Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Playboy Itu Suami Aku?!” as Want to Read:
Playboy Itu Suami Aku?!
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Playboy Itu Suami Aku?!

4.13  ·  Rating details ·  920 Ratings  ·  63 Reviews
“Kurang asam betul! Dahlah simbah aku dengan air lopak, tak mintak maaf langsung! Blah macam tu aje”

Itulah permulaan segala-galanya. Kehidupan Afina tidak pernah aman semenjak mengenali playboy itu. Seorang playboy yang kerap kali membuatkan dia panas hati. Raja Adrian Benjamin atau nama ‘manja’ yang diberikan oleh Afina, King of Crocodile memang menguji tahap kesabaran se
...more
Mass Market Paperback, 676 pages
Published April 2013 by Penerbitan Kaki Novel Sdn Bhd
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Playboy Itu Suami Aku?!, please sign up.

Be the first to ask a question about Playboy Itu Suami Aku?!

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Tie Tinie
May 13, 2013 rated it really liked it
Shelves: cerita-ku
yuhuuu.... done this book... on 14/5/2013..
Hurmm.. Best.. so u all boleh la beli & baca buku nie ye.. hhahaha...
cam ne nak review nie ek.. dah kehabisan kosa kata nak mereview.. kikikiki...

kisah kembar seiras tapi tidak sehati... Fina & Fisya.. perbezaan yg sangat ketara... dari segi paras rupa dan juga perangai..
Fina yg nerd (bak kata King)... tinggal dikampung bersama nenek, setelah nenek nya meniggal barulah Fina berpindah dan tinggal bersama keluarganya.
perkenalan tidak sengaja antar
...more
Kiki
Apr 24, 2013 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Novel Playboy Itu Suami Aku?! (PISA) merupakan karya ketiga hasil tulisan Suri Ryana yang aku dah baca, selepas M.A.I.D dan Isteri Separuh Masa. Kedua-dua novel SR merupakan dua daripada novel-novel favourite I and are actually in my often read list. Ternyata karya beliau sekali lagi captured my heart. Plot dan characters dalam novel-novel SR sering menepati citarasa pembaca seperti aku yang memang not a fan of heavy conflicts and love triangle.

PISA menceritakan tentang perkahwinan yang I can st
...more
Jessy
Oct 09, 2017 rated it did not like it
Shelves: owned, fiction-malay, 2015
Sangat kecewa dengan buku ni. Penyampaian dan pengolahan cerita sangat kebudak-budakan. Dialog yang tak penting banyak dimasukkan. Terpaksalah banyak kali buat acara lompat kijang.
Bagi saya, selain pengisian plot, kriteria paling penting dalam sesebuah buku adalah cara penulisan/penggarapan dan heroin itu sendiri. Sekiranya mahu menggunakan POV 1, tolonglah jangan letak narator/heroin yang childish. Kalau tidak, the whole story akan menjadi annoying. Percayalah. Sikit-sikit jumpa babak, 'Mata k
...more
Yuni
Jun 26, 2016 rated it it was ok
Shelves: novel-melayu, 2016
1. Cover - serabut! Menyakitkan mata! Menganggu tumpuan!

Huruf P yang overdose di jadikan hurud P yang besar betul2 menyakitkan mata yuni. Pening kepala. Yes, yang lain still ok tapi P tetap conquer seluruh cover.

2. Cara penulisan penulis untuk novel ini mengingatkan yuni pada gaya penulisan Rin Ahmad. Mula2 cerita A go to B then C, suddenly M continue with N and O before going back to H, I, and J then tadda...happily ever after. Macam main silang kata pula. Pening nak isi dalam timeline cerita.
...more
Kamaliah
Mar 29, 2013 rated it liked it
Shelves: my-collection
As usual, suri ryana's book ni santai n relaxing. However i must say that i like her other books better. The beginning was ok in fact, the beginning was fun n nice n smooth reading but then graph goes down towards the end. The author wants to create a conflict but maybe since her other books are more santai, she doesnt want the conflict to be too complicated hence the sudden ending. Was a little bit disappointed actually with the ending. The antagonist culprit got away just like that?!! Aisay po ...more
Nisa
Jul 03, 2013 rated it really liked it
Masa PBAKL 13 hari tu, novel ni tak ada pun dalam senarai harus dan wajib dibeli, tapi..kerana Suri Ryana ni penulis novel M.A.I.D... Nisa pun joinlah orang yang bersesak-sesak nak dapatkan novel ni. Teruslah terpending..sampailah semalam terbaca kat FB, novel ni akan di dramakan kat TV3... baru Nisa tergerak hati nak baca.
Ok, jalan cerita boleh layan...cuma Nisa kurang berminat 'sikit'... bila Novel ni menceritakan dari sisi 'Aku'.

Afina Aulia dan Afisya Alia sepasang kembar seiras tapi berbeza
...more
Zahida My
May 20, 2013 rated it it was amazing
Mengikuti kisah ini di laman blog Suri.. ternanti-nanti versi cetaknya. Sungguh, inilah buku pertama yang kak yus capai setelah pulang drp pwtc, teruja dan tertunggu-tunggu untuk mengetahui kesudahan kisah King dan Afina. Suri memang tak pernah mengecewakan Kak Yus. Hebat n Superb sekali PISA ini.
Joy (Cheery♡Reads)
May 12, 2013 rated it really liked it
It took me longer than usual to finish this novel because I was really, really, really busy and occupied with my thesis and final projects. But, I managed to speed read through the story.

My verdict: Funny, very sweet and usual - signature writing style of Kak Suri =D

Two thumbs up...
nilam
Apr 11, 2013 rated it it was amazing
bestttt!!
W.N. Leefia
Nov 19, 2016 rated it it was amazing
Aku start baca buku ni pun sebab heronya Fattah Amin. Hehehe.... hasilnya, aku mendapati baca novel lebih seronok berbanding tengok drama tv. Itu pendapat aku, orang lain tak tahulah.....
Awin
Aug 05, 2013 rated it it was amazing
sekali lg k.suri tak menghampakan peminatnyer..karya yg ditunggu ni mmg best dan ader kelainan dr maid n ism...menyingkap kisah king yg berubah dr seorang playboy kepada pecinta sejati mmg mampu buat sy tersenyum...adakalanyer geram jugak dgn sikap king tuh....cukup rencahnyer....part percintaan king n fina mmg membuai perasaan.beberapa part memey xdpt sy predict dan semakin hampir ke garis penamat,semakin berdebar jantung gue hik3x.kesimpulannye, mmg rugi kalau tak bace karya ketiga k.suri niey ...more
Fiza
Apr 27, 2013 rated it really liked it
mula2 mmg best sgt2... cuma ending tu mcm x puas... mcm nk cepat sj.. tp still best la...
Yuezzie Anna
Oct 12, 2013 rated it it was ok
Honestly saya tak faham tang mana yang best novel ni sbb seriously bg pendapat saya novel ni kebudak-budakan. Menyesal beli pun ada :(
Miera damia Syamiera
Nov 02, 2013 rated it it was amazing
akhirnye..habis jugak bce novel nii..
BESSSTTTTT!!
jlan cerite yg x berat sngat n mudah difahami..x sabar nak tggu drama pulak !
Zaryn Iddin
May 22, 2013 rated it it was amazing
antara novel yang ditunggu2.. segala nya memang terbaik, dari permulaan cerita hingga ketitik akhir semua nya nampk sempurna.. mmg bole jatuh cinta...
Suria A.Rahman
Apr 30, 2013 rated it it was amazing
Shelves: kaki-novel
romantic
Umi Izzati
Oct 28, 2014 rated it it was amazing
Dah lama habis buku ni. Best dan tak stresss nak baca. Seronok sbb saya USM student :)

Tapi kecewa bila tgk drama cerita ni.
Afifah.
May 07, 2013 rated it liked it
Kurang 'uummmpphhh' sikit berbanding novel terdahulu :/
Asiah Kamsir
Jan 22, 2015 rated it really liked it
Banyak sangat saya baca novel kisah kembar sampai tak tahu kembar yang mana untuk novel yang mana. Penulis kali ini menceritakan kisah sepasang kembar seiras, Afina Aulia dan Afisya Alia. Dua watak yang berbeza. Afina berkaca mata besar tebal dan bertudung. Afisya, adiknya pula bijak bersosial, selalu bermekap tebal dan kanta matanya selalu bertukar warna. Kedua-duanya suka pada lelaki yang sama, Raja Adrian Benjamin.

Adrian atau King pada teman-teman wanitanya adalah seorang playboy. Adrian yang
...more
Zaiton
May 06, 2014 rated it liked it
sebenarnya saya dah baca lama dah novel nie cuma saya x tau nak review dkat mana. saya dah baca pada thun 2013 bulan 6. critanya lbih kurang macam novel2 sblum ni jugak klise je. kahwin atas pilihan keluarga. novel nie kawan saya yg recommend kan pada saya. saya ingatkan novel ni kisah berat dan tidak seperti kebudak budakkan. rupa rupanya..... hmmm ntahla saya x tau nak ckap apa. rasa maca mnyesal je saya beli. pada saya crita ni agak kbudak budakkan. saya pun plik orng lain bleh baca novel mac ...more
Ummu
Dec 10, 2013 rated it really liked it
Shelves: kn
I like! Best because this is her 3rd novel.

Jalan cerita dari first person point of view (Afina Aulia). [Nama main characters Afina & Adrian sedap. :) ] I can guess what's coming after Adrian & Afina were in love because of the thickness of the balance pages. The wicked & psycho sister, Fisya, whom I thought have really changed; that is the twist. Though I can sense something weird when Fisya first came to Afina's house.

The way the author described the longing of being with someone t
...more
lucie parenkyuma
May 13, 2014 rated it it was ok
Typical and bland storyline. Also, a bit too childish, in my opinion.

I long to read Fisya's (the antagonist) point of view, of how she plans the steps to wreck her sister's life, and of how psychotic she can be. If only the author can stress more a little more on her, the book will be much more better.
Azura Chan
Oct 26, 2013 rated it it was ok
Baca buku ni pun semata-mata sebab nak jadi drama. Plot yang agak biasa, penceritaan yang agak lambat di mana saya rasa banyak dialog-dialog yang tak penting, saya skip je bagi cepat habiskan buku ni. hehe. Watak-watak yang dihasilkan memang tipikal watak novel melayu. Dua bintang untuk buku ni.
Nurain Najihah
Mar 18, 2015 rated it liked it
saya nak jual novel ni RM15. berminat sila pm yaa
Nura
Dec 05, 2013 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Fadhilah Adha
Dec 10, 2013 rated it it was amazing
beeeeeesytt
Mahsitah Sitah
Oct 28, 2015 marked it as to-read
Sangat gembira dan ingin membaca nya berulang kali..walaupun saya hanya melihat tajuk sahaja saya pon rasa nak bqca berulan kali...
Fakrunnesha
novel ni best!!
Adda Carllisha rose
Sep 07, 2014 rated it it was amazing
Done this book on July 2013!!

Novel pertama by suri ryana yang saya beli ..
Mmg best !! Tiada cacat cela ..
Wajib baca

« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Dia… Random Guy
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Biarkan YM Terus Berbicara
  • Kalau Memang Harus Begitu
  • Gadis Edisi Terhad
  • Bukan Kahwin Paksa
  • Mama Mia Shaza
  • 13 Jam A380
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • Lelaki Versi Dia
  • My Precious Iris (Mypi)
  • Bukan Isteri Sempurna
  • Sha & Shah
  • Bukan Kerana Aku Tak Cinta
  • Kontrak Janji Setia Antara Kita
  • Kampung Girl
  • Eksperimen Cinta
  • Cinta 11 Syarat