Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “SUAMI” as Want to Read:
SUAMI
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

SUAMI (Kapten Polisi Kosasih dan Gozali #9)

3.64  ·  Rating details ·  234 Ratings  ·  21 Reviews
Maryati is thrilled when she gets married to the rich and eligible Supriyadi. But why does he seem so reluctant to talk about his first wife and her mysterious death?
SUAMI is the Malaysian translation of the Indonesian novel MISTERI RAHASIA SEORANG SUAMI (1986).
Paperback, FIXI Edition, 311 pages
Published August 15th 2012 by FIXI (first published 2005)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about SUAMI, please sign up.

Be the first to ask a question about SUAMI

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Fadzli Jamaludin
Jan 16, 2013 rated it really liked it
Shelves: misi-2014
Jalan cerita yang menarik malahan endingnya memang tak dijangka...Ia merupakan kisah penyiasatan jenayah disebabkan cemburu & dendam...

Penulis memaparkan watak Kosasih seorang pegawai polis bersama rakannya, Gozali menyelesaikan hubung kait antara pembunuhan yang berlaku dengan kejadian 3 tahun lalu...Kisahnya bermula dengan perkenalan & perkahwinan Maryati & Supriyadi yang datangnya daripada golongan bangsawan...Kewujudan Lili Handoko dalam lipatan sejarah silam Supriyadi mangganggu
...more
Mobyskine
Jan 07, 2013 rated it really liked it
Shelves: favorites, fixi
Wah wah wah. Kokasih dan Gozali buat aku berdebar-debar dan kaget saja. Dari mula hingga akhir kisahnya bagus, tak henti baca sebab intuisiku yang serba mahu tahu cepat-cepat.

Demi Kokasih dan Gozali, aku anugerahkan 4 bintang.
Azura Mustafa
Nov 29, 2012 rated it really liked it
I always like this book. But ironically, I read this story from a different author!
Anis Azura
Apr 24, 2014 rated it really liked it
Shelves: fixi, indie
Untuk SUAMI memang aku tak lokek memberi rating..hehe..

Sebuah cerita penyiasatan yang menarik walaupun permulaan agak lambat dan sedikit mengantuk dibuatnya.Ini mungkin kerana penulis ingin memperkenalkan semua watak satu-persatu supaya pembaca lebih mengenali setiap watak. Aku suka bilamana Bibi menasihati Maryati bila Maryati bertanya padanya tentang Supriyadi.Nasihat Bibi tu macam boleh digunapakai oleh kita.Aku suka ayat Bibi "Untuk orang yang tampan,dugaannya datang berkati-kati,Ti,!" bila
...more
ScotchCheez
Apr 10, 2013 rated it it was amazing
Okay, berbalik kepada Suami karya S. Mara GD, karya yang bagus dapat saya simpulkan. Penulis (yang pastinya saya yakin sedikit sebanyak dipengaruhi oleh rentak Agatha Cristie) bijak membina plot demi plot dan tidak terlalu kompleks untuk kita fikirkan. Fixi memilih karya yang bagus untuk dibukukan semula. Susunan cerita yang mengikut flow. Penulis jugak tidak membocorkan sedikit pun tentang penglibatan pembunuh yang mana pembunuh hanya diberikan peranan sedikit dan hanya dikaburkan membuatkan ki ...more
Pie Mesnan
Sep 21, 2012 rated it really liked it
Shelves: fixi
karya misteri yg mnarik..xsangka ending n penyelesaian misteri sgt bagus..xbosan n slalu je ada elemen surprise..good book fixi..thanx bw buku ni ke malaysia..hope ada karya s.mara gd ni lg..hehe...pasni sambung ISTERI..
Wadi
Jun 03, 2013 rated it liked it
pun sama komen macam isteri dia tadi. engko carilah
Lyla Ibrahim
Sep 12, 2012 rated it liked it
Cerita yang menarik. Pertukaran cerita daripada sudut Maryati dan Supriyadi kepada sudut Kosasih dan Gozali sangat 'smooth'. Pengakhiran cerita yang sangat tak dijangka.
Steff
Apr 22, 2013 rated it really liked it
Shelves: local-fiction
Overall it is good. Plot berkembang dengan bagus, ending yang unexpected and the logic is always there. Also, there was no rush in how the story flows. Good read.
Adrianz
Jan 13, 2017 rated it really liked it
Shelves: buku-fixi
Jalan cerita yg menarik dan x bosan...sts ada elemen suprise dan tahap curiga yg tinggi...siapa agaknya pembunuh sebenar..tp mmg x dijangka endingnya..best...huhuhu
Amier Arfan
Apr 23, 2013 rated it it was amazing
Buku S. Mara Gd tidak menghampakan. Sesuai bagi mereka yg meminati novel penyiasatan.
Mardhiah Shamsudin
Dec 22, 2013 rated it really liked it
Mengambil kisah Maryati yang berasa seperti Cinderella moden kerana berjaya menakluki jejaka tampan dan kaya lalu menjadi Puan Supriyadi Cokronegoro. Malangnya, misteri kematian isteri pertama Supriyadi iaitu Lili Handoko yang tidak pernah terungkap terus menghantui rumahtangganya seperti puaka yang tidak terhalau.

Seterusnya, kematian Esther Rumilah yang giat menyiasat hal misteri ini juga tambah menderitakan Maryati. Siapakah sebenarnya suaminya? Adakah si psiko yang sanggup menebas nyawa manu
...more
Shahida Dzulkafli
Mar 25, 2016 rated it liked it
Assalamualaikum..
Novel yang sangat ohsem..
Karya asal dari Indonesia bertajuk Misteri Rahasia Seorang Suami..

Pergh!! Bila ko baca novel ini memang ko akan syak si suami..
Yelah, bila ditanya tidak diceritakan..
Mestilah menimbulkan keraguan..

Memang best baca cerita ini sebab ko cuba meneka siapa yang membunuh..
Betulkah si suami yang jahat..

Sampai kepenghujung cerita ko x kan berjaya meneka..
Memang legend ar siapa yang tulis novel asal ini..
Ohsem beb.. Dan ko x kan sangka pembunuh sebenar...

Gaya pe
...more
Primadonna
Salah satu ciri khas penulis ini: pembaca diarahkan mencurigai beberapa karakter, namun seringnya karakter yang seolah disinggung sekilas lalu itulah pelakunya. Kalau jeli dan suka membaca buku misteri, di pertengahan buku sudah bisa menebak siapa pelakunya. Gaya penulisannya ngalor-ngidul yang asyik dibaca, jadi tetap saja menyenangkan menamatkan buku ini dengan berpikir, "Tuh kan, memang dia pelakunya!"
Adilla Alias
Aug 02, 2015 rated it really liked it
Membaca SUAMI membuat diri aku berubah 360 menjadi ala ala Conan Edogawa hanya kerana mahu teka siapakah pembunuh Lili Handoko.

Jalan cerita yang tidak dijangka walaupun pada permulaan sedikit lambat. Tertanya-tanya jugak bilalah Kokasih dengan Gozali nak muncul.

Cerita ini hampir buat aku benci lelaki kacak. Tapi sangkaan aku meleset. Ending tak sama macam aku fikirkan.

Ah aku tak nak review banyak-banyak. Takut jadi spoiler. Selamat membaca.
phazleeanna
Feb 01, 2014 rated it it was ok
Shelves: buku-fixi-novo
"Saya tidak dapat menyuruh anda jangan bersedih. Bersedih itu manusiawi. Tapi bersedih jangan dibiarkan berlama-lama." -Gozali
San
Nov 22, 2015 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Sab
Apr 02, 2016 rated it really liked it
Suami lagi best daripada Isteri.
Maria
Apr 16, 2008 rated it really liked it  ·  review of another edition
S Mara GD is one of my Indonesian favourite writers.
Kisah Kapten Kosasih dan sahabatnya Gozali selalu seru untuk diikuti.
Kedaibuku399
Jun 25, 2014 rated it really liked it
unexpected ending.
Maya
rated it liked it
Nov 29, 2008
Lola
rated it really liked it
Jan 12, 2015
Muiz
rated it it was amazing
Jan 24, 2013
Sian
rated it liked it
Jan 04, 2009
Gina
rated it it was amazing
Feb 22, 2015
Shabrinasyafri
rated it liked it
Feb 02, 2015
Atiqah Izzati
rated it really liked it
Feb 01, 2014
Qaseh Suchee
rated it it was amazing
Feb 09, 2015
Rachma Haryanto
rated it it was ok
Oct 20, 2009
Nidya Astrini
rated it it was ok
Dec 20, 2010
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • LICIK
  • KOPI
  • INVASI
  • KASINO
  • HILANG
  • ZOMBIJAYA
  • CERPEN
  • CERPEN
  • KLCC
  • GERGASI
  • YANG NAKAL-NAKAL
  • CERPEN
  • Devil's Place
  • MANGSA
  • BISIK
  • MURTAD
  • DENDAM
69 followers
Berawal dari menerjemahkan novel-novel Agatha Christie, S. Mara Gd mulai menulis novel pertamanya, Misteri Dian yang Padam pada tahun 1984 (diterbitkan tahun 1985). Tokoh yang diciptakannya adalah seorang kapten polisi bernama Kosasih dan sahabatnya yang punya latar belakang hitam, Gozali. Sejak itu novel-novel tentang petualangan dua serangkai, Kosasih dan Gozali, dalam melacak para kriminal meng ...more
More about S. Mara Gd

Other books in the series

Kapten Polisi Kosasih dan Gozali (1 - 10 of 30 books)
  • Misteri Dian yang Padam
  • Misteri Sutra yang Robek
  • Misteri Gugurnya Sekuntum Dahlia
  • Misteri Gelas Kembar
  • Misteri Kolam yang Dangkal
  • Misteri Gadis Tak Bernama
  • Misteri Pesta Maut
  • Misteri Pembunuhan di Usaha Tando
  • Misteri Pembunuhan di Kakek Bodo
  • Misteri Keempat Wajah Anastasia
No trivia or quizzes yet. Add some now »