Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Mama Mia Shaza” as Want to Read:
Mama Mia Shaza
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Mama Mia Shaza

4.12  ·  Rating details ·  257 ratings  ·  34 reviews
Pertemuan kembali dengan Syazwan Imad selepas tiga tahun, hidup Maya yang tenang jadi tunggang terbalik. Dulu, suatu ketika dulu, Bumi England menemukan mereka dan bumi England jugalah yang menjadi saksi perkahwinan mereka.

Bukan tidak bahagia malah mereka cukup bahagia tetapi pilihan yang Shazwan buat saat Maya disahkan mengandung memang sesuatu yang tidak masuk dek akal.
...more
Paperback, 512 pages
Published March 2013 by Lovenovel Publication
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

Showing 1-30
4.12  · 
Rating details
 ·  257 ratings  ·  34 reviews


More filters
 | 
Sort order
Nonieღserenity2bliss
Apr 26, 2013 rated it it was amazing
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM10. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Buku ni is an unexpected surprise! Sangka N cerita dia biasa-biasa and agak serius, tapi sebenarnya tidak! It's cute, fun, unexpectedly witty, and bittersweet.
Image Hosting
Selain jalan cerita yang menarik, kekuatan MMS adalah pada karakter-karakternya dan the chemistry between all the characters. Cerita dia sebenarnya bukan saja mengisahkan tentang hubungan cinta between two characters, tapi juga friends
...more
Hajar
Apr 19, 2013 rated it really liked it
"I'll give you one chance, Maya. Choose only one. Me or the baby?" - Syazwan Imad

Mula-mula baca buku ni memang geram tahap giga pada Syazwan. He was a total jerk. Dahla berkahwin dengan Maya hanya kerana nak memenuhi rasa egonya. Lepas tu boleh bagi kata dua macam tu pada Maya bila Maya mengandung. Alasannya, dia tak bersedia nak jadi bapa. Bila Maya tekad nak teruskan kandungannya, Syazwan memilih untuk tinggalkan Maya. Memang selfish. Urgh!

Pertemuan mereka selepas 3 tahun, memang buat Maya bet
...more
Sha Mslvoe
Mar 12, 2013 rated it really liked it
Shelves: malay-novels
"Awaklah cinta pertama saya. Dalam hati saya tiada istilah benci. Sebab cinta saa melebihi segalanya. Bukti cinta yang pernah kita milikki dulu adalah anak kecil yang comel ini. Dan bila kita bertemua lagi, jangan panggil saya Maya. Panggil saya Mama Mia Shaza."


"In love with you and to only you, I definitely will Maya" - Syazwan
"In love with you and to be yours, I wish my fate is you, Shaz" - Maya


 photo 14_zpsbc3a7b62.jpg

Mama Mia Shaza mengisahkan perkahwinan di usia muda, di mana Syazwan & Mia memerlukan komit
...more
kuzzeen
Nov 12, 2013 rated it liked it
Shelves: read-2013, let-it-go
Naskah untuk dilepaskan; RM14.00. PM je....


Aci x kalu aku reviewkan MAMA MIA SHAZA is a light version of USD. X la sama 100%, tapi masih berpaksikan dasar yg sama. Yg membezakan cuma pasangan Maya & Shaz menghalalkan yg haram. Sama bila Syaz bertekad untuk kembali ke tanah air kerana menidakkan kehamilan Maya. Kembali bertemu tapi Maya menidakkan hak Shaz kerana Shaz masih seperti dulu. Suami yg tak mampu diangkat sebagai imamnya.

AKU SUKA:

1. Subject BM
Untuk penulis non-malay, pujian ti
...more
Cik Pah
Mar 26, 2013 rated it really liked it
Sometimes separation is the best decision for us, to sit back for a moment and analyze the past behind us. We're not broken, we'll just bend until we can learn to love again.

Mia Shaza anak patung bergerak. Anak yang lahir dari cinta yang disemai Shazwan Imad dan Maya Laila di bumi Sheffield. Namun Shazwan melarikan diri dari tanggungajawab dengan alasan tidak bersedia sebagai papa tatkala usia kandungan baru 4 bulan. Mampukah Shazwan menambat semula hati Maya dan si cilik tatkala adanya saingan
...more
Azizah
Apr 20, 2013 rated it liked it
Shelves: grc-2014
Syazwan Imad & Maya Laila bertemu Sheffield. Syazwan tu 'bapa' segala buaya. Tambah lagi berada di bumi asing tiada siapa yang memantau. Maya Laila yang digelar singa itu juga yang dia kejar. Maya yang sopan, lemah lembut dan taat pada agama. Berbeze sungguh dengan Syazwan yang sentiasa menjadi Badman di malam minggu.

Disebabkan cinta, Maya sanggup menentang kata mama-papa. Pilihannya tekad untuk bersama dengan Syazwan. Seawal umur 20 tahun dia sudah bergelar isteri kerana padanya godaan Syaz
...more
Gobokairina
Apr 19, 2013 rated it it was ok
Shelves: koleksi-ga
Full review: 19/11/2015

2.5*

Hmm.. sayangnya bila dah baca karya keduanya yang memikat, buku pertamanya ini aku cuma katakan ok-ok saja.

Suka? Ya, ada beberapa yang aku suka. Misalnya hubungan ibu dan anak. Penulis berjaya memotretkan hubungan antara Maya dan Mia Shaza dengan baik sekali, sepertinya aku percaya akan kewujudan dua beranak yang ‘kehilangan’ ini. Syabas!

Aku juga suka dengan gaya penceritaan. Ceritanya pantas bergerak... tau-tau sudah sampai ke penghujung cerita. Ada flashback dan semu
...more
Rynna
Jan 08, 2014 rated it it was amazing
novel mengingatkan sy kepada novel untuk semua dosaku... tak semua bahagian... ada la sikit-sikit.. cerita pasal syazwan imad dan maya laila yg berkahwin sewaktu belajar di luar negara... syazwan tinggalkan maya ketika maya sedang mengandung anak mereka, dgn alasan belum bersedia nak pikul tanggungjawab sebagai bapa.
cerita byk berkisar pertemuan semula antara syazwan dan maya setelah 3 tahun berpisah..
sy suke pengolahan cerita ni, tak meleret... cerita bergerak dgn pantas.. dan yg penting happy
...more
Yuni
Mar 25, 2015 rated it it was ok
Shelves: 2015, novel-melayu
Bila tamat baca, memang rasa tak puas hati. Tapi bila tahu buku ini hasil karya non malay author, so kurang sikit rasa tak puas hati itu.

Kadang tu ada rasa confuse dengan plotnya. Sekejap cerita waktu sekarang then imbas kembali then sekarang balik dalam satu chapter. Yuni yang blur bertambah blur jadinya.

Yes, ada buku yang mempunyai beberapa point of view karakter tapi perlu ke penulis masukkan sekali her POV? I don't need it. Dah rasa macam tak formal pula. Okay, this is novel for santai2 tapi
...more
Linamarlyn
Dec 30, 2013 rated it it was amazing
"There's something like a line of gold thread running through a man's words when he talks to his daughter, and gradually over the years it gets to be long enough for you to pick up in your own hands and weave into a cloth that feels like love itself. Think about all the things that your dad had done for you since you were small. His love and sacrifice were just too countless and infinity. Don't waver and leave him because of that one misunderstanding between the two of you"

This really lead me i
...more
nilam
Jun 08, 2013 rated it really liked it
Hari ni x pandang novel lain..gara2 cuti satu hari pandang novel ni je..

Komen sgt best..cara penceritaan pun buat kita x boleh nk letak..paling x boleh lupa cara2 Syazwan pikat Maya..hehe.. n paling penting melamar guna baju jersi bola Germany..

Rasa sgt sakit hati bila Syazwan tinggalkan Maya masa maya mengandung..sedih sgt..dan berjaya buat sy menangis bila Maya yg x pernah brhenti pujuk supaya Syaz jgn pergi..tp bila diberi pilihan, dia atau baby..apa yg boleh Maya buat...semua disebabkan ego
...more
Farah Adibah
Apr 27, 2013 rated it it was amazing
cerita ni sgt awesome! tak rugi beli! ME seorang yang akan buat survey dulu sebelum beli novel. tgk review org..best ke tidak.,Alhamdulillah triple M tak menghampakan..

from the novel, kita tahu yg air dicincang tak akan putus.,dan everyone deserves a second chance..

watak syazwi yg manja dgn mama dia..so sweet..both maya and shaz yg romantik..little mia yg sgt cute..membuatkan si pembaca tersenyum sentiasa..ngee~

part yg sedih mmg sgt sedih..kesian3..rasa mcm nk peluk shaz..hehe..saya rasa saya bl
...more
Aryssa Najwa (Jasmine)
Dec 20, 2013 rated it it was amazing
Oh! Mama Mia Shaza yang aku idam sejak dati blog lagi.
Okey! Cerrita ini banyak BI, tapi,.. Aku suka cara penulisan kak Emy
Ringan dan tak terlalu berat.
Sedeh? Ada.. Sengal? Ada..

First pembacaan, macam nyampah dengan Syaz, tipikal buaya darat. Hikz.. Sanggup tinggalkan isteri yang tengah mengandung, *masa tu rasa nak lempang je si Syaz.

Then. Tengok rasa kesian dekat Syaz masa si Maya mintak cerai. Oh Maya! Teruk hati Syaz lunyai.

Yang paling tak boleh blah dari kuar airmata. Bila si Nadia, kawan s
...more
Yatie Pyan
Apr 16, 2013 rated it it was amazing
A sweet young lady with a big heart,
her first novel is simply enchanting.
The usage of the Malay language is fascinating, and the story-telling is well narrated.
It is a beautiful and interesting story involving love, romance, and everlasting love of one's parents.
Congratulation to Emy Roberto…Your first novel is mind blowing and amazing.

To all novel lovers..., don't miss this opportunity to own such a wonderful novel 'MAMA MIA SHAZA'.

My best wishes to Emy, keep on writing and l hope you will
...more
mrsbudu
Jul 05, 2014 rated it it was amazing
novel emy roberto yg ini dah selamat sy khatamkan di awal musim
world cup tuari hehe...

coincidence sgt.. sebab...

proposal syazwan pada maya mmg terbaik n damn cool!! pakai jersi Germany jer.. klo saya di tempat maya memang terkesan dihati..

adus!! melting sama Shaz....

naskah ni byk buka mata kta tentang kehidupan..

org yg jahil tidak akan selamanya jahil..
Jodoh pertemuan, ajal dan maut rahsia Allah...

sebuah naskah yg baik.. daebek emy!
Fariza
Dec 29, 2015 rated it did not like it
menyesal beli buku ni. boring giler!
Cempaka
Mar 08, 2017 rated it really liked it
Maya dan Syazwan berkahwin pada usia yang muda. Bila Maya mengandung Syazwan suruh gugurkan kandungan dengan alasan tak bersedia untuk jadi bapa padahal hakikatnya dia ni pernah didera masa kecil oleh orang gajinya dan hampir dirogol semasa parents nya tiada di rumah sibuk dengan bisnes. Pada Maya tak pernah diceritakan apa yang berlaku masa dia kecil. Syazwan takut perkara yang sama terjadi pada anaknya jd pada Maya diberi kata dua. Pilih anak atau dia? Maya pilih anak. Bagi Maya, mereka boleh ...more
Haryati Saleh
Dec 03, 2014 rated it really liked it
I love this novel. Dari mula Sampai tamat tak membosankan. Mula mula saya geram sangat dgn Syazwan. Sanggup tinggalkan isteri yg sedang mengandungkan zuriat dia just because he thinks that he is not ready to be a dad & she refuses to abort the fetus. 3 tahun, Maya mengharapkan yg Syazwan Akan kembali kepada nya tapi hampek. Maya baru nak mulakan kehidupan baru dgn kerjaya & jinak2 dgn Bos dia, Syazwi aka Uncle Sawi, suami yg 3 tahun menghilang, muncul kembali.
So may the best man win!
An
...more
fizzrosie_
Dec 18, 2014 rated it really liked it
mengisahkan tentang Maya yg ditinggalkan Syazwan ketika tengah mngandung sbb Syazwan x bersedia ngn komitmen tambah2 lagi kenangan pahitnya masa childhood dlu ..jahat gila Syazwan tu dok bagi pilihan kat Maya - baby or dia .and Maya pilih baby aka Mia Shaza aka anak patung bergerak ..tapi yg bagusnya pasal Syazwan , lepas jumpa balik MAya and Mia terus dia berubah dan nak bertanggungjawab tapi sudikah MAya huhuu ..sila la baca ye
Ms. Firda
Dec 23, 2014 rated it really liked it
dont judge book from the cover. serius! novel ni awesome. really like shazwan. shazwan yg badboy..yg caring , yang loving n yang romantik... enjoy read start frm 1st page until end. congrats to emy roberto!
Lindz
May 23, 2016 rated it it was amazing
Shelves: lindz
i finished reading this in 8 hrs...satu pencapaian yg agak luarbiasa..i was glued to it and cant help but to continue until i found that 'tamat' word. kudos madame writer..love your piece just like your other 2 books. am a fan!
Ed
May 17, 2014 rated it it was amazing
A job well done to the author. Yes...Syazwan was a jerk in the beginning but eventually one cannot help but not to fall in love with him later on esp as his relationship with his daughter progressess. So sweet. I'm definitely putting this author on my fav list.
Izziewizzy
Apr 13, 2013 rated it really liked it
Aku suka cara penceritaan dia. :)
Erien Eriena
May 21, 2013 rated it it was amazing
Awesome ! :D
Jaja  A
Dec 02, 2015 rated it really liked it
Tahniah Emy Roberto..Best!!!kipidap
Scha
Feb 11, 2015 rated it it was amazing
bestt...unsur kekeluargaan..kasih syg...
Rina
Oct 19, 2013 rated it really liked it
Suka pada gaya bahasa yg simple.. suka story dr blog n suprise to know that cik writer non muslim..
LadyKeira Zachary
May 01, 2013 rated it it was amazing
Shelves: malay, lovenovel
mamamia
Ain
Dec 02, 2013 rated it liked it
Shelves: 2013
3 bintang sbb menyampah ngan Maya.... Hahahaha
Emo siot... bila hero yg dah berubah jd baik ditolak mentah2 oleh heroin yg perasan suci...
Sue Chiaki
Nov 19, 2014 rated it it was amazing
Lain dari yg lain. Mmg x boleh stop baca coz nak tahu apa yg berlaku seterusnya. Along the way , mmg perasaan sering bertukar2 from melting, geram, sedih n many more. Thumbs up.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • KuSeru Rindu Itu
  • Dia… Random Guy
  • Untuk Semua Dosaku
  • Bila Nak Saksi
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Lazuardi
  • Bukan Kahwin Paksa
  • Seteguh Fayqa
  • Kalau Memang Harus Begitu
  • Cinta 11 Syarat
  • Gadisku Wan Adnin
  • Bukan Isteri Sempurna
  • Cinta Kita
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Sungguh, Aku Gilakan Kau
  • Asam Pedas Untuk Dia
  • Nyanyian Hati
  • Ya Maulana
See similar books…
No trivia or quizzes yet. Add some now »