Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Untuk Semua Dosaku” as Want to Read:
Untuk Semua Dosaku
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Untuk Semua Dosaku

4.39  ·  Rating details ·  483 Ratings  ·  72 Reviews
Kisah cinta antara Nur Lisa dan Syed Azri berputik di bumi Jerman. Nur Lisa gadis pintar yang hidupnya riang bertemu dengan Syed Azri kerana rancangan nakal si adik. Sharifah Azrina yang disangkanya teman sebilik sebenarnya ialah jejaka kacak bernama Syed Azri.

“Tak menyesal ya. Tak nak tarik balik kata-kata awak tadi?”

“I do the talking a lot. Which one you meant dear roomm
...more
Paperback, 632 pages
Published December 2012 by Kaki Novel
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Nonieღserenity2bliss
Mar 19, 2015 rated it it was amazing
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM10. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Thank you to those yang mencadangkan pada N untuk baca novel ni. It was really good, and now I understand why Rin Ahmad has huge followers sejak kemunculannya dalam bidang penulisan.

Pengajaran yang boleh diambil dari novel ini:

1. Hidayah boleh datang pada bila-bila masa saja, jadi janganlah ego untuk menidakkan kehadiran kesedaran itu.

2. Ilmu di dada hanya sia-sia jika tidak dipraktikkan; leb
...more
kuzzeen
Oct 03, 2013 rated it it was amazing
Shelves: read-2013, i-owned
Kalaulah tidak melanggar Akta Hakcipta Terpelihara, aku akan pilih novel ini untuk disusun semula plotnya..... (actually zaman study dulu selalu juga kena assignment sebegini... tapi itu for academic purpose so confirm x kena saman!).


"There are countless ways and reasons people may change but the point is they change. For better of course. Demi Rasulullah yang kita sayangi dan demi Yang Maha Pencipta.". m/s 601.

(for me) 3 ayat di atas merangkumi kisah yang cuba dilakarkan dalam Untuk Semua Dosak
...more
Afifah.
May 22, 2017 rated it really liked it
3.7*

Rin Ahmad memang my favorite author. Dulu, kini dan selamanya. Teringin nak kenal insan di sebalik nama Rin Ahmad.

Kagum.

Setiap novel ada 'isi' tersendiri. Unik. Ideanya sangat luar biasa. Knowledge tu memang perghh entah la nak cakap apa. Setiap novel RA kita tahu benda baru. Walau kita boleh agak tema/style novel RA macam mana, tetap perasaan teruja tu ada.

Namun jujurnya, dari segi jalan cerita, untuk kali ini, saya sedikit lelah dengan USD. Agak terganggu dan berapa kali hilang fokus bi
...more
Puteri Novella
Mar 06, 2014 rated it it was amazing
Shelves: puteri-novella
Novel nie sangat best...

Walaupun flashback sangat mencabar kalau pembaca tu tak alert...

Tapi tetap best...mudah je untuk faham...

Bahasa Jerman tu...tergeliat lidah nak menyebutnya...
Jaz Meen
Apr 12, 2013 rated it it was amazing
I have been following this novel since Bab 1 from the writer’s blog or shud I say since Rin Ahmad posted USD promo at the blog (karyalepak.blogspot.com).
The promo along with its cover was very impressive. Hehehe I like the USD original cover! Designed by Crash Tillez

But watever it is ... the most important is the content of USD yeah!
When Bab1 was posted to the blog & read it - I was kinda thinking oh wat is USD all about coz readers were immediately served & enlightened tat the main c
...more
Hajar
Feb 18, 2013 rated it really liked it
Shelves: koleksi-peribadi
Kalau anda mengharapkan kisah kahwin paksa dengan pengakhiran tipikal, ini bukanlah buku yang patut anda baca okay? Tapi kalau anda mencari sesuatu intipati berlainan dengan kisah tipikal yang berlambak di pasaran, bolehla cuba untuk membaca kisah ini.

Nur Lisa dan Syed Azri bertemu di Jerman sewaktu Nur Lisa melarikan diri daripada Tengku Akhbar yang juga digelar 'payung emas made in Malaysia' oleh Nur Lisa. Bayangkan, ada ke lelaki yang menabur budi tanpa mengharap balasan? Tengku Akhbar ni mem
...more
EE FF
Dec 12, 2012 rated it it was amazing
Novel yg mmg di nantikan! setelah hampir 6 bulan di hentikan di blog penulis!

 Sangat teruja akhirnye terbit jugak pd disember 2012.

Best! sebuah novel yg mengisahkan perjalanan hidup Nur Lisa dan Syed Azri.

Syed azri yg suke dgn tagline "like it or lumpt it"

Syed azri SSB . Sexy smart beard!

Jalan cerita yang sgt menarik . Kisah bercinta ketika begelar student di germany. Sebagai pembace seronok di hidangkan keadaan di Pasing, Munich, Germany dan tempat belajar mereka TUM.

Pada masa yg sa
...more
Sha Mslvoe
"Let be frank. If you expect for a first sight kinda love relationship, then this is not. I just dumped a girl and this kinda stupid to start new so quick. I am attracted to you more of opposite attraction but do give us some time. I know you don't expect this happening so soon neither do I but I promise you, I can really take care of you. Like it or lump it, just stay here. With me"


Dear Readers,
I am a minority here and please, you guys should give it a try. It's possible that you will end
...more
Asmar Shah
Jan 06, 2018 rated it liked it
2.95* buat Untuk Semua Dosaku!

Aku cari naskah ni sebab nampak review para rakan pembaca yang sangat memberangsangkan dan aku mengharapkan lebih untuk USD ni! Tapi nampaknya aku tergolong dalam golongan minoriti - tidak terlalu menyukai USD sampai rasa nak baca lagi semula!

Buku ini bagus. Untuk pembangunan iman dan kesedaran diri bahawa kita harus hidup berlandaskan syariat Islam walau kita berada di mana.

Tapi pada permulaan buku, tak sangka juga yang kisahnya sebegitu dan bukankah isu seperti i
...more
Aisha
Dec 27, 2012 rated it it was amazing


At  a price of only RM22, USD is the best deal for my money, with so much knowledge in it.




  



Bravo to the writer that comes up with great and fresh idea. Reading USD makes me think ... BERFIKIR ada aku 'sekuat' Nur Lisa!!!.




Tahniah Rin Ahmad, Terbaik USD.
Afin Arif
Mar 06, 2013 rated it it was amazing
USD bermula dengan permulaan hidup Nur Lisa sebagai isteri kepada Syed Azri. Cabaran serta dugaan yang dihadapi pada minggu pertama menjadi isteri Syed Azri membawa kepada flashback kisah pergaulan bebas mereka di studio kecil di Pasing, Jerman. Gaya hidup yang diamalkan sering menghantui dan mengekori Nur Lisa dalam usaha-usahanya untuk berubah kepada lebih baik (mencari keredhaan Allah).

Flashback kisah silam Nur Lisa dan Syed Azri ketika di Pasing diselang selikan dengan peristiwa semasa di Ma
...more
Don ツ
Oct 30, 2013 rated it it was amazing
Shelves: mine, bacaan-bm
~aku suka watak Nurlisa dengan Syed Azri ni.
~While reading: teringatkan teman batch lama, both with nick Lisa and Azri. _they're both genius, both study far, but for sure not imagining them into the characters. Sebab, ~they were not couples. (However now, I wish they were couples. Ha ha ha)

Warning! Lots and lots of flasback~Sampai rasanya pembaca kena bina&cantum plot-plot sendiri semasa membaca. I think its fun, first time reading this sort of writing style~Rasanya neuron-neuron otak ni bek
...more
Hajariah Alias
Nov 02, 2015 rated it really liked it
Wow ku overr suka!!!!karya 1st RA yg kuhadap...mmg xleh letak..memang terbaek...bestt sgtt...kehidupan sosial nur lisa dan syed azri di negara org menjalani syurga dunia sementara..Namun kemunculan seseorg membawa perubahan kepada perhubungan Nur Lisa...Naskah ini padat dengan ilmu dan info..Tahniah buat penulis Rin Ahmad kerana berjaya menghasilkan naskah yg tidak "O" ini..bahasa yang cun..flow citer sgt mantops... dan ku percaya kehidupan bebas laku pasti ada di luar sana...Semoga naskah ini m ...more
Nickynisa
Sep 01, 2013 rated it it was amazing
Shelves: favorites
i haven't finished reading this book, just read 2/3 of it.. gave this book 5 stars without a second thought.. I LOVE THIS BOOK ALOT.. not a cliche story.. Nur Lisa and Syed Azri.. they are meant for each other.. come hell or high water..

/edit/
done! discovered Rin Ahmad's blog few weeks ago.. read USD there.. glad that i decided to buy the book.. and it's really worth it..

FITRI YANA
Jun 13, 2015 rated it it was amazing
Shelves: owned
Recommended! Two thumbs up!
Mgreen
Jan 05, 2013 rated it it was amazing
Recommended to Mgreen by: A friend suggested me to buy & read USD
Shelves: best
No better word to describe USD - Best novel, 5/5 stars


 


A novel that has so much moral values, new knowledge and worth reading!



Congratulations! to the writer, you are really someone that has brilliant imagination to write the story of Lisa and Azri!


There is so much lesson can be learnt from USD. 








Yatt Pyan
Apr 14, 2013 rated it it was amazing
A marvelous attempt by the writer to bring out various elements of life. The story revolves around a boy and a girl who met in German when they were pursuing their studies. Due to some circumstances, they end up staying together, and eventually, fell in love. All the limits were broken. Religion forgotten. All these due to their newfound love, which blinded them altogether. One fine day, the girl realized her mistakes and decided to leave her unhealthy lifestyle. But it was never the same with t ...more
Miss Ai.
Apr 21, 2013 rated it it was amazing
Masa mula membaca, ada sedikit rasa skeptikal. Sebabnya? Prince charming mesti nak anak orang kaya. Watak hero selalu ada semua - rupa, attitide dan berharta. Stereotype much? Ini rasa yang mula-mula rasa masa mula-mula membaca. Ulangan. Masa mula membaca. Betul. Salah saya sebab judge buku sebelum tahu isi dalam. *Tolongjangantikamsayadulu*

Syed Azri memang ada ciri-ciri jejaka idaman Malaya. Siapa yang baca novel ni dan tak jatuh cinta dengan Syed Azri? Ada? *Terusbuatmukatakbolehnakfahamkenap
...more
Wan Amalyn
Dec 13, 2012 rated it liked it
Saya suka novel ini.... TAPI...

3 (sebenarnya saya nak rate 2 1/2**) untuk pengisian yang cuba diketengahkan kepada pembaca.

Seorang gadis yang terpesong jauh dari landasan agama di bumi asing. Yang cuba mengubah diri menjadi lebih baik walaupun dipandang serong oleh mereka yang kenal sisi gelapnya. Tapi saya rasa ada benda yang pada saya tidak kena. Mungkin kerana ada bab 'daring' yang terlalu terbuka (pada sayalah!) menyebabkan saya rasa seperti tak wajar :(

Novel ini menguji fokus pembacaan sa
...more
nieza mustafa
Apr 04, 2013 rated it it was amazing
the most awesome malay novel that i ever read... i would definately 100% recommend it! worth buying.. Well, read all the comments written by those that rated 4 stars and above... for those who are still confuse on how the story all about, then there must be something wrong with your BRAIN!!!!.. go and check wth ur doctor...cheers & peace!!!
nilam
Mar 24, 2013 rated it it was amazing
walaupun flashback yg tunggang terbalik...tp x buatkan sy boring menatap novel ni..best!!! :)
heril azwan
Jun 04, 2015 rated it it was amazing
membacanya, mengingatkan serba sedikit dengan sejuta nafas cinta mu, kay delaila.
berpaksi kan keterlanjuran seorang gadis pada masa lalu yang cuba untuk berubah ke arah kebaikkan, tetapi dosa semalam masih menghantui nya. begitu banyak cabran terpaksa ditempuhi dalam mencari redha Ilahi. terdapat juga kepincangan keluarga dipaparkan dalam naskhah ini.

jujurnya, ini karya rin ahmad yang pertama saya baca, walaupun hampir semua novel beliau saya ada (pending.. tak sempat baca.. hehhehe). namun, pen
...more
Diana
Nov 17, 2013 rated it it was amazing
I've read many books..I love Hlovate, Melur Jelita, Evelyn Rose, Hanina Abdullah, Farah Husain, Hani Fazuha and now this...

This book is like an adult version of Hlovate's Versus, Anthem & Rooftop Rant; and Eve's A380.

All sorts of emotions roll into one. I simply love this Rin. I have always look for something I can learn from each book that I read. This book has more than I expected.

True enough:
Allah creates amazing things. So, trust Him completely. Be with Him always. (Pg 427).

18/12/13
Done
...more
Maslina Omar
Jun 11, 2015 rated it it was amazing
Buku yg paling lama saya ambik masa untuk habiskan. Lama bukan sebab ceritanya tak bagus @ membosankan tetapi kerana kesibukan yg tak terucap.

Sebuah cerita yg sgt sarat dgn mesej, tentang betapa seorang Nur Lisa yg beroleh hidayah di bumi German berusaha memaknakan penghijrahannya dpd seorang yg sosialis & lepas laku, berubah menjadi muslimah yg taat kepada Yang Maha Pencipta. Namun dia sentiasa dibayangi dosa2 lampaunya.
Nieda
Aug 22, 2013 rated it it was amazing
Allah itu maha penyayang. Setiap perancangan Allah itu mungkin pahit mulanya tp kemanisan itu tetap di rasa. Tak boleh letak buku ni sampai habis baca. Sgt menarik ceritanya.
mrsbudu
May 04, 2014 rated it it was amazing
USD novel lama tapi baru je beli la klibf tuari.
baru je khatamkan mlm tadi..
apa yg boleh ku ckp
USD sangat sesuatu...
Julie Syahril
Mar 17, 2013 rated it it was amazing
best... jalan cerita menarik, penyusunan ayat superb.. tak boring lansung nak baca.
Azmahira Abd
Sep 13, 2013 rated it really liked it
Best walaupun byk scene flashback
Ogy Yusof
Nov 16, 2016 rated it really liked it
kadang-kadang bila baca buku ni dok terfikir, betul ke ada insan yang sering jadi rebutan? betul ke ada insan yang lepas laku lepas tu tiba-tiba insaf jadi baik?.. tapi, dunia ni luas. banyak ragam manusia yang tak nampak depan mata kita sendiri sebenarnya ada.. novel sebenar bukan sekadar ilusi penulis. ilusinya cuma cara garapan dan olahan penyampaian... tak percaya? terpulang. tiada apa yang mustahil sebenarnya....

seperti nur lisa dan syed azri.. kisah mereka ini pernah dengar dari sahabat ya
...more
Nor Huda
Jan 31, 2013 rated it really liked it
Jalan cerita yang menarik. Saya suka dengan kata-kata yang indah yang tertulis pada kulit buku.

Bist du mit Liebe verliebt oder liebst du der, der die Liebe erschaffen hat?
Adakah kau mencintai 'cinta' atau mencintai Pencipta 'cinta'?

Jalan ceritanya agak santai. Penulis juga ada menyelitkan beberapa maklumat menarik mengenai bumi Jerman. Membaca novel ini membuatkan saya terasa ingin sangat belajar Bahasa Jerman. =) Tetapi jangan khuatir jika ada dialog-dialog dalam Bahasa Jerman yang tidak difah
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Untuk Semua Dosaku 3 43 Dec 27, 2012 01:24AM  
  • Mama Mia Shaza
  • KuSeru Rindu Itu
  • Tiba-Tiba, Dia Ada
  • 13 Jam A380
  • Dia… Random Guy
  • My Precious Iris (Mypi)
  • Seteguh Fayqa
  • Lazuardi
  • Aku Yang Kau Tinggalkan
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Surat Ungu untuk Nuha
  • Bukan Kahwin Paksa
  • Ya Maulana
  • Maaf Jika Aku Tak Sempurna
  • Nyanyian Hati
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Biarkan Ia Berlalu