Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “I'm Mrs. Kertu” as Want to Read:
I'm Mrs. Kertu
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

I'm Mrs. Kertu

3.86  ·  Rating details ·  148 ratings  ·  24 reviews
Ainul Mardhiah – Keindahan zaman remajanya telah diragut, kehidupannya telah musnah gara-gara malam durjana. Dia hilang segala-galanya termasuk nilai sebuah kesucian. Takdir telah mengikat jodohnya dengan Adam Yusuf. Egonya tidak dapat menerima cinta seorang lelaki tua meski lubuk hatinya ada terdetik sayang.

Adam Yusuf – Cintanya kepada Ainul berputik pada saat
...more
Paperback, 434 pages
Published February 2013 by Penulisan2u
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about I'm Mrs. Kertu, please sign up.

Be the first to ask a question about I'm Mrs. Kertu

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.86  · 
Rating details
 ·  148 ratings  ·  24 reviews


More filters
 | 
Sort order
Sha Mslvoe
Feb 21, 2013 rated it really liked it
Shelves: malay-novels
 photo i_zpscf29c31b.jpg

Tema kahwin paksa tidak lari dari novel ini cuma perbezaan umur yang membuatkan novel ini menarik di mata sha.

 photo bu_zpsaabf59f8.gif

Kisah mengenai Ainul Mardhiah yang dipaksa berkahwin dengan Adam Yusuf setelah orang kampung menemui mereka dalam keadaan yang mengaibkan.


 photo oc_zps27cc493d.gif
Setelah kematian ibu Ainul, Encik Adam menjemput Kak Biah & Ainul yang bekerja dirumahnya untuk tinggal sekali. Gara² Adam terlewat pada malam itu, Ainul telah didatangi oleh 2 orang yang bertopeng. Salah seorang yang bertopeng itu telah me
...more
Nonieღserenity2bliss
Mar 12, 2013 rated it it was amazing
Buku ini memang menepati cita rasa N!
 photo dance_zpsb4e74fa6.gif

Part yangs sedih, N menangis. Part yang lucu, N ketawa. And part yang comel dan manja, N tersengih seorang.
 photo littlemoment_zps94f1e164.gif

N suka betul dengan kerenah Adam Yusof. Dia 20 tahun lebih tua daripada Ainul, tapi kegatalan dan kenakalan dia
...more
Yuni
Jan 03, 2018 rated it did not like it
Shelves: 2018, novel-melayu
Lupa yang dah start 2018. So ini dikira buku pertama dibaca untuk tahun 2018. Okay.

1. Adakah ini buku pertama penulis? Mungkin silap Yuni. Yuni beli last year. So ingatkan buku ini terbitan last year. Dah separuh pembacaan baru nak belek, oh...rupanya terbitan 2013.

2. Yuni tak pasti adakah Yuni yang over emotional or penulis memang tiada perasaan ketika menulis karya ini. Mungkin hanya yuni kot. Tetapi pendapat Yuni, penulis seperti make rape as a joke. Maksudnya tak pandang serius
...more
kuzzeen
Nov 24, 2013 rated it liked it
Shelves: read-2013, let-it-go
Naskah untuk dilepaskan; RM12.00. Pm je...

i) Tahniah - naskah yg amat berbeza ceritanya. Lari dari klise kahwin-paksa walaupun babak tangkap-khalwat masih dijadikan paksinya.

ii) Tahniah - untuk Adam Yusuf, pelaku yg amat berbeza. Mr. Kertu yg 'mortal'! Suka bila si Adam menggatal dengan Ainul, isterinya. Peribadinya yg 'miang' dan mulia digabungkan dengan sekata..... :)

iii) Tahniah - kepincangan hidup masyarakat diplotkan sebaiknya. Isu pelacuran, penyalah gunaan dadah
...more
Wan  Farahana
Mar 13, 2013 rated it really liked it
Shelves: novel
Kisah Adam Yusuf dan Ainul Mardhiah..lelaki kertu katanya yang berkahwin dengan gadis lepasan SPM bukan atas sebab cinta tapi sebab nk selamatkan maruah gadis itu.

Boleh dibuat sebagai bahan bacaan santai. Tak banyak konflik dan tak berat sangat. Ada di selitkan ayat-ayat dari Quran sebagai indirect dakwah.
Antara ayat Quran yg jugak favorite quote yang saya pegang selama nie

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, pa
...more
asnzue
Mar 26, 2013 rated it did not like it
pertama kali tgk tajuk buku ni agak pelik... tp bila tgk review kat goodreads ni ramai yg bagi 4 bintang so sy terbeli jugak akhirnya... pandangan pertama saya tentang buku ni agak mengecewakan saya.. ianya tak seperti yang saya harapkan. ceritanya bagi saya biasa2 sahaja.. tak ada kelainan selain dari seorang gadis muda yg kahwin dengan lelaki berusia lebih 20 thn darinya... lain2 isi cerita seperti sama dengan novel2 lain yg banyak di pasaran sekarang. tiada konflik yg berat..maaf cakap sepert ...more
Kiki
Apr 05, 2014 rated it it was amazing
Fair warning: I tend to be personal about my review sebab I also post this to my blog HERE . I can’t write my own story but I’m a huge complainer. Also... spoiler alert! Kalau tak mau kena spoiled, JANGAN BACA MY REVIEW YE... I tend to babble...

I'm Mrs. Kertu (IMK) merupakan novel pertama Danisyarahmat and the first book by her yang I read. I heard somewhere that novel beliau yang ke-dua is good, so I took the liberty of searching into the detail of the author. I prefer to read her first nov
...more
Don ツ
Nov 28, 2013 rated it it was ok
Lama saya fikir sama ada nak baca atau tidak novel ini~~ My instict was right after all, maybe after I've just read a great novel last night. This one doesn't look appealing anymore. Sorry. Blame the novel before.

Adakah sesiapa terfikir macam saya?
1. Nama hero terlampau catchy dan perwatakannya nampak 20-an instead late 30++.
2. Tidakkah Ainul alami trauma selepas dirogol~lebih2 lagi sejurus selepas kehilangan ibunya
3. Din~abang Ainul yang sesuka hati dimati-dan dihidupkan-(kem
...more
Joy (Cheery♡Reads)
Nov 08, 2013 rated it really liked it
Antara 3.5 ke 4.0 due to certain reasons.

I was really excited to start on this novel when I read the interesting blurb, a young heroin paired with a much older hero. This storyline immediately hooked me because I love plots with:

1. Kahwin Paksa/kontrak. Klise tetapi amat suka...Haha.

2. Hero yang muda dengan hero yang lebih matang.

3. Hero yang muda (esp student) dengan heroin yang lebih matang.

Those are the 3 main factors in novels that att
...more
Wanshazat
Aug 24, 2017 rated it liked it
pada aku, cerita ni macam tergesa2 nk dihabiskan. boleh dimaafkan sebab ni noverl pertama utk si penulis.

semuanya ok cuma tak puas hati sebab:
1. dah kawen, dah boleh terima Adam, kenapa nk dirahsiakan lg? tak pasal2 mak mertua ingat si menantu mengandung anak luar nikah. remuk perasaan.
2. cepat sgt mak si Adam buat keputusan suruh kawen dgn Mariza. busuk2 buat la ujian rogol n DNA dulu. selidik betol2.
3. si Ainul ni pasrah tak bertempat. cmne la nk mengadap madu kal
...more
Hajar
Mar 14, 2013 rated it liked it
Ini kisah Ainul Mardhiah (Ain) yang kerap dirundung malang. Pemergian ibu tersayang selepas Ain tamat peperiksaan SPM membuatkan Ain terpaksa menerima hakikat yang dirinya sudah bergelar yatim piatu. Lebih malang lagi, bila kegadisannya diragut tanpa belas kasihan oleh si perompak. Kedatangan Adam Yusuf (Adam) untuk menjemput Ain secara kebetulan membawa kepada ikatan perkahwinan antara keduanya. Bayangkanlah, Adam ni cuma dikenali oleh Ain sebagai bapa saudara Zara, kawan baiknya dan kemudian j ...more
Liya71
Feb 17, 2017 rated it it was amazing
untuk cerita yang twist, akak bagi fullmark. untuk nama yang dekat dekat akak bagi halfmark sebab menyebabkan akak konfius antara Mariza dan Marissa. dua dua sepupu ni X De nama lain ke..
twist part saspen yang encik kertu eksiden tu memang akak nangis la... huhuhuhu terkesan sungguh!
Ogy Yusof
Aug 06, 2016 rated it liked it
KERTU tu apa ya? Macam pernah tau tapi lupa dah. Untuk lelaki tua kan? Buku ni nipis jer tapi kisahnya panjang rupanya. Macam pelik bin ajaib lak rasa.. Hehe.. Kisah tentang ainul mardhiah yang hidup dalam kemiskinan. Ibunya sakit dan abangnya seorang penagih dadah. Bersahabat baik dengan zara lisa dan tanpa di sangka dia mula bekerja dirumah pakcik zara, adam yusuf sebaik taman peperiksaan spm.. Ibunya meninggal tapi yang sedih malam selepas ibunya meninggal dia dirogol dan lebih sebak dia dita ...more
 Annabell Peter
Jan 23, 2014 rated it liked it
Shelves: made-in-malaysia
First of all, credit kepada author kerana telah mencuba untuk menulis sebuah cerita yang baik. Storyline yang menarik walaupun jenis cerita kahwin paksa sudah terlalu cliche dengan novel-novel melayu. Secara keseluruhan, saya merasakan pengisian cerita novel ini agak lemah kerana terdapat watak yang umpama melukut di tepi gantang seperti Abang Din, abang kepada Ainul. Heroin juga seperti mempunyai split personality problem kerana digambarkan sebagai wanita sopan dan cantik tetapi terlalu berdend ...more
Anis Azura
Mar 18, 2014 rated it liked it
Ok,mungkin expectation aku terlebih untuk novel ni sebab review yang orang bagi semua best-best tapi aku rate 3 stars je..huhu..

Tema kahwin paksa adalah inti pati cerita ni dan kertu merujuk pada watak hero nya iaitu Adam Yusuf yang tua lebih 20 tahun berbanding Ainul,si heroin. Disebabkan satu insiden,mereka terpaksa kahwin dan Ainul yang tidak menyukai suaminya telah membuat keputusan merahsiakan perkahwinan mereka dan meneruskan cita-cita menyambung pengajian kedoktoran di UM.Adam
...more
Rina
Nov 05, 2013 rated it really liked it
Awal sblm baca.. rasa takut x best sbb x kenal writer... writer baru rupanye jengah blog..hmm interesting
So bacs ..n xleh stop.. best cerita yg simple .. konflik yg tak melampau.. saya suka! X sabar nak tunggu 2nd book danisya
Chepah Abdullah
Apr 02, 2015 rated it liked it
Few earlier chapters already gave a hint on what its all about. But overall a good read thou.
Miz J
Mar 08, 2016 rated it liked it
Shelves: malay-book
20 years apart.. wow.. he's old.. but i like it.. the author frame the hero very well. its not grumpy-sleezy and disgusting old man. but, handsome, tough and sweet.. now.. thats my kind of hero,,,
Ida
Aug 05, 2013 rated it really liked it
smooth reading. like it.
Khasidah Abdullah
Aug 20, 2015 rated it it was amazing
Best... Enjoy... Syiok. Baru je nak update padahal novel dh khatam lama pun.
Ain
Dec 18, 2013 rated it liked it
Shelves: 2013
Novel ni tak berapa kena dgn jiwa saya sbb tu sy kasi 3 star saja.
Nurain Najihah
Mar 16, 2015 rated it it was ok
saya nak jual novel ni RM16. berminat sila pm yaa
Rina Rain
Apr 27, 2013 rated it really liked it
i discovered other side of kertu and great book to read
NHarry
rated it it was amazing
May 11, 2017
Diana
rated it it was amazing
Apr 06, 2014
Nor Azilawati
rated it really liked it
Mar 24, 2013
Ella
rated it liked it
May 04, 2016
Saadiah Bt
rated it did not like it
Jun 10, 2016
Jeijue
rated it really liked it
Jul 03, 2014
Nurazira Zakaria
rated it really liked it
Dec 28, 2015
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »