Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Sepuluh Ribu” as Want to Read:
Sepuluh Ribu
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Sepuluh Ribu

by
3.57  ·  Rating details ·  46 Ratings  ·  9 Reviews
Dari sekeping gambar yang dipilih rawak, setiap penulis akan bercerita..

Sebuah antologi oleh sepuluh orang penulis. Disunting oleh Wani Ardy. Diterbitkan oleh SeLUT Press.
Paperback, 196 pages
Published June 2012 by Selut Press
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Sepuluh Ribu, please sign up.

Be the first to ask a question about Sepuluh Ribu

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Johan Radzi
Aug 07, 2012 rated it liked it
"Sepuluh Ribu" adalah koleksi cerpen yang ditulis oleh Sepuluh penulis amatur berdasarkan sepuluh foto yang ditugaskan kepada mereka. Foto-foto tersebut membawa makna yang berbeza, dan tugas para penulis adalah untuk menghuraikannya, menjadikan ia sumber inspirasi. Suatu cabaran yang menarik dari Wani Ardy.

Cerpen 1 - Agak hambar sedikit. Aku berkerut dahi berkali-kali apabila membacanya. Mukadimah yang tidak sesuai.

Cerpen 2 - Picisan hidup seorang kutu kampung yang berakhir dengan anti klimaks.
...more
Luc Abdullah
Jul 08, 2012 added it
Shelves: malay, fiction
Cerpen 1: Berjaya menipu aku, olahannya nice dan refreshing.

Cerpen 10: Juga nice, even masih berlingkar dengan tema cinta tapi cara dia olah tu catchy(entah perkataan yang tepat atau tidak)

Cerpen 5: Absurd lebih tepat menggambarkan cerpen ini, better dari tema cinta yang digarap dalam cerpen-cerpen lain.

Cerpen 8: Memasukkan watak penulis ke dalam cerpennya. Boleh tahan, kalau improvisekan lagi cerpen ni menarik juga.


Manakala cerpen lain puitis betul. Barangkali latar penulis bermula dari puisi
...more
phazleeanna
10 gambar. 10 penulis. 10 cerita. 10 perisa. 10 sensasi. 10 fantasi. 10 khayalan. 10 perasaan.

Semuanya patut dibaca. Kerana semuanya patut dirasa.

Ada cerita tentang cinta. Ada cerita tentang keluarga. Ada cerita tentang kematian. Dan ada juga cerita tentang kehidupan.

Sebuah antologi yang patut diberi peluang untuk dimiliki. Untuk dihayati.

"Kau tak penat tunggu?" "Kejar lagi penat kan?" -Origami Bintang (Mosyuki Borhan)
Qiez
Aug 05, 2012 rated it it was ok
Selain dari karya Mosyuki dan Tun Boja Bistara, yang lain2 sangatlah randum. (atau mungkin aku bias?) Review lengkap aku akan tulis bila aku ada masa dan mood nanti.
nasyrun nasyrun
Jul 31, 2012 rated it liked it
setuju dengan luc
1, 5, 8 dan 10
Fuka-chan
Jul 23, 2012 rated it really liked it
cukup rencah. cukup menarik.

setiap penulis diberikan satu gambar untuk masing-masing menulis sebuah cerpen berdasarkan gambar tersebut. konsep yang menarik, buatkan setiap kali aku mula membaca cerpen yang baru, aku bukak dulu page hadapan, untuk lihat, gamba apa yang diberikan, dan apa cerita yang bakal ditulis. bila dah setel cerpen dok tilik2 lagi, apa kaitan gambar ni dengan cerpen tadi? haha (-.-")

menarik. untuk kupas satu-persatu cerpen dalam buku ini mungkin tidak mampu. tapi ada satu d
...more
Fariza
Sep 25, 2012 rated it liked it

Balik dari Open House K. Yati, Athina hulur pada aku buku 'Sepuluh Ribu'. Aku kembali menghulurkan kepada beliau 20 ringgit. Tadi masa makan-makan kat rumah kak Yati, aku sebut dekat Athina yang aku teringin nak beli buku dia. Dengan sepantas kilat Athina jawab "Oh I ada bawa dalam kereta nanti balik I bagi you". Maka tertunailah hasrat aku untuk memiliki buku sulung Athina.

Sementara menunggu Athina menyerahkan dua buah buku lagi untuk dibeli oleh Zed dan Azzad aku belek-belek buku ni. 'Eh, ant
...more
Nazrul Noorzan
Jun 12, 2013 rated it really liked it
cerpen yang dihasilkan daripada tugasan sekeping gambar oleh sepuluh penulis dengan setiapnya mendapat gambar yang berbeza nyata menarik minat aku. Hampir kesemua cerpen berjaya membawa mood aku ke lapisan paling atas, dengan keterujaan pada tahap maksima.
SinudaMN
Aug 13, 2012 rated it liked it
Himpunan sepuluh cerpan tulisan sepuluh orang yang membentuk cerita pelbagai rencah.
Manapiranha
rated it it was ok
Feb 04, 2013
Rimi Hassan
rated it it was amazing
Jul 29, 2013
Pijut Musbi
rated it it was amazing
Apr 06, 2014
Fakhira
rated it really liked it
Jul 27, 2012
Fadil Jaffar
rated it liked it
Mar 05, 2013
Arfiyasnabihah
rated it it was amazing
Mar 24, 2014
Nadeerah Matnan
rated it it was amazing
Aug 15, 2014
Ikhwan mangsor
rated it liked it
Oct 30, 2012
Muiz
rated it it was amazing
Sep 13, 2012
Mohd Rizuwan
rated it really liked it
Nov 12, 2013
Aeen
rated it really liked it
Dec 01, 2013
ZUHAIRAH SHAMIMI
rated it it was amazing
Nov 27, 2015
Chirpy_chummy
rated it it was ok
Nov 19, 2012
Naqiuddin Haziq
rated it really liked it
May 25, 2013
Maheran Asmira
rated it it was amazing
Jul 07, 2014
Asma Lina
rated it really liked it
Jul 24, 2012
Ika Shizuka
rated it really liked it
Jan 07, 2013
Fairuz
rated it liked it
Jan 01, 2013
Dayang Noor
rated it liked it
Sep 10, 2012
prjmldn
rated it liked it
Oct 02, 2015
Farah Amira
rated it really liked it
Jul 22, 2018
« previous 1 next »
topics  posts  views  last activity   
cover buku antologi sepuluh ribu 1 6 Sep 09, 2012 10:47PM