Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Bawah Pohon Sena” as Want to Read:
Bawah Pohon Sena
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Bawah Pohon Sena

by
really liked it 4.00  ·  Rating details ·  81 ratings  ·  27 reviews
Kata mama, cinta itu pelik. Cinta akan hadir tanpa kita duga.
Memang betullah cinta itu pelik. Cinta takkan pernah hadir jika tiada izin daripada-Nya.


Tiga tahun Lili cuba membina istana kasihnya bersama Harith, namun takdir menentukan sebaliknya. Lantas dia pergi mengundurkan diri mencari tenang di lorong belakang Pasar Seni. Di situ dia bertemu dengan Gibran, si pemuzik ja
...more
Paperback, 452 pages
Published March 2012 by Jemari Seni Sdn Bhd
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Bawah Pohon Sena, please sign up.

Be the first to ask a question about Bawah Pohon Sena

Community Reviews

Showing 1-30
really liked it Average rating 4.00  · 
Rating details
 ·  81 ratings  ·  27 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Bawah Pohon Sena
Gobokairina
May 19, 2013 rated it really liked it
Shelves: favorites, koleksi-ga
Jujurnya aku hampir saja menutup novel ini kerana di awal ceritanya sudah menyentap kalbu. Hampir putus nyawa [amboi! ;P], bila mula baca dah dihidangkan kisah sedih; kisah penceraian si heroin. Ha... mana aku nak tahan.

Tapi...perasaan ingin tahu lebih ke depan. Buat aku terus gigih menyelak untuk mengetahui isinya. Dan atas kegigihan sendiri tu, akhirnya aku jatuh suka dengan karya ini. Sedih di awalnya tak menyebabkan penamatnya ikut suram. Macam hidup, susah-susah dulu senangnya kemudian, ka
...more
Wan Amalyn
Mar 24, 2012 rated it really liked it
Kisah tentang Lili Alias si jurugambar bebas. Dia melihat 'hidup' ini di balik lensa kamera. Dia berjaya memukau mata sesiapa yang memandang gambar-gambar yang di'bidik'nya tetapi dia kecundang memotretkan perjalanan hidupnya seindah gambar-gambar yang diambil.

Perkahwinannya kecundang selepas 3 tahun dia cuba membina mahligai bahagia bersama sahabat baiknya Megat Harith Megat Nasir. Berkahwin dengan si dia yang menjadi pilihan keluarga telah memutuskan ikatan persahabatan yang terjalin antara m
...more
Juliza
Jun 12, 2013 rated it it was amazing
Kisah yang manis dan effortlessly indah. Kisah Lili Alias dan Gibran Ali yang buat kita ingin memiliki kisah mereka untuk diri sendiri.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ya, sekadar itu reviewnya dan hamba harap ia cukup meyakinkan untuk anda mencuba-baca naskhah ini jika belum. Dan percayalah, anda akan merasa ingin mencari seorang Gibran selepas itu. Hehe.


Cik Pah
May 19, 2013 rated it it was amazing
Rata-rata rakan GR terkena boomerang si Gibran. Selepas baca, kamu, kamu dan kamu pasti akan mengerti termasuk Cik Pah , ada apa dengan Gibran hehe

Itu saja review dari Cik Pah. Sekian.
kuzzeen
Sep 08, 2013 rated it liked it
Shelves: read-2013, library
Aku nak ratingkan sebagai 4 bintang (really like it), tapi something hold me back.....

Agak lari dari tema nikah paksa yang akhirnya pasangan akan kahwin dengan rela. Berbeza dengan Lili dan Harith. Pelik kan? 3 tahun sebumbung, ikatan suami-isteri tidak terjalin malah jalinan bff juga musnah dengan masa. Harith menceraikan Lili dan akhirnya kembali kepada kekasihnya.. Suraya.

(plot paling menyentuh rasa bila Lili hadiahkan album kepada Harith. Wajah Harith yang sedang merindu Suraya difotokan Li
...more
Ummu Auni
Sep 13, 2013 rated it really liked it
Shelves: asean, read-2013
Cerita Lili adalah cerita kehidupan. Seorang perempuan yang mengorbankan kebahagiaan diri untuk menggembirakan orang lain. Dari Harith, Suraya dan Gibran.

Lili adalah seorang perempuan cekal bertemu Gibran, seorang pemuzik jalanan taktala merawat hatinya yang duka. Gibran Ali Boestaman dan Lili Alias, kedua-duanya ada sejarah tersendiri. Gibran dalam pencariannya bertemu Lili yang akhirnya dianggap melengkapkan sebuah jigsaw puzzle. Yang paling saya suka ialah keindahan Norway dan perbualan Gibr
...more
Mai
Feb 20, 2013 rated it really liked it
cerita yang sarat dengan emosi tapi bacaan terasa sangat santai satu persatu muka surat diselak menyelusuri hati dan perasaan setiap watak,jatuh cinta dengan Gibran yang manis dan misteri, kasihan dan kagum dengan Lili yang bangun dari kekecewaan,simpati dengan Suraya dan menyampah pula dengan Harith.
Ririn Aziz
3.5*

Hmmm...

Selepas menghabiskan Untuk Awak Teja Aulia yang mempunyai ending yang manis, saya jadi tertanya-tanya, bagaimana pula jika perasaan kasih itu cuma dirasai oleh sebelah pihak? Dan...saya temui kisah tersebut dari novel ini. Kisah di mana betapa peritnya rasa apabila kasih yang dihulur tidak bersambut, malah dipersalahkan pula kerana menyebabkan cintanya terputus.

Sakit hati betul dengan Harith. Langsung tidak memberi peluang kepada Lili. Tiga tahun Lili mencuba, akhirnya terlerai juga b
...more
Nonieღserenity2bliss
Feb 07, 2015 rated it liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM14. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Best, cuma tak se-best yang diharapkan sebab novel ni dibaca selepas N baca Demi Waktu Demi Nina. Jadi expectation yang mungkin terlalu tinggi diletakkan pada novel ini.
MamaErra
Mar 27, 2012 rated it really liked it
Lili Alias, Megat Harith & Gibran Ali

"Bumerang?" Sebelah keningnya terjongket.
"Ya, saya tahu maknanya setelah puas mencari. Awak pun macam bumerang pada saya. Tapi hari ini dah kembali." (ms 451)

...more
 Kak Zie
Sep 11, 2014 rated it really liked it
Shelves: koleksi-peribadi
Mula-mula baca je dah merembes air mata.. Kesian sangat kat heroin.. Betul-betul mendera jiwa si isteri.. Dalam pada tu, kesian jugak pada si suami..

p/s: Rupanya sebelum ni dah pernah baca cerita ni..
azian2575
Apr 28, 2014 rated it really liked it
Lili & Gibran

Kisah Lili & Harith
3 tahun mereka bernikah, dia tidak pernah sekali pun disentuh lelaki itu..
Mereka tidur di bilik berasingan..
Mereka tidak pernah makan semeja, kecuali apabila berkunjung ke rumah ibu bapa masing-masing..
Mereka tidak pernah menonton televisyen bersama, tidak pernah ke pasar raya atau ke pasar, atau ke mana bersama-sama..
Mereka adalah dua insan yang dihalalkan dengan lafaz ijab dan qabul..
Pernikahan yang sepatutnya menautkan lagi hubungan yang terjalin sejak kecil, t
...more
Adilah
Mar 01, 2016 rated it really liked it
Shelves: pnm, e-book, gr2016
Gibran yang manis
Lili yang tenang
Harith yang setia
Suraya yang ... (tak tahu kosa kata yang sesuai)

Saat Suraya meninggalkan Puteri Diyana merupakan antara saat yang paling sedih. Bayangkan bagaimana Puteri Diyana menyaksikan saat pemergian bonda tersayang, berada dalam dakapan terakhir. Membayangkan sinar mata Puteri Diyana membuatkan saya mengalirkan air mata.

Sebuah kisah yang penuh dengan kasih sayang yang tidak terbatas. Terharu!
indahuda dezy
May 16, 2012 rated it it was amazing
kisah cinta yg matang between Lili Alias n Gibran Ali...jln cerita mmg len dr kebiasaan novel yg agak klise je..Bahasa yg digunakan sungguh indah...Terasa mcm diri sendiri ada kt Norway tu...bahagianya jd Lili Alias dpt cinta Gibran Ali yg cool tu...hihi...I Love this novel...
Mimizarina
Jan 23, 2014 rated it it was amazing
I read this book 5 times already and it's always a joy reading it. In my opinion Nisyah is an extremely talented writer. Her flair with language is just amazing. I am hoping to see more books from her
Akuismeudy
Jun 05, 2012 rated it it was amazing
Shelves: 2012-books
superb..
you are telling me my story.
cerita yang tak klise
jalan cerita kemas
berbaloi untuk di baca
congrat nisyah
syafiqah
Apr 22, 2012 rated it really liked it
Norwayy!Hope I will find Gibran Ali someday:)
Aziah
Apr 15, 2020 rated it really liked it
Belinya dah lama..tapi baru baca.

Kisah yg bersahaja namun sangat indah dan manis sekali.cukup rasa sedih,pilu,manis dan tak keterlaluan bermain perasaan pembaca.

Jujurnya saya rindukan lg naskah dari jemari seni 😔
Syima Bakri
Jul 25, 2017 rated it really liked it
Jalan cerita yang menarik.
Suhailah Iskandar
Nov 23, 2014 rated it it was amazing
Shelves: finito
A brilliant piece from Nisyah. told ya it became one of my favourite novel. i just love every moment reading despite my crazy sneaking while doing my task.
Gibran, i envision him as artistic.. suits the name lah. opps.. on a bus ride now. super difficult to summarize. will do it soon k. promise.

Back on track.. And now on a way better comfort to summarize. I cried at the first part reading the part Harith chooses to part ways with Lili. To go through that, would be a very horrible experience espe
...more
fizzrosie_
Oct 23, 2016 rated it liked it
Shelves: jemari-seni, 2016
kisah kahwin paksa yang agak berlainan sedikit daripada kisah kisah sebelum ini yang mana cuma Lili yang cintakan Harith .Kerana mahu mengahwini Suraya cinta hatinya sejak dulu , Harith nekad menceraikan Lili selepas 3 tahun usia perkahwinan mereka ..Kasihan Lili , untuk mengubati hati yang terluka Lili sering ke Pasar Seni dan disanalah juga dia berkenalan dengan Gibran si pemuzik jalanan . Saat sedang gembira bersama Gibran , Suraya datang membawa khabar duka sekaligus 'menarik' keluar Lili da ...more
Don ツ
Jan 16, 2014 rated it really liked it
Shelves: bacaan-bm
Slow tapi agak seronok baca.
Jiwa agak kacau sebab lama sangat menunggu heroin settle down.
Tak boleh terima kenapa dia boleh jadi setenang dan baik sesangat camni.

Rasanya saat paling tenang bila dia pergi Norway tu je. Geram pulak ngan mak ayahnya! Ish
nurhafizah
May 12, 2013 rated it really liked it
saya rasa novel ni ada nilai yang tersendiri . banyak pengajaran yang terselit . kisah mereka , LILI, GIBRAN, HARITH DAN SURAYA membawa saya berfikir jauh .
Zehan Ilyana
May 05, 2012 rated it liked it
Shelves: malay, novel-melayu
cerita ini agak menarik bagi aku.
cerita yang manis saja.
Hadiati Bakri
May 08, 2015 rated it it was amazing
Awesome book!
Mazila
rated it really liked it
May 28, 2020
Nur Zuriaty
rated it really liked it
Sep 09, 2014
Sufiyyah Zulkifli
rated it really liked it
Nov 16, 2012
myra
rated it really liked it
May 09, 2014
Shaky
rated it liked it
May 15, 2012
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Dandelion Ditiup Angin
  • No. 23.
  • Spy Hati Dari Chantilly
  • Aku, Dia dan Pinky Promise
  • Bougainvillea
  • Kekasih Waktu
  • Di Mihrab Takdir
  • Lamaran Di Taman Nakajima
  • KOUGAR
  • Mencari Hilang
  • TALL, DARK & DANGEROUS Dia... Hanya Dia
  • Secebis Cinta Tihani
  • Ngauman Cindaku
  • Abang Mekanikku
  • My Juna
  • Bunga di Rimba
  • Code Name Cobra
  • Inayah
See similar books…

News & Interviews

You know the saying: There's no time like the present...unless you're looking for a distraction from the current moment. In that case, we can't...
45 likes · 20 comments
“Kegembiraan bukan datang dari apa yang kita suka sahaja, tetapi kita akan gembira bila boleh berkongsi sesuatu yang kita suka dengan orang yang kita sayang” 3 likes
More quotes…