Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “The Wedding Breaker” as Want to Read:
The Wedding Breaker
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

The Wedding Breaker

4.24  ·  Rating details ·  1,466 Ratings  ·  141 Reviews
“Saya memohon maaf kerana mengganggu majlis kalian. Tetapi sebelum Tengku Juwita bernikah dengan Tengku Adam, dia wajar mengetahui siapa bakal suaminya yang sebenar...” - Ariana Rose

Ariana Rose. Kehadirannya menyebabkan majlis pernikahan itu terbatal. Disebabkan gadis itu jugalah, reputasi dan status diri bekas pengantin lelaki itu menjunam jatuh di mata masyarakat. Siapa
...more
Mass Market Paperback, 642 pages
Published November 2012 by Penerbitan Karyaseni Sdn Bhd
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Gobokairina
Dec 09, 2012 rated it really liked it
Shelves: favorites, koleksi-ga
Takdir. Sejauh mana kau berlari. Ianya tak akan mengubah apa-apa. Pilihannya ada satu - terima dengan hati yang reda. Penuh ikhlas dan meyakini yang Allah tak akan pernah menzalimi para hamba-Nya. Sebaliknya kita ini yang suka menzalimi diri sendiri tanpa kita sedari.

Itu yang aku simpulkan ketika menutup novel setebal 642 muka ini. Meletakkan diri sendiri di tempat Ariana Rose [Ariana]. Mampukah aku menerima takdir yang kejam itu? Menjadi mangsa rogol dan kemudiannya bakal dikahwinkan dengan lel
...more
Sha Mslvoe
Nov 25, 2012 rated it it was amazing
Shelves: malay-novels, keepers
Cerita ini mengisahkan Ariana Rose yang membantu Juwita untuk mengagalkan pernikahan diantara Juwita dan Adam. Adam yang tidak puas hati bertindak menculik dan memperkosa Ariana Rose.
Photobucket

Ariana Rose merasakan dunia seperti ketawa melihat keaiban yang berlaku pada Ariana. Ariana kecewa, sedih, merasakan dunia ini tidak bererti setelah mahkota kesuciaannya dirobek oleh Adam. Ariana sentiasa berdoa agar Allah menutup keaiban dia.
Photobucket

Setelah tidak disahkan mengandung, Ariana bangun semula mencari kekuat
...more
Rania Afeeq
Mar 22, 2014 rated it it was ok
read this because influenced by the stars rated!
but so frustrated with the whole story. a normal fairytale malay story.
after reading writer's bio - i understand the writer tried to let her character 'masuk' to the story especially part her studies etc etc tat makes me so irritated! Too much 'naik lif tekan sendiri' - hope readers know what i mean.
a rapist? perogol that really put me off. sorry.
could not understand why women writers like to write a story perempuan mcm murahan saja. dendam di rog
...more
Kiki
Aug 23, 2013 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Finally, I’m done with this novel. First of all, masih belum terlambat for me to say this... SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI to all warga goodreads yang beragama Islam (also for those yang membaca blog I yang probably takde pengunjung). It has been a month or two since the last time I read a Malay novel. Semasa bulan puasa, kepala I macam tak boleh nak focus membaca, and the fact that the book I tried to finish wouldn’t get past chapter one (sebab penulisan yang... not too good. Sesiapa yang focus ...more
kuzzeen
Jun 23, 2013 rated it liked it
Shelves: read-2013, i-owned
Naskah untuk dilepaskan; RM15.00. Pm je....

Awal-awal lagi Penulis dah pesan - 'jangan menghukum' tapi ambil as 'ilmu'. Dan pesan penulis lagi novel ini dikarang tanpa kajian, tanpa objektif cuma sekadar cerita berdasarkan pengetahuan dan pengalaman.

For me, separuh masa pertama mmg best. Watak Adam dan Ariana dikembangkan dengan cantik. Tapi bila masuk part lepas akad nikah, Ariana dah 'hilang'. Macam 2 watak yang berbeza, x ada kesinambungan. Watak tempelan seperti keluarganya dan keluarga Ad
...more
cheryna27
Dec 27, 2013 rated it it was ok
Ini novel Evelyn Rose yang pertama dibeli dan dibaca hasil dari perbualan dengan rakan2 buku. Lebih tepat lagi, masa aku berborak dgn Velma. Aku diberitahu karya ER tak kurang hebatnya. Maklum saja, aku jenis yg baca semua, tp aku agak memilih utk memuji.

Tapi itu awal tahun dulu. Waktu aku dikelilingi timbunan buku yg dibaca sikit demi sedikit.Sebagai pembaca, aku perlukan ruang, suasana dan waktu yg mengena utk baca novel. Buku ilmiah tak apalah, sebab aku mesti baca utk dapatkan sesuatu. Tapi
...more
yyyasmin
Nov 13, 2013 rated it really liked it
During the first 1/3 of the book, I was so ready to give it one star. I mean, initially, the book has all the elements of a one-star book:

The concept - the girl marrying/falling in love with her own - let's get this straight - RAPIST? Haven't we debated about this before? Check.

The rape scene itself - sempat lagi perempuan tu check out muka rapist dia yang handsome....wait, what! LOL! Check.

Chock full of grammatical errors? Check. Not trying to be a grammar nazi, but takkanlah tak ada English ed
...more
Joy (Cheery♡Reads)
It was an interesting story butttttt....

Aside from the glaring grammatical mistakes and wrong usage of words, the time jump at the end was very out of the blue. The honeymoon chapters ended so sweetly but the next chapter's time jump was very abrupt, with no warning at all because suddenly, readers were taken to 7 years later.

Wait, I do have another issue with this novel. I was and am rather bothered by how the rape scene was portrayed. It was a rape scene but I felt it wasn't a rape as well. D
...more
Nonieღserenity2bliss
Nov 02, 2013 rated it liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM10. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Keeping the review short this time.

Like:

1. Gaya penulisan - Memang best!
2. Elemen keinsafan
3. Suka sangat time Tengku Adam first time nampak gambar Ariana dengan family dia. Memang sangat terharu.

Dislike:

1. Tengku Adam's blase attitude after raping Ariana.
2. Masih tak faham kenapa Ariana tak report the crime.
3. Ayat Bahasa Inggeris yang mengelirukan (polite way of saying it...)
Dyh Usen
Nov 03, 2013 rated it it was ok
Shelves: karyaseni
The Wedding Breaker. Kisahnya bermula saat si gadis cantik Ariana Rose datang ke majlis perkahwinan Tengku Juwita dengan mengusung perut yang kian membesar. Katanya, dia kini mengandungkan zuriat Tengku Adam Kamil, iaitu bakal suami kepada Tengku Juwita. Lalu, majlis yang sepatutnya menjadi buah mulut orang ramai kerana majlis perkahwinan yang gemilang bertukar menjadi huru-hara. Tengku Adam Kamil terpanar.

Hakikatnya, Ariana the wedding breaker, dan Tengku Juwita dalangnya. Hanya kerana tidak ma
...more
Xora Idora
Dec 19, 2012 rated it it was amazing
I hardly read malay novel - but this one is an exception due to the strong vibe it holds. like what the author highlighted in her end chapters: what a person looking for from a book is what a reader would get from it.

This novel is not solely about Ariana Rose whose been raped but also about a man whose been raped by his own hedonist life (Tg Adam who had been living his life in ignorant as a muslim). What I like most is how Ariana ROse faced what had fated to be happened to her. Most women who w
...more
Stupidfroggie
Dec 22, 2014 rated it did not like it
Dah habis baca.Tak faham apa yang orang kata best sangat buku ni. mmg akal tak dapat menghadam perempuan yang dah kena rogol boleh pula keluar makan2 dan akhirnya jatuh cinta dengan perogol.sorry, buku ini mmg bukan taste aku.
Aimi Mastura
Jul 18, 2014 rated it did not like it
this is a story about a rapist and how it's okay for a rapist to be a rapist. People, watch Law and order: SVU. rape is a big crime. Period.
Nur Fatin Aliyya  Azizan
Feb 20, 2013 rated it really liked it
setelah berhempas pulas akhirnya aku berjaya membaca novel ini hingga ke ayat yang terakhir.

patotla box office novel ni, jalan cerita yang sangat best plus watak pun agak gila gila Adam dengan perangai bad boy kuasa tiga. ariana pula watak perempuan yang moden dan serba boleh tapi bersederhana. memang best baca. nak nak lagi penulis describe pasal banyak tempat kat dalam novel (aku memang suka kalau ada place setting macam ni, lebih2 lagi kalau pasal overseas, buat kita rasa nak pergi tempat tu
...more
Diya Nordin
Feb 02, 2014 rated it liked it
Sebelum ni berat nak beli buku ni.
Sebabnya?
Dengar terlalu banyak komen dari orang.

Tapi akhirnya beli juga sebab tak nak buat judgement atas judgement orang lain.
Dalam buku ni ada pelbagai kategori.
Ada pelbagai ilmu.

cuma maaf.
Part ilmu rumah tangga, saya rasakan sesuatu yang tak perlu untuk dipaparkan di dalam novel.
Sebabnya?
Novel itu bahan bacaan pelbagai peringkat.
Buatnya budak-budak umur 7 tahun baca novel ni?
Naya je. (err.. saya mula baca novel dari umur 6 tahun).

Tapi,
masih ada input yan
...more
Amutha
Jan 17, 2014 rated it it was ok
Typical Malay novel storyline.
Daten Aida
Jan 04, 2014 rated it it was ok
cerita yg bosan dan meleret2...
Hajar
Feb 18, 2013 rated it really liked it
Shelves: koleksi-peribadi
Sebelum buku ni keluar, saya dah ada tanggapan negatif dalam kepala. Buku ni mesti akan end up sama dengan kisah-kisah 'tipikal' yang saya dah baca sebelum ni. Tapi rupanya tanggapan saya silap. Maafkan saya. :)

Ariana Rose (Ariana) diupah oleh Juwita untuk menjadi petualang yang bakal membuatkan perkahwinan Juwita dan Tengku Adam Kamil (Adam) terbatal. Juwita, yang juga sepupu Adam tak rela untuk bersuamikan Adam sebab Adam ni memang tipikal lelaki kaya dan berkuasa. Arak dan wanita memang senti
...more
Aliah
Jan 14, 2013 rated it it was amazing
cerita ini awesome.Bila baca kita terus hook dan tak mahu berhenti.kita sangat berminat dengan dua karekter utama yang educated but loath each other like hell.How hard they tried fate refused to let them go separate ways
If you like travelling the book gives a lot of inspirations. A lot of useful messages and tips given to the the readers . Penggunaan bahasa santai, menarik dan kelakar. cara penceritaan amat menarik.santai hingga kita takjemu membacanya. Gambaran tentang hidup masyarakat atasan
...more
Sooraya Evans
Aug 08, 2016 rated it did not like it
Shelves: disappointment
I started reading this book with an open mind. Having not seen the TV adaptation (apparently a huge success in Malaysia), and no idea what the story is about. Upon reading, this book is wrong on so many levels.

Turns out to be another rape-fest. A girl falls for her rapist. Of course, he had to be good-looking, ridiculously rich, royal-blooded, Yada... Yada... Yada. I don't understand the obsession among female Malay novelists with rape-cum-romance. Are they silently harboring some kind of sick f
...more
Chek-inn Shamsuddin
May 10, 2013 rated it liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
azian2575
Oct 20, 2013 rated it really liked it
Ariana..
Menjadi 'The Wedding Breaker' hanya kerana ingin membantu kawan baiknya, Tengku Juwita daripada berkahwin dengan Tengku Adam Kamil a.k.a womaniser..
Mahal sungguh balasan pertolongan yang diterima: dia diperkosa oleh Tengku Adam!
Namun, Ariada redha atas ketentuan qadha' dan qadar yang telah dititipkan Allah untuknya di Loh Mahfuz..


Tengku Adam..
Dalam pada mahu membalas dendam kerana dimalukan, akhirnya jatuh cinta pada Ariana..
Ariana yang diperkosanya, memilih tidak berputus asa dalam kehi
...more
Afin Arif
Mar 07, 2013 rated it really liked it
THE WEDDING BREAKER (TWB) pada asalnya merupakan e-novel yang dimuatkan dalam laman blog (www.fairytalesfromevelyn.blogspot.com) penulis yang lebih selesa dikenali dengan nama pena EVELYN ROSE (ER) sebelum dibukukan.

Jalan cerita TWB ni straight to the point... means tak patah ke belakang pastu ke depan balik pastu belakang balik... lurus je... But sometimes... bila baca rasa macam ke laut je... mungkin sbb baca berhenti2... so bila sambung baca balik... nak dptkn mood balik... tu yang rasa mcm l
...more
Azmir
Mar 02, 2015 rated it did not like it
sthu aku klau pmpuan kne rogol trauma abes....x pnh lak aku baca brite psl pltih2 kt umah jgaan wnita yg jd mngsa2 rgol kwen dgn prgolnya sndri...tp dlm nvl ni, bkn main...wahwah,...
bab kna rgol pn ditulis mcm syok je..mcm ariana tu mmg nk bg free2..smptla puji si progol tu nsem...ke 'rogol' tu dijdkn alsn ntuk drg bzina?

mne da la yg nk bcinta dgn progol, gila btul... ke pnlis mmg sdg mnunggu/ tringin nk dipinang oleh si 'perooo'???
stdy luar ngra tp tlis cte mcm...
disbbkn ada ayt2 quran, hadis
...more
Linamarlyn
Sep 10, 2013 rated it it was amazing
Didn't took me too long to finish this book! Hehe..

Well cerita mengkisahkan tentang arrange marriage between Tengku Adam with Tengku Juwita yang both didn't agree due to adam ani king playboy.. Then Juwita ada bestfren; Ariana rose tuk konon perangkap on their nikah day so wedding cancelled. Walaupun si adam ani playboy and slept with endless amount of girls ia nda puas hati that konon nya ia buat Ariana pregnant (when clearly Ariana hanya belakon untuk menyelamat kan si Juwita) little that we
...more
Zuraimah Ismail
Mar 21, 2013 rated it really liked it
Was started to read this book on my way back from Sarawak. It pulled my attention and interest on the earlier episodes till I had the feeling to finish the book on the same day.

Unfortunately, the interest it had on me reducing towards the end. Maybe sebab kita pun dah start tak sehat masa tu, so momentum reading pun dah tak berapa bagus..

Overall, buku ini tidak mengecewakan saya...

It's all about this lady named Ariana Rose yang sanggup berlakon menjadi seorang perempuan yang sedang mengandung de
...more
Eerashera
Sep 23, 2013 rated it really liked it
Kalau aku tak silap lah, dah lebih setahun aku tak baca novel cinta. Tapi aku tertarik nak baca novel ni lepas terbaca sinopsisnya. Dan biasalah, mesti terbuai-buai bila membacanya. Siapa tak jatuh cinta dengan lelaki sehebat Adam Kamil? Ouch!

Bagi aku novel ni tak klise jalan ceritanya. Tak ada kawin paksa-hero heroin saling membenci-atau-mertua tak restu-gangguan orang ketiga. Sebenarnya aku kagum dengan tarikan di antara Adam Kamil dan Ariana Rose. Walau apa pun yang berlaku, tak mampu memadam
...more
Ajwita Khan
Mar 06, 2015 rated it did not like it
i hate this stupid book! i think the writer secretly wished to marry a rapist.

melobi diri ada phD bagai. tapi tulis cerita mcm org tak de akal. mana ada orang yang sanggup kahwin dengan org yg dah rogol dia. nak bunuh lagi adalah!

sudahlah. aku rate 1 bintang. tu pun markah kesian. kalo boleh aku nk rate -100.
Cik
Dec 11, 2012 rated it it was amazing
Shelves: love-to-read
Two thumbs up utk TBW.
Cerita yang natural & sesuai utk 18 above.
Sesuai untuk orang yg tak suka berfikir.
Very straight & sgt best..
pergolakan antara Ariana & Adam very sweet, suspens & menyeramkan..
hehehe..

So u guy, sila la baca kan.
Hasheida Hussain
Jan 08, 2013 rated it liked it
Jalan cerita best....tp tgh2 tu bosan cket...
tp ok la tuk mghabiskan masa n memenuhi hobi yg lama ditinggalkan...
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Untuk Semua Dosaku
  • Awak Suka Saya Tak?
  • Projek Memikat Suami
  • Bukan Kerana Aku Tak Cinta
  • Ya Maulana
  • Aku Yang Kau Tinggalkan
  • Sweet Sour
  • Mama Mia Shaza
  • KuSeru Rindu Itu
  • Maaf Jika Aku Tak Sempurna
  • Dia… Isteri Luar Biasa
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Sehangat Asmara
  • Cintaku Luruh Di Oxford
  • Dia… Random Guy
182 followers
As written in her novel:-
"I'm Iman. A PhD researcher in UK. Graduated Master Engineering in Microelectronic in UK. Worked as PTD and involved in entrepreneurship."
More about Evelyn Rose
“Dosa itu seperti paku yang diketuk pada tiang. Apabila dia bertaubat, ibarat paku itu dicabut dari tiang. Satu per satu... Tapi kesan dan lubangnya tetap kelihatan pada tiang. Sama seperti dosanya.” 48 likes
“Orang memberi kasih, kita membalas kasih. Kalau diberi sampah? Balaslah dengan kasih juga. Kerana kebaikan akan menghapuskan keburukan.” 32 likes
More quotes…