Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “The Limit” as Want to Read:
The Limit
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

The Limit

by
3.52  ·  Rating details ·  2,039 ratings  ·  90 reviews
It’s a sweltering summer’s day, and Anja Aropalo is on her way home with two errands in mind: first, to water the roses, and then to commit suicide. She is slowly losing her husband to Alzheimer’s disease, and she has made him a terrible promise — one she’s not sure she can keep.

For Anja’s niece, Mari, death is a teenage fantasy of grieving family and eternal beauty, an es
...more
Paperback, 336 pages
Published May 2013 by Scribe Publications (first published 2006)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about The Limit, please sign up.

Be the first to ask a question about The Limit

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.52  · 
Rating details
 ·  2,039 ratings  ·  90 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of The Limit
Susa
Oct 18, 2019 rated it it was ok  ·  review of another edition
Muistin, etten pidä tästä ja muistin sen kyllä ihan oikein. Tässä oli jotenkin ihan liikaa ottaen huomioon, ettei mikään kuitenkaan oikein kunnolla koskettanut. Tarina oli kökkö ja huonosti kuljetettu, mutta Pulkkinen ei mielestäni myöskään kirjoita mitenkään hirvittävän kiinnostavalla tavalla.

2 tähteä silti siitä, että Anjan ja hänen Alzheimeria sairastavan miehensä tarina oli ihan piinaavan koskettava ja kauniisti kerrottu.
Susa
Nov 14, 2010 rated it did not like it  ·  review of another edition
Shelves: 2011
16-vuotias tyttö, joka rakastuu opettajaansa ja saa tunteisiinsa vastakaikua, ja 53-vuotias nainen, jonka mies on kuolemassa Alzheimeriin. Asetelma, jonka pohjalle voisi rakentaa vaikka minkälaista draamaa ja tragediaa, harmi, että Pulkkinen sortuu ainoastaan melodramaattisuuteen.

Kirjan parasta antia oli Anjan, 53-vuotiaan kirjallisuudenprofessorin, ajatuksien seuraaminen. Anja teki dementoituneelle miehelleen lupauksen, että tappaa tämän siinä vaiheessa, kun mies on jo unohtanut kaiken. Eutanas
...more
Laura
Aug 05, 2014 rated it it was ok  ·  review of another edition
Jaahas. Kahden hyvän Pulkkisen jälkeen tartuin viimein ilmestyttyään kohinaa aiheuttaneeseen Rajaan, enkä nyt osaa edes sanoa pidinkö. Alkuun vähän, keskipaikkeilla kirja oli jopa vaivaannuttavan huono ja kaikki seksikohtaukset ja kaiken kaikkeen limittäytymiset ärsyttivät suunnattomasti, mutta silti loppu taas nappasi mukaansa hieman paremmin. Oli tämä pettymys omalla tavallaan, tässä olisi ollut ainesta parempaankin. 2,5 tähteä.
Matti
Feb 17, 2015 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Raja on siinä mihin se kirjoitetaan, erottamaan yhtä (elämän)tarinan osaa toisesta. Joskus päätös, toisinaan muutos joka huomaamatta hiipii tapahtumien väliin. Tai ihmisten väliin, vaikka emme sitä haluakaan.

Osa tarinaa on, miten rajaan suhtaudumme - onko kosketusta rajan yli. Onko luottamusta. Uskallammeko pyytää.

Pulkkisen kieli ja tarinan rakenne: huippuosaamista.
Laura
Oct 21, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
~3,5
Juha
Jan 15, 2012 rated it really liked it  ·  review of another edition
Recommends it for: people who read Finnish or Dutch. :)
Recommended to Juha by: Suvi
Shelves: fiction, finland
The Finnish word ‘raja’ can be translated either as ‘border’ or ‘boundary’ or ‘limit.’ This novel, Riikka Pulkkinen’s first book, was published in 2006 when she was just 26 years old. It received considerable publicity and prizes in Finland. It was passed on to me by a friend last summer when I visited the ‘old country’ – if I only read one book in Finnish, this should be it, she suggested – but it took me months to get to it. I’m glad I eventually did.

The novel explores the ‘raja’ in many sense
...more
S
Aug 25, 2015 rated it liked it  ·  review of another edition
This book was an uncomfortable read, as its most potent subject was the relationship between a teenager and her teacher. The man, Julian, was disgusting, and so were all the love scenes because of Pulkkinen's way of describing them. I loved her writing in general, but sometimes the mood was too heavy for that kind of imagery already. Though to be fair, as tragedy, loss and desperation were the book's main themes, the mood was only a necessity and a product of the story's weight rather than an in ...more
Elina
Aug 22, 2013 rated it it was ok  ·  review of another edition
Koukuttava, mutta paikka paikoin niin ärsyttävä. Hyvä, mutta sieltä täältä löytyy aukkoja ja epäloogisuuksia, jotka jäävät vaivaamaan. Henkilöhahmojen elämien kietoutuminen yhteen on tehty mielenkiintoisesti, se on tavallaan niin ilmiselvää ja helppoa, ja tekee kokonaisuuden hahmottamisen helpommaksi lukijalle.

Mutta miksi, oi miksi on pakko kuvailla jokaista sensuellimpaa kohtausta vertaamalla sitä johonkin lapsuuden tapahtumaan, ties mihin salmiakkijäätelöön ja lakanoihin? Tarkoituksena on ehk
...more
Mika Auramo
Riikka Pulkkisen debyyttiromaani olikin mielenkiintoista luettavaa, sillä sitä voi lukea monella tapaa. Se on toisaalta eroottinen viihderomaani ja toisaalta elämän, kuoleman ja rakkauden peruskysymysten äärellä.

Romaani alkaa vahvasti, kun 53-vuotias kirjallisuudenproffa Anja yrittää itsemurhaa. Hänen sisarensa Marita saapuukin sopivasti paikalle. Epätoivoisen yrityksen taustalle on Alzheimeria sairastava arkkitehtimies, jolle oli luvattu avustettu kuolema.

Toinen päähenkilö on 16-vuotias lukiola
...more
Waltsu
Jun 22, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Kirjan hahmot ovat liian itsestäänselviä - juuri sellaisia kuin heidän ajattelisikin olevan. Pulkkisen vahvuuksiin ei myöskään mielestäni kuulu aiheiden valinta. Usein hän tyytyykin kirjoittamaan varsin kliseistä teemoista, kuten syrjähypyistä tai ruuhkavuosista. Pakko myös hieman naurahtaa, että myös tässä romaanissa Pulkkinen jostain käsittämättömästä syystä kirjoittaa järvenrantasaunasta. Olenkohan lukenut häneltä romaania, jossa se ei esiintyisi?

Mutta, lopulta, kyllä hän vaan kovin kauniist
...more
Kadri Haavandi
Apr 26, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
This book eats you up. The story is nothing new, fascinating enough, but the easy and yet deep way the characters thoughts and incentives are described makes the book into something you just have to read.
Pia Keskitalo
Mielenkiintoinen kirja rankoista aiheista kuvailevalla kerronnalla höystettynä. Sopivaa luettavaa kesälomareissulle. :)
Noora
Harvoin sitä törmää esikoisteokseen, joka on niin kunnianhimoinen kuin Riikka Pulkkisen Raja. Teos on kipeä pohdinta rajan merkityksestä, uudelleentulkinta Antigonen myytistä sekä nykyaikainen sovitus tragediasta. Kokonaisuutena Pulkkisen romaani on viimeistelty ja hallittu - suurista ja vaikeista aiheista huolimatta laaja teos sitoo lopulta kaikki langat yhteen. Ja jättää rosoja, avoimuuttakin.

Suurimpana heikkoutena pitäisin kerronnan pakottavaa tarvetta kiteyttää silloin kun voisi luottaa luk
...more
rameau
A woman promised her husband to help him die when the disease took the last of his memories. A young girl’s older crush surprisingly returns the feeling. Their choices test the laws and morality.

This is the kind of language I used to like. The subtlety, the unlikely descriptions for most mundane actions, the unordinary word choices and poetry within prose. The only problem with is that it sounds pretentious. There simply isn’t a good way to express some of these things in Finnish without soundi
...more
Janica Nurminen
Jan 07, 2019 rated it did not like it  ·  review of another edition
Shelves: 2019
En tiedä, kuinka paljon voi antaa anteeksi esikoisteos-argumentilla, mutta tässä tökki oikeastaan ihan kaikki. Liian laaja-alainen, yritettiin käsitellä monia isoja teemoja vähällä sivumäärällä. Hahmoista oli hankala saada mitään syvempää otetta, kenestäkään oli hankala tykätä ja kaikki oli jotenkin yksiulotteisia. Tyyli vähän tönkkö, jotkut sanavalinnat hämmensi vaan tosi paljon. Luin loppuun lähinnä sen takia etten tykkää jättää kirjoja kesken. Harmillista että ensimmäinen suomeksi luettu kirj ...more
Noora
Aug 09, 2012 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Kirja, jonka lukemista epäröin pitkään sen saaman suoranaisen ylistyksen johdosta, piti otteessaan niin, että luin sen suorastaan ahmimalla yhteen putkeen. Kehujen arvoinen, todella hyvä ja mieleenpainuva kirja, jonka sisältämiä lauseita tai niiden kaltaisia haluaisin osata kirjoittaa. Toisaalta äärimmäisen runollinen, toisaalta hyvin realistinen. Aiheeltaan mietityttävä. Hemmetinmoinen esikoiskirja.
kim
May 26, 2010 rated it liked it  ·  review of another edition
Als ze nu naar de berken kijkt en alles overdenkt, doet het plotseling wat gekunsteld aan dat ze dit ongelukkige meisje is. Ongelukkig - net of er geen merels zijn die over enkele weken weer zullen zingen. Net of er geen appelbloesems bestaan, die binnenkort zullen bloeien. (Mari)

Ze zou een dam kunnen maken. Of nee, geen dam maar een beekje, zodat er water begint te stromen en het sneller lente wordt. (Anni)
Jaana
Apr 07, 2011 rated it liked it  ·  review of another edition
Pidin enemmän Pulkkisen uudesta kirjasta (Totta), minkä kerronta tuntui jollain tapaa raikkaammalta. Rajassa oli jotain liikaa. En tiedä, ehkä Marin viiltely ja alituinen opettajan kanssa paneskelu sekä koko eutanasiatouhu oli jollain tapaa aivan liikaa varsinkin samaan kirjaan ympättynä. Seurasin kuitenkin taas juonen kulkua innokkaanna loppuun asti.
Henrik Enqvist
Oli kyllä tosi positiivinen yllätys.Erotiikkaa ja tragedian filosofiaa - tragedia...Välillä niin luontevasti kirjoitettu,että rajapinta lukijan ja tekstin välillä unohtui.Harvinaista

tälle lukijalle.
Aleksi
Jul 04, 2019 rated it liked it  ·  review of another edition
Pulkkisen esikoinen jätti jokseenkin ristiriitaiset fiilikset. Anjan ja tämän alzheimeria sairastavan miehen tarina oli syy, miksi tähän kirjaan tartuin ja vaikka Anjan hahmo olikin loistava jäi olo, että tästä tarinasta ei otettu läheskään kaikkea irti. Myöskin kutkuttavana alkanut Marin ja tämän lukio-opettajan romanssi lässähti jokseenkin banaaliksi.

Kirjan keskiössä on sen nimen mukaisesti erilaiset rajat ja niiden ylittäminen, sekä ihmiselämän traagisuus, jota kirjan hahmot teoretisoivat to
...more
Riitta Perttunen
Anja Aropalo, 53-vuotias kirjallisuuden professori, on tehnyt Alzheimerin tautia sairastavalle miehelleen lupauksen: hän auttaa miestä kuolemaan sitten, kun tämä ei enää muista. Vähä vähältä mies riisuutuu muistoistaan ja Anjan pitäisi lunastaa raskas lupauksensa.

Samaan aikaan toisaalla Anjan sisarentytär, lukiolaistyttö Mari, rakastuu kaikella nuoruuden voimalla äidinkielenopettajaansa, joka yllättäen vastaa Marin tunteisiin. Heidän epäsovinnaisessa suhteessaan valta, halu ja vastuu sekoittuvat
...more
Emilia E
Jan 23, 2020 rated it it was ok  ·  review of another edition
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Nicole
Jun 26, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2018
'Destijds had ze gedacht dat het angst was, maar nu wist ze wat het was geweest: de stille zekerheid dat geluk het sterkst tot uitdrukking kwam als alles nog mogelijk was, in het ogenblik waarin alles binnen handbereik lag, maar nog niets was toegezegd.En als je je hand naar het geluk durfde uit te strekken en het probeerde te grijpen - op dat ogenblik besefte je dat het allemaal maar tijdelijk was.'
Deze bedenking maakt Anja Aropolo zich over de periode dat ze haar man leerde kennen. Nu, dertig
...more
Joke
Aug 29, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Dit is een verrassend goed debuut van een Finse schrijfster. Ik heb geboeid zitten lezen van het begin tot het einde.
In het boek volg je verschillende personen gedurende een aantal moeilijke, bepalende maanden van hun leven. Allen, van jong tot oud, tasten ze een bepaalde grens af. De grens tussen leven en dood. De grens tussen wat kan en mag. De grens van hun eigen kunnen. De grens van de liefde. Met als conclusie... Waar je stopt te verlangen, eindigt ook het leven.
Heel erg mooi. Een sterke a
...more
Chris Aylott
Jun 22, 2019 rated it liked it
Shelves: 2019-reads
A dark story about four interconnected characters at different stages of life struggling to find their identities. The struggle goes poorly for most of them.

Pulkkinen risks getting too ambitious by drawing in a theme how the rules of tragedy compare to the complications of real life, but she also subverts her grand theme by putting it in the hands of her least-sympathetic and least-self-aware character. She's smart enough to walk the line between literary theory and story, and empathetic enough
...more
Marianne Steenvoorde
`De grens´ van de Finse schrijfster Riikka Pulkkinen gaat over de - niet altijd even scherpe - scheidslijn tussen ´goed´ en ´kwaad´ in verschillende levensgeschiedenissen, die met elkaar vervlecht zijn. Over een vrouw die haar dementerende man beloofd heeft hem te helpen sterven als al zijn herinneringen verdwenen zijn en over een getrouwde leraar die een verhouding begint met een 16-jarige leerlinge. Helaas iets te veel literaire motieven tegelijk in deze debuutroman gepropt, waardoor het allem ...more
Suvi-Marja
Aug 05, 2018 rated it did not like it  ·  review of another edition
En edes tiedä, miksi olen lukenut Pulkkiselta näinkin monta romaania, kun en oikeastaan edes tykkää hänen sievästä tyylistään. Ylipäänsä liian monissa romaaneissa esiintyvät äidinkielenopettajat, kirjallisuudenprofessorit ja kirjallisuudenopiskelijat alkaa jo väsyttää. Tähän oli saatu ympättyä kaksi edellämainituista, ja varmaan lukiolainenkin oli tuleva kirjallisuudenopiskelija. Tähän kun vielä lisätään Rajan runsaat seksikohtaukset, alkaa tulla Fifty Shades of Grey mieleen.

Joan Owl
Feb 19, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Erittäin hyvin kirjoitettu romaani, jossa eri ikäisten ihmisten sisäistä maailmaa valotetaan aina heidän omista näkökulmistaan. Erilaisten tiet kohtaavat aika kipeillä tavoilla. Harkittua kieltä, hiottu kirja, lause kulkee.
Petteri Hynönen
May 10, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Erittäin luettava ja 26 vuotiaan esikoiskirjailijan kirjoittamaksi hämmästyttävän tarkkanäköinen teos. Taitavasti kirjoitettu ja vaikka paikoitellen kovin melodramaattinen, kuitenkin erittäin nautittava lukukokemus.
Paul Saanen
May 15, 2017 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: ebook
Mooie opbouw van het verhaal. Goed beschreven gedachten en gevoelens van wanhoop, verlies, macht en opoffering. Te veel expliciete seks dat wel macht over de ander demonstreert maar geen wezenlijke bijdrage levert aan het verhaal. Verdient 3,5 ster.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Taivaslaulu
 • Paperilla toinen
 • Neljäntienristeys
 • Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
 • Sirkka
 • Bolla
 • He eivät tiedä mitä tekevät
 • Tiranan sydän
 • Puhdistus
 • Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita
 • Jää
 • Lopotti
 • Kissani Jugoslavia
 • Veitola
 • Häräntappoase
 • Rouva C.
 • Juoksuhaudantie
 • Ystäväni Natalia
See similar books…
109 followers
Riikka was born in 1980 and spent her youth in Oulu, a town on Finland’s northwest coast, with her father (a lawyer), mother (a doctor), and two sisters. During that time, she was
also a very talented athlete. Nowadays she studies literature and philosophy at Helsinki University, and does her jogging without a stopwatch.

The Border, her first novel, was published in 2006 and to positive reviews and
...more

Related Articles

Let's talk books, shall we? As you can imagine, Goodreads editors are voracious readers and there's nothing we like more than talking shop. Seriou...
37 likes · 23 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Jokaisella teollaan ihminen määrittää uudestaan suhteensa pahan- ja hyväntekemiseen. Raja kulkee ihmisten läpi, asettuu ihmisten välille vain näennäisesti. Jokainen teko merkitsee. Vastuunottoa, asemaansa hyväntekijänä tai riistäjänä ei voi koskaan teoillaan lopullisesti kuitata.” 1 likes
More quotes…