Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Lelaki Eksistensial” as Want to Read:
Lelaki Eksistensial
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Lelaki Eksistensial

3.62  ·  Rating details ·  341 Ratings  ·  64 Reviews
Mengisahkan seorang lelaki yang tidak dinyatakan namanya, dalam kehidupannya mempunyai ramai kekasih yang berlainan gaya dan pemikiran - Fitrana - aktres sinetron gred B Indonesia yang hidupnya dikaburi material, Puspa - seorang gadis hipster vegan yang sentiasa menentang arus serta tidak suka perkara mainstream, Maisara - seorang hijabster yang belajar di institut pengaji ...more
Paperback, 305 pages
Published June 23rd 2012 by Lejen Press
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Lelaki Eksistensial, please sign up.

Be the first to ask a question about Lelaki Eksistensial

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Khrlhsym Khrlhsym
Dec 13, 2012 rated it did not like it
Kau tahu buku Menyingkap Alam Mistik keluaran synergy media? penulisnya Dr Hassan Noor. Aku ada pergi ke office synergy media dan dari situ aku tahu buku ini sebab ketua editor syarikat ini Dr Hassan Noor nilah dan ya ironi(1)nya syarikat ini berada di bangsar, sama seperti major penceritaan buku lelaki eksistensial, di bangsar. Dr Hassan ni pelik sikit, pakai shade dalam office, dia kata dia selalu busy.Walaupun tulis pasal buku Alam mistik, Dia bercakap seperti orang-orang cool. Dia cakap deng ...more
Luc Abdullah
Jun 27, 2012 added it
Shelves: malay, fiction
Bagi orang yang menyukai pengisian apa yang dia tak tahu ke dalam fiksyen, barangkali buku ini sesuai untuknya.

Tapi bagi mereka yang disuap falsafah --(ada dua, sama ada kau suka falsafah yang enak kau telan, lancar, atau terasa dipaksa-paksa).

Aku rasa ironik dan lucu ketika membaca buku ini. Buku ini lebih baik dari Bayang dan Awek Chuck Taylor, tapi seperti kata saya tadi, untuk orang yang tak tahu apa-apa yang dimasukkan ke dalam buku ini, dia akan amazed.

Sebab saya rasa lucu, itu rahsia, kau
...more
❀ Hana
May 19, 2013 rated it really liked it
Buku pertama Nami yang aku baca, setelah pundi-pundi ingin tahu aku terjentik dengan dahsyatnya. Mendarat saja di KL, terus menerpa ke Kinokuniya (sempat menguntum senyum simpul kepada Pak Samad). Balik hotel, buku ini yang pertama sekali aku terkam.

Pada awalnya, aku sangkakan LE macam novel-novel pulp yang lain. Pretentious saja lebih, dari awal sampai akhir. Melalak-lalak nak membuktikan novel mereka tidak klise macam buku-buku terbitan DBP. Eccentric sangat kononnya - nilai intelektualisme t
...more
Mobyskine
Aug 05, 2017 rated it really liked it
Shelves: favorites
Seorang lelaki dan Five Golden Rules. Perempuan, ego dan/atau nafsu. Jujurnya saya suka gaya penceritaan penulis. Enak dibaca, tidak bosan. Mungkin sisipan kisah dari buku, kata-kata falsafah dan scene debat bersama Puspa sedikit sebanyak menyumbang kepada tahap kesukaan saya terhadap novel ini. That scene, waktu ke restoren vegetarian dengan debat apa jadi pada tahun 1971 tentang Soviet, opportunity, Ravi Batra, sosialism, Marxism et cetera et cetera terasa macam saya ada di kerusi belakang Vol ...more
Ahmad Arba'in Ali
Sep 14, 2013 rated it liked it
Saya sepertinya menjilati ludah sendiri apabila pertama kali membaca buku ini, apatah lagi mencapai ia dari lambaian almari dan mengorbankan RM22 dari dompet saya. Tetapi saya tidak dapat menahan dari mengambil tahu apa yang telah digembar-gemburkan generasi saya tentang Lelaki Eksistensial ini. Ini jelas sekali kerana saya bukanlah peminat besar novel berirama pulp culture yang menjadi tanggahan utama mereka, malah saya selalu meludah ia -- kerana kelemahan bahasa, dan kurangnya level intelektu ...more
Nazrul Noorzan
Aug 03, 2012 rated it liked it
manusia yang bertuhankan Tivi; manusia yang melihatkan imej visual itu sebagai satu keutamaan; sistem pendidikan yang mengajar pelajar untuk mendengar arahan, bukan berfikir; kehidupan yang umpama kilang, dari satu proses ke satu proses yang sudah ditentukan; mengelak klise yang secara tak sedar itu sendiri klise; dan.. hah Lelaki Eksistensial memang sial !
Nor Mohamed
Aug 09, 2012 rated it really liked it
Saya suka buku ini.ia mengajar saya untuk mengorat awek.
Shazni Ibrahim
Oct 31, 2012 rated it did not like it
Tak berapa kemas. Agak messy.
phazleeanna
Jul 02, 2012 rated it liked it
Shelves: lejen
Buku ini banyak membicarakan perihal hipster dan mainstream.

Soal kapitalisme dan sosialisme.

Tentang id, ego dan super ego (dan Ganguro Girls).

Tetapi ianya tidak lari daripada intipati utamanya -- The Five Golden Rules. (Berguna kepada barangsiapa yang ingin menjadi seorang kasanova berjaya.)

Persoalan terbesar yang dileretkan sepanjang-panjang buku ini adalah, "Apa yang kita mahu?". Tentang kewujudan sesuatu entiti dan fungsi entiti tersebut sepanjang kewujudan dan keberadaannya di muka bumi ini
...more
Fuka-chan
Jul 02, 2012 rated it really liked it
membaca Lelaki Eksistensial membuat aku merasakan betapa kurang membacanya diri aku ni. okey bukanlah kurang membaca macam mana, cuma lebih kepada "how naive I was on political views and my perception on the world". aku terasa macam aku ni seorang yang kurang sangat-sangat ilmu pengetahuan, and how oblivious i was on very important topics such as history, pyschological thoery and human behaviour. man i need to read more. haha

but it was expected because i was an avid reader on TTGB. cuma aku sedi
...more
Azam Baizen
Sep 20, 2012 rated it it was amazing
At first ak tak suka baca buku nih pasal in the beginning of the story mamat (hero) dlm cite ni adalah kasanova. Meluat pon ader but lepas dah baca kisah dier dgn stiap satu galpren dier ak trus Ooohhh Aaaaah Oo0o0o0.

After dat dier dh stat cerita kisah hidup dier dgn elemen2 sejarah, philosophy, global and Malaysian societies, culture, norms n etc ni wat ak lagi minat nk baca. Kebanyakan dier ckp smuanya btol n I really like his thinking.

Tp gist yg paling penting n ak akn ingt smpi bile2 pas ba
...more
Mago0
Jul 10, 2012 rated it did not like it
Lelaki eksistensial. Ini buku fes yg aku bace dari Nami Cob Nobbler. Byk falsafah yg Nami utarakan, tokoh, falsafah tentang itu dan ini, dan hmpir kebanyakan falsafah dlm buku ni,mg xmesra lgsg pada pendengaran aku. Ni mg buat aku rasa lagi banyak kena membace. Thanks to nami.

Membaca novel ini kadang2 buat aku rase semcm tengah tengok video aksi ghairah,dan hampir setiap chapter di muatkan. Dan ape yg aku rase ialah, come on, aku bayar beli majalah playboy ke, buku novel? Ni,buat mood aku spoil
...more
Meor M Syafiq
Aug 27, 2012 rated it really liked it
Bismillah.

Pertama sekali, ini yang pertama aku baca buku yang tidak ditapis. Boleh kata macam tu lah kan? Sebab segala perincian tentang Adam dan Hawa jelas diceritakan. Untuk nafsu, seronok jugalah sama turut berfantasi. Ahh nakal sesekali apa salahnya. Tapi untuk ibu bapa yang pasca DEB pasti takkan bersetuju kalau mereka tahu anak mereka membaca tulisan sebegini. "Belum sampai masa" - itu mungkin alasan retorik mereka.

Watak yang tidak dinamakan namanya itu bagi aku jujur. Jujur kerana tidak m
...more
Amani Ewah Ewah
Sep 03, 2012 rated it liked it
bahasa dia best. nampak yang penulis ni banyak sangat membaca dan buat kajian. bagi saya yang kurang membaca ni, saya rasa bahasa melayu yang digunakan tinggi. banyak perkataan dan term baru yang saya belajar. dari segi cerita, okey la. kesian dekat Lin yg macam setia. yang lain curang sama macam dia, jadi tak berapa kesian sangat. yang Maisara pun tak berapa kesian sebab dia tu tengah keliru kemahuan seksualiti dia. dialog watak dalam ni kadang-kadang boleh buat tergelak. unsur komedi dia menja ...more
Zetty Khairunisa
Oct 07, 2012 rated it really liked it
Shelves: lejen-press
Kenapa aku lambat review buku ni berbanding Rokok Nan Sebatang? Abaikan. Mungkin masa tu otak matematik dan sains aku yang berfungsi. So,aku gagal serap falsafah Nami. Apapun, sebab baca buku ni lah,aku request dengan suami nak beli oven baru. Nak buat lasagna and semua yg mampu nampakkan aku mcm hipster ala ala 'aku' . Serius ganteng bila 'aku' memasak. Ok,takda kena mengena. Tapi sungguh,tu lah perasaan aku time tu. Tak percaya,tanya suami. Dah,merepek! Stop! I'm not a hipster. I'm snob,defini ...more
Johan Radzi
Nov 23, 2012 rated it it was ok
Apa yang buat buku ini menarik adalah watak-wataknya, bukan plotnya. Plot terlalu mendatar. Tetapi watak-wataknya dipersembahkan dengan bagus. Ada hijabster, hipster. Ada pelakon sinetron dan perempuan editor kumpulan buku indie. Watak dari semua sudut masyarakat yang diceritakan dengan terperinci.

Seperti biasa, Nami dengan falsafahnya, punk-rocknya, dan skeptipnya terhadap melayu pasca-DEB. Nami banyak memetik nama-nama seperti Nietzche, Noam Chomsky, Freud, dan sebagainya.

Aku tak puas hati sat
...more
Gary Asip
Jun 28, 2014 rated it it was amazing
buku ni memang superb. tuhan je tau berapa kali aku berdoa masa baca buku ni. "tolong la ending dia bukan macam awek chuck taylor". keseluruhan novel ACT memang best. cuma endingnya sedikit merentap jantung dan jiwa raga. tapi alhamdulillah. doa dimakbulkan. ending dia cantik dan lancar. (tapi dia rentap balik jantung aku dalam rokok nan sebatang). thanks nami. ko sentiasa buat aku berfikir. kalau ko jadi ayah pin, aku tak heran.
Hayamira
Mar 24, 2013 rated it did not like it
buku paling pretentious yang pernah aku baca, terlampau banyak refference dalam satu perenggan. aku tak tahu apa motip penulis sehinggakan aku letak buku ini ketepi dan terus minum kopi lagi bagus. sepatutnya tak payah rate satu bintang ni tapi goodreads tak kasi can. tak pe lah. buku penulis ni macam pengejar bintand dan bau semangat anak muda kira ok tapi buku ni langsung. cant. even. hah. you tried too hard Nami.
SyaMimi
Oct 08, 2017 rated it liked it
Hmm..50 muka surat pertama aku marah betul. Marah dengan penggunaan bahasa buku ni dan watak Aku yang kasanova. Tak mahu sentuh tentang bahasa dah, aku fikir memang buku-buku macam ni bahasanya. I cringed so much! Tapi aku cuba terima sebab nak baca seterusnya.

Dari segi naratifnya aku suka. Cara penceritaan seperti aku berada di hadapan penulis. Pengisian buku ini banyak tentang falsafah, sejarah dan kritikan sosial yang aku rasa agak berat sebelah, lebih kepada pendapat peribadi penulis. Debat-
...more
nssa
May 15, 2018 rated it it was amazing
Shelves: 2018, malay, favourite
Aku tak tau pun kenapa aku suka. Tapi i just like it. Apart from 5 Golden rules untuk memikat wanita dan menjadi kasanova yang berjaya, there's so many falsafah and... i dont know, ideas maybe? But something like that lah.

This guy is a cheater. Dia bercerita tentang macam2. Kehidupan, falsafah, ekonomi, sosial, politik dan perkara yang semua org2 berilmu berkata2. I dont know. Kenapa aku tak tau? Sebab aku noob dan tak pernah amik tau pasal semua tu. I am Ignorant. Aku tak pernah amik kisah pasa
...more
Jaw
Oct 28, 2015 rated it did not like it
Like:
- Main character agak real. Makes you believe this kind of guy really exist (trust me, they are).
- It makes you think about something you might have never questioned before. Tapi kadang-kadang huraian idea terlampau kucar-kacir, sekejap itu sekejap ini and end up, idea tak sampai pun. But in certain points, memang win (eg: patriarchy dalam negara timur ; ketuanan bangsa ; keluarga yang nampak bagus tapi salamnya ber'cangkuk' juga dll)
- Lagu-lagu dalam ni semua legend bhai XD

Dislike:
- Sex sc
...more
Ubi
Feb 13, 2013 rated it liked it
Shelves: malay
Mase scan buku lejan press and fixi, visual aku tangkap buku ni. Yes, aku memang tertarik dengan cover buku nih. No doubt visual memang penting.

Nampak macam buku Biologi. Mengingatkan aku zaman sekolah.

It is a fact that aku benci dari awal cerita buku ni sampai 3/4 muka surat buku. Watak lelaki dia sangat 'sial' sama seperti yang dibayangkan pada tajuk buku. Cumanya cerita nih pemilihan perempuan adalah mengikut kesesuaian melayu pasca moden.

1. Lin - perempuan yang ada syarikat publisher sendi
...more
Nadia A Jalal
Aug 04, 2012 rated it really liked it
hurmmmm..sebenarnya,agak susah aku nak bagi rate ke buku ni walaupun jujurnya buku ni merupakan yang terbaik antara tiga penulisannya. bagi aku yang kurang membaca ni, pengisian falsafahnya amat baik. sekali gus buat aku rasa sedikit sentap dengan kekurangan ilmu yang ada. dan ini, aku kira sebagai satu faktor utama menyebabkan buku ini buku yang terbaik. sebenarnya, dari apa yang aku faham, falsafah menjadi topik utama yang nak disampaikan, tapi plot cerita diringankan dan diseimbangkan oleh el ...more
Kyairul Azmi Baharin
Mar 02, 2014 rated it it was ok
Aku boleh menghargai kelainan yang ditonjolkan oleh novel ini berbanding novel klise yang selalunya terpilih untuk diadaptasi ke drama bersiri. Falsafah-falsafah yang diselitkan sebagai side story, banyak juga yang mengusik hati dan minda aku. Banyak juga yang aku pernah terfikir sendiri sebelum ini.

Tapi apa moralnya buku ini? Tiduri seberapa ramai betina yang kau boleh,sambil memakai jam randik untuk mencatat masa berapa lama kau bertahan, kemudian memilih yang kau terhutang budi sebagai isteri
...more
Stam Mustapha
Sep 21, 2013 rated it it was ok
Sepertinya begini,

Pilih jalan cerita yang biasa biasa dan mudah, sumbatkan sebanyak mungkin maklumat yang mungkin boleh diperolehi dari wikipedia dan sebarang teks rujukan yang lain tanpa mengira keindahan dan signifikasinya dengan situasi watak dan walla, anda akan dapat penulisan yang cukup tebal untuk sebuah novel. Pilihlah juga satu tajuk yang berani untuk kesan yang lebih intrig.

Juga kenapa watak lebih trauma dengan tragedi direjek makwe sekolah hingga berubah perilakunya menjadi seorang ka
...more
Solehah
Sep 04, 2012 rated it liked it
masa membaca,penulis bagi aku berfikir secara kritis, bagi aku menyumpah nyumpah kat laki playboy. *wanita emosi*.. haha..aku suka sifat skeptikal dia on certain things. aku suka hero ni treat woman woman dia. dia macam, 'i've got no risk to have it'. tentang falsafah dia, memang A..melayu pasca DEB macam aku memang taktau.nak sebut nama semua para sosialis,dan segala para para tu buat aku membaca kat otak aku macam ni, 'xzasjhehjka'. dan aritu aku mengkritik salah satu elemen yang dia masukkan ...more
Anis Azura
May 11, 2015 rated it liked it
Shelves: indie
wah hampir sebulan jugak aku baca buku ni..305 muka surat yang padat..haha dek kerana sibuk jadi aku kurang fokus pada isinya..tapi yang penting buku ini untuk 18 tahun ke atas ye..banyak sangat explicit content.nami memang suka berfalsafah,terang-terangan memang bertentangan dari aku.tapi buku ni memberi satu rasa ingin tahu.konon rahsia ape yang dapat pikat wanita tu.in the end,ohh gitu..haha ..ending pun simple.tapi terselit sikit kisah awek chuck taylor.sikit jer..sikit sangat..overall menar ...more
Hana Nur
Aug 21, 2014 rated it liked it
Saya tidak tahu buku ini begitu 'lurid', so i bought it and read it. Tapi, what do you expect from nami? Tak sah kalau tak lurid. Overall, rasa macam buku ini mengandungi terlalu banyak ideologi penulis. Disebabkan kurangnya fokus, kadang-kadang macam karangan sesat pun ada haha. Mungkin campur-campur. Entah. Bagus.

p.s: I just realized something. Betulkah watak utama dalam buku ini tidak bernama? Wataknya dibincangkan dengan begitu mendalam sehingga saya tidak perasan dia tiada bernama..betul k
...more
Nor Aifat
Aug 14, 2015 rated it liked it
hahaha..sehari aje dah habis buku ni.mungkin mase bace buku ni masa konon sangat lapang kot.cerita yang mengisahkan teknik untuk pikat wanita.kebanyakkan aweks (ade s sebab ramai awek) yang john doe ni ade ciri2 perempuan yang die suke sejak sekolah.sebab tu kot die boleh terpikat dengan aweks ni.tips yg last sekali,to know ur ID.sampai ke sudah cube untuk faham ape tu ID.boleh lah masuk sikit bile suku buku tu nak habis.nami dan falsafah tak dapat dipisahkan, dan ape yang nami cube sampaikan de ...more
Sarah Zamri
Jun 29, 2012 rated it liked it
It was ok. Like what I said, I liked it.

Banyak cerita tentang falsafah and stuff, general knowledge, dan nama-nama orang-orang yang pada aku masih baru, pertama kali aku dengar dan pertama kali aku baca, dalam hati. Baca dalam konteks tak tahu nak pronounce.

Aku rasa masalah grammar tu, if you guys pakar sangat dalam grammar then I don't think it should be an issue since you know what was right or wrong. Setakat ni, aku masih boleh faham sebab secara keseluruhannya, ayat masih tersusun tak sepert
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Kontrol Histeria
  • Sperma Cinta
  • HEROIN
  • GERGASI
  • Kitab Terfaktab
  • ZOMBIJAYA
  • INVASI
  • PECAH
  • LICIK
  • Perempuan Nan Bercinta
  • Amerika
  • CERPEN
  • Rojak: Bite-Sized Stories
  • KASINO
  • Kasut Biru Rubina
  • SITORA HARIMAU JADIAN
  • MENTAL
  • Langit Vanilla