Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Sonja O. kävi täällä” as Want to Read:
Sonja O. kävi täällä
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Sonja O. kävi täällä

3.27  ·  Rating details ·  664 ratings  ·  26 reviews
Anja Snellmanin esikoisromaani on vahvasti eroottinen ja älyllinen tutkielma lahjakkaan tytön kehittymisestä, seksuaalisesta kypsymisestä, miehen ja naisen välisistä suhteista, aikamme tabuista ja kaksinaismoraalista, sukupolvien välisestä kuilusta.

Sonja O. on katujen kasvatti, joka lentää pienen korttelipihan asvalttisuppilosta avaraan valoon, kiitoratoina Sörkan kadut, t
...more
Hardcover, 275 pages
Published 1981 by WSOY
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Sonja O. kävi täällä, please sign up.

Be the first to ask a question about Sonja O. kävi täällä

Community Reviews

Showing 1-30
3.27  · 
Rating details
 ·  664 ratings  ·  26 reviews


More filters
 | 
Sort order
Katri
Apr 30, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: read-in-2017
Sonja O. kävi täällä on 36 vuotta sitten julkaistu, aikoinaan kuohuntaa aiheuttanut, väkisinkin rohkeaksi tituleerattava teos, joka kuvaa nuoren naisen kasvua, seksuaalisuutta, mielenterveyden horjumista, suhdetta omiin juuriin ja toisen sukupolven evakkoutta. Hyvin vahva ajankuvaus, jota vahvistaa name droppailu, ajalle tyypillisten asioiden esiin nostaminen, kuvailu ja tarkastelu.

Enpä olisi uskonut kirjaan tarttuessani, että tulisin lukemaan jotain näin vahvan feminististä, että kirja viljeli
...more
Ohdeergrrl
Huomaan kyllä, miten tällä on ollut iso vaikutus suomalaiseen kirjallisuuteen. Kiihkeä listaaminen, meripihka ja hellivä esineiden fiilistely osui maaliin omalla kohdallani. Ja se vuosikymmenten takainen Helsinki, jota en itse ole koskaan kokenut, hengitti, puuskutti, huohotti ja läähätti kirjan sivuilta eläväisenä ja väkevin värein.
Inka
Nov 29, 2018 rated it it was ok
Toisaalta tiedostan teoksen merkityksen siinä, miten kotimaisessa kirjallisuudessa naisen seksuaalisuudesta kirjoitetaan. Siitä huolimatta, kun nykyaikana suorasukainen seksuaalisuudesta puhuminen ei tuo enää shokeeraavaa sävyä eikä se varsinaisesti herätä huomiota, jäi tarttumapinta teokseen aika ohueksi. Minulle ei syntynyt minkäänlaista tunnesidettä kirjan päähenkilöön Sonjaan, ja tuntuu, ettei Sonjan hahmo kasvanut tai kehittynyt tarinan myötä. Itse tarinakin tuntui repaleiselta, mihin toki ...more
Tiia
Jun 30, 2018 rated it liked it
Ajankuvaa nuoren naisen kasvusta. Vahvasti feministinen teos, joka on yllättävän ajankohtainen tänäkin päivänä. Arvosana pyöristyy alas päin kolmoseen, sillä ainakin äänikirjana välillä turhan sekava ja tajunnanvirtainen.
Peony
Hieno ajankuva. Uskottavasti kuvattu, ristiriitaisten tunteiden ja aikuistumisen kanssa kipuileva päähenkilö.
Ari
Jan 15, 2017 rated it it was ok
Ei tämä huono kirja ollut, mutta aikansa lapsi. Lukukoemus olisi varmasti ollut tehokkaampi 25 vuotta sitten.

Nykyään nuo rajut sanat "vittu, pillu, kulli" jne tuntuvat vakiintuneen romaaniin kuin romaaniin eikä niillä juurikaan ole shokeeraavaa vaikutusta. Lukija sivuuttaa ne melkein huomaamattaan normaaliin arkityyliin kuuluvina; sosiaalisessa mediassa käytävä keskustelu sisältää paljon rajumpaa ja törkeämpää tavaraa.
"Perseeseen paneminen" kirjan sivuilta luettuna ei juuri hätkähdytä sen kumme
...more
Valtteri
Jun 04, 2018 rated it liked it
Oikeastaan vaikea sanoa todellisia tuntoja, sillä mikä "Sonja O.:ssa" on hyvää, käy myös toisinaan puuduttavaksi. Rosoinen tyyli ja kiertelemättömyys yhdistyvät parhaissa kohdissa runoiseen tyyliin ja luovat jotain vallan uutta pysyen kirjalle ominaisessa tyylissä (siis runollisuus ei koskaan upota alleen muita teoksen hallitsevia piirteitä). Ja vaikka monia aiheitaan teos lähestyy leikkisästi, se toisaalta ei loppua kohden pysty kuitenkaan enää nousemaan pohdinnoissaan aiemman "tason" yli, mutt ...more
Jemysieni
Tässä kirjassa oli vaikuttavia kohtia, mutta kokonaisuutena jäi vähän vaisuksi. Vaikka kirjassa käsitellyt seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden teemat kestävät aikaa, Sonja O. hahmona ei sitä mielestäni tee, ainakaan täysin. Hänen ajatuksensa ovat jossain määrin edelleen relevantteja, mutta aika on eri, asenteet ovat eri. Pohjavire keskusteluun on eri. Tämä olisi varmasti ollut vaikuttavampi lukukokemus omassa ajassaan, radikaalina avauksena. Nyt räävitön kerronta tuntui lähinnä vanhentuneelta. Pa ...more
Maarit
Luettava kirja, mutten ehkä ihan päässyt sisään sen kaikkiin ajatuksiin. Sonja henkilönä oli melko vaikeaselkoinen ja välillä hieman ärsyttäväkin, muttei kuitenkaan liiaksi. Sonjaa ei kuitenkaan kirjan edetessä oppinut tuntemaan oikeastaan sen kummemmin, vaikka hänen elämäänsä käsiteltiin kirjassa monelta kantilta. Tarina oli mitä oli, ehkä liian monia asioita ahdettuna vajaaseen kolmeensataan sivuun, joten vauhtia tuntui välillä olevan liiaksi eikä missään oikein voinut hengähtää. Teoksen kyllä ...more
Juulianna
No tästä on kyllä todella vaikea sanoa mitään; osuvia ja yhä edelleen ajankohtaisia huomioita kyllä löytyy, mutta kokonaisuus on jotenkin... liikaa. Liikaa sekavuutta, liikaa luettelomaisuutta, liikaa pitkiä tajunnanvirtajaksoja, liikaa (sivu)henkilöitä, liikaa rajuutta, joka tuntuu olevan rajuuden vuoksi tehty. Jos ei olisi Suomi-kirjallisuuden klassikko, olisi varmaan jäänyt kesken, sen verran taistelua tämän kahlaaminen oli.
Jenni Kärkkäinen
Feb 04, 2019 rated it it was ok
Shelves: äänikirja
Taitavaa tekstiä, mutta raskasta lukea tyylin ja aiheenkin vuoksi. Ei mikään helppo kirja.
Elsi
Feb 11, 2019 rated it really liked it
Rakastin ensimmäisen luvun ironiaa koko sydämestäni, mutta petyin lopun tarinan kulkuun. En saanut tästä irti eri ulottuvuuksia tai muuta tajunnaräjäyttävää, vaikka sellaista todella odotin.
Heidi
Aug 04, 2017 rated it liked it
Aika on ajanut tämän teoksen yli. Tosin jos sen lukee peilaten kerrontaa 30 vuoden taa, on se ihan ok. Jokaisen Anja Snellman fanin on kuitenkin syytä tämä lukea jos se on jäänyt tekemättä.
Reetta Niinisalo
May 18, 2019 rated it it was ok
Lukupiiriä varten luettu, tosin loppuun sain vasta tapaamisen jälkeen. En syttynyt kirjan tyylille tai sisällölle juurikaan, vaikka kirjalla olikin hetkensä.
Eileen
May 17, 2016 rated it it was ok
Shelves: northern-europe
If you're wondering why Sonja O. Was Here by Anja Snellman (née Kauranen) isn't available in English, it's probably my fault. I was a student intern at a publisher specializing in translated fiction and Timo Luhtanen's English manuscript was sent to them. I was assigned to evaluate it and I didn't like it. Just an endless series of a dysfunctional woman's loveless sexual encounters, which, juxtaposed against scenes of her difficult childhood, came across uncomfortably as a litany of exploitation ...more
Nti Koskimäki
Dec 03, 2016 rated it did not like it
Shelves: 2016, never-again
En voi antaa enempää kuin yhden tähden. Sonja O kävi täällä ei vain mitenkään osu minun makuuni. Puhekielisyys on ensimmäinen asia, joka hiertää vastakarvaan ja pahasti. Kirjan kieleen liittyy myös Kaurasen halu kirjoittaa mahdollisimman raflaavasti: aina tasaisin väliaijoin on mainittava jotain runkkaamisesta, kusemisesta tai pillun sykkimisestä ettei lukija vain unohda kuinka tavattoman hurjaa kirjaa onkaan lukemassa. Provokatiivisuus menee jo kaiken muun sisällön edelle ja tuntuu jopa naurett ...more
iixo
Oct 23, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
Oli oikein loistavaa juoksutusta, viis kronologiasta ja "juonesta", miesten ja kokemusten litanioilla tää kirja pääsee oikeasti aika pitkälle.

Loppuun asti ei tietenkään ikinä pääse sillä millä aloitti, mikä ehkä koituukin monien vähemmän perinteistä kaavaa noudattavien romaanien kompastuskiveksi; tässäkin piti sitten jonkinlaisena sulkemisliikkeenä tehdä nolon alleviivaavaan sävyyn ja tahtiin suuria Oivalluksia (kun tulin lauseeseen "Objektin alla piili subjekti" niin piti pitää pieni tauko, vai
...more
Johanna
Tämä tuli luettua ensimmäisen kerran lukion loppupuolella kun innostuin kotimaisista naiskirjailijoista. Kauraselta tuli silloin luettua paljon muutakin, Pelon Maantiede useampaankin kertaan. Oli silloin aika vaikuttava lukukokemus, kun mietin kuinka nainen voi kirjoittaa tällaista.

On tämä edelleen hyvä, ja paikkansa kohukirjana ansainnut. Ehkä tarinaa näin aikuisena tarkasteli vähän eri näkökulmasta. Todella löyhällä tulkinnalla lukuhaasteen Picasso-kohtaan, kyllä se kuitenkin mainitaan sivull
...more
Eve Kay
May 13, 2015 rated it it was amazing
Muistan tämän teoksen herättäneen minussa tunnekuohun, ryöpyn emotionaalisia kokemuksia joista hieman ehkä yllätyinkin koska en todennäköisesti ollut tottunut kirjojen vaikuttavan minuun niin voimakkaasti.
Suosittelen ehdottomasti Sonja O.:ta nuorille naisille, jotka haluavat lukea vaikuttavan ja liikuttavan teoksen. Teoksen muistaa jälkeenpäin kuin hyvän ystävän jota ei ole nähnyt pitkään aikaan.
Sonja O. senkin viettelijätär!
Arja-täti
Dec 20, 2015 rated it really liked it
Shelves: aikuiset
Joululoman kunniaksi ja uutuusähkyn helpottamiseksi päätin ottaa kaurasmaratonin. Aloitin ehkä hivenen väärällä hetkellä, ei ollut oikein Sonja O. fiilis joten alku tuntui takkuiselta. Mutta pääsin kyllä onneksi loppuakohti hyvin mukaan.
Jenni
Mar 04, 2013 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Rekisteröin kirjan BookCrossing.com-sivustolla!
http://www.BookCrossing.com/journal/11745283
Susa
Jan 25, 2011 rated it really liked it
Shelves: 2011
Hengästyttävä, samaistuttava, ärsyttävä, härski, rietas ja koskettava. Lopussa tahti jäi laahaamaan ja alkuun pääseminen vaati hetken, mutta kokonaisuudessaan järjettömän hyvä romaani.
Jasmiina F
Mahtava kirja ja vieläkin onnistuu hätkähdyttämään suorapuheisuudellaan, mikä on aika hämmästyttävää.
Mervi
rated it liked it
May 05, 2012
Nimbus
rated it really liked it
Jul 28, 2011
Maarika
rated it liked it
Jul 07, 2018
Mandi
rated it really liked it
Sep 03, 2018
Ronja
rated it it was amazing
Jan 10, 2018
Kristian Riihelä
rated it liked it
Aug 28, 2018
Mia Turpeinen
rated it liked it
Jan 06, 2019
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Punainen erokirja
 • Sinun lapsesi eivät ole sinun
 • Maa on syntinen laulu
 • Häräntappoase
 • Elena
 • Helsinki 12
 • Sudenmorsian
 • Myöhempien aikojen pyhiä
 • Kätilö
 • Nenäpäivä
 • Äitikortti: kirjoituksia lisääntymisestä
 • Pessi ja Illusia
 • Tummempaa tuolla puolen
 • Maaninkavaara
 • Enkelten verta
 • Havukka-ahon ajattelija
 • Missä kuljimme kerran
 • Putkinotko
See similar books…
9 followers
Books by Anja Kauranen have been published with the name Anja Snellman since 1997.
Vuodesta 1997 Anja Kaurasen teokset on julkaistu nimellä Anja Snellman.


EN: Anja Kauranen (Snellman since 1997) is a successful Finnish author. She grew up in neighborhood of Kallio in Helsinki. She went to the Aleksis Kivi school and Alppilan Yhteislyseo. Between 1973 and 1981 Kauranen studied in the University of He
...more
“Karkaa. Elä. Ja kerro niille koko synkeä stoori.” 3 likes
“Jollain minulle hyvin uudella ja hyvin oudolla tavalla Leonid Pavlovits kunnioitti minua ja kuunteli minun seksuaalisia tarpeitani. Se oletti että minussakin on maskuliinisuutta ja persoonallisia perversioita ja halua kokeilla kaikkea ilman rajoja.” 2 likes
More quotes…