Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Vägen mot bålberget” as Want to Read:
Vägen mot bålberget
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Vägen mot bålberget

3.65  ·  Rating details ·  229 ratings  ·  24 reviews
En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen.
Malin v
...more
Hardcover, 590 pages
Published 2013 by Wahlström & Widstrand
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Vägen mot bålberget, please sign up.

Be the first to ask a question about Vägen mot bålberget

Community Reviews

Showing 1-30
3.65  · 
Rating details
 ·  229 ratings  ·  24 reviews


More filters
 | 
Sort order
Madeleine Ceder
Kan inte förmå mig själv att läsa ut den här boken. Överger den halvvägs in. För lång, för spretig, för långrandig.
Monika
Nov 23, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2018
Våren 2013 läste jag Therése Söderlinds debutroman, Norrlands svårmod, som jag verkligen gillade. Alltså köpte jag så klart denna, hennes andra roman. Tyvärr köpte jag den i pocket och tyvärr så är den ganska tjock. Detta har gjort att boken har fått stå oläst längre än vad den förtjänar. Det är inte någon lätt bok att läsa och det är inte heller helt enkelt att skriva om den. Läs mer på min blogg
Kim Kimselius
Oct 07, 2013 rated it liked it
Vägen mot Bålberget av Therese Söderlind tyckte jag om från första början. Språket fångade mig och jag ville läsa mer.

Eftersom boken handlar om häxförföljelsen tyckte jag att det var intressant. Har själv skrivit om häxor i min historiska äventyrsbok Jag är ingen häxa.

Trots att jag tyckte mycket om boken tappade jag bitvis intresset för handlingen. Den var lite för lång med sina 589 sidor. Ändå behövs det så många sidor när man berättar om många människoöden som spänner över trehundra år.

Tycker
...more
Jensita
May 29, 2014 rated it really liked it
Jag blev fast i boken direkt! Jag gillar författarens sätt att skriva i jagform fast du följer olika personer i olika generationer o tidsepoker. Dock var boken väldigt lång och jag kände kanske att den dalade från en 5:a till en 4:a på slutet.
Anneli Waara
Aug 16, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
Fascinerande kvinnohistoria i två parallella tider som griper in i varandra. Skapar lust att släktforska och ger tänkvärda perspektiv på just släktforskning. Vad vet man egentligen om de släktband man kan utläsa i kyrkböcker och annat?
Solrosfält
Trigger warnings för våld (av alla sorters) mot barn (och vuxna). I och med titeln så gissar jag att man kan göra sina egna antaganden om vilka hemskheter som tas upp, men det är fruktansvärda saker som sker även mot barn, så ta det i beaktning.

Den här förtjänar fyra stjärnor med tanke på hur pass välskriven och välefterforskad den är, men den är ändå inte riktigt i min smak, eller vad man ska säga. I och för sig, vem gillar att bli hopplöst ledsen.

Diskbänksrealism har sin charm, men det är SÅ t
...more
Mina Widding
Oct 30, 2018 rated it liked it
Intressant historia och gillade att det var både nutidsskildring och från 1600-talet, men den delen av berättelsen var lite styltig och för lång. Det flöt bättre i det som utspelar sig under nittonhundratalet.
Frida Lindén
Jul 27, 2019 rated it really liked it
Bra blandning av nutid och historia, med relevant o detaljrikt språk. Onödigt många perspektiv faktiskt. Kvinnornas skildringar om det grymma familjelivet sitter hårdast kvar.
Lisbeth
Feb 11, 2015 rated it really liked it
Shelves: history-fiction
The English title is my own, direct translation of the Swedish title. This is a historical fiction about a witch hunt which took place in Sweden in the 17th century. It is somewhat a scary book on how these kind of matters were dealt with in the old days.

The book starts in the 1970s when Veronicas grandmother is dying. She tells her stories of older generations and that among their family, there was Malin who was accused of witch craft. Veronica and her father starts looking into the family tree
...more
Marran
Apr 15, 2015 rated it liked it
ja vad säger man? alldeles för lång för det första... tidslinjen är förvirrande då Veronika i nutid var 17-18 då systern föddes... hennes barn är nu i gymnasieåldern och Veronika själv är strax över femtio?

osympatiska människor i nutidsdelen, finns inget som får mig att fatta tycke för dom, inget som får mig att bry mig om vad som händer eller hur det går.

delen som utspelar sig på 16-17 000-talet är bra men även den lite förvirrande i sin tidslinje... och med barn och namn hit och dit.... slutar
...more
Ulrika
Feb 14, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
Fängslande bok om flera generationers människoöden - särskilt kvinnors. Det börjar i och för sig på 1970-talet med en man, Jacke, men där finns även hans fru som lämnar honom till följd av alla hans otrohetsaffärer, deras tonårsdotter Veronica och hans gamla mamma. Veronica har fått höra att det kanske fanns en häxa i släkten och börjar släktforska. Snart befinner vi oss på 1600-talet, hos Malin, hennes våldsamma man och deras säregna dotter Segrid. Kärleksbekymmer, fattigdom, trolldom, svåra vi ...more
MammaMia
Jan 23, 2015 rated it really liked it
Shelves: lasutmaning-63
Bålberget, en plats där häxor brändes på 1600-talet. Ättlingar till människor där återvänder på 1970-talet och idag på 2000-talet. Släktens historia speglar sig i vår nutid. Denna bok gillade jag. Hade hört att den var lite svårläst så jag såg till att ha långa lässtunder i lugn och ro och då upplevde jag den inte svår. Jag gillar att läsa om historia, släkthistorier och relationer och inte minst häxor. Hade jag själv levt på 1600-talet hade jag med all säkerhet klassats som en.
Jonas
Jun 24, 2015 rated it really liked it
En spännande berättelse. Tyvärr blir det lite för mycket upprepningar eftersom boken är skriven från flera olika människors synvinkel. Berättelsen retar mig lite eftersom det inte finns någon tydlig god och ond sida som jag förväntat mig, men det är också det som gör den bra, man blir upprörd på ett bra sätt. Låt oss hoppas att häxjakter som denna tillhör en svunnen tid även om man ibland kan undra...
Desiree Kaplan
Jul 17, 2014 rated it really liked it
Generationsroman med annorlunda upplägg, där man får följa en person i taget, ibland med många hundra år emellan livstiderna. Centralt i berättelsen är häxprocesserna men även relationer, kanske särskilt dem mellan barn och deras föräldrar. Berättelsen som form står också i fokus, vad berättar vi för kommande generationer och vilka hemligheter följer med i graven.
Anna
Lite lång men en fängslande historia där man följer en släkt under olika generationer. 1600 och 1700 tal men även 1970 tal och nutid. Varje generation berättar sin historia i "jag"-form, just vid skiftet mellan generationerna kan det vara lite förvirrande. Ju längre in i berättelsen jag kom desto mer fängslad blev jag. För mig var det mest intressanta händelserna under 1600 och 1700 talet.
Gabriella Barle
Jul 19, 2014 rated it it was ok
Trots semester och alla möjligheter att sträckläsa, så nej.. Nutidshistorien fyller inget syfte för mig och även om 1600-talet känns väldigt trovärdigt och är intressant, så är skildringen för hattig. Fattar inte riktigt hypen kring denna bok.
Ingela
Jan 07, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
Jättebra, bladvändare
Karin
Jan 03, 2014 rated it it was amazing
Gripande om en släkt och en bygd. Inga färdiga lösningar men vi som läsare får en utförligare bild av vad som hänt än huvudpersonerna var för sig.
Anny
Feb 22, 2013 rated it it was amazing
Tidslinjen var lite svår att följa emellanåt, men ändå en fantastisk bok som jag verkligen skulle rekommendera. En av få svenska böcker jag inte velat lägga ifrån mig.
Anja Hildén
Mar 17, 2013 rated it really liked it
Hon är ju rent Ekmansk i sin berättarglädje... Så även om det är lite snårigt att hänga med ibland är det bara att vara tacksam över att man fick hänga med på färden. Värd läsning!
Tom Lönnqvist
Aug 31, 2015 rated it really liked it
Roman om att söka sina rötter för att förstå sig själv.Tyckte mycket om boken.Romanen gjorde 1. att jag blev intresserad att läsa mer om häxprocesserna 2.titta lite mer noggrant på mina egna rötter.
Lottathonell
Apr 08, 2014 rated it liked it
Häxprocessen fängslande men i övrigt, nja - det känns inte som att historia knöts ihop som jag väntat mig ! Kunde kortats ner till hälften
Alma Pripp
rated it liked it
Dec 06, 2015
Therese
rated it it was amazing
Feb 18, 2017
Lisa Dalenius
rated it liked it
Dec 26, 2017
Tabita Hagstrand
rated it really liked it
Sep 07, 2013
MARIE-LOUISE
rated it really liked it
Feb 22, 2018
Petra
Feb 16, 2016 rated it liked it
Shelves: swedish
Lite för vag lite för ofta.
Therese
rated it really liked it
Feb 24, 2014
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • A Brief Stop On the Road From Auschwitz
 • Att föda ett barn (Maj, #1)
 • Pottungen
 • Det här är hjärtat
 • Hela havet stormar (Opcop, #2)
 • Var det bra så?
 • Våran hud, vårat blod, våra ben
 • Barn av sin stad (Stadserien, #2)
 • Nordiska väsen
 • The Löwensköld Ring
 • Vår egen lilla hemlighet (Hagfors, #4)
 • En storm kom från paradiset
 • Dikter och prosa 1954–2004
 • I tystnaden begravd
 • Terra Nullius: A Journey Through No One's Land
 • Världens dåligaste språk: Tankar om språket och människan idag
 • Jag heter inte Miriam
 • Koka björn
See similar books…