Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De genezing van de krekel” as Want to Read:
De genezing van de krekel
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De genezing van de krekel

4.11  ·  Rating details ·  414 ratings  ·  38 reviews
Op een dag merkt de krekel dat hij een vreemd gevoel in zijn hoofd heeft. Het is een zwaar, onwrikbaar gevoel, dat niet meer weg wil gaan. De dieren noemen hem niet meer de krekel, maar de sombere krekel.
Pas na lange tijd en met veel moeite verdwijnt dat gevoel weer uit zijn hoofd.
Toon Tellegen schetst het portret van de krekel die gebukt gaat onder een depressie en daar t
...more
Paperback, 126 pages
Published 1999 by Querido
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De genezing van de krekel, please sign up.

Be the first to ask a question about De genezing van de krekel

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.11  · 
Rating details
 ·  414 ratings  ·  38 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of De genezing van de krekel
Chantal
Apr 02, 2019 rated it really liked it
Shelves: ebook-nl
The healing of the cricket. A story about a cricket living in the woods who wakes up one day and has this heavy feeling in his head. He has no clue that he has an depression, and tries to get rid of it. His friends try to help him to no avail. I liked the story and it also has a few characteurs from the book the essence of the elephant. I liked how the books flow over in each other. What I didnt like was the lack of knowledge of what a depression is and how it acts. I think it could have been a ...more
Maaike
Dit was ontzettend mooi en verdrietig. Misschien schrijf ik later meer als alles zachtjes is geland in mijn hoofd.
Jeske
May 19, 2016 rated it it was amazing
This story, about one of the heaviest subjects in life (depression), was such a delight to read. Delight in a way that the writing style was so original, honest and sweet. Never have i read a story so deep and yet so simple which succeeded in describing depression so accurately. A recommend!
Monsieur Renard
Nov 04, 2014 rated it it was amazing
Eigenlijk is dit een heel treurig boek. In dit boek wordt de hoofdfiguur, de krekel, overvallen door een gevoel van somberheid. Deze somberheid zit in zijn hoofd, en de krekel raakt in een diepe depressie. In eerste instantie weet de krekel niet wat hem overkomt. Andere dieren vertellen hem wat er aan de hand is en de krekel raakt in alleen maar in een diepere depressie. De andere dieren verzinnen van alles om de krekel weer te genezen, maar het duurt tot het eind van het boek, eer de krekel zij ...more
Kelly
Jan 17, 2020 rated it it was amazing
Een heel mooi verhaal over depressie, al wordt het nooit zo genoemd. Treurig, maar ook hoopvol.
Nathalie
Dec 20, 2016 rated it it was amazing
Toon Tellegen heeft zich met zijn dierenrijk een belangrijke plaats in de kinderliteratuur weten te bemachtigen maar laat ook de volwassenen niet onberoerd.Hij is een woord- en zinnenkunstenaar als geen ander. Je bent best zelf wel niet al te somber als je dit boekje leest, en soms heb je al eens een dikkere olifantenhuid nodig als het echt te veel wordt.

Op een dag merkt de krekel dat hij een vreemd gevoel in zijn hoofd heeft. Het is een zwaar, onwrikbaar gevoel, dat niet meer weg wil gaan. De
...more
robleestvanalles
Jan 23, 2020 rated it liked it
Schattig verhaal over een minder schattig onderwerp. Het is in twee uur uit te lezen en leest als een kinderverhaal met een volwassen boodschap. Het is illustratief voor depressie maar niet veel meer dan dat. Er zijn talloze boeken die uitgebreidere en treffendere beschrijvingen geven. En dat maakt ook niet uit, want De Genezing van de Krekel is bedoeld als een luchtig verhaal en kan daarom ook voorgelezen worden aan kinderen.
De structuur is wat je kunt verwachten bij kinderboeken. De krekel woo
...more
Jeroen
Aug 19, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: favorites, fiction
Prachtig.
Ruben Buijs
Apr 11, 2020 rated it really liked it
Heerlijke schrijfstijl, prachtige over de top typetjes die iedereen wel kent of eens van gehoord heeft. Toon Tellegen brengt 'somberheid' in een brede vorm naar voren in zijn boek, waarbij ook de niet-depressieven onder ons aanvoelen hoe de krekel door het bos liep.
Victoria
May 19, 2020 rated it really liked it
P.98: “Weet je wat vallen is?” vroeg de olifant, terwijl hij bleef staan. “Nee,” zei de eekhoorn. “Onverbiddelijk,” zei de olifant. Zwijgend liepen ze toen weer verder.
Maria
Mar 28, 2013 rated it really liked it
De krekel wordt overvallen door een vreemd, zwaar, groot, grauw, onwrikbaar gevoel wat tegen de binnenkant van zijn hoofd duwt. 'Het was geen aangenaam gevoel. Hij liet zijn hoofd zakken en keek naar de grond' Het klopt, boort, schuurt, bonkt, trommelt etc.
De krekel probeert van alles om zijn somberte te laten weggaan, praat met z'n sombere gevoel, schrijft hem een brief:
'Geacht somber gevoel,
Hoe gaat het met u?
Hoe het met mij gaat weet u vast wel.
Kan ik misschien iets voor u doen?
.....
Ik
...more
Elja
Sep 12, 2014 rated it it was amazing
Eén van mijn favoriete boeken. Heel mooi en op één of andere manier simpel beschreven hoe het voelt om een depressie te hebben of eigenlijk, juist om niet precies te weten hoe dat voelt. En alles er aan willen doen om dat gevoel weg te krijgen.
Sander
Jul 25, 2012 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: dutch, fiction
Reading Toon Tellegen is simply a delight. He uses his animal characters to cut right to the center of the human psyche. One of the most beautiful books about sadness and depression I've ever read.
Aleksander
Jan 20, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Čriček preživlja čisto običajen dan, ko začuti nekakšen nov občutek. Sprva ga ne prepozna, po pogovoru z mravljo pa pride do zaključka, da je to potrtost. Temačni občutek, kot ga poimenuje, je obtežil njegovo glavo in nikakor noče stran. Naenkrat ta občutek zapolnjuje celotno glavo. O svojem občutku govori z živalmi, ki imajo različne predloge, a temačnega občutka nič niti ne zmanjša za več kot nekaj minut. V iskanju rešitve se poda na pot in sreča druge živali od katerih pričakuje kakšno rešite ...more
Rianne
Jul 18, 2017 rated it liked it
Ik kwam dit boek tegen op een boekenmarkt en zag dat het van Toon Tellegen was - en een roman. Ik kende zijn dierenverhaaltjes en vind die ontzettend lief, dus kocht ik dit boek om een roman van hem te proberen. Ik vond het abstracter en absurder dan ik verwacht had en in eerste instantie was ik er niet helemaal enthousiast over. Er zitten echter supermooie stukken in en pas toen ik het boek uit had, merkte ik dat sommige stukken echt indruk op me hadden gemaakt. Juist het abstracte en absurde g ...more
Else
Apr 11, 2020 rated it liked it
Het droevige gevoel van krekel voelde heel zwaar. Wat dat betreft brengt Tellegen het gevoel heel goed over. Het feit dat alle bewoners van het bos wel raad hadden is herkenbaar. Zinvol, maar vaker grootste onzin. En dat het eigenlijk allemaal niet hielp.
Maar halverwege was ik het wel een beetje zat. Niet omdat de stukjes slecht geschreven waren. Maar omdat krekel zo hopeloos somber bleef. Voelde beetje als zelfkastijding om door te lezen. En dan die olifant ook nog.

Misschien voelt het boek ove
...more
Isabel
Sep 25, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
De Genezing van de Krekel voelt precies goed op het moment dat je met jezelf in de knoop zit. Telkens als ik in een dip zat, pakte ik dit zachte verhaal weer op. Toon Tellegen verwoord de pijn van een somber gevoel op zo’n manier dat je je begrepen voelt. Gehoord. Ik viel keer op keer met een kalmte over mij heen in slaap als ik over het bos had gelezen.

Een fijn verhaal voor degenen die door een depressie gaan of zij die er op een simpele manier bewuster over willen worden.
Lianne
Oct 16, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Het boek raakte me. Tot mijn verrassing wilde ik het boek elke keer na een aantal bladzijdes wegleggen, om het zware gevoel in mijn hoofd even te laten wegzakken. Het is licht geschreven, eenvoudige fabels, maar de onderliggende gedachte en de beschrijvingen geven het een zekere zwaarheid.
Dat mag ook wel, natuurlijk, als je schrijft over depressie. Voor mij, die nooit geplaagd is door een depressie, voelde het boek zowel licht als somber.
An
Aug 26, 2018 rated it it was amazing

Heel langzaam en breekbaar, maar o zo prachtig verhaal over hoe de krekel uiteindelijk zijn depressie kan overwinnen. Straf, een van de mooiste boeken over depressie zonder dat ook maar één keer dat woord valt.

Hij keek naar zijn plafond. Later, dacht hij, zou dat eigenlijk wel bestaan?
Hij wist het niet.
Nancy
Jun 16, 2017 rated it really liked it
Shelves: 2017
Wat prachtig geschreven: een heel ontroerend verhaal over de krekel die depressief is.
Alex
Aug 16, 2020 rated it liked it
Interessant concept, uitvoering te langdradig, kon beknopter. Nasmaak minder zoet dan verwacht / gehoopt.
Jan De Meulder
Aug 08, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
like always with Tellegen: great
Denise
Feb 20, 2018 rated it really liked it
Mooi geschreven.
Dakkedisses
Aug 17, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Get unequivocally irrevocably shit on, Roald Dahl
Frederique van der Wee
Beautiful.
Persephone Abbott
Nov 07, 2015 rated it it was ok
The stick insect, the sloth and the moray were going out. They were sitting on the tram on their way to Leidseplein and they were heavy, ghetto heavy.

The tram was full, all the animals holding their shopping smashed up against one another in the early evening. Beyond the steamy windows the blue and red lights of the city shone in the night.

The stick insect and the sloth were silent and heavy, ghetto heavy. Across the aisle the moray slouched, blocking an empty seat. The moray said nothing, his
...more
Laetitia
Dec 04, 2013 rated it liked it
Shelves: novel
Toon Tellegen is known for his children's books, with somewhat philosophical stories about animals. The animals talk about problems in a way very understandable and convenient for children, but the things they discuss are in fact quite universal and 'grown-up'. This book is a novel for grown-ups, but it's written in the same style and from the same animal perspective as the children's books. It's about a cricket that all of the sudden starts to feel weird, sad, apathetic. It maybe seems a bit ch ...more
Paul Brandt
Jan 02, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
Zeer aandoenlijk, heel herkenbaar, prachtig beschreven. De Krekel zit in een flinke dip en vecht met het Zware, Onwrikbare Gevoel dat zijn gedachten gevangen houdt. De overige dieren uit het bos reageren heel verschillend, en dus heel herkenbaar: ontwijkend, verwijtend, betrokken of juist geen idee hebben dat er iets aan de hand is. Geen psychologisch boek, eerder sociologisch/antropologisch. Hoe dan ook is het een heel prettig boek om te lezen. Dit boek van Toon Tellegen is deze keer geen losse ...more
Joost
Dec 25, 2018 rated it it was amazing
An uplifting book about depression.
Yes, that's possible, you get a clear image of what a dark and unhappy and suicidal place depression can take you. And yet, it won't get you down.
If there is a translation available you should definitely read it. All his books!
Suzanne Thoolen
Apr 29, 2016 rated it really liked it
De krekel voelt zich depressief. Gaandeweg het boek lees je hoe hij zich langzaam weer wat beter gaat voelen. Prachtig boek en heel herkenbaar.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Uit het leven van een hond
 • Vallen is als vliegen
 • The Discomfort of Evening
 • De meeste mensen deugen
 • Nooit meer slapen
 • Lampje
 • Zwarte schuur
 • Taal voor de leuk
 • Leon & Juliette
 • Gelukkig heeft je moeder twee oren
 • Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen (brieven aan mijn zoon)
 • Heb je nou al een vriend?
 • Muidhond
 • 't Hooge Nest
 • Knjiga drugih
 • Pusti otrokom, naj se smejejo
 • Ik wil geen hond zijn
 • La Disparition de Josef Mengele
See similar books…

News & Interviews

You’d think that with, well, everything this year has had in store for us, readers would flock to sweet stories with happy endings. But as...
189 likes · 70 comments