Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Meh, Sandar Pada Aku!” as Want to Read:
Meh, Sandar Pada Aku!
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Meh, Sandar Pada Aku!

3.78  ·  Rating details ·  424 ratings  ·  37 reviews
Aku perlukan kau, sebagaimana kau perlukan aku. Tapi kenapa kita tak sedar semua itu?

Kata orang, tak kenal… maka tak cinta. Tapi kalau dah kenal, asyik nak menyakitkan hati sahaja… buat apa? -Afnan Tasneem

Dia, gadis yang ceria, jujur cuma kadangkala lurus bendul tak bertempat. Kehadirannya di institusi penyelidikan itu hanya sekadar memenuhi syarat kredit yang diperlukan u
...more
Paperback, 581 pages
Published January 2013 by Karyaseni
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.78  · 
Rating details
 ·  424 ratings  ·  37 reviews


More filters
 | 
Sort order
SyaSya Syed Nasir
Apr 03, 2017 rated it really liked it
Shelves: malay-novels
erm...4.5/5?? Apa2 pun, cerita dalam novel and dlm tv setanding. Dua2 ada kelebihan yang tersendiri.
Gobokairina
Feb 18, 2013 rated it it was ok
Shelves: koleksi-ga
Ibu kata tak elok biar orang tertunggu-tunggu kita *wink* Jadi selepas menamatkan kisah ini, aku terus duduk depan komputer. Kononnya nak laju-laju menulis review [amboi! Ayat tak mudah ;P].

MSPA seperti kisah fairy tale. Mudah jalan ceritanya dan bisa ditebak awal-awal lagi apa kesudahannya. Di samping gaya bahasanya santai dan sememangnya mengikut trend anak muda masa kini. Mungkin aku pun dah masuk era makcik-maktok, yang bila saja baca novel sebegini hati sudah tidak seriang dulu kih5 Tetapi
...more
Sha Mslvoe
Jan 20, 2013 rated it really liked it
Shelves: malay-novels

A cute romance novel. I loved everything cuma kadang² sha rasa ada cerita yang tergantung.

 photo p_zps9c8e1774.jpg
Let me begin with all the beautiful aspects of the book before I talk about the unfinished part in this sweet story.

 photo j_zps512d4931.gif
Cerita santai yang sangat mudah diteka dan tidak perlu berfikir. Suka dengan telatah Afnan Tasneem yang kebudak²an, naif dan makan hati dengan sikap Doktor Syed Nadzhan yang perasan bagus.

Hari² kena memendam rasa, melayan karenah Doktor Syed yang macam "kuku besi".

 photo ab_zps82486609.gif
Doktor Aleeya pula s
...more
Ella
Apr 01, 2016 rated it really liked it
Tak jemu baca novel ni..kesian sangat ngan Doktor Aleeya ni..terlalu obsess ngan Syed Nazhan sampai jadi pesakit mental pula..

Syed Amir..romantik betullah dia ni..suka ngan watak dia..tapi sayangnya plan tak menjadi kerana bunga yg di intai jadi milik orang.

Syed Nazhan walaupun a bit cold hearted..tapi kebaikan yg dilakukan tidak dia tonjolkan..Afnan sering salah faham akan tindak tanduk Nazhan yg dalam diam mencintainya.

Musibah yg menimpa ibu bapa mereka, membawa hubungan adik beradik tiri to
...more
Nisa
Feb 07, 2013 rated it it was ok
Kisah seorang gadis polos Afnan Tasneem (Anim) yang praktikal di bawah seliaan seorang lelaki yang 'bajet bagus'.. Dr Nadzhan (Nadz).. Nadz ditinggalkan ibunya sejak kecil dan menganggap perempuan menyusahkan... tambahan pula duapupunya Aleesya terlalu obses untuk memilikinya.

Setiap hari Anim di marah dan di herdik, walau sekecil sebab..Anim sebenarnya hanya bahan ujikaji Nadz untuk memahami hati wanita. Tapi, yang sebenarnya Nadz sudah terpikat pada Anim. Anim diminati dua lelaki, Syed Emir dan
...more
Inn Auni
Aug 22, 2017 rated it liked it
Ada feel Tree of Heaven drama bersiri Korea yang memang saya minat sangat sebab heronya pun sejuk beku macam Doktor Syed.

Masa Anim buat spekulasi tentang Doktor Syed, saya dah mengeluh. Maybe sebab saya tak suka menilai orang membuta-tuli makanya saya tak feel dengan Anim. Tapi saya cuba lihat dari sudut Anim walaupun masa tu dia dah macam sikit mengjengkelkan. Nasib baik, persepsi saya pada Anim berubah bila makin mengenali.

Anim ni nak kata polos, tak la sangat. Cuma sedikit pelik tiba-tiba gad
...more
S
Jul 09, 2013 added it
Selesai..3*

resensi saya, 2 karektor yg mendukung watak hero dan heroin semacam jelmaan watak dari karya penulis terdahulu Kahwin Ganti (Mya Zarra & Luqman). Kebetulan mungkin.

Afnan Tasneem (ms sebut nama dia mesti igtkan Ainan Tasneem..hahahaha) mengikuti kursus praktikal dibawah selian Dr Syed Nadzhan. Dr Syed yg mmg dikenali sebgi anti perempuan, sgt prejudis pada Tasneem dari hari pertama lagi. So, you all boleh bayangkanlah apa yg terjadikan?

Kebetulan, ibu Tasneem berkahwin dgn papa Dr S
...more
Umi Kalsom
Feb 14, 2013 rated it liked it
simple and nice. kepada readers yang tak nak serabutkan otak dengan bermacam-macam konflik, boleh baca ni. kepala pun tak berat w/pun ada la sikit konfliknya...
Suhailah Iskandar
Oct 06, 2014 rated it really liked it
Shelves: finito
Took me 3 hrs to finish the rest.. okilah.. puas jugalah membaca tentang Dr. Syed Nadzhan & Afnan Tasneem. Nice one ms. writer.
Afifah.
Feb 19, 2013 rated it really liked it
*____________*

Senyum lebar ni tandanya suka.

p/s; Rebiu di lain waktu, mungkin?
Suzyanna yap
Sep 20, 2017 rated it it was amazing
Orang tua2 cakap jangan benci sangat kat seseorg tue terutamanya yang berlainan jantina..takut nanti rasa benci tu jadi sayang....

Syed Nadzhan dan afnan tasneem dipertemukan sebagai seorang pensyarah dan pelajar praktikal.Bermula dengan rasa sebal di antara satu sama lain...alergic dengar nama syed nadzhan sehingga melabelkan pensyarah itu anti perempuan ..haha...

bagi Syed Nadzhan...afnan tasneem menyebalkan tapi dalam masa yang sama mencuit hati lelakinya yang tidak akan tergoda dengan perempua
...more
Yanie
May 22, 2017 rated it it was amazing
Shelves: my-favourites
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Shamimi Aliah
Aug 10, 2018 rated it liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Awin
Jun 01, 2019 rated it it was amazing
Buku ni menarik! Walaupun ada part yang tak ada dalam drama,tapi buku ni tetap menyeronokkan! Tak sia² baca berbulan²
Liza
Sep 23, 2019 marked it as to-read
Shelves: liza
Mcm mna nak baca ni
lisa mukti
Mar 13, 2017 rated it it was amazing
dah baca buku ni in 2013..congrats to the author sebab menghasilkan karya ni dan diadaptasikan ke drama..
Azlina Sawal
Feb 21, 2017 rated it really liked it
Shelves: favourite-novels
Suka sweetness Afnan Tasneem ngan Syed Nadzhan bila dah jadi sah suami isteri. Eventhough Nadzhan ngan Tasneem ni hakikatnya adik beradik tiri kot sebab yelarh Nadzhan's dad kahwin dengan Tasneem's mum kot. Mula-mula dorang ni macam anjing dan kucing nasib jugak si Tasneem ni sejenis yang leh sabar sikit sometimes. Tapi bila dah masuk practical under company Syed Nadzhan lagi larh kecoh sikit. Dalam diam, Tasneem pulak suka kat Adam Naufal si anak didik Doktor Syed Nadzhan ni. Tapi malangnya, Ta ...more
ieyra
May 27, 2014 rated it it was amazing
Shelves: malay
Actual rating of 4.5 but I clicked 5 stars anyway cuz I was that generous. LOL.
Phew, finally finished reading another Malay Novel. *Banyak lagi kat rak buku tu* D; It had been a while since I read Malay book that I actually liked. Banyak yang DNF or stopped lepas 50 pages because I easily lost my interest.

But not this one. Not Meh, Sandar Pada Aku!.


This book was very cute and sweet (Baca tersengih-sengih). I thought it had a nice pace and storyline. Plus humour! There were moments where I couldn
...more
Qurratu'Ain
Oct 19, 2016 rated it liked it
Overall, saya boleh katakan naskhah ini sebenarnya enjoyable. Conflict tak berat, bahasa yang digunakan cik penulis juga santai - memang I like :)

SUKA:
* saya suka nasihat-nasihat dan hadis-hadis yang telah diselitkan oleh cik penulis - menunjukkan bahawa novel-novel cinta begini bukan sahaja untuk dibuat bahan hiburan semata tetapi ada pengajaran yang boleh diambil daripada cerita-cerita begini dan boleh diaplikasikan dalam hidup
* some good twists in the story, misalnya ibu Anim berkahwin dengan
...more
Miss Ja
Sep 04, 2016 rated it liked it
Shelves: karya-seni
3/5*

Sinopsis:- Afnan Tasneem seorang gadis yang ceria, jujur cuma kadangkala lurus bendul tak bertempat. Kehadirannya di institusi penyelidikan itu hanya sekadar memenuhi syarat kredit yang diperlukan untuk menyempurnakan pengajian peringkat ijazah pertamanya. Sangkanya, praktikal hanya sekadar bekerja sambil menimba pengalaman awal sebelum tempoh alam pekerjaan yang sebenar. Rupa-rupanya tidak.

Berdepan dengan spesies lelaki terancam yang macam bagus seperti penyelianya itu membuatkan hatinya se
...more
Bobsr
Feb 01, 2017 rated it did not like it
1.5 bintang, patut 1 tapi tambah 0.5 pasal aku suka tengok lakonan Mira Filzah dalam drama adaptasi novel ni, heh...

- Oh my English... atau sebetulnya Manglish.
- watak-watak sampingan yang tak membantu perkembangan cerita e.g heroin tak perlu pun kahwin dengan hero pasal keluarga dia ramai, kawan-kawan pun ada, minah tu pun dah habis praktikal dan akan balik ke uni
- banyak adegan yang tak membantu kes 'cinta luar sedar' watak-watak utama e.g bila heroin dipermain-mainkan seniornya pasal mamat t
...more
Ayda
Jun 22, 2013 rated it it was amazing
Haha. I just simply bought it on a whimp. Seems like an interesting novel was what I thought when I decided to buy it. It was nice... I like it. Yeah. Though sometimes I felt that the girl "whatever-her-name-was" is a bit annoying at times. I kept questioning her attitudes (perhaps). It's just that she keeps on going beyond on what that should have be left unmentioned. The guy, I hate him too. He's just exactly like her. The only guy that I like is Emir. Poor him! He's just like a puppy. Hah! Ta ...more
Farra Wahida
May 11, 2016 rated it liked it
baru dapat khatamkan novel ni...banyak kali tersadai kat atas meja sbb tuntutan tugas...cewah...
suka dengan watak afnan yang blur..doktor syed yang sedingin ais bila dengan perempuan tapi berubah 360° bila dah kahwin...
kisah cinta yang manis bak gula gula kapas..
tahniah penulis
Nanadhoi
May 05, 2013 rated it liked it
Okaylah cerita ni.
Nama kemain Afnan Tasneem. Walaupun aku tak minat Ainan Tasneem,
masa dok baca tu aku terbayang Ainan Tasneem jadi heroin.

Apa pun cerita ni sweet jugak lah. Tak hambar.
Just naisss orang kata.
Suria A.Rahman
Mar 19, 2013 rated it it was amazing
Shelves: karya-seni
ermmmm the rest...ok.....throw the stress
Zuhaira
Jul 28, 2013 rated it liked it
Sweet je rasa.
Teringat zaman belajar plak.
Hjh Lin
Feb 08, 2013 rated it it was amazing
Love it so much....
binniebean
Jul 20, 2016 rated it did not like it
The male and female protagonist are very immature. Dari mula sampai habis dorang asyik gaduh je to the point it's exhausting to read.
Que Razali
Apr 06, 2016 rated it liked it
Shelves: wadah16
45
Kisah yang boleh diagak. Diisi dengan unsur humor menjadikan jalan cerita ini menarik.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Cik Blur Dan Encik Ikhlas
  • Kontrak Janji Setia Antara Kita
  • Bukan Kahwin Paksa
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • Gadis Edisi Terhad
  • Be My Wife
  • Mama Mia Shaza
  • Gadisku Wan Adnin
  • Sungguh, Aku Gilakan Kau
  • Dia… Random Guy
  • Dia...Mr Model
  • One Day You'll Be Mine
  • Doktor Cinta
  • Sha & Shah
  • Lelaki Versi Dia
  • Bukan Isteri Sempurna
  • Kalau Memang Harus Begitu
  • Perempuan Lindungan Kaabah
See similar books…