Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Kalaulah Aku Tahu” as Want to Read:
Kalaulah Aku Tahu
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Kalaulah Aku Tahu

3.66  ·  Rating details ·  29 ratings  ·  9 reviews
Sebaik sedar daripada koma, kehidupan Keyra Adeela menjadi huru-hara. Ironinya dia terlupa tentang hubungannya dengan Hardy Mirzal. Keyra cukup terderanya kerana realitinya dia seorang isteri dan suaminya adalah lelaki itu.

Ingatannya hilang dalam ruang masa enam tahun sebelum itu. Betapa percaturan takdir cukup mengelirukan. Imran Hafiz, lelaki yang pernah diminati suatu k
...more
Paperback, 516 pages
Published May 25th 2013 by Alaf 21
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Kalaulah Aku Tahu, please sign up.

Be the first to ask a question about Kalaulah Aku Tahu

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-49
3.66  · 
Rating details
 ·  29 ratings  ·  9 reviews


More filters
 | 
Sort order
Zurianita Manab
Dec 09, 2013 rated it it was amazing
Cerita yang menarik kerana tak sabar nak tahu apa sebenarnya yang terjadi dalam hidup Keyra sebelum dia koma.
Langsung tak terlintas pasal Hardy yg sebegitu dan Imran yang sebegini. Terbaik dari Ayu Emelda.
creme brulee
Mar 25, 2014 rated it it was amazing
Shelves: owned
Ahahaha ~ mengah jugak baca buku ni. Lambat bebeno. Tapi best. Sisipan momen romantis between Imran and Keyra sangat kurang but Ayu Emelda berjaya menarik perhatian aku to keep on reading. Aihh ~ rasa sebal dekat Keyra ni. Selfish. I could understand yang rasa cinta dia pada Hardy Mirza masih utuh but why cant she spare some minutes and look at Imran ~ her husband! Bukalah mata tu sikit yangg oiii ~ Sedihnya lahaiiii. Even so ~ aku masih tak boleh terima hakikat yg dia takboleh decide utk piliha ...more
Nonieღserenity2bliss
Aug 31, 2015 rated it liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM13. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Macam tak percaya ni novel Ayu Emelda. Adakah novel ini sebenarnya karya awal AE tapi dibukukan years later? What drew me to her writing in her other novels seolah-olah telah dissappear into thin air. Seingat N, tak pernah AE mencipta seorang watak yang sangat annoying dan jalan cerita yang ‘kurang masak’. Pengolahan juga sangat ameteurish, tidak menunjukkan hasil karya seorang penulis yang telah
...more
Nad
Jun 14, 2016 rated it liked it
Keyra ni kadang rasa kesian tapi bila dia buat perangai tak matang tu memang boleh stress..
Rasa macam Keyra ni tak layak untuk lelaki sebaik Imran. Sesuka hati mainkan perasaan orang.

Ingatkan konflik tak berat sangat tapi bila dah baca tu memang boleh stress. Hardy memang lelaki tak guna, nasib baik Keyra boleh ingat semua apa yg berlaku sebelum kemalangan. Masa awal baca rasa macam tak suka dengan Imran, sebab nak Keyra dengan Hardy. Bila rahsia dah terbongkar, baru tahu yang mana satu penyelam
...more
nilam
Jun 26, 2014 rated it liked it
ish..menyampahnya kat Keyra ni...!! geram sgt..nasib baik lah Imran memang jenis yg x cpt melenting...

x sangka betul..Hardy ni memang pandai membohong, berlakon..sampai pembaca ni rasa kesian kat dia pada mulanya...rupanya jahat gilerr..!! padan muka bila dpt balasan..tp tetap rasa x puas hati lg..
Bobsr
Jun 23, 2018 rated it did not like it
Hmm, it was okay, I guess, tapi banyak benda yang kurang memuaskan hati:

- coma recovery yang sambil lewa, takkan tak sampai sebulan (ke seminggu?) sedar dari koma dah boleh melompat2? tak kena therapy ke?

- part2 nampak benda2 halus, kenapa nak cerita kalau tak membantu cerita?

- Cherating-KT tu jauh kut, 2 negeri berbeza tapi dalam cerita macam dekat gila- kes tak kena fakta ni...

- hero dan heroin yang tak lovable langsung! tak best! hero lembik, takde fighting spirit, last2 merajuk ke England (h
...more
Tie Tinie
Jul 09, 2013 rated it really liked it
Shelves: cerita-ku
tamat citer nie... best...
huh... x suka pada hardy mirza... jahat... lepas tu pura2 baik & sayang kat keyra.. sbb hardy la keyra hilang ingatan... huh zalim sungguh hardy... sanggup dia tengok je bila bini muda dia belasah keyra sampai keguguran dan hilang ingatan... weiii... sakit hati sungguh...

nasib baik ada imran... sentiasa ada saat susah & senang keyra... imran the best la..

ok u guys... jgn lupa baca buku nie... best.. best... best...
Norliza Yusop
Aug 29, 2014 rated it really liked it
Kalaulah Aku Tahu…..citer santai dan menarik! Membacanya emosi jd kacau! Part lepas Keyra sedar yg dia mmg sayang Imran mmg buat jiwa tersentuh! Sedih sgt! Imran pulak bawak diri! Huh! Mmg makan hati la keyra! Keseluruhan? Citer ni tersendiri dlm gayanya dan menghiburkan!!!
Liebe
Aug 07, 2014 rated it liked it
Novel ke 4 Ayu Emelda bacaan saya.

Banyak kemajuan dari segi penyampaian. Sangat menarik dan santai.

Jalan cerita juga berbeza dgn buku-buku yang sebelumnya. Menghiburkan.......
Nazril Abdul Razak
rated it liked it
Mar 22, 2015
Anis Syafika
rated it it was amazing
Nov 06, 2018
Aisha I
rated it really liked it
Jun 01, 2013
 Kak Zie
rated it liked it
Sep 08, 2014
Misaki
rated it really liked it
Jun 20, 2014
Amylin
rated it it was amazing
May 26, 2015
Uswatun Hasanah
rated it it was amazing
Jan 17, 2014
Arifah Lovex
rated it liked it
Jun 28, 2013
Siti Raudhah
rated it really liked it
Jun 16, 2013
Squall
rated it liked it
Sep 18, 2015
Azilah
rated it really liked it
Jul 06, 2013
Que Razali
rated it really liked it
Dec 28, 2013
Novel Annie
rated it it was amazing
Mar 25, 2014
Nazura Ahmad
rated it it was ok
May 17, 2016
Sh Naz
rated it really liked it
May 22, 2015
Ikanjerung
rated it it was amazing
Mar 06, 2019
Emoon
rated it liked it
Nov 19, 2013
athirah amri
rated it liked it
Jun 26, 2013
Maslina Omar
rated it liked it
Aug 30, 2015
Zirah
marked it as to-read
May 29, 2013
Gobokairina
marked it as to-read
May 29, 2013
Mathew Mandi
marked it as to-read
Jun 03, 2013
Noratikah
marked it as to-read
Jun 16, 2013
Miss Ai.
is currently reading it
Jun 17, 2013
Rahimah Bt
marked it as to-read
Nov 17, 2013
Fadhilah
marked it as to-read
Jan 03, 2014
Noor Syakirah
marked it as to-read
Feb 12, 2014
Cik Pah
marked it as to-read
Mar 31, 2014
Anisashraf
marked it as to-read
Mar 31, 2014
Kiki
marked it as to-read
Apr 05, 2014
Natasha Felicity
is currently reading it
Apr 26, 2014
Mohd Ashmunir
marked it as to-read
Sep 07, 2014
Amanda Furqan
marked it as to-read
Oct 21, 2014
S
marked it as to-read
Dec 04, 2014
Aida Abu
marked it as to-read
May 19, 2015
Fatiha
marked it as to-read
Oct 09, 2015
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
16 followers
Mengenai Penulis
Gandingan minat dan pendidikan formal dalam bidang penulisan telah mencipta identiti AYU EMELDA.

Ayu Emelda merupakan puteri tunggal daripada lima adik-beradik. Hobi membaca akhirnya mencetuskan naluri untuk berkarya. Ijazah Komunikasi Massa (UiTM) juga banyak membantu. Walaupun sebelum ini pernah menghasilkan beberapa artikel, secara peribadi masih ada sesuatu yang dicari.

Keinginan
...more