Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “DOSA” as Want to Read:
DOSA
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

DOSA

by
3.78  ·  Rating details ·  296 ratings  ·  46 reviews
In this coming-of-age novel four Indonesian high-school students seek to discover what their future will bring and find answers to their questions about sexuality. With characters ranging from cross-dressing hairdressers, drag queens, and rent boys to fanatic Muslims and low-life security personnel, the action of this tragicomedy moves between an Islamic boarding school an ...more
Paperback, 327 pages
Published April 27th 2012 by Buku Fixi
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about DOSA, please sign up.

Be the first to ask a question about DOSA

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.78  · 
Rating details
 ·  296 ratings  ·  46 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of DOSA
Trisha
A highly entertaining, fast-paced and insightful tragicomedy that'll take you by surprise!

To be honest, I didn't pick this up with high expectations knowing that the story was based on the LGBT+ community in an Islamic country where being queer is a sin and condemned, but boy was I put wrong. This book was such a fresh breather! Not only does it explores sexuality from the perspective of teenage boys, but it deep dives into their friendship and the responsibilities that come with calling someone
...more
Haq Raihah
Feb 05, 2019 rated it it was amazing
Shelves: bųķų-fîxî
Best, weh... BEST!👍

Aku tolak tepi unsur2 negatif yg ada dlm DOSA ni. Yg aku suka tentang DOSA, semestinya kisah persahabatan antara Ricky, Oskar, Paris dan Yusuf.

Bagi aku, Nuril Basri sememangnya ada kelebihan dlm mengolah watak2 yg diciptanya sendiri. Penulis berjaya mencipta watak2 yg mempunyai daya tarikan yg kuat utk buat aku jd teruja dgn watak itu. Teruja dan suka. 😍

Kalau SUNYI, ada Herwin dan Aloysius. Kalau ENAK, ada Hans. Dan DOSA, ada Ricky dan Oskar. Semua watak itu menjd kesukaan aku
...more
Regina Ibrahim
May 03, 2015 rated it really liked it
DOSA
Terbitan: Fixi
Terjemahan: Nabila Najwa
Penulis: Nuril Basri
Genre: Coming of age

Merupakan novel pertama yang diterjemahkan dari Penulis asal Tengerang, Indonesia. Novel ini juga sudah diterjemahkan dalam Bahasa Inggeris. Sudah melewati 6 cetakan fixi di Malaysia. Penulis setakat ini sudah menghasilkan Romantis dan Enak yang juga diterbitkan oleh Fixi.
Ricky digambarkan begitu polos sekali, namun laluannya membuatkan kamu terasa dekat. Digambarkan suasana kehidupan sekolah pondok dan persekolaha
...more
Afifah.
May 31, 2012 rated it liked it
Novel ini bukanlah tidak menarik, bagi saya. Akan tetapi, saya menghadapi kesukaran untuk membacanya kerana lenggok bahasa Indonesia itu masih ada walaupun sudah dialih bahasa. Dari satu bab ke satu bab, terpaksa membelek helaian hadapan semata- mata untuk mengetahui maksud- maksud yang saya tidak tahu. Agak leceh. Dan, saya mengambil masa yang agak lama untuk menghabiskan hingga ke helaian terakhir. Tapi tidak mengapa, ianya berbaloi.

Dosa.

Dosa Ricky- kerana melakukan pekerjaan yang mana pada m
...more
Ririn Aziz
3.75 bintang

Extra points sebab ini adalah nukilan Nuril Basri.

Saya bahkan mahu memberi 4 bintang tapi hati saya masih berbelah bahagi.

**********************************************

11 Jun 2017

DOSA berkisar tentang perjalanan hidup 4 anak muda yang menginjak dewasa. Mereka dipertemukan secara kebetulan, namun masih mampu untuk menjalinkan satu hubungan persahabatan yang agak utuh.

Benar, tindakan dan keputusan yang mereka ambil adalah bukan jalan yang sebaiknya. Tapi bagi mereka, ketika itu, itula
...more
Fuka-chan
Apr 28, 2012 rated it really liked it
aku rasa buku ini permulaan nya agak bosan. dengan gaya bahasa Indonesia, yang pada mulanya aku ingat sudah di translate menjadi BM sepenuhnya. tapi memang aku silap. masih ada lenggang lenggok bahasa Indonesia dalam buku ni. bukan masih ada, memang menggunakan gaya dan cara percakapan dari sana. dan buku ini adalah buku Fixi yang pertama ada senarai definisi bahasa di bahagian depan (which i think should be at the back, but putting it in front reminds the reader about the existence of it, which ...more
Fadillah
Oskar once told me that i was his best friend, that Paris was my best friend and that yusuf was our best mutual friend. But if it is in the stars and if our wings which were ripped apart that fateful night can somehow be healed maybe one day we will be able to fly to a nest we can share together.
- Not a virgin by Nuril Basri.
.
.
This is such a fun book to read. Its been ages since i read a book that can make me chuckle many times throughout the book. Although originally the reason i picked this bo
...more
Encik Psychopath
May 02, 2012 rated it really liked it
Aku pernah baca sampah seperti Body 2 Body: A Malaysian Queer Anthology dan Orang Macam Kita dan yang ini digarap dengan baik. Penulisan seksualiti yang ada nilai moralnya dan tidak terlalu encourage golongan seperti ini untuk jalan mendada dalam dunia.

Bahasa indonesia (yang tidak berapa indonesia) yang mudah dan menyenangkan malah tidak menjadi masalah besar untuk aku menyelak glosari untuk beberapa jargon indonesia yang dikekalkan kerana ini pengetahuan yang bagus untuk dipelajari. Kredit buat
...more
Julie
Apr 10, 2012 rated it it was amazing
Shelves: fixi
Dosa is the second book I proofread for Fixi. It was difficult sebab aku dipesan untuk mengekalkan gaya indonesianya. Puas memerah otak untuk pastikan bahasa nya mudah difahami. Aku sudah biasa dengan bahasa Indonesia so I do not need the glossary untuk faham isi kandungannya.
Tapi kalau kamu mahu baca satu cerita yang indah, please read this book. I laughed and I cried reading the book, kisah persahabatan di dalamnya cukup indah. Ia adalah cerita mengenai satu dunia yang kita sukar untuk lihat,
...more
AZRGHZL
Apr 04, 2012 rated it liked it
Berkisar cetusan kecelaruan seksualiti yang bertunjangkan kehendak kepada wang rupiah selain nilai persahabatan dan perkembangan karakter mengingatkan aku akan filem yang pernah dibintangi Mark Wahlberg, Boogie Nights (1997).

Naratifnya sungguhpun meleret namun padat dengan rencah dwi-kehidupan cerah dan gelab sebilangan karakternya tanpa menerbitkan sebarang rasa jemu dan bikin aku tak mampu lekang sepanjang bacaan. Kesudahannya, tak sampai 24 jam aku mampu habis baca novel ini.

Walaupun aku aga
...more
Luke
Jan 20, 2022 rated it really liked it  ·  review of another edition
Content warnings: transphobia, queerphobia, rape

This is a fantastic book tying together the lives of 3 teenagers in Indonesia finding their place in the world. It portrays struggles with money, religion, sexuality and gender identity always showing severe struggles as well as the joy that comes from those things. I loved this view into Indonesian life - a culture I have never read anything about previously.

I loved the desperation and the hope within the pages.
I love that ultimately we learn to s
...more
Freddie
May 26, 2021 rated it it was amazing  ·  review of another edition
4.5/5 A compulsive read. Fast-paced. The main characters are sufficiently layered and nuanced. Wonderful bittersweet ending.
Fara
Jan 26, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019
Pilih buku ni sebab tertarik dengan cover yang cantik. Lepas baca rasa, eh best juga cerita ni. Penggunaan bahasa agak celaru tapi lama-lama boleh tutup mata. Tak mencacatkan jalan cerita pun. Kali pertama baca tulisan Nuril Basri. Sangat puas hati (macam review produk shopee pulak). Rasanya akan cari buku-buku beliau yang lain juga.
Pie Mesnan
May 21, 2012 rated it liked it
Shelves: fixi
dosa...sebuah karya yg menceritakan jiwa2 anak muda yg memberontak dan terkeliru..kekeliruan personaliti juga diketengahkn tuk kite fahami kdg2 mereka ni dpengaruhi rakan2..ada yg jalan benar perlu mereka...

perjalanan adventur ricky ni byk berliku..rakan bilik yg keliru...rakan laki yg macho...rakan kelas yg kaya...namun ricky ttp sahabat dgn mereka sume ni sbb die phm mereka semua,terima seadanya..

namun akhirnya ricky mnjadi lbh matang tuk teruskn kehidupan selepas khlgn rakan karib paris...

seb
...more
Syawal Ameron
Apr 05, 2022 rated it really liked it
Dosa
Nuril Basri

Pertamanya, novel ni dialih bahasa daei Indonesia, walau masih mengekalkan beberapa kosa kata bahasa Indonesia.

Dosa, mengisahkan tentang 4 lelaki dari pelbagai latar. Bertemu dan 'membesar' dalam gelap malam dan dosa. Menjadi kawan dalam lorong-lorong hanyir.

Orang lihat mereka penuh dosa. Dalam 'dosa' yang dilihat orang, mereka menjadi 'orang baik'. Kadangkala kita cepat menghukumi dari memahami.

"Lebih baik sedikit tahu, banyak tahu mungkin akan menyakitkan hati"

Ketika membaca cer
...more
Sha Mohamed
Jan 14, 2022 rated it liked it
Ceritanya menarik.. Mengenai 4 orang manusia yang saling berkait.. Mereka punya keinginan yang berbeza namun kerana dosa, mereka bersama.. Mereka merasakan yang selepas membuat dosa, mereka pasti berkesempatan untuk bertaubat sebab mereka masih muda..
Novel ini jadi pening bila masih menggunakan dialek Indonesia walaupun sudah dialih bahasa..
ScotchCheez
Mar 15, 2013 rated it it was ok

DOSA. Satu ayat yang mampu membuatkan hati saya bergetar. Siapa yang ingin menjadi hamba yang berdosa? Tidak ada! Semua ingin menjadi hamba yang beriman kepada Yang Esa. Dan sejujurnya dengan hanya memandang tajuk dan sinopsisi buku ini, saya menginginkan lebih dari sekadar dosa menjadi mak nyah dan peliharaan orang yang bernafsu kaum sejenis. Hurm… tapi ternyata buku ini agak mengecewakan bagi saya. Terlampau meleret bagi saya. Saya sangat sukar untuk menghabiskan buku ini. Hari demi hari (mala
...more
Andika
Oct 08, 2022 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Api Husien
Apr 05, 2012 rated it really liked it
Secara konklusi, buku ini berjaya menarik minat aku untuk terusan membacanya hingga ke muka surat terakhir. Permainan plot cerita yang secara keseluruhannya menceritakan tentang Riki, Paris, Yusuf dan Oskar tentang kehidupan sosial mereka yang terpacu ke kelab malam Starlight dan sekolah pondok menunjukkan perbedaan serta ada kelainan yang pada aku, menarik dan realis walau latar tempat berlainan dengan tempat aku.

Cumanya di pertengahan bab 36 dan bab 37, aku seperti sudah dapat mengagak pengakh
...more
Rumaizah Bakar
Apr 17, 2012 rated it really liked it
This is a beautiful story about friendship. Dosa features a rare combination of 'sekolah pondok' students & sinful lifestyles, and a glimpse of LGBT lives too. When I met the author, he said the community's unique language is being studied at Universitas Indonesia. He had also put in years of research by attending several sekolah pondok' himself to get a first hand experience. The novel brings a surprise at every turn till the end. Hope Fixi will publish more novels of his. Wonder if it will bec ...more
Haziq Syazwan
May 02, 2012 rated it did not like it
Shelves: fixi
paling lama saya mengambil masa untuk khatam novel fixi, satu hari.

namun kelihatan seperti payah untuk menghabiskan DOSA.
felt like too much work for me to go back and forth just to know what does 'ngeliwet', 'mengebel', 'grendel' and etc meant.
too 'ribet' for me and reading supposedly to be fun.
ahhh! mungkin ku hanya pemalas.

walaupun rasa macam berdosa tapi nak buat macam mana, DOSA ku tinggal kan di muka 164. Mungkin sambung 'nanti' pabila ku sudah kehabisan buku untuk dibaca.
tidak tahu bila.
...more
SinudaMN
Jun 23, 2012 rated it really liked it
cerita perihal empat anak muda dalam perjalanan mencari identiti. tentang bagaimana seorang anak kampungan biasa boleh berubah kerana wang dan kemewahan. ending yang sangat tak dijangka.

ada beberapa bahagian dalam buku ini yang ditulis (atau diterjemah?) dalam bahasa malaysia jadi sangat janggal dialognya kerana selebihnya dalam bahasa indonesia. itu je lah yang bagi aku ralat sikit. yang lain aku suka.
Shea
Dec 09, 2015 rated it it was amazing
I am not used to reading in Indo but thanks to some translation, I managed to understand and even enjoy the story. The protagonist isn't really a likeable guy (to me) but I can accept his reasons for doing what he did.

It's a beautiful story about "ugly" lifestyle. I laughed out loud at some parts and choked at others.
...more
Azam Baizen
Sep 15, 2012 rated it really liked it
Buku ini seswai utk di baca oleh:

1. Golongan yg merasakan diri mereka pondan.
2. Golongan yg merasakan diri mereka semi-pondan
3. Golongan yg suka ejek pondan.
4. Golongan yg terjebak dalam dunia homoseksual.

Tuh je kot. haha. Eh silap ending sedeh. rasa sebak baca ending dier. But baca citer ni teringt citer KAMI the Series/Movie.

Nasss
May 22, 2012 rated it liked it
Maaf, tiada wanita yang mendalangi peran utama dalam novel ini. Saya fikir Disco Bloodbath dan Party Monster (2003) adalah referen yang cocok untuk membayangkan plot penceritaan/pergolakan dunia songsang yang terkandung dalam Dosa.
Hae-nim
Dec 30, 2012 rated it liked it
seronok. jalan cerita yang tak disangka-sangka.
Ska
May 02, 2012 rated it really liked it
Shelves: fixi, favorites, novel


"Dosa" yang susah nak lepaskan.
...more
Norlina Alan
Dec 29, 2014 rated it it was ok
Bagi aku buku ni belum mencapai tahap aku untuk aku baca dalam keadaan yang ghairah.
Desca Ang
Jan 05, 2021 rated it really liked it  ·  review of another edition
This review is taken from my IG account @descanto

This book has been in my reading list for a long time. Not a Virgin is a work by Nuril Basri, a young Indonesia writer. This book is translated by John McGlynn from its original title 'Bukan Perjaka.'

I was surprise knowing that I was all immersed in that book. It deals with masculinity, and sexuality. Telling a story about four highschool male students who try to look for their sexual identity. The readers will go around the stories about the pesa
...more
Azril Noor
Mar 07, 2021 rated it really liked it
Persahabatan antara Ricky, Yusuf, Paris dan Oskar lain dari yang lain. Mereka punya impian untuk dicapai, maka pengalaman baru dicari. Dari sekolah pondok dibawa ke Starlight. Tak semua orang boleh lari dari berbuat dosa.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • PAKAR
  • SANCTUARIA
  • MENTAL
  • NIKINA
  • ILUSANITI
  • GILA: Kumpulan Cerita Kontot
  • Kitab Pengetahuan Hantu Malaysia
  • SAMAR
  • Aku Ingin Jatuh Cinta Sesakit-Sakitnya
  • MANUSKRIP
  • INFANTISID
  • INVASI
  • CEKIK
  • AKU
  • DELIRIUM
  • KELABU
  • JARI
  • ENTITI
See similar books…
67 followers
Nuril Basri is Indonesian writer. His writing spans bildungsroman and tragicomedy. Some of his novels have been translated into English and Malaysian. His works include "Not A Virgin", "Love, Lies and Indomee", "Rasa", etc. Nuril was awarded a grant by the National Book Committee of Indonesia to complete a residency in the UK in 2017. And recently received a grant from Bosch Stiftung and LCB to co ...more

News & Interviews

Need another excuse to treat yourself to a new book this week? We've got you covered with the buzziest new releases of the day. To create our...
39 likes · 2 comments