Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Maaf Jika Aku Tak Sempurna” as Want to Read:
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Maaf Jika Aku Tak Sempurna

4.18  ·  Rating details ·  717 ratings  ·  40 reviews
Sinopsis:

Melina adalah seorang gadis kota yang baru meningkat dewasa. Kehidupannya dipenuhi dengan perkara yang mengasyikkan sehingga dia lupa akan dosa dan pahala. Sikapnya itu telah menimbulkan rasa gundah dalam hati kedua ibu bapanya. Dalam terpaksa dan rasa malu papanya, Datuk Zakri telah meminta jasa baik Luqman untuk membantunya mengawasi setiap tindak tanduk Melina.
...more
Paperback, 947 pages
Published April 2012 by Kaki Novel Enterprise
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Maaf Jika Aku Tak Sempurna, please sign up.

Be the first to ask a question about Maaf Jika Aku Tak Sempurna

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.18  · 
Rating details
 ·  717 ratings  ·  40 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Gobokairina
Apr 17, 2012 rated it liked it
Shelves: koleksi-ga
Menyatukan dua dunia yang berbeza bukanlah mudah. Banyak pengorbanan yang perlu dilakukan. Apalagi bila ia melibatkan dua hati yang tidak mungkin akan bertemu titik pertemuannya. Bagi Melina kehadiran Luqman yang matang dan penuh tertib itu begitu menyesakkan. Pada Luqman pula, Melina yang liar bebas bukanlah calon isteri yang diidamkan. Mana mungkin dia akan jatuh hati pada gadis sesosial Melina. Namun bila ia melibatkan percaturan dua keluarga, mereka berdua tiada daya nak menolak.

Seperti kis
...more
Juliza
Nov 09, 2016 rated it it was ok
(1.9 bintang)
Bukanlah hamba suka menentang satu dunia (hahaha) tetapi maaf, sukar sekali untuk hamba menyukai buku ini. Mungkin hamba salah memilih buku pertama yang hamba ingin cuba dari penulis ini. Mungkin juga hati hamba dipenuhi sifat kejengkelan dan cerewet yang berlebihan sepanjang pembacaan. Mungkin hamba perlu menjadi lebih terbuka, positif dan pemaaf.

Ya, begitu banyak kemungkinan dan sudahnya hamba tidak mampu memberi banyak bintang untuk buku ini. Namun seikhlasnya, apa yang hamba suk
...more
Joy (Cheery♡Reads)
May 23, 2013 rated it did not like it
Unfortunately, I was bored to tears. I'm disappointed that I couldn't love this as much as I did with Aku Bukan Mistress. Sorry Acik. ...more
Hajar
Feb 17, 2013 rated it liked it
Ini lagi satu karya yang saya rasa ramai yang suka sebab ia bertemakan kahwin paksa err, kahwin sebab wasiat untuk istilah lebih tepatnya dan juga sebab banyak adegan yang 'manis bergula' di dalamnya. :)

Karya kedua Acik Lana ni membawa kita ke dalam dunia seorang Melina yang pada awalnya digambarkan seorang yang agak liar dan memberontak. Kemudian ditemukan pula dengan Luqman, si bodyguard merangkap driver yang diupah oleh bapa Melina, Datuk Zakri untuk mengawasi pergerakan Melina. Luqman memang
...more
azian2575
Jul 29, 2012 rated it liked it
Melina & Luqman

Jika dulu..
Melina: "No! Ini tak betul. Mel takkan kahwin dengan lelaki ni. Tolonglah, ni semua kerja gila!"

Luqman: "Ayah, please. Luqman tak nak macam ni. Luqman hanya akan mengahwini perempuan yang Luqman cinta, bukan dengan Melina ni. Dia bukan perempuan yang Luqman nak jadikan isteri, bukan dia!"

Tapi sekarang..
Melina: Mana mungkin dia akan berpaling kepada lelaki lain apabila Tuhan sudah mengurniakan lelaki sesempurna Luqman dalam hidupnya. Luqman yang penyayang, Luqman yang pe
...more
Zuraimah Ismail
Apr 17, 2012 rated it it was amazing
I'm touched!!!!! Feeling up to max. Nangis, sedey, happy, suka, senyum sorang2, gelak sorang2 bagai nak rak....thats what happen to me bila baca buku ni. Luckily I went back to mom's house, so I able to stick to the book till its end...:)

Saya suka watak Luqman. Seorang lelaki yang very responsible in this book. Dah la hensem, romantik tak hengat. Kalau saya jadi Melina, mesti saya pun tangkap cair bila husband nyanyikan lagu2 romantik sebelum tidur...hahaha..hover kan. Tahniah pada Luqman sebab
...more
Intan  Musa
Sep 22, 2012 rated it it was amazing
Melina suka ke kelab malam. Dia bebas bergaul dan suka minum arak. Namun dia tidak pernah mempertaruhkan kesucian dirinya. Ibu-bapanya sudah tidak terdaya untuk merubah dirinya. Lalu, bapanya meminta ikhsan Luqman Hakeem untuk menjaga dan merubah sikap Melina yang melampau. Tetapi sebelum bapa Melina meninggal dunia, dia sempat mewasiatkan supaya Luqman berkahwin dengan Melina. Pada awal perkahwinan mereka, Luqman dan Melina bagai kucing dengan anjing. Tetapi sedikit demi sedikit, rasa cinta mul ...more
Nonieღserenity2bliss
Oct 15, 2013 rated it it was amazing
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM17. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

N tak pernah baca karya Acik Lana sebelum ni. This is the first one. First time baca buku Acik Lana, N terus fall in love sehinggakan baca buku ni pun belom habis, terus the next day pergi hunting buku AL yang lain! Rasanya Acik Lana ni mahu N letak setaraf dengan favorite writers N yang lain seperti Hanni Ramsul, Sarnia Yahya, and Anis Ayuni.

Cerita ni memang menepati citarasa N. Asam garamny
...more
Wan  Farahana
Sep 02, 2014 rated it liked it
Sebelum kisah ni di siarkan di TV, adalah baiknya saya menghabiskan bacaan saya terlebih dahulu. Supaya nanti tak rosak imiginasi saya. Walaupun sekarang dah muncul sipi-sipi Lukman tu Fahrin Ahmad. Haha..

Actually, dah penat tema kahwin-kahwin paksa ni. Tapi nak buat macam mana. Itu yang audience suka pun kan :)

Ceritanya simple, Lukman kahwin dengan Melina atas sebab wasiat, mula dengan rasa benci di pihak sebelah Melina dan kurang senang di pihak Lukman berakhir dengan rasa sayang untuk kedua-d
...more
MamaErra
May 15, 2012 rated it liked it

Melina & Luqman

Ada ke lagi lelaki macam Luqman dewasa ini? Yang menyayangi, mencintai, setia dan begitu menjaga hati serta memanjakan isteri...payah rasanya, mungkin satu dalam seribu?

...more
Kiki
Apr 22, 2013 rated it it was amazing
Shelves: favorites, kiki
Maaf Jika Aku Tak Sempurna adalah karya kedua Acik Lana setelah novel sulungnya mendapat sambutan yang hangat di kalangan peminat-peminat novel. I read some reviews stating that the first book is better but for me, I like this novel better la.

Style penulisannya still tak banyak berubah from the first novel, cuma I like the plot in this novel better. Genre "Kahwin Paksa" memang my favorite but in order to get this book into my often read list, kena ada jalan cerita yang menarik.

Kejadian kahwin pa
...more
Afifah.
Apr 17, 2012 rated it really liked it
Percubaan kedua dari acik lana ini ternyata tidak mengecewakan.
Ayah Melina meminta bantuan Luqman yang baru sahaja pulang dari luar Negara untuk menjadi driver dan bodyguard Melina. Gara- gara tidak tahan dengan sikap anaknya yang tidak terkawal. Clubbing-minum arak-terlalu sosial-kurang ajar.

Segala- galanya berubah bila ayah Melina meninggal dunia akibat kemalangan, dan meninggalkan wasit supaya Luqman menjaga Melina sampai bila- bila. Iaitu, dengan satu ikatan perkahwinan. Bagi Luqman, siapa
...more
Novel Best
Oct 28, 2013 rated it really liked it
Aku memang suka novel ni. Cara Lokman menangani Melisa yg liar. Fuh ayat si Lokman memang makan dalam tau! Seliar2 Melisa akhirnya dpt dijinakkan oleh Lokman.
Apa2 pon mesti ada watak antagonis kat dlm novel ni cam novel lain gak. But opkosla hepi ending kan!!!!
Noryati
Aug 05, 2012 rated it it was amazing
mmg caya giler baca novel nie..rasa mcm energy dah kena charge aje lepas baca. my hubby pun suka dgn novel ni even dia agak slow dlm bab novel.......
Sha889
Oct 28, 2017 rated it liked it
Baru berkesempatan mengkhatam naskhah Acik Lana yang ini.4 benda je nak komen:
1) Awal2 lagi dah spoiled mood bila heroin digambarkan kaki clubbing n tak boleh terima bila minum arak.Kaki clubbing ok lagi nak tunjuk heroin budak nakal kan tapi tak payahlaaaa kaki minum.huhu...sorry tapi rasa macam jijik sangat bila dah sentuh air kencing syaitan tu

2) Lukman tu mula2 macho n jejaka idaman malaya tapi makin lama rasa macam bukan lelaki romantik dah tapi dah macam obsess sangat dah dengan wife dia.H
...more
Bobsr
Nov 02, 2016 rated it did not like it
Karya kedua Acik Lana yang aku baca selepas Kerana Aku Untukmu dan aku sangat-sangat terkejut dengan rating novel ni...

tak suka dengan watak luqman yang telajak sayangkan isteri pertama sampai langsung takde simpati ke isteri kedua, serius aku tahu Luqman tak cintakan Sara tapi apa yang dia buat kat Sara yang dijatuhkan maruahnya (dan keluarganya) sangat-sangat teruk.

melina ditulis seolah-olah jadi makin tak matang & walaupun dah jadi mak orang pada akhir novel aku tak nampak dia akan berubah
...more
Nida
May 20, 2016 rated it it was amazing
Bestnya jalan cerita. Kagum. I'm glued to this book from start to end. hopefully achik lana will come out with more like this... my only 2cents comment is jauhkan drpd cerita yang "kebetulan2".. contoh, macam zieta happened to be Luq's secretary... maybe boleh buat zieta tried apply job kat situ sebab tau luq suami Mel and etc etc.. other than that i think this story is just perfecto! Bravo Achik Lana!
More please!!
Miera Amira
Apr 20, 2013 rated it it was amazing
novel yang sgt menarik !!!
best giler.!!!
terbaik !!!!
Nur Husna
Best...
Suria A.Rahman
Apr 16, 2012 rated it it was amazing
Shelves: kaki-novel
I LIKE.
Ctmariam
Feb 15, 2013 rated it really liked it
Good book to read

you can get the ebook for free here
http://thepiratebay.se/torrent/814192...
...more
Nieda
Aug 22, 2013 rated it it was amazing
Jodoh itu rahsia Allah. Hihihihihi... Ada lawak ada bab yg leh buat geram. Seimbang penulisannya. 2nd book yg sy beli hasil tulisan Acik Lana. Mana dia dpt semua idea menarik ni. Grrrr!...
waves violet
Oct 23, 2012 rated it really liked it
acik lana, love all your books!
Hadirah Hedzir
Oct 18, 2013 rated it it was amazing
serius novel ni best!!
love you acik lana...
Yazlina Saduri
Oct 12, 2017 rated it it was amazing
Anda belum baca Maaf Jika Aku Tak Sempurna? Silalah cari buku ni dan baca. Besar kemungkinan anda tak akan menyesal. Kenapa? Cerita sangat best, watak-watak utamanya cantik/handsome, seorang kaya seorang biasa-biasa saja. Luqman, saya suka sangat dengan hero sorang ni, ada degree architecture dari UK pun tak kesah bantu ibu ayah tanam sayur dan selesa dengan kereta Satria Neo dia, tak pernah sibuk nak gunakan kekayaan sang isteri, dia tahu Sarah sang lawyer yang ayu dan sopan santun suka akan di ...more
intan
Dec 05, 2017 rated it really liked it
Shelves: bolehlah
3 sebab tema yg sangat klise.
Pembaca macam dh boleh agak yg bagaimana watak Melina dengan si Luqman ni. Mestilah mula-mula taknak, kasar sungguh sehingga benci bakal suami sendiri. tapi iyalah kan, kalau dah suami tu hensem macam Brad Pitt, sapa je yg boleh benci lama-lama ye dok? Huhuhuhuhuuh

Hmm, 3 sebab gaya penulisan yg kemas dan teratur.
Izz
Aug 20, 2019 rated it liked it
Klise sangat lar cerita ni. Semua boleh predict. Lepas je Luq dengan Mel dah sama2 jatuh cinta, terus rasa macam menyampah pulak adegan diaorang ni. Macam over plak. Sis tak berapa suka sangat lar cerita ni. Biasa-biasa. Tak dapat menyentuh hati sangat.
Qamarina
Dec 07, 2019 rated it really liked it
overall ok
Nadiah Zaidi
Aug 10, 2018 rated it liked it
Sy jual koleksi acik lana 4 bijik rm100
Scha
Feb 11, 2015 rated it it was amazing
antara novel terbaik hasil garapan acik lana....2 tahun lepas beli,.tahun ni baru nk bg review..hehehe..Luqman dan Melina..mula2 beli novel ni,.memang baca last sekali sbb beli sekali ngan 5 novel lain.. mungkin dr segi tajuk dan cover membuatkan saya rasa malas nk baca..disamping ketebalan novel ni...bila dh mula membaca,.memang sayang nk tinggal..dalam masa sehari jer sy dpt habiskan novel ni..suka ngan Luqman yg penyabar..terlalu sygkan melina.. sy rasa lebih dr 5 kali sy ulang baca novel ni. ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Andai Itu Takdirnya
  • The Wedding Breaker
  • Dia… Isteri Luar Biasa
  • Cinta Kau dan Aku
  • Andai Itu Takdirnya 2
  • Cinta Kontrak
  • Curi-Curi Cinta
  • 7 Hari Mencintaiku
  • Sebenarnya, Saya Isteri Dia !
  • Takdir Itu Milik Aku
  • Mr. Grey
  • Awak Suka Saya Tak?
  • Suami Aku Ustaz
  • M.A.I.D.
  • Tundukkan Playboy Itu
  • Kampung Girl
  • Dr. Alpha Male
  • Perempuan Lindungan Kaabah
See similar books…

News & Interviews

Need another excuse to treat yourself to a new book this week? We’ve got you covered with the buzziest new releases of the day. To create our...
20 likes · 4 comments