Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Barnbruden” as Want to Read:
Barnbruden
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Barnbruden

3.60  ·  Rating details ·  706 ratings  ·  54 reviews
Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia.

Den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen förbannar tyst sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på
...more
Hardcover, 410 pages
Published August 27th 2013 by Piratförlaget
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Barnbruden, please sign up.

Be the first to ask a question about Barnbruden

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.60  · 
Rating details
 ·  706 ratings  ·  54 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Barnbruden
Bella
Apr 24, 2016 rated it really liked it
Åh vad bra den var! Intriger på det svenska hovet under 1770-talet samtidigt som en förälskar sig i karaktärerna. Och vilken cliffhanger! Ångrar nu att jag inte redan har nästa del hemma. Måste köpa hem den snarast!
Elisabeth
Bättre än vad jag trodde att den skulle vara. Rekommenderas!
Antonia
Jul 11, 2019 rated it liked it
Lättläst, engagerande och intressant. Jag har alltid haft en faiblesse för böcker som utspelar sig på 1700-talet då perioden är så motstridig och intressant. Ska hålla i författarbesök i höst då Anna Laestadius Larsson kommer så tänkte plöja hela serien tills dess :)
Tycker författaren gör ett bra jobb att sätta en modern lins när vi ser på tiden boken utspelar sig, främst genom de feministiska anspelningar och känslor som karaktärerna har.
BookAholic12
May 14, 2018 rated it it was amazing
Brilliant characters, a nice gaze back in time & I learned a lot of new things while reading this. It was a mix of both funny moments & some moments were tearing me apart from the inside. I will definitely pick up the others in this series. I think that everyone should read this. What an amazing experience.
Selina Öberg
Jul 16, 2019 rated it liked it
Lättläst och underhållande, om än något damtidnings-snaskig. Lite som en dokusåpa á la svenskt 1700-tal. Minus för det stundtals onödigt ondskefulla sexscenerna.
Kagama-the Literaturevixen
Sep 26, 2013 rated it did not like it
Besvikelse.
Jag gillar historiska romancer som utspelar sig på 1700-talet och att den här boken hade som huvudkaraktär Hedwig Elisabeth Charlotta var intressant.

Synd bara att det inte är en bra bok,det krävs mer än att man försöker få läsaren att associera till Copppolas Marie Antoinette film (2006) med grafiken på omslaget och Roslin vackara porträtt av Hedwig.

Sedan är dialogen är träig och konstlad,tycket det var mycket svårt att hålla intresset uppe.

Och sedan kan jag kan förstå att författaren
...more
Sandra
Sep 21, 2017 rated it really liked it
Underhållande bok som ger ett lättsam och rogivande syn på 1700-talets Sverige och aristokratern. Trevligt med riktiga personer från verkligheten.
Marcus Syrén
Aug 17, 2020 rated it really liked it
Underhållande, lättläst och spännande om Hedvig Elisabeth Charlotta och det svenska hovlivet på 1700-talet. Man dras snabbt med i berättelsen och ett stort plus är att man får en historielektion på samma gång om det svenska kungahuset.
Sally Jönsson
Jan 04, 2018 rated it really liked it
Amazing book! Could not put it down! Lovely written and you can really tell the author put a lot of effort in the characters. If you like reading stories set during the 1800’s, you will absolutely love this!! If you’re Swedish, you’ll recognise all the places as well.
Fanny ✨
Jan 11, 2018 rated it liked it
Shelves: 2018
3.5. en spännande, underhållande och lärorik roman med feministiska undertoner om det svenska hovet under gustav den tredjes tid. det märks att författaren är mycket kunnig inom ämnet. dock så är det mer berättande än gestaltande, vilket drar ner på helhetsupplevelsen. ser ändå fram emot att läsa del två och tre i serien, en väl värd verklighetsflykt in i sveriges historia.
Anna
Apr 13, 2020 rated it it was amazing
4.5
Emelie Andersson
Hedvig Elisabeth Charlotta är bara 15 år gammal när hon anländer från Eutin till Stockholm för att gifta sig med kungens bror, hertig Karl, och bli prinsessa i Sverige. Där träffar hon Sophie von Fersen, en adelsflicka, som hon genast blir god vän med. Sophie vill gärna gifta sig med kungens yngsta bror, Fredrik, men varken hans eller hennes familj godkänner deras förhållande. Charlotta hoppas på ett gott liv i kungens hov men får snabbt lära sig att det gäller och vara på sin vakt. Ena dagen ka ...more
Bibliotekstanten
Feb 21, 2019 rated it really liked it
Jag har under mer än en månad lyssnat på boken Barnbruden av Anna Laestadius Larsson. Mer än en måndag pga att jag är långsam, inte att boken är tråkig. Den fanns i Biblios utbud och jag brukar ju gillar historiska böcker och hade ett vagt minne av att en kollega pratat väl om dem (för det här är bara första delen i en serie).

Det är Anne-Li Norberg som läser och hon gör det mycket bra!

1774 seglar en båt in mot Stockholm. Ombord finns 15-åriga Hedvig Elisabeth Charlotta som snart är ny prinsessa
...more
Evelina Asp
Aug 07, 2016 rated it it was ok
Journalister kan inte bli historiker men historiker kan bli journalister.
Och det är det första som har hänt här. Den här boken är baserad på verkliga händelser, men är mer en saga över Gustav III's hov där författaren leker med de historiska figurerna.

En får inte grepp om någon av karaktärerna alls, det går fort framåt och inte mycket är beskriver på ett bra sätt. Jag retade mig något oerhört på denna bok, som den historiker jag är, och är också ytterst besviken då jag hört mycket bra om denna
...more
Illiana
Mar 18, 2017 rated it liked it
Väldigt målande språk som beskriver kvinnornas liv under 1700-talet, från den fattigaste pottungen till den rikaste adeln. Gillar hur lätt man slukas av boken, den drar in en från första början och är inga problem att sträckläsa. Saknar dock en större "mening" eller komplott i berättelsen. Den är inte så spännande utan känns mer som en fiktiv dagbok om dessa kvinnors liv. Kommer ändå läsa nästa del i serien och hoppas på lite mer dramatik. ...more
Åsa Svensson
Apr 17, 2019 rated it liked it
Underhållningsroman lätt baserad på historiska personer och händelser.
Det jag tar med mig är att jag kommer att ha lite lättare att placera vissa historiska karaktärer i tid och rum. Att t ex Axel von Fersen och Gustaf III var samtida borde ju ju haft koll på innan, men nu kommer jag inte att glömma det igen.
Sarah
Nov 17, 2015 rated it liked it
Boken var ganska fängslande, åtminstone mitten av den, men det känns som om handlingen aldrig riktigt kom till skott. Hela boken kändes liksom ganska platt. Jag tyckte heller inte direkt om någon av karaktärerna; ingen var särskilt intressant eller trevlig. Tyvärr ingen hit för mig.
Ellinor
Nov 11, 2018 rated it it was ok
Alltså det märks att författaren kan sin historia och har gjort ordentlig research, men det väger inte upp för det ryckiga berättandet, karaktärer utan någon form av utveckling eller det faktum att handlingen är helt fruktansvärt tråkig.
Annika Hipple
Började bra, men kom liksom aldrig riktigt igång. Karaktärerna var lite platta.
Jonas Toftefors
Dec 12, 2015 rated it it was ok
Inte riktigt min typ av bok, halvhistorisk och halvfiktion. Gillar man den typen av böcker så är den nog bra...
Aneliya Petrunova
Jan 14, 2019 rated it really liked it
Den här boken var vad jag hade väntat mig - en spännande berättelse om livet i Gustav III:s hov i slutet av 1700-talet - hur man levde och bodde, allt det äckliga som doldes under hovets glamour och i människornas relationer. Många av karaktärerna, kanske de flesta, är verkliga människor som bodde på den tiden. Trots att det här är skönlitteratur, dvs en fiktiv berättelse, håller sig författaren ganska bra till den historiska sanningen, exempelvis när det gäller Charlottas och Sophies äktenskap. ...more
Jessica
Aug 20, 2020 rated it really liked it
Shelves: 2020
Bara femton år gammal skeppas Hedvig Elisabeth Charlotta över havet från Tyskland för att giftas bort med en gammal gubbe i Sverige. På något vis tappar sånt här den chockerande verklighetsförankringen bara för att det handlar om 1770-talet, men har man själv en tonårsdotter så blir det hela tiden så uppenbart hur hemsk tillvaron har varit för kvinnor i det svenska samhället tills alldeles nyligen.

Okej, så Charlotta blir alltså Gustav III:s bror Hertig Karls fru, och ändrar karaktär till livmode
...more
zachary
Å, Sophie, till vilken värld är det vi sätter våra barn?"

En underhållande berättelse som blandar faktiskt historia med historical romance, även om det tar emot att sätta den i genren 'romance'. Det är en härlig läsning samtidigt som den är tung; den skildrar livet hos tre kvinnor under sent 1700-tal med olika bakgrund men som alla är fast i den absurda politiken och kulturen hos det svenska hovet.

Trots att jag inte alltid vet hur jag känner inför historiska romaner som blandar fakta och fiktion
...more
Nina Högberg
Jul 28, 2017 rated it liked it
Intressant läsning! Jag gillar den här sortens historiska romaner. Det förmedlar verkligen sammanhang på ett sätt som jag inte kan ta till mig ur facklitteratur, även om det måste sväljas med en stor nypa salt för fiktionens skull. Barnbruden är späckad med många för mig okända detaljer om livet under 1700-talet. Mestadels ganska äckliga sådana, författaren skräder inte orden när det gäller hygien. Karaktärerna väcker dessvärre aldrig något större intresse från min sida, annat än att jag ofta st ...more
Louise Nordling
Jun 30, 2020 rated it did not like it
Gillade den inte. Mer för är inte min typ av bok att bara följa karaktärers vardagsliv, hade önskat att se dem alla gå mot ett och samma mål samtidigt som de även gjirde sin grej. För nu handlar boken typ om ingenting.

Den är även väldigt obehagligt brutal vid tillfällen att den var äcklig och jag blev att må dåligt.

Frustrerande när det aldrig går bra för någon karaktär alls någon gång. All är bara miserabla hela tiden
Zidsel
Jun 27, 2019 rated it really liked it
Barnbruden är en bok som fångar sin läsare. Den riktar sig inte bara till personer som gillar att läsa om historiska personer. Den riktar sig även till läsare som är ute efter smaskiga historier. Fler tankar på bloggen: https://zidselbokochfilmtips.blogspot... ...more
Okidoki
Dec 12, 2017 rated it really liked it
Intresserad av hovlivet under Gustavs dagar? Då kan jag varmt rekommendera denna roman, som bygger på verkliga händelser.Den första i en trilogi. Här avhandlas åren 1774-1778. Omslaget missleder: Väldigt lite romans, men dessto mer av tvångsgifte, våldtäkt och hygieniskt snusk. Allt skrivet ur kvinnoperspektiv. De fattiga har det för djävligt och ingen bryr sig. Nej det var inte bättre förr!
Anna Debrén Fd Forss
Apr 23, 2020 rated it it was ok
Shelves: 2020
Varför bara 2? Boken var lättläst men jag har kanske lite svårt för halvhistoriska böcker. Eller att jag störde mig på att det var lite för mycket fokus på ex de dåliga hygieniska förhållandena istället för att fokusera på handling. Jag kan inte sätta fingret på det. ÅAB bokklubb.
Jessica Kiefer
Jul 11, 2018 rated it it was amazing
Så jäkla bra!
Karin Wolff
Mar 28, 2019 rated it liked it
Underhållande och ger en lättsam inblick i livet runt Gustav III.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Vi for upp med mor (Jana Kippo, #2)
 • Jag for ner till bror (Jana Kippo, #1)
 • Sen for jag hem (Jana Kippo, #3)
 • Klubben
 • Jul i krinolin
 • Ödesmark
 • Svälten: Hungeråren som formade Sverige
 • Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström
 • Testamente
 • Jag vill sätta världen i rörelse: En biografi över Selma Lagerlöf
 • 1794 (Bellman noir, #2)
 • Samlade verk
 • Lisa och Lilly: En sann kärlekshistoria
 • Den allvarsamma leken
 • Bränn alla mina brev
 • Att föda ett barn (Maj, #1)
 • Dotter saknad (Bergslagens blå, #1)
 • Det första chiffret
See similar books…
Anna Laestadius Larsson har lång erfarenhet som journalist från bland annat Aftonbladet. Hon har även varit redaktör och redaktionschef vid både magasin, som Amelia och M-magasin, och ett stort antal tv-program såsom Melodifestivalen, Vi i femman och dokumentärserien Lite stryk får dom tåla. Dessutom medverkade hon under många år som kolumnist i Svenska Dagbladet.

Vid sidan av författarskapet är ho
...more

Related Articles

As this strange summer of staying put winds down, one thing remains truer than ever: Books offer us endless adventure and new horizons to...
56 likes · 30 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“I Filips värld var kvinnan ett fascinerande väsen, olikt honom själv och andra män. Hans mor hade ägnat sitt liv åt att ta hand om Filip och hans far och hans bror. Aldrig hade det föresvävat honom att hon kunde ha egna drömmar som sträckte sig utanför det välbärgade hemmet i Ystad där han växt upp. /.../ Han hade, sin radikala läggning till trots, aldrig tänkt på kvinnor så förut.” 0 likes
“Tårar av både förödmjukelse och smärta i hennes ögon när han som ett faderligt ömhetsbevis nöp till i den efter moderns örfil onda och blossande kinden. "Min dotter, ni måste lära er att lyda. Frågan är bara hur?” 0 likes
More quotes…