Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Spijt” as Want to Read:
Spijt
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Spijt

3.58  ·  Rating details ·  2,331 ratings  ·  60 reviews
Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. De klassenleraar, die gymnastiek geeft, grijpt ook niet in., Hij heeft een hekel aan dikke Jochem. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Als de klas weer eens dubbel ligt, l ...more
Hardcover, 144 pages
Published by Van Holkema & Warendorf (first published 1996)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Spijt, please sign up.

Be the first to ask a question about Spijt

Community Reviews

Showing 1-30
3.58  · 
Rating details
 ·  2,331 ratings  ·  60 reviews


Filter
 | 
Sort order
Shannon
Dec 21, 2015 rated it it was amazing
Shelves: read-in-2015
Wat een goed boek zeg!
Het laat zo goed zien wat de gevolgen van pesten (kunnen) zijn, erg leerzaam dus. Ook vond ik dat het boek lekker door las, ook al had ik de film al gezien.
(view spoiler)
Meike Meirmans
Feb 13, 2014 rated it it was amazing
This book is about bullying. The main character is Jochem. He is being bullied and
he is unable to stand up for himself. It's getting worse day by day. David sees that
he can't handle it so he helps Jochem. Jochem thinks that David is a friend,
but after a horrible incident, David is not able to help Jochem.

This is a book which will get you deep inside. This is a story that happens
in daily life with millions of people. It's an exciting, sad and beautiful story
you have to read. This book will m
...more
Lizet Oenema
Jan 31, 2018 rated it it was amazing
Shelves: jeugdboeken
Dit is het eerste boek van Carry Slee dat ik heb gelezen, hierna zijn er nog vele gevolgd.
Ik weet nog dat ik als 12-jarig meisje geraakt werd door het boek, ik vond het erg heftig om te lezen wat de gevolgen van pesten kunnen zijn. Nu ik het boek als volwassen vrouw weer heb gelezen, las ik pas dat er ook achterliggende boodschappen verscholen waren in het verhaal, zoals het aanpakken van racisme.
Ik heb het altijd erg knap gevonden van Carry Slee hoe zij zich wist te verplaatsen in de karakter
...more
Lisa Kraakman
Mar 05, 2018 rated it really liked it
Zullen ze echt spijt hebben?

‘Hé , etterende zweer, smaakt het een beetje?’ Remco stopt zijn mandarijnenschillen in Jochems beker. De chocola plenst er aan alle kanten overheen. ‘Je morst, varken, drink op’ Remco en Sanne grijpen Jochems hoofd vast en duwen zijn gezicht omlaag. ‘Oplikken!’ Ze duwen net zo lang tot Jochems tong de tafel schoonlikt. Pesten: overduidelijk het thema van dit boek. Carry Slee wist in 1996 een boek te schrijven dat anno 2018 nog steeds actueel is.

Jochem wordt in het bo
...more
Jos
Ik herinner niet veel meer van dit boek, behalve dat we het op de basisschool hebben moeten lezen en dat ik ontzettend geraakt werd door het verhaal. Als ik er nu aan terug denk, voel ik me nog steeds verdrietig over de gebeurtenissen in dit boek en ik wil het nu herlezen
Lyzette
Apr 10, 2018 rated it it was amazing
Dit boek behoort tot het genre hier-en-nu-verhalen. Enkele kenmerken van zulke verhalen komen in dit boek duidelijk naar voren. Het boek speelt zich af in de belevingswereld van jongeren van nu, de lezer kan er veel van zichzelf in herkennen. Het verhaal speelt zich voornamelijk af op een middelbare school, een plek waar jongeren veel van hun tijd besteden. Ook de beschrijving van de relatie tussen ouder en kind vind ik typerend voor een hier-en-nu-verhaal. In dit boek wordt de volwassene ouder ...more
Bodine Penterman
Mar 07, 2018 rated it really liked it
Eenzaam, te dik en gepest.

`Stel je niet aan’, het is maar plagen!’ Hoor je dat ook wel eens? Wanneer is iets plagen en wanneer is iets pesten? Stel je je inderdaad aan? Pesten, een onderwerp waar we allemaal wel wat vanaf weten, maar weten we ook allemaal wat er met de gepeste persoon kan gebeuren?

Jochem is een puberjongen uit de tweede klas en hij wordt gepest door een drietal leerlingen uit zijn klas, genaamd: Sanne, Remco en Justin. Jochem is dik en durft niet voor zichzelf op te komen. De he
...more
Joep Kranendonk
Mar 08, 2018 rated it really liked it
Spijt?

Spijt! is een boek dat erg aangrijpend inspeelt op je emoties. Carry Slee, de koningin van de hier-en-nu jeugdverhalen, laat je nadenken over wat jij doet tegen pesterijen. En doe jij wel genoeg?

Spijt! is een echt hier-en-nu verhaal. Het verhaal zou zich af kunnen spelen in een zelfde wereld als de echte. Met de personages kun je je makkelijk identificeren en ze zijn van vlees en bloed. Carry Slee schrijft voornamelijk hier-en-nu verhalen. Bekende jeugdboeken zijn Kapot, Kappen en Razend.
...more
Juriën
Mar 06, 2019 rated it it was amazing
Spijt

De middelbare scholier Jochem wordt regelmatig gepest. David, een medescholier van Jochem, vindt dit pestgedrag van zijn klasgenoten niet kunnen en wil er wel wat aan doen, maar hij durft niet. David belooft aan Jochem dat hij hem, de volgende keer als Jochem gepest wordt, zal helpen. David wordt in de loop van het schooljaar verliefd op een meisje uit zijn klas. David organiseert een klassenfeest waarbij het desbetreffende meisje – die Davids hart sneller doet kloppen – een andere jongen z
...more
Britt
Aug 21, 2018 rated it really liked it
Shelves: audiobook, dutch
Voor mijn gevoel kende ik het verhaal nog van toen ik nog op de basisschool zat en het werd voorgelezen. Nu ik het verhaal weer heb gelezen zien ik het belang van een verhaal als dit in.

Spijt volgt David. Hij zit in de tweede klas en is smoorverliefd op Vera. In zijn klas wordt Jochem dag in dag uit gepest en vernederd door zijn klasgenoten en zelfs door sommige leraren. De meeste klasgenoten pesten niet, maar ze zeggen er ook niets van.

De kracht van dit verhaal zit er in dat er een stille meer
...more
Sanne
Mar 15, 2018 marked it as to-read
Tot hoever mag het gaan?

Jochem is niet gelukkig in zijn klas, hij is het mikpunt van getreiter en gepest. Iedereen in zijn klas ziet het gebeuren en toch doen ze niks. Het lijkt alsof Jochem zich niks van het gepest aantrekt, maar toch besluit hij om zichzelf pijn te doen door zich te snijden en te branden op zijn arm. Tot hoe ver kan/mag dit gaan?

Carry Slee is een Nederlandse kinderboekenschrijfster, maar heeft ook boeken voor volwassenen geschreven. Een heleboel van haar boeken zijn verfilmd,
...more
Eglė Ramoškaitė
Vaje kaip prastai parašyta knyga – nežinau, ko tikėjausi, bet tikrai ne visiškai neįtikinamų veikėjų, kalbančių šablonais ir klišėmis. Vienintelis veikėjas, kuriuo įmanoma patikėti, yra pagrindinis (bent tiek), o kai kurie kiti net iki piktumo dirbtiniai. Pati istorija – nieko naujo (aišku čia tiems, kurie jau geriau susipažinę su literatūra paaugliams, aišku ir tai, kad dabar 2019, o knyga originalo kalba pasirodė 1997 lyg ir, todėl labai stebėtinas leidėjų noras ją išleisti dabar, kai patyčių ...more
Shemene
Jul 14, 2018 rated it liked it
Shelves: books-i-own
Typisch zoals je een Carry slee boek verwacht. Vond hem leuk om te lezen maar niet super spannend.. hierdoor heb ik bijna een maand erover gedaan terwijl het nog geen 150 blz zijn.

3,4/5 sterren.
Michael
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Laura Berends
Jul 20, 2013 rated it really liked it
Shelves: my-shelf
Ik dacht dat dit een kinderachtig boek zou zijn, waar ik zelf weinig mee heb, zelfs als 3e klasser. Tot mijn verbazing was dit een prachtig boek en de tranen rolden over mijn wangen. Ik vind dat iedereen dit boek moet lezen omdat veel mensen geen idee hebben hoe erg pesten kan zijn, omdat dit niet alleen een verhaal is maar ook in het echt gebeurd.
Annemarie
Oct 08, 2016 rated it it was amazing
Shelves: gelezen-in-2016
Ik vraag me af waarom dit boek toen ik tiener was niet op de verplichte leeslijst stond. Dit is zo'n goed boek met een thema die helaas altijd actueel zal blijven. Ook als volwassenen kreeg ik een brok in mijn keel tijdens een aantal delen van het boek (in verband met spoilers zal ik er niet meer over schrijven).
Gert
Oct 05, 2009 rated it really liked it
Recommends it for: +12
Shelves: 12plus
Dit is echt een boek dat heel goed op uw emoties speelt. Je leeft echt mee met het boek en het is precies of je in Davids schoenen staat. Je voelt ook echt het verdriet en de pijn van de leerlingen achteraf, als het te laat is. Ik geloof echt dat dit boek vele pesterijen in klassen (en misschien zelfs onder de volwassenen) zou kunnen stoppen. Zeker een aanrader dus.
Ingrid Hermans
Jan 08, 2017 rated it really liked it
Shelves: 5-star-rating
*Ik moest dit boek lezen voor Vakdidactiek Jeugdliteratuur*


Orky Tran
Jan 07, 2019 rated it really liked it
BIOGRAFIE:

Carry Slee is geboren op 1 juli 1949 in Amsterdam. Omdat haar moeder geestesziek was en alle aandacht naar zich toe trok, had Carry een niet echt gelukkige jeugd. Ze had haar knuffels aan wie ze haar verhaaltjes vertelde en haar fantasiewereld, waardoor het ze ene verhaal na het andere tevoorschijn toverde.

Na de middelbare school volgde ze een opleiding aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar. Als lerares Drama was ze een aantal jaar werkzaam in het voortgezet onderwijs.
...more
Jan Ruitenberg
Mar 20, 2019 rated it liked it
Recensie ‘Spijt’
Jochem wordt gepest. En niet zomaar een beetje, nee structureel, elke schooldag, elke les. Ze maken hem zo het leven zuur dat hij twijfelt over waarom hij überhaupt nog leeft?
Jochem heeft wel een vriend op school, David. Alleen durft David niet voor zijn vriend op te komen tegen de pesters.
David maakt een belofte aan Jochem. Wanneer Jochem weer gepest wordt, zal David hem helpen en het voor hem opnemen, komt David deze belofte na?
Er komt namelijk meer bij kijken. David raakt ver
...more
Lloydsprangers
Nov 23, 2017 rated it it was amazing
de hoofdrolspeler is Jochem, hij wordt hard gepest op school, de reden hiervan is omdat Jochem niet een van de magerste is en omdat hij nooit durft uit te komen voor zichzelf. Jochem word gepest door Sanne, Remco en Justin. De hele klas buiten de 3 pesters vinden dat ze te ver gaan met het pesten, maar ze melden niks aan iemand. David is een leerling die bij Jochem in de klas zit, maar hij durft er ook niks van te zeggen. Tino is de L.O. leraar en ook hij trekt er hem niks van aan dat Jochem gep ...more
Michelle Batterink-Baas
Feb 10, 2019 rated it really liked it
Spijt is een confronterend boek over de wreedheid van pesten en de mogelijke gevolgen hiervan voor de gepeste leerling. Hoofdpersoon is David, een jongen die het pesten ziet, afkeurt, maar niet de moed heeft om er iets aan te doen.

Het boek valt onder de 'hier-en-nu' literatuur en dat spreekt tijdens het boek ook voor zich. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af op de middelbare school, thuis of tijdens interactie tussen de jongeren rond schoolactiviteiten zoals op de redactie van de sc
...more
Hannah
Apr 01, 2018 rated it it was ok
Dit boek heeft hetzelfde format als vrijwel alle andere boeken van Carry Slee: er zijn twee personen in het boek die problemen hebben, en deze twee personen hebben ook erg veel met elkaar te maken.
In dit geval zijn het Jochem, die gepest wordt door zijn klasgenoten, en zijn klasgenoot David, die verliefd is op een meisje die in het begin compleet onbereikbaar lijkt. Als tiener heb ik dit boek meerdere keren gelezen en mijn ogen uit mijn kop gejankt bij het zien van de film, maar nu ik het boek w
...more
Merel
Jan 18, 2019 rated it really liked it
Als groot fan van Carry Slee staat dit boek uiteraard op mijn boekenplank.
Ik vind het een ontzettend leuk, goed geschreven, maar ook aangrijpend verhaal.

De hoofdpersoon, Jochem, wordt voortdurend gepest door zijn klasgenoten. De leraren en zijn vriend David doen hier echter niets aan. Het valt de leraren nauwelijks op, maar wanneer zij wel iets van het pestgedrag zien vatten zij dit luchtig op en doen alsof het allemaal maar een grap is. Vooral de gymleraar van Jochem laat de leerlingen hun ga
...more
Marije
Jun 04, 2018 rated it really liked it
Ik weet nog dat dit boek één van de 'klassiekers' was van de middelbare school. En nu ik 'm herlees ben ik het daar nog zeker mee eens. Toen de verfilming uitkwam heb ik die gezien, maar ik zie nu dat mijn frustraties n.a.v. daarvan (Jochen blijkt goed piano te hebben kunnen spelen hetgeen impliceert dat zijn zelfmoord erger is omdat hij een talent had + Vera leert hem gezonder eten hetgeen impliceert dat het inderdaad (een beetje) zijn schuld was dat hij gepest werd) gelukkig niet voorkomen in ...more
Daniël Baarslag
Jan 21, 2019 rated it really liked it
Erg heftig verhaal, maar ook dat is belangrijk om te lezen. Dit verhaal gaat vooral over pesten en hoe pijn het doet als niemand er iets tegen doet. Je leest gewoon hoe iemand hierdoor de afgrond in gaat en hoe het voelt als het te laat is. Mooi en droevig verhaal!
g m
Mar 05, 2018 rated it really liked it
Een oud boek dat nog heel relevant is hedendaags. Een verhaal over het strijden van pesterij.
Lynn
Aug 10, 2018 rated it liked it
Shelves: books-i-own
Read the book and saw the movie. I didn't really like it. I've read it a while ago so I don't really remember what my thoughts were back then. For now I'm giving it a 3/5 stars
Gilke Vermander
Jun 05, 2017 rated it it was amazing
The book is much better than the movie, because the book doesn't stop with the death of Jochem.
Giulia Belluz
Nov 23, 2018 rated it it was amazing
en mooie en zielig boek
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • De Griezelbus 2
  • Bruises
  • Achtste-groepers huilen niet
  • Jip en Janneke
  • Vrijgevochten
  • De amulet
  • Hoe overleef ik met/zonder jou? (Hoe overleef ik, #7)
  • Kruimeltje
  • Gegijzeld
87 followers
Carolina Sophia (Carry) Slee (Amsterdam, July 1, 1949) is a Dutch children's author. She also writes books for adults.
Her books are based on teenagers, who have problems with their environment and are thus deeper into trouble. Or children who do not understand why mommy is acting so strangely, and where her big belly is suddenly coming from!

For her first books were her own daughters a major source
...more
No trivia or quizzes yet. Add some now »