)
 • Ædnan
 • Kärlekens Antarktis
 • Pappaklausulen
 • The Wolf and the Watchman
 • Doctor Glas
 • Kring denna kropp
 • Den stora utställningen
 • Slutet
See similar books…
Anna Laestadius Larsson har lång erfarenhet som journalist från bland annat Aftonbladet. Hon har även varit redaktör och redaktionschef vid både magasin, som Amelia och M-magasin, och ett stort antal tv-program såsom Melodifestivalen, Vi i femman och dokumentärserien Lite stryk får dom tåla. Dessutom medverkade hon under många år som kolumnist i Svenska Dagbladet.

Vid sidan av författar
...more
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“I Filips värld var kvinnan ett fascinerande väsen, olikt honom själv och andra män. Hans mor hade ägnat sitt liv åt att ta hand om Filip och hans far och hans bror. Aldrig hade det föresvävat honom att hon kunde ha egna drömmar som sträckte sig utanför det välbärgade hemmet i Ystad där han växt upp. /.../ Han hade, sin radikala läggning till trots, aldrig tänkt på kvinnor så förut.” 0 likes
“Tårar av både förödmjukelse och smärta i hennes ögon när han som ett faderligt ömhetsbevis nöp till i den efter moderns örfil onda och blossande kinden. "Min dotter, ni måste lära er att lyda. Frågan är bara hur?” 0 likes
More quotes…