Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Smuts” as Want to Read:
Smuts
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Smuts

3.43  ·  Rating details ·  564 ratings  ·  31 reviews
Jonas Wahl är framgångsrik advokat. Han har en stark och vacker fru, fina barn och ett i varje detalj designat hus. Jonas karriär har tagit ordentlig fart och han har fått ett erbjudande från TV att kommentera en traffickingrättegång som dominerar Sveriges nyhetsbevakning. Vad ingen vet är att han spelar ett mycket högt spel i medias strålkastarljus.
Hustrun Rebecca hantera
...more
Hardcover, 404 pages
Published January 19th 2007 by Albert Bonniers Förlag (first published January 1st 2007)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Smuts, please sign up.

Be the first to ask a question about Smuts

Community Reviews

Showing 1-30
3.43  · 
Rating details
 ·  564 ratings  ·  31 reviews


More filters
 | 
Sort order
Monika
Oct 12, 2015 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2012
Det här är en bok om ett väldigt viktigt ämne, men jag tycker nog att det viktiga slarvas bort bland alla stereotyper och offer. Trots det så är den definitivt läsvärd och den lyckas göra mig upprörd mest hela tiden. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2012/07/sm...
Outi
A crime novel so full of repressed women, smug men and prostitution that it became dull and tough to read after about 50 pages. Sex was everywhere and presented in such an unflattering way that it was depressing. It would've been great to see a little more about the healthiness Emma seemed to reach in the end. Important subject sure but not too interestingly written.
Astrid Terese
Boken er spennende og underholdene, den har flere parallellhistorier. Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger
Ellen
May 27, 2016 rated it really liked it
Den här boken är så jävla viktig.

Stark debut av Wennstam.
Jag blev illa berörd på djupet, men det är nyttigt ibland.

Boken belyser det som alltid döljs; att det är vanliga män som står för sexköp. Män med hög status, män med familj, till och med män som anses så "jämställda & fina".

Boken berör också den skam & skuld som en som tjej lär sig kommer med sin sexualitet. Att det är fult att vara intresserad av sex, för då är du en slampa, en slampa som inte har något värde.

Det är så många de
...more
Erika
Aug 05, 2017 rated it liked it
Ännu en av Katarina Wennstams välgjorda samhällsdeckare! Spot on om maskulinitet och hur både ont och gott kan finnas i samma person. Lärorikt om prostitution och trafficking. Samtidigt en spännande roman.
LB
Trude KN
Dec 16, 2018 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Noora
Jul 31, 2019 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: dekkarit, trillerit
Hyvä, dekkarimainen kirja ilman murhia. Pidin feministisestä ja tiedostavasta sävystä, vaikkakin hahmot olivat tietyiltä osin jopa liian feministisiä tai sitä ylikorostavia ja se teki hahmoista stereotyyppisiä. Sama päti myös toisinpäin, osa hahmoista oli avoimen feministivastaisia ja se teki heidät liian stereotyyppisiksi. Se, mikä on ok tosimaailmassa, voi kirjan sivuilla näyttäytyä erilaisena. Mutta silti hyvä kirja, varmasti luen kirjailijan muutkin kirjat.
My
Jun 08, 2019 rated it liked it
Nästan som ett filmmanus, som väcker till liv och gör personligt det som annars är en abstrakt men väl medveten kunskap om prostitution i vårt samhälle. Wennstam belyser hur den på samma gång är något som endast kan existera pga strukturer som vi alla är delaktiga i, såsom ett genomsyrande kvinnohat och den tröttsamma madonna/hora-dikotomin. Men samtidigt är vi övertygade om att prostitution är något som bara sker någon annanstans och av andra.
Josimpilo
Sep 01, 2017 rated it liked it
Shelves: audiobook, thrilling
Wennstams röst är så viktig i vårt samhälle! Denna bok är smärtsam och vidrig att läsa men berättar ju bara om verkligheten. Jag längtar ändå tills den är över, vet att detta är så viktigt att berätta om men min själ orkade inte riktigt med att kliva in så nära allt detta.
Jenny Forsberg
Jan 25, 2019 rated it it was amazing
Den här boken har några år på nacken men den känns ändå både aktuell och angelägen. Ämnet är män som utnyttjar kvinnor genom att köpa sex, och det vävs in i en historia med hög bladvändarfaktor. Mycket bra.
Cecilia
Nov 11, 2017 rated it did not like it
After about 200 pages I had to DNF it. So slow and boring
Reetta Saine
Jun 20, 2017 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2017, dekkarit
Avointa feminististä tykitystä seksinostosta, parituksesta ja ihmiskaupasta. ERITTÄIN virkistävää. Kiitos.
Victoria
Feb 23, 2018 rated it liked it
Bra, men med obehagliga undertoner om mäns syn på kvinnor som sexobjekt. Måttligt underhållande.
Emilie
Aug 26, 2018 rated it really liked it
This is a good book about heavy topics (prostitution, trafficking, justice system, etc.).
Miriam Sjöblom
Apr 20, 2019 rated it it was ok
2,5
Jag pendlade mellan att gilla att läsa 'Smuts' och att bara vilja få det överstökat. Ämnet är viktigt att belysa, så på det sättet tycker jag ändå att boken är läsvärd.
Niclas
Aug 07, 2008 rated it it was ok
Bärs i viss mån av motivet att lyfta fram vissa ämnen till en publik som kanske inte annars skulle få dem i knäet (det är inte svårt att förstå varför man skriver den här boken). Men den hade inte behövt vara dålig för det. Då man skriver en roman istället för en reportagebok förlorar man möjligheten att redovisa viktiga fakta, men får i gengäld möjlighet att loda djupare i de dunkla irrgångar som människans beteende emmanerar ur. Använder man sig bara av klyschor och är alltför fokuserad på att ...more
Pauliina
Mar 23, 2015 rated it it was ok  ·  review of another edition
Halusin kyllä pitää tästä kirjasta, sillä teema on tärkeä ja ajankohtainen, mutta kirja ei vain kulje. Osa henkilöistä jää todella latteiksi ja etäisiksi eikä tunnesidettä synny oikeastaan yhteenkään pää- tai sivuhenkilöön. Liian monta sivuhenkilöä, teemoja, esim. feminismiä, alleviivataan turhaan ja se syö kirjan tehoa ja kärkevyttä. Kaikkea ei tarvitsisi vääntää rautalangasta. Osan esitellyistä henkilöistä merkitys koko kirjan kannalta jää vähintäänkin epäselväksi. Teksti (tai käännös, kuka ti ...more
Exportswede
Bra bok, väldigt välskriven och väldigt bra story.
Men...(det finns alltid ett 'men')... en aningengs ensidig. Alltså, karaktärerna kändes en smula två-dimensionella och platta efter ett par kapitel.

Rebecca kändes bara som att det var mest yta, och Jonas...ja, det var inte särskilt mycket med honom alls faktiskt. Bara sex och porr och prostituerade. Visserligen var det ju just sexhandel som boken handlade om, men det kändes ändå väldigt ensidigt.

Karaktären Emma däremot, henne gillade jag skarp
...more
Annika
Jul 21, 2008 rated it did not like it
Recommends it for: nobody!
Kanske det sämsta jag har läst. Eller snarare lagt av att läsa efter några sidor eftersom det var så urbota dåligt. En förutsägbar klyscha (oavsett hur aktuellt och allvarligt ämnet än är, men den hade varit betydligt intressantare om den handlat om Joe Shmoe, alldeles vanlig familjefar i en småstad, kommunalarbetare med ölmage etc etc, istället för den snygga, framgångsrika och mäktiga försvarsadvokaten som HÖR OCH HÄPNA visar sig vara en hycklande orm...! Eller? Är det inte så det går?) skrive ...more
Isidora
Jun 16, 2014 rated it liked it
Shelves: svenska
Katarina Wennstam skriver med engagemang och glöd och en gedigen research ligger bakom boken. Här har vi en som verkligen kan sin grej och det är inte konstigt med tanke på bakgrund som reporter.
Författaren är mindre bra på personbeskrivningarna, men dottern Emma har hon lyckats med. Jag tycker att hon haft en stor vilja att förstå Jonas medan en mindre osympatisk karaktär än Rebecca får man leta. Språket är OK, varken mer eller mindre.
Jag sträckläste boken och den väckte många tankar. En stark
...more
Petra
Aug 01, 2013 rated it liked it
Det var en intressant bok som visar på en kultur bland män som absolut existerar och är problematisk, dock inte bland alla eller ens de flesta män som jag känner. Speciellt inte till den nivå som beskrivs här. Två små minus då jag kände att den ignorerade liknande problem bland kvinnor och för att de generaliserar vissa manliga beteenden till en nivå jag vill ifrågasätta. Stort plus dör att den tar upp ett väldigt viktigt och angeläget ämne.
Sara
Jun 23, 2015 rated it really liked it
Shelves: read-in-2015
Detta är kanske inte något litterärt mästerverk, med ganska platta personligheter i huvudrollerna, men det är en viktig och engagerande bok. När ska kvinnosynen ändras, och människovärdet i stort?
Den har följt med mig länge efter att jag hade läst ut den, framförallt Rebeckas beslut i slutet av boken, och ytligheten som de båda huvudpersonerna lider av. Klart läsvärd!
Matti
Jun 28, 2012 rated it liked it
Shelves: crime, svenska
Strong, believable, socially realistic. The careful construction of the inner (and outer) conflicts of all the characters saves the story from feeling tendentious. Some clumsiness and excessive use of cliches, and the main characters are still a little thin, but I hope this will improve when I get to the rest of the trilogy.
Maria
May 01, 2012 rated it liked it
Shelves: crime-fiction
Tar upp kvinnoförtrycket i samhället på ett ärligt och rakt sätt samtidigt som den visar på kvinnors styrka men den var för deppig. Karaktärerna är alldeles för luddiga,man hinner inte lära känna dem. En extra stjärna för att den kvinnliga sexualiteten lyfts fram.
Lena Foster
Nov 18, 2014 rated it really liked it
Äcklig karaktär men inget riktigt avslut. Stort ämne.
Henny
Apr 02, 2008 rated it it was amazing
excellent book. strongly recommended
Pauliina Lassila
Jun 30, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
Vastenmielisyydestään huolimatta jännittävä ja kiinnostava tarina. Kesäpäivän lämmössä lukiessa ihmismielen pahuudet eivät tuntuneet liian pahoilta, vaikka ajattelemisen aihetta antoivatkin.
Josefin Lundqvist
rated it liked it
Aug 07, 2016
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Flickan under gatan (Grens & Sundkvist #4)
 • Kunzelmann & Kunzelmann
 • Jenny
 • Efterskalv (A-gruppen, #9)
 • Glöm mig
 • Betrayal
 • Hey Dolly
 • Natt til fjerde november
 • I kroppen min: Resan mot livets slut och alltings början (I kroppen min, #1)
 • Hon går genom tavlan, ut ur bilden
 • Mørkemannen (Cato Isaksen #7)
 • Mannen som slutade ljuga
 • Udda Verklighet (De sära, #1)
 • Grannen
 • Sankta Psyko
 • Pappersväggar
 • Cold Courage (Studio, #1)
 • I tystnaden begravd
See similar books…
No trivia or quizzes yet. Add some now »