Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Gadis Edisi Terhad” as Want to Read:
Gadis Edisi Terhad
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Gadis Edisi Terhad

4.12  ·  Rating details ·  490 Ratings  ·  55 Reviews
Jasmeen, anak perempuan kepada Tan Sri Farhan. Orangnya suka berdikari dan paling penting mempunyai hobi yang unik. Dia mengumpul semua benda keluaran edisi terhad. Cinta? Dia sentiasa takut untuk meletakkan komitmen lantas, cinta Iqmal ditolak mentah-mentah.

Fareez Ilham, anak yatim piatu yang dibesarkan oleh sahabat baik arwah bapanya iaitu Datuk Ismadi dan bekas pemandu
...more
Paperback
Published May 2013 by Kaki Novel

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Gadis Edisi Terhad, please sign up.

Be the first to ask a question about Gadis Edisi Terhad

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Cik Pah
Apr 11, 2013 rated it really liked it
Sweetnya Jasmeen Fareez. Rasa nak teroka alam krypton mereka di Avillion Port Dickson. Kisah cinta mereka mekar selepas Fareez menyedari Gina curang bersama lelaki lain. Iqmal lelaki yang gagal meraih cinta Jasmeen hanya layak diangkat sebagai kawan beralih menyambut cinta Gina.

Fareez kepada Gina - happy birthday Gina. I'm letting you go. We are over. I hope you like the gift. Your freedom



Cara Arkitek Modenreka meluahkan perasaannya amat kelakar. Sanggup merendahkan ego belajar buat blog dengan
...more
Mai
Mar 18, 2015 rated it really liked it
Saya suka kisah ni dari awal sampai akhir cuma mula-mula masa tiba2 je
.... lps tu "flashback" terkejut jga,tapi kali ni tak rasa terganggu sangat dengan babak "flashback" (masa baca Arluna iya terseksa jiwa raga).

Cheesy Fareez,mamat ni memang cheesy lah dan kali ni saya izinkan diri saya gedik2 sket dgn watak hero(jarang rasa gedik ni nak muncul dgn hero2 yg ayat manis ni) manis tapi tak lah sampai tahap sakit gigi,bila bab merajuk ermmm dua kali tu tapi bila hati dah sayang nak merajuk lama2 po
...more
kuzzeen
Oct 07, 2013 rated it liked it
Shelves: read-2013, let-it-go
Naskah untuk dilepaskan; RM16.00. PM je....


High expectation sebenarnya untuk novel kedua penulis ini. Harapnya sama bagus atau lebih baik daripada Untuk Semua Dosaku.

Memang terawang-awang dan tergawang-gawang dengan dunia ciptaan penulis ini untuk watak-wataknya. Aku tak teragak-agak menobatkan 'the sweetest couple ever' untuk Jasmeen dan Fareez. Seperti menikmati gula-gula kapas - manis, cantik, indah, mengkhayalkan.... etc etc

Aku boleh terima dengan sususan plot tunggang-terbaik USD.

TAPI..
...more
Yuni
May 18, 2015 rated it liked it
Shelves: 2015, novel-melayu
Ceritanya nice. Yuni suka dengan perwatakan Fareez. Memang itu yang diperlukan oleh Jasmeen untuk mengurangkan perlibatannya dengan hobi mengumpul barangan limited edition tu. Nasib baik anak orang kaya. Kalau tak, memang menangis tak berlagulah Meen.

Cuma perlu dipotong markah sikit pada Fareez sebab dia merokok. Yuni ni memang pantang orang merokok so sorry lah yek.

Hubungan mereka berdua ni macam main tarik tali. kata suka (even don't know bila perasaan itu muncul) tapi bila ada masalah tu, cub
...more
Juliza
Mar 28, 2014 rated it it was ok
(2.5 bintang)

Apa yang hamba suka tentang Gadis Edisi Terhad:

i) Jalan ceritanya yang tidak dimonopoli klise. Ya, sedikit-sedikit itu lumrah, tiada masalah :). GET membawa sebuah kisah tentang si landscaper, Jasmeen dan arkitek hatinya, Fareez serta cubaan mereka untuk menekuni cinta yang mungkin nanti dapat membinakan sebuah mahligai bahagia. Oh, siapa bilang kisah cinta orang-orang kaya tidak menarik? Malah pada hamba ia jauh lebih realistik. Iyalah, mungkin hamba sendiri telah sedar betapa meng
...more
Madam Lola
Aug 30, 2013 rated it really liked it
Dah setahun buku ni dalam simpanan ML. tapi x baca. sejujurnya, ML beli buku ni sebab ramai orang ckp best. kalau ikukan blurb dia tu.. sungguh ML x beli. x mampu beli jiwa ML walaupun dianya RIN AHMAD. 1st impression ML, tentu kisah tentang obsesnya si Jasmeen ni pada barangan ber"edisi terhad". ML nak baca kalau cerita, how she become GET... bknnya pasal benda2 yg dia suka. who is she actually sampai boleh dilabelkan sbg GET. tulah sebab terperam jer kat atas meja tu. sampai Arluna yg ML habis ...more
Ras
Mar 30, 2015 rated it really liked it
Shelves: 2015-read, favourites

Capai novel ni daripada rak buku untuk dibaca dengan harapan cuti tidak akan menjadi bosan. Dan yeay! Saya pilih buku yang tepat sebab tidak menghampakan saya. Suka dengan pasangan Fareez ♡ Jasmeen. Memang sweet. Antara babak yang saya suka ialah masa Fareez dapat tau siapa Jasmeen sebenar. Bukan main lagi Fareez bengang siap hack keja2 Jasmeen. Adoyai si Fareez ni.. Apapun,memang puas hati dengan buku ni.
Salwa
Aug 20, 2017 rated it really liked it
Shelves: read-2017, owned-book
*4bintang bersinar2.😂😂

Fareez-Jasmeen mmg sweet sgt! Jalan cerita okay. Konflik pun xbyk. Dan yg paling saya suka, hubungan kekeluargaan Jasmeen-Ferhad. Memang nampak mesra. Bukan2, terasa kemesraannya. Memandangkan ini karya pertama Rin Ahmad yang saya baca, insyaAllah saya akan baca karya Rin Ahmad yg lain.

Saya xnak ulas mengenai jalan cerita. Sebab, novel romantik selalunya saya baca sebagai guilty pleasure saya. Bukan saya xska buku yg sarat meruntun jiwa. Tapi saya lebih suka yg berunsurkan
...more
Nickynisa
Sep 01, 2013 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Cheesy Fareez and Fishy Jasmeen..

thought it was a rebound relationship but it is true love after all.. who cares if its not at the right time.. the right person will come and stay.. fight for it.. and tadaa... cheesy crazy loves his fishy fraud so much..

enjoyed reading this book alot.. so many cheesy moments.. how would a guy do all the cheesy stuff to her girl.. the 5 coupons.. the avillion krypton..

i really love the krypton avillion part.. watched the sunset near the avillion but not the su
...more
Linamarlyn
Aug 30, 2013 rated it it was amazing
<3 THIS book will be in my TOP favourites! Ohhhhh i loveeeeeee that its beautifully written with very good english! Love how the authors adapt powerful quotes!

Storyline between fishy jasmeen and cheezy fareez! Both being brought up with lavish lifestyle and both having the same passion towards designing.. I would describe it as.. Accidentally in love! Fareez a hopeless romantic and jasmeen a stubborn firm very strong character indeed that have very exquisite taste in fashion and limited edit
...more
Miss Ai.
Apr 21, 2013 rated it liked it
Sangat suka dengan cara penulisan Rin Ahmad, dan sangat sangat sangat suka dengan Untuk Semua Dosaku (USD). Mungkin kerana terlalu sukakan USD, dan terlalu berpegang pada kesukaan yang itu, makanya Gadis Edisi Terhad agak sukar untuk menjadi kesukaan saya.

Wataknya menarik. Seorang arkitek, seorang landskap arkitek. Awalan jalan ceritanya sangat cute. Dan suka dengan watak Jasmeen yang terlalu cool dan watak Fareez yang agak bertentangan sifatnya dengan Jasmeen. Tapi mungkin kerana itu, mereka s
...more
nhafizah
Oct 24, 2014 rated it it was amazing
aiyooo sweet sangat ni jasmine fareez . arkitek modenreka siap buat blog untuk luahkan perasaan . geguling gelak , rasa macam lawak lahai .

lagi excited baca bila ada part horticulture kat situ . bidang kita tu . ececece . hehe . rasa nak further kat new york botanical garden (school of professional horticulture) jugak lah . GET buat kita jatuh cinta dekat bunga melur . hari hari rasa nak jenjalan kat fakulti sebab nak tengok bunga melur . lol

"learn to appreciate what you have before time makes
...more
Wan Amalyn
Sep 13, 2013 rated it liked it

Not bad!

Walaupun ada ketikanya penerangan sesuatu perkara (esp. tentang item edisi terhad yang memang saya 'fail' & blurr sebab saya bukan 'brand minded') terlalu detail hingga buatkan saya skip baca. Actually it's gud! Can give us more info.

Suka dengan Jasmeen yang rasional!
Suka dengan Fareez yang kadang-kala sengal!
Paling suka dengan Ferhad yang super cool tak hengat ^_^

Owh! ini bukan review ya... hikhikhik

btw : saya baru tahu http://iamcrazyjf.blogspot.com memang wujud rupa-rupanya. Gig
...more
Don ツ
Oct 09, 2013 rated it it was amazing
Shelves: mine, bacaan-bm
Jatuh cinta lagi dengan Rin Ahmad punya penulisan~~ I think both are good~ quotes~dozens of them in here.

Kalau-kalau ada yang buat novel ni jadi rujukan, boleh kot buat pikat gadis-gadis~especially yang hard-to-get.
_____
Nak review lagi, tapi nanti-nantilah. Malas nak taip.
LadyKeira Zachary
Marvellous
Aida Fariz
Apr 21, 2018 rated it it was amazing
Shelves: favourite
Tak tau nak review macam mana... sebab best sangat!
nilam
May 27, 2013 rated it it was amazing
really like this novel...

Jasmeen seorang yang fanatik dgn sesuatu yg limited edition..seorang landscape architact. Pertemuan dgn Fareez bermula dgn pertengkaran.. tapi Jasmeen yg bersifat biasa2 walaupun kena marah dgn Fareez siap lap kasut Fareez lg buat Fareez ni pelik dgn Jasmeen..Pertemuan kedua pulak, Fareez boleh ingat Jasmeen ni tukang kebun..padahal first time diorg jumpa masa kat butik sbg salesgirl..Fareez terus tanya nama Jasmeen dan terus dia gelarkan Jasmeen cik bunga'Melur'..hehe

Le
...more
Intan  Musa
Mar 12, 2014 rated it really liked it
Suka cerita ini kerana ada unsur positif dan cara penulisannya especially the flashback. Syabas!
Nama sebenar Jasmeen adalah Fellah Delysha. Dia adalah anak sulong Tan Sri Farhan dan dia adalah seorang landscape architect. Jasmeen mempunyai sebuah hobi yang uniq. Dia amat suka membeli barangan edisi terhad. Iqmal adalah seorang lelaki yang sangat menyayangi dirinya tetapi hati Jasmeen lebih tertarik kepada Fareez Ilham walaupun perasaannya sering kucar-kacir kerana dia. Fareez pula telah lama ber
...more
Aisha
May 08, 2013 rated it it was amazing
novel kedua dari penulis Rin Ahmad.
Dulu sgt kagum dengan persembahan penulis melalui Untuk Semua Dosaku.
dan Gadis Edisi Terhad ini jugak tidak mengkacewakan saya.
Pernah membace bab awal di laman web Novel Melayu Kreatif dan Page penulis (Karya Lepak Fans Page) jadi mmg sangat excited bila versi cetak keluar.
sebenarnya baru habis bace sebab baru mndapat novel ni. Semasa Pesta Buku yg brlangsung baru2 ini - i could not find the novel at Kaki Novel Shelf. Dorang cakap out of stock!
ini bermakna GET
...more
Rania Afeeq
Mar 27, 2014 rated it it was amazing
Shelves: terbaik
I love you cheesy
I love you Fishy
caption kat cover novel
hmmm ... mesti 'love' yg edisi terhad jugak kut
Tapi den sgt suke dengan heroin si Jasmeen si bunga melor.
She is from a rich family tapi tetap mcm biasa je, citarase dia pd benda yg limited edition.
Fareez hopeless romantic but cheesy dengan gaya 'flirt' nak kan Jasmeen.
sangat tak menahan bila fareez buat blog meluahkan rase dia kat jasmeen.
cerita GET sgt menarik.... sempoi couple ni kat krypton di Avillion PD.
sangat2 sweet.
tahniah Rin Ahmad
...more
Nurfadzillah
May 21, 2013 rated it it was amazing
by knowing tat this novel is written by Rin Ahmad, i don't have any doubt to buy it. And after finished reading it, i am overwhelmed and totally satisfied with it.
Rin Ahmad never disappointed my thirst to look for new information.
In GET, she introduces so many limited thingy items.
Fareez way to win Jasmeen heart is sweet --- using a blog???? walaweiii.
Sangat suke dengan both these two characters.

pengajaran? - membeli expensive materials are a waste - ini telah di ingatkan oleh Fareez. ok tak n
...more
azian2575
Jun 10, 2015 rated it liked it
Jasmeen & Fareez

Novel kedua penulis selepas Untuk Semua Dosaku..

Suka bila penulis selitkan elemen agama dan fakta kehidupan masyarakat sekarang.

Merujuk pada kemampuan, 'ujub dan riak, teringat pada sorang bos kat tempat koje..
My Dior.. My Ferragamo.. My Tod's.. My Passat..

Bukan senang untuk menghindarkan perasaan 'ujub dan riak. Semuanya terletak pada hati..
Senang, susah, nikmat, derita, itu semua ujian Allah.. Setiap harta yang dibelanjakan akan dihisab di akhirat nanti..

Tahniah penulis! Ta
...more
Novel Annie
Mar 22, 2014 rated it it was amazing
lain dari yg lain.. dan sangat best
FITRI YANA
Oct 23, 2016 rated it it was amazing
Shelves: owned
Ive always enjoyed reading Rin Ahmad's book. Filled with thousands of feelings. Rasa di awang-awangan gituuu ~ Jasmeen and Fareez is surely another must read love story.
Almari Buku
Oct 08, 2016 rated it liked it
Shelves: 2016, owned
Aku berfikir-fikir sendiri. Kenapa ya, RA pilih tajuk Gadis Edisi Terhad?

Apa yang Terhadnya?
Apa yang eksklusifnya?

Dan membaca semua jenama yang tersenarai. Serius aku angkat tangan. Terasa seperti sedang menelaah majalah fashion!

Ada juga terasa seperti sedang menyaksikan confession of a shoperholic. Bezanya, si shoperholic ni bukannya berbelanja di luar kemampuan dia.

Aku kagum dengan sikap Jasmeen. Si hartawan yang down to earth.

Yang aku kurang gemar?
Terkadang aku sesat dalam flashback yang huru
...more
Ida
Aug 02, 2013 rated it it was amazing
I really love this novel. It got something in it that glued me till the end. And i never even heard almost all the LE stuff in it....hihihi. But still i like it.

Love how the writer created the main character, Fellah Delisya and Fareez Ilham. My fav part is during Fareez's q&a with the magazine.

Q : What is the weirdest thing you have ever google and you feel embarrased thinking about that?

A : My girlfriend's name. Then I know why she has two name.

Q : What is her name?

A : Enough with first wo
...more
mrsbudu
Jul 06, 2014 rated it it was amazing
dah 3 buah novel rin ahmad saya bace.
sy punye pendapat dua puluh sen..
semuanya adalah marvelous ..

jalan cerita novel beliau mesti x guna garis mase yg lurus...kejap kne rewind..kejap ke fast forward..kejap mase kini.. kejap kat bumi. kejap kat krypton ... hehehe
apa pun karya beliau telah berjaya buat sy addicted! selazat caramel
machiato! ia sgt mengujakan... :)
Rouge
Oct 23, 2013 rated it it was amazing
Worth to read
Ellyza
May 18, 2014 rated it liked it
Shelves: collection
3.5... Sometimes, i dont know what i'm reading. The same goes with another two of her books.. LOL!
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Jangan Benci Cintaku
  • Nyanyian Hati
  • Bukan Kahwin Paksa
  • My Precious Iris (Mypi)
  • 13 Jam A380
  • Dia… Random Guy
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • Perempuan Lindungan Kaabah
  • Bukan Isteri Sempurna
  • Pelangi Cinta Buat Suami
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Seseorang Untuk Aku
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Cintaku Luruh Di Oxford
  • Cinta 11 Syarat
  • Terukir cinta
  • Dia… Isteri Luar Biasa
  • Awek Pisang Goreng