Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “BISIK” as Want to Read:
BISIK
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

BISIK

by
3.84  ·  Rating details ·  685 ratings  ·  111 reviews
Mikael berpindah rumah selepas teman serumahnya mati terjatuh dari balkoni. Namun di pangsapuri baru, Mikael mula hilang ingatan dan didatangi BISIK yang muncul secara rawak.

Tambah mengelirukan apabila teman serumah barunya Nazzman, ialah seorang yang amat mencurigakan; biarpun tidak mempercayainya secara penuh, Mikael melihat Nazzman sebagai orang yang mampu membantu memu
...more
Paperback, 295 pages
Published April 1st 2012 by Buku Fixi (002016254-V)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

Showing 1-30
3.84  · 
Rating details
 ·  685 ratings  ·  111 reviews


More filters
 | 
Sort order
Ras
Feb 07, 2016 rated it liked it
Shelves: 2016-read, e-book-pnm

Saya tahu pasal gangguan mental 'split personality' sebab pernah tengok filem tamil Anniyan. Dan bagi saya filem tu memang best sangat.

Disebabkan dah faham macam mana kesan gangguan 'split personality' melalui filem tu maka saya senang nak faham kisah Mikael dalam Bisik ni. Yang pastinya penghidap sakit ini boleh memberi ancaman besar kepada orang-orang yang berada di sekelilingnya kalau dah jadi tahap serius.

Tengok je lah watak Mikael yang menjadikan Freddy, Suraya, Man dan Julia sebagai mangsa
...more
Jerry Ghazali
Mar 06, 2012 rated it did not like it
Bagi pembaca yang pernah menonton filem Fight Club arahan David Fincher, naratif novel ini amat mudah dijangka. Bagi pembaca yang tak mengenal Ubermench pasti pada awalnya menyangka novel ini tak lebih sekadar bersifat supernatural.

Babak kerat-kerat mayat agak tak kesampaian bagi aku. Aku harap babak kerat-kerat dan pelupusan mayat biarlah nampak terperinci macam dalam filem, Cold Fish arahan Shion Sono kerana babak tersebut lantas mengingatkan aku akan filem Jepun yang diterbitkan sekitar tahu
...more
Hilmi Isa
Dec 31, 2012 rated it liked it
Shelves: novel-melayu
Bisik mengisahkan Mikael yang berpindah ke pangsapuri yang baharu selepas bekas rakan serumahnya,Amran meninggal dunia akibat terjatuh dari balkoni pangsapuri kediaman lamanya dulu. Tujuannya berpindah adalah untuk memulakan hidup baru dan melupakan peristiwa ngeri kematian Amran. Dengan bantuan Shah (seorang pengkid yang menjadi sahabat Mikael sejak belajar di universiti dahulu) dan Julia (seorang lesbian yang merupakan 'kekasih' kepada Shah),Mikael akhirnya berjaya mendapatkan tempat kediamann ...more
Khairul Hezry
Mar 06, 2012 rated it it was ok
Shelves: thriller
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Sarah Yasmin
Jan 30, 2013 rated it it was amazing
Buku yang bertajuk Bisik ni serious psycho dan bila kita baca, kita dapat tahu consequences tentang ape yang sebenar-benarnya berlaku. Mikael, bekerja sebagai kolumnis yang baru pindah rumah kerana ingin melupakan insiden teman serumahnya, Amran yang meninggal akibat terjatuh dari balkoni. Peristiwa-peristiwa pelik yang terjadi seakan-akan hilang dan tidak pernah ada dalam memori Mikael. So, dari awal lagi aku dah agak, ada something wrong dengan Mikael tu. Paling tak boleh lupa, bila buku ni ce ...more
Noor Hanis
Cerita yang disampaikan begitu menarik sekali. Cuma yang kurang bestnya, ada aku baca review yang mengandungi spoiler. Mana syok!

Biasalah, buku Fixi. Temanya urbanisasi. Pengkid, gigolo, lesbian yakni musahaqah dan lain-lain lagi. Yang sedihnya, semua perempuan yang Mikael setubuhi mati dalam keadaan yang sangat tragis.

Kalaulah aku tidak baca spoiler tu... mungkin lebih lagi aku boleh beri.
Baiti Yusuf
Assalam.

Selama sehari aku baca BISIK. Dari tajuk dia aku ingat cerita hantu. Tapi pasal split personality rupanya. Aku mula teringat novel RAHSIA PERINDU by RAM. Cerita tu macam ni jugak pasal keliru personaliti ni. Yang berbeza adalah watak yang split personaliti tu dia ada banyak personaliti. Hee, aku enjoy baca!

Pasal penggunaan kosa kata agak meluas. Aku ada jugak jumpa perkataan yang membuat aku terpanggil-panggil nak buka kamus dewan. Tapi niat kudus tu aku tahan kejap sebab nak habiskan ju
...more
Muhammad Fatrim
Nov 05, 2012 rated it it was amazing
Baca buku ni 5 kali.Tak jemu2! Memang minat genre psiko-psiko bagai ni, lantaklah apa jenis psiko atau fobia, memang aku akan baca ulang2. Eh! Itu pun ada gak tu dalam jenis2 orang baca ulang2 satu buku dalam sehari. Okey, nanti try carik!

Aku ada buat review cket kat blog. Manalah tahu yang ada yang tak beli novel baik macam ni, rugi kot.
http://pearlpett.blogspot.com/2012/10...
Khrlhsym Khrlhsym
Mar 07, 2012 rated it liked it
mungkin kerana aku sudah biasa membaca cerita sebegini menyebabkan aku rasa biasa ngerinya. jalan cerita yang menarik, tapi dari awal dah boleh teka watak nazzman tu siapa.

part potong-potong tu buat aku lapar. lagi-lagi part kucing. haha.
Fatini Zulkifli
Mar 30, 2017 rated it really liked it
Muka surat 128/295

Novel FIXI press dengan cerita tema psychological issue and mental disorders tidak dapat dipisahkan. Awal-awal boleh sense Mikael ada illness. Semenjak dia cakap Nazzman (housemate baru) selalu menghilang bila kawan-kawan yang lain nak jumpa. Mikael ni schizophrenic ye? Dia ada imaginary friend.

Tapi tahu la betul ke tak hipotesis aku ni. Sambung baca.

Muka surat 129/295

Okay hipotesis aku salah. Sebab muka surat ni cakap "Macam mana nak hendak pulang rumah sedangkan aku ke sini
...more
Fadzli Jamaludin
Jan 16, 2013 rated it liked it
Shelves: misi-2013
NGERI & MENTAL tatkala sampai ke penghabisan cerita...Novel thriller yang sedikit sebanyak mengelirukan pembaca...apatah lagi dengan kewujudan Nazzman , teman serumah kepada Mikael (watak utama)...Ceritanya berkisar kisah hidup Mikael, yg berpindah ke rumah baru setelah berlakunya 1 pembunuhan yg melibatkan rakan serumah nya, Amran...

Apa kaitan gambar kucing pada muka hadapan??? Jeng3X...Haiwan tersebut merupakan haiwan kegemaran Mikael untuk melakukan kajian...Kajian apa??? Itu kena baca se
...more
nzyilla
Apr 03, 2015 rated it it was ok  ·  review of another edition
Novel fiksyen #2 yang saya baca keluaran fixi selepas Gantung - Nadia Khan.

Kurang bintang sebab tak suka dengan menjadikan kucing sebagai bahan eksperimen untuk dibunuh oleh Mikael/Miki/Kael. Lagipun, ada perkataan yang saya geli, tak suka tengok bila ada dalam buku yang saya baca. Ya, saya tahu, konsep fixi macam mana tapi kena hadap je la, perkataan tu. :)

Saya baca buku ni dengan dah tahu siapa sebenarnya 'Nazzman'. Teruskan bacaan sebab nak tahu apa yang terjadi pada Nazzman yang sebenar dan
...more
Nisa
Jul 03, 2013 rated it really liked it
Hampir separuh bacaan baru Nisa faham kenapa cover novel ni gambar kucing..dan kisah kucing itu juga buat Nisa menangis...

Bisik mengisahkan tentang Mikael yang mencari rumah sewa baru setelah kematian tragis rakan serumahnya Amran, dengan bantuan rakannya Shah (si penkid) dan Julia (si lesbian dan juga kekasih Shah) Mikael berjaya mendapat rumah sewa.

Namun, Mikael pelik dengan rakan serumahnya Nazzman yang sering muncul tanpa disangka-sangka. Mikael juga, mengalami masalah hilang ingatan semen
...more
Dayang Noor
Mar 26, 2012 rated it liked it
Some parts of this novel really send shivers down my spine. The gruesome scenes are explained in great detail and I was reading it way past midnight at my study table - alone.
Why there's a cat on the cover, you ask? Well, let's just say that one of the gruesome scenes is more controversial than the 'Pet Knode' case (if you still remember that case).
When I read the blurb, I thought Nazzman's character will be so evil. However, as I read further he seemed like a damn cool guy who would just appe
...more
Syahira
Bisik is a psychological thriller novel about a columnist, Mikael who is starting his life at a new place away from his most recent past. He faced several oddities along the way like his mysterious roommate, his black outs, his occasional memory of his long dead sister, his attraction to a certain woman and his friends' problems and random conversations he had with himself. As the story goes on, Bisik started to go even darker and psychedelic.

Mikael is quite a normal guy that you would expect fr
...more
Nur Fatin Atiqah
Apr 02, 2012 rated it liked it
Bisik.

Terus dibaca sejurus aku berjaya menamatkan Mental.

Tak tahu nak bagi ulasan macam mana.

Buat point form mungkin lebih mudah. Ecewah.

1) Buku ini macam Mental, Fight Club dan filem A Beautiful Mind.

2) Buku yang sah-sah berkisar perihal dunia orang berpenyakit mental. Masalah wiring dalam kepala. Mungkin terlebih neuron, atau terkurang neuron. Dulu pernah belajar pasal otak manusia dalam subjek Cognitive Science. Memang otak manusia itu punya berbillion misteri yang membuatkan manusia itu send
...more
Ainur
mindblowing. yes. the exact word for this book. tak expect langsung jalan cerita macam ni!
suspens sampai i am positif that malam yang aku baca buku ni aku mimpi ngeri.
memang lain dari buku malay yang aku selalu baca. setiap description for every scene sangat detail sampai aku rasa macam berada dalam situasi tu. which makes it more scary and meremang bulu roma! haha
tak sangka dari seorang yang innocent macam mikael tu boleh turn out to be like that. like i said, mindblowing!
Dawlin Zainudin
Nov 08, 2013 rated it it was ok
asalnya nak bagi 3 bintang, saya mampu hadam kisah berkaitan split personality, teman khayalan, psikotik ni...

tapi.....

saya potong 1 bintang gara-gara saya beremosi pada satu babak apabila kucing diperlakukan dengan zalim :'(
Syahir Afiq
Nov 09, 2012 rated it it was amazing
Awesome ! :)
Syuhadah
Mar 20, 2012 rated it it was amazing
Shelves: bukufixi
Ok. Hmmmmm. Ah. Hmmmmmm. *gegaru kepala*
Sebenarnya,aku keliru. Aku kena baca ni lagi sekali lah.
Tak sebenarnya, Nazzman tu kawan khayalan dia and then semua pembunuhan tu kerja Mikael? Cemtu?
Faizal
Sep 10, 2012 rated it it was amazing
saiko walaupun sudah boleh agak apa yg berlaku tetapi persembahan plot yg sangat bergaya!
H0ney_ruby
Jul 07, 2018 rated it liked it
Novel ini mengisahkan seorang watak bernama Mikael yang pada mulanya trauma kerana housemate dia, Amran yang mati jatuh dari bangunan. Sejak berpindah ke rumah yang baru, banyak kejadian aneh berlaku di sekelilingnya. Di akhir cerita, terungkai lah segala misteri yang berlaku.
Ceritanya menarik tetapi susunan plot tidak berapa teratur. Malah, ada beberapa typo yang buat mood sedikit 'spoil'. Paling menarik ada satu watak yang mengalami Multipersonality split di mana seorang mempunyai banyak pers
...more
Najwa  Hanis
Mungkin sebab pernah baca Bayang tulisan Nami, plot ceritanya lebih kurang. Biasa-biasa pada saya. Plot twist pada karakter utama yang dapat saya jangka dari awal-awal lagi. Namun, penulisan tidak mengecewakan.
Adriana
Apr 04, 2012 rated it liked it
'Bisik' adalah novel psycho-misteri karya Syaihan Syafiq terbitan Fixi. Buku ini menceritakan tentang seorang lelaki bernama Mikael yang berpindah kesebuah pangsapuri di Bangi setelah kematian teman serumahnya, Amran. Amran terbunuh setelah terjatuh dari pangsapurinya ketika cuba menyerang Mikael dan perkara ini menghantui Mikael dari hari ke hari. Selain itu dia turut dihantui suara yang seringkali seperti berbisik ketelinganya.

Dirumah baru, dia tinggal bersama Nazzman yang pada awalnya cukup m
...more
Fuka-chan
Mar 07, 2012 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Zahyra Khalimi
Jun 13, 2012 rated it really liked it

http://cakapcikira.blogspot.com/2012/...

penggunaan ayat dia santai,best,boleh masuk akal and proses dgn mudah.cuma nak faham beberapa babak yang kadang2 dia selitkan secara flashback dlm font italic kena pemahaman yang lebih and kena tumpu betul2.so sebagai pembaca,mind set awal2 and faham betul2 baru boleh faham sepenuhnya kisah BISIK ni. memang mula2 tu kena gak baca ulang2 sebab nak kasi faham bebetul~kang tak faham takbest la!suara-suara fantom yang Kael alami memang sangat2 misteri,kat pert
...more
Zulaikha Sizarifalina
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Azira Zainuddin
Nov 20, 2012 rated it really liked it
Shelves: 4-star
Setelah menghabiskan pembacaan barulah terlintas di fikiran "ohh..patutlah tajuknya bisik". Sepanjang pembacaan tertanya-tanya juga apa yang dibisikkan. Moral of the story, janganlah terlalu mempercayai sesiapa kerana kita tak mampu meneka sejauh mana tindak tanduk mereka.

Aku sukakan lenggok bahasanya. Tidak terlalu keras. Succinct. Itu kriteria utama aku dalam pembacaan. Jika terlalu jumpy, aku senang give up. Buku ini tidak begitu, jadinya aku mampu menghabiskan ketika aku bersantai di hotel b
...more
ScotchCheez
Mar 14, 2013 rated it it was amazing
Penulis menggambarkan watak utama utama sebagai seorang yang suka berhalusinasi. Mula-mula saya tak de rasa apa-apa baca cerita ni, just baca ikut flow dia. Tapi bila Nazzman muncul, hurmmm, something wrong here. Dan sejujurnya, saya menjadi agak takut untuk membaca buku ini sebab saya tahu yang Nazzman itu adalah khayalan Mikael semata-mata. Saya stop-stop baca buku ni. Bila saya dah rasa lain macam sikit, terus stop. Dah okay sikit perasaan tu, sambung baca balik (Nampak benar saya penakut san ...more
Ummi
May 04, 2012 rated it liked it
Shelves: 2012, fixi
Aku kira, sebagai seorang pembaca novel-novel Fixi, aku sudah hilang rasa terkejut dengan penceritaan dalam novel Bisik. Lali dah. Gruesome, yes, aku mengaku. Hilang selera makan aku buat beberapa ketika.

Tapi novel Bisik bukannya unpredictable. Kalau dah biasa dengan Fixi, you have to expect the unexpected. Dah tak surprise. But still, Bisik is one hell of a read. Senggama minda.






Nota kaki: Aku dah tulis suku review yang lebih terperinci tapi laptop terpadam,jadi hilang mood.

Nota kaki 2: Silap be
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • HILANG
  • TABU
  • ZOMBIJAYA
  • MANGSA
  • INVASI
  • KASINO
  • CERPEN
  • CERPEN
  • LICIK
  • MURTAD
  • KOPI
  • DENDAM
  • GERGASI
  • KLCC
  • SITORA HARIMAU JADIAN
  • KL NOIR: WHITE
  • AJAIB
See similar books…
106 followers
Md. Syaihan Syafiq bin Mohd. Anuar atau lebih dikenali sebagai Syaihan Syafiq (lahir pada 28 Jun 1985) lahir di Kota Bharu, Kelantan, lebih dikenali sebagai penulis kepada trilogi novel yang berjudul Bisik yang mula diterbitkan oleh Buku Fixi pada April 2012, disusuli dengan sambungannya Koyak pada Disember 2013 dan novel terakhir dalam siri berkenaan, berjudul M pada April 2015.

Syaihan Syafiq men
...more
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Diberi paha minta pelir. Diberi pelir minta buntut. Diberi buntut minta cinta. Diberi cinta minta hati dan dia wajar mati!” 2 likes
More quotes…