Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Spijt” as Want to Read:
Spijt
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Spijt

3.54  ·  Rating details ·  2,044 Ratings  ·  32 Reviews
Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. De klassenleraar, die gymnastiek geeft, grijpt ook niet in., Hij heeft een hekel aan dikke Jochem. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Als de klas weer eens dubbel ligt, l ...more
Hardcover, 144 pages
Published by Van Holkema & Warendorf (first published 1996)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Spijt, please sign up.

Be the first to ask a question about Spijt

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Shannon
Dec 21, 2015 rated it it was amazing
Shelves: 2015
Wat een goed boek zeg!
Het laat zo goed zien wat de gevolgen van pesten (kunnen) zijn, erg leerzaam dus. Ook vond ik dat het boek lekker door las, ook al had ik de film al gezien.
(view spoiler)
Meike Meirmans
Feb 13, 2014 rated it it was amazing
This book is about bullying. The main character is Jochem. He is being bullied and
he is unable to stand up for himself. It's getting worse day by day. David sees that
he can't handle it so he helps Jochem. Jochem thinks that David is a friend,
but after a horrible incident, David is not able to help Jochem.

This is a book which will get you deep inside. This is a story that happens
in daily life with millions of people. It's an exciting, sad and beautiful story
you have to read. This book will m
...more
Michael
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Laura Berends
Jul 20, 2013 rated it really liked it
Shelves: my-shelf
Ik dacht dat dit een kinderachtig boek zou zijn, waar ik zelf weinig mee heb, zelfs als 3e klasser. Tot mijn verbazing was dit een prachtig boek en de tranen rolden over mijn wangen. Ik vind dat iedereen dit boek moet lezen omdat veel mensen geen idee hebben hoe erg pesten kan zijn, omdat dit niet alleen een verhaal is maar ook in het echt gebeurd.
Annemarie
Oct 08, 2016 rated it it was amazing
Shelves: gelezen-in-2016
Ik vraag me af waarom dit boek toen ik tiener was niet op de verplichte leeslijst stond. Dit is zo'n goed boek met een thema die helaas altijd actueel zal blijven. Ook als volwassenen kreeg ik een brok in mijn keel tijdens een aantal delen van het boek (in verband met spoilers zal ik er niet meer over schrijven).
Gert
Oct 05, 2009 rated it really liked it
Recommends it for: +12
Shelves: 12plus
Dit is echt een boek dat heel goed op uw emoties speelt. Je leeft echt mee met het boek en het is precies of je in Davids schoenen staat. Je voelt ook echt het verdriet en de pijn van de leerlingen achteraf, als het te laat is. Ik geloof echt dat dit boek vele pesterijen in klassen (en misschien zelfs onder de volwassenen) zou kunnen stoppen. Zeker een aanrader dus.
Lloydsprangers
Nov 23, 2017 rated it it was amazing
de hoofdrolspeler is Jochem, hij wordt hard gepest op school, de reden hiervan is omdat Jochem niet een van de magerste is en omdat hij nooit durft uit te komen voor zichzelf. Jochem word gepest door Sanne, Remco en Justin. De hele klas buiten de 3 pesters vinden dat ze te ver gaan met het pesten, maar ze melden niks aan iemand. David is een leerling die bij Jochem in de klas zit, maar hij durft er ook niks van te zeggen. Tino is de L.O. leraar en ook hij trekt er hem niks van aan dat Jochem gep ...more
Gilke Vermander
Jun 05, 2017 rated it it was amazing
The book is much better than the movie, because the book doesn't stop with the death of Jochem.
Marcel Mulkens
Dec 19, 2016 rated it really liked it
Jochem wordt heel erg gepest op school, dat komt omdat hij zo dik is en omdat hij nooit voor zichzelf durft op te komen. Wat ze ook met Jochem doen, hij durft er nooit wat van te zeggen. Jochem wordt vooral door Sanne, Remco en Justin gepest. De rest van de klas vindt eigenlijk
Dat ze te ver gaan met het pesten, maar ze durven er niets van te zeggen. David is ook een van de kinderen die vindt dat het te ver gaat, maar hij durft er niks van te zeggen. Tino hun mentor en gymleraar doet er niks teg
...more
Kasraoui Alaeddine
Feb 01, 2016 rated it really liked it
Jochem een jongen in de tweede klas wordt gepest omdat hij dik is.David een leerling in zijn klas en die mee doet aan de schoolredactie doet niet mee met de pesterijen, maar hij durft hem niet te helpen. De sportleraar doet er ook niets tegen. Hij haat Jochem. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van het pesten, elke dag wordt hij meer gepest maar hij lacht soms zelf mee.
Maar op de ochtend na de klassenavond krijgen ze te horen dat Jochem niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom
...more
Lennert Lemahieu
Nov 23, 2016 rated it really liked it
Het boek "spijt" van Carry Slee gaat over een jongen "David" die is klas 2 zit, maar er gebeuren dingen die echt niet door de beugel kunnen in zijn klas. Jochen, een jongen uit David zijn klas wordt zwaar gepest door de andere klasgenoten, o.a. door Sanne. David pest niet mee met de anderen, hij vind het gepest afschuwlijk. David zit meer met de "knappe Vera" in zijn hoofd. Ze is een meisje uit zijn klas waar hij smoorverliefd op is maar hij durft geen verkering met haar te vragen. Hij is bang d ...more
Pux
Oct 28, 2013 rated it did not like it  ·  review of another edition
I really did not like this book at all. Why? Because of everything, really.

Writing
I only read the German translation, so I don't know if the writing was as atrocious as in the translation, but my version ignored writing rules every 10-year old should know. You are NOT supposed to use the same name twice as a noun in a sentence. There are these nice things called pronouns.

Plot
Well the plot is exactly the one you expect: (view spoiler). This could be related to the fact
...more
Edwin Van
Oct 29, 2015 rated it really liked it
n de kern ga je vertellen over de vorm en de inhoud van het boek.
Vorm: de omslag, misschien illustraties, de letters (groot/klein/mooi/verschillend), opvallende dingen aan het boek, het formaat.
Inhoud; je vertelt bijvoorbeeld over de volgende zaken, natuurlijk met argumenten en voorbeelden uit het boek.
Zit het verhaal goed in elkaar? Is het onderwerp leuk, goed gekozen en zijn de gebeurtenissen origineel? (verrassend, goed uitgewerkt?)
Kun je je goed verplaatsen in de hoofdpersoon? Kun je dus
...more
Kim
May 17, 2016 rated it really liked it
Ik heb dit boek gelezen toen ik nog in de lagere school zat. Het was toen een erg leerrijk boek dat je deed inzien wat de gevolgen van pesten zijn. Tegenwoordig worden we hier heel veel mee geconfronteerd in de media en lijkt het zelfs dat pesten geëvolueerd is en zich heeft aangepast om via de sociale media ook nog eens een impact te hebben op de slachtoffers. Op het moment dat dit boek werd uitgegeven (en het moment dat ik het las) was er nog geen sprake van sociale media en cyberpesten dus ik ...more
Suzan
Feb 22, 2014 rated it it was amazing
Shelves: read-long-ago
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Sam
Oct 14, 2009 rated it really liked it
Ik las graag de boeken van Carry Slee toen ik jonger was. Iedereen at ze op. Carry Slee is een van de beste tienerboekenschrijvers van nederland.
Dit is mijn favoriete boek van Carry.
Het is een erg ontroerend boek, iets dat overal en altijd maar voor kan komen. iets dat zo erg is dat het niet zou moeten bestaan. maar toch bestaat het.
Dit verhaal is zo herkenbaar, zo goed geschreven en zo zielig dat het een echte aanrader is.
Ruby
May 03, 2010 rated it really liked it
This was my first "dramatic Carry Slee" novel, which I read when I was WAY TOO YOUNG for it. Therefore its impact was probably pretty big. Carry Slee's novels are very formulaic and this one is no exception, but as always with formulaic novels: the first one isn't very bad, because you don't know the formula yet.
Sarah
Nov 09, 2014 rated it it was amazing
Ik vond het een mooi maar ook heel zielig boek. Omdat je de gevolgen ziet als iemand echt heel erg gepest word. Ik denk als je leest hoe erg Jochem gepest word dat je je niet voor kan stellen dat iemand zo gemeen zou kunnen zijn. Ik snap ook niet echt waarom niet er iets van zegt. Dan lijkt het wel of ze het allemaal prima vinden. Ook al is dat niet zo
Rik
Feb 13, 2014 rated it really liked it
It was an interesting book because it is about a boy who gets bullied every day and then commits suicide.
I really recommend it if you like stories about bullying, or exciting stories.
It is a Dutch book so you can't learn good English of it
Edward Hendriks
Apr 03, 2015 rated it it was ok
Simpel opgeschreven en matige karakters. Ongeloofwaardige rol van leerkracht in het pestgedrag. Na de climax kabbelt het boek nog een tijdje door. Had er meer van verwacht. Boek moet het m.i. vooral hebben van heftige slotsom. Of ben ik te kritisch op een jeugdboek?
Ellis
Jun 27, 2013 rated it it was ok
Shelves: gelezen-in-2013
Toen ik op de basisschool zat was dit mijn favoriete boek. Ik vond het zó indrukwekkend. Voor kinderen van die leeftijd is het een prima verhaal om wat inzicht te krijgen in pestgedrag. Voor volwassen is het wat te simplistisch en direct. Toch twee sterren, voor mijn jeugdherinnering.
Erin
Aug 06, 2011 added it
An amazing book about the influences of picking on someone. The main character is someone who doesn't tease himself, but doesn't say anything either (like most kids). A great read and a great example for kids (6th class/group 8 and up!)
Mariska
A beautifully written book by one of the best Dutch authors out there. This book impacted me greatly when I was younger, and sometimes I find myself thinking about it, even after all these years.

This is what bullying does to people, to communities.

Cara
Aug 06, 2011 rated it really liked it
An amazing book about the influences of picking on someone. The main character is someone who doesn't tease himself, but doesn't say anything either (like most kids). A great read and a great example for kids (6th class/group 8 and up!)
Anneke
All of Carry Slee's books deal with such adult themes, this one was one of the first I read and I remember it was very gripping.
Irene
Jan 27, 2016 rated it it was amazing
het is echt een van mijn lievelingsboeken. Het is zo lang geleden dat ik hem heb gelezen, maar toen ik hem weer op pakte was ik wederom in tranen. Geweldig!!
Yesenia
Such a strong story. I read it when I was younger at school and it was just an amazing experience then.
Laura (bbliophile)
Jan 20, 2016 rated it it was ok
Shelves: dutch
Een heel echt, maar pijnlijk boek. Goed om kinderen te leren over te gevaren van pesten, niet goed om te laten lezen door een 10 jarig meisje. Ik heb er nog steeds slechte herinneringen aan.
Sèra Eddai
May 08, 2013 rated it really liked it
Shelves: reread, childhood
One of my favorite books from my youth. It made me cry so often.
Samah
Feb 21, 2014 rated it really liked it
I grew up with these books.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • De Griezelbus 1
  • Achtste-groepers huilen niet
  • Bruises
  • Jip en Janneke
  • De Amulet
  • Hoe overleef ik mezelf? (Hoe overleef ik, #5)
  • Kruimeltje
  • Vrijgevochten
  • Gegijzeld
782630
Carolina Sophia (Carry) Slee (Amsterdam, July 1, 1949) is a Dutch children's author. She also writes books for adults.
Her books are based on teenagers, who have problems with their environment and are thus deeper into trouble. Or children who do not understand why mommy is acting so strangely, and where her big belly is suddenly coming from!

For her first books were her own daughters a major source
...more
More about Carry Slee...

No trivia or quizzes yet. Add some now »