Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Meg eier ingen” as Want to Read:
Meg eier ingen
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Meg eier ingen

by
3.81  ·  Rating details ·  1,814 Ratings  ·  71 Reviews
Hver dag litt over fire henter faren henne i barnehagen:

"- Hei kosebamsen, så fint å se deg! Han strøk meg over hodet, og jeg trakk inn svettelukten, sigarettrøyken og ølstanken. Viste ham tegningene jeg hadde laget, hver dag prinsesser i brudekjole med diadem og høyhælte sko."
Hardcover, 274 pages
Published 2008 by Den Norske Bokklubben (first published 2007)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Meg eier ingen, please sign up.

Be the first to ask a question about Meg eier ingen

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Joseph Sverker
En ändlöst vacker bok och så ömsint skrivet om en man, främst pappa, som var så fast i sig själv och drömmar om att få växa. Det var länge sen jag grät vid en bok, senast var Tomas Sjödins "Ett brustet halleluja", men här går det inte att hålla tårarna borta då jaget i boken förklara sin kärlek till pappan trots tider av hat och undvikande.

Det finns så mycket i den här boken som gör den värd att läsa och jämför man den med "Svinalängorna" och "Hatet" så är den stora skillnaden den att Linderborg
...more
Naomi Carter
Åsa Linderborg skriver enkelt, klart och vackert om uppväxten med sin alkoholiserade arbetarpappa och politiskt aktiva medelklassmamma i Västerås på 70-talet. Det är fattigt, skitigt, pinsamt, hemskt, sorgligt, roligt och underbart. Älskade den! Grät hysteriskt de sista trettio minuterna av lyssnandet, vill verkligen läsa den som riktig bok.
Magulec
Jan 29, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Wspaniała książka. Chciałam sobie dać kilka dni na ochłonięcie po niej, żeby napisać coś mądrego, ale nadal ciężko znaleźć mi słowa. Ona jest po prostu jak życie. Zachwycająca i odpychająca, radosna i smutna, dobra i zła. Po prostu cudowna.
Julie Mestdagh
Jul 24, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
"Jag frågade mamma varför jag inte fått följa med henne den där kvällen. Hon svarade alltid samma sak. Hon tyckte så synd om pappa att hon gav honom det finaste hon hade".

In haar autobiografische roman "Mig äger ingen" beschrijft Åsa Linderborg op heel unieke wijze haar kinderjaren, haar tienerjaren en ook de daaropvolgende jaren als volwassen vrouw en moeder met als rode draad in het verhaal de band die ze met haar vader Leif had. Vader Leif, een arbeider tewerkgesteld in de metaalfabriek in Vä
...more
Philip
Jan 31, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Bladvändare om det svåraste som finns, livet. En vacker skildring av Åsa.
Ewa Karczewska
Nov 14, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Jeszcze żadna książka nie wywołała u mnie takiego potoku łez. Niezwykła opowieść o trudnej relacji ojca i córki, w której jest tyle miłości i smutku, że zapiera dech. Poruszająca!
Mia Nilsson
Relationerna i denna boken.
Stark och rörlig. Viktig.
Känner mig tveksam på formen/strukturen men tänker samtidigt att det är den enda rätta.
Angelin
I sin självbiografiska roman berättar Åsa Linderborg med överraskande stor anspråkslöshet om sin uppväxt med sin ensamstående pappa, hur deras relation utvecklas, pappans problem med alkohol, drömmar och rädsla, och ger en bra beskrivning av socialdemokratin i Sverige på 70-talet.

För mig var det intressant att få veta hur det var i Västerås och Sverige på 70-talet. Att se hur staden utvecklades med tiden i takt med folkhemmets uppgång och fall. Det är en helt främmande tid och kultur för mig. De
...more
Lisa
Sep 06, 2008 rated it really liked it  ·  review of another edition
Jag hade aldrig hört talas om “Mig äger ingen” förrän min syster gav den till mig för en månad sen med den enkla rekommendationen, “Läs den, den är jättebra tycker jag.”
Boken var jättebra, och överraskande stark i sin anspråkslöshet. Åsa Linderborg imponerar mig genom att beskriva sin barndom utan att dränka historien i känslor och dramatik. Hon varken ursäktar eller glorifierar pappa och mamma och boken är fri från vuxna Åsas, mamma Åsas pekpinnar om hur en bra förälder ska vara. Lindeborg ver
...more
Sofia Trotzig
Aug 19, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
"Det är nog ingen bok jag orkar med" var första impulsen inför baksidestexten, som bland annat nämner att den handlar om "alkoholens makt och en dotters vånda". Jag var rädd för vad berättelsen skulle väcka om den landade för nära.

Åsa Linderborg målar upp berättelsen om pappan, sedd genom sin dotters ögon. Hon berättar, men han är huvudperson. Fast det är inte en bok om missbruk och misär - det är främst en bok om kärlek. Jag gråter medan jag läser, vid flera tillfällen. Inte nödvändigtvis för
...more
Tova
Mar 27, 2013 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: svenska
Av en slump läste jag Mig äger ingen kort efter att ha läst franska Annie Ernaux' självbiografiska bok La Place, som också den är ett läsvärt pappaporträtt men i mindre format (drygt 100 sidor). Den stora skillnaden är att Ernaux försöker förhålla sig objektiv och känslokall till pappans livsberättelse, medan Linderborg inte gör någon hemlighet av sin syn på pappan - stundvis hjälte, stundvis hatobjekt. Och i en bok på nästan 300 sidor kommer man förstås fadersfiguren närmare inpå skinnet, vilke ...more
Rolfern
Jan 27, 2013 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Sjeldent vakkert og usentimentalt om en krevende oppvekst. Sann historie, glitrende fortalt. En mørk perle av en bok.
Sujan
Det handlar om förhållandet och en självbiografi.
Viktor
Apr 04, 2008 rated it really liked it  ·  review of another edition
Enkel och anspråkslös men kanske just därför så otroligt vacker och stark.
Anna
Mar 27, 2010 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Not only did I learn a lot of Swedish, but also about the way of living.
Lisbeth Sundman
Mar 25, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
Underbar bok, nu måste jag se hur Mikael persbrandt gestaltar Leffe!
Magdalena Wajda
Feb 16, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Opowieść córki o ojcu. O ojcu, z którym zostawiła ją matka, gdy się przekonała, że jest on alkoholikiem (funkcjonującym i pracującym, ale jednak) i odeszła. (Moja reakcja: WTF? jak można było tak nieodpowiedzialnie postąpić?). Ojciec może i pije, ale jednak się stara. Pracuje - jest robotnikiem w zakładach metalurgicznych,kocha Asę tak, jak potrafi. O dom dbać nie potrafi, nie myją się, nie mają powłoczek na kołdrę, dziewczynka nawet nie ma własnego porządnego łóżka (a biedni nie są). Tuż obok j ...more
Sara Trogen
Oct 14, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: svenska
En väldigt fin bok. Alla små detaljer som hon skriver om bidrar till stora budskapet av boken. Ibland var boken lite tråkig men detaljerna och ordningen av datum funkade väldigt bra i boken. Det var också kul att få läsa lite om Västerås och Uppsala. Jag är ju själv Västeråsare så det var otroligt kul att "känna igen" områden som hon pratade om. Jag tyckte att hon använde metaforer och många litterära enheter som gav boken liv. Skulle rekommendera den här till nästan vem som helst. Omöjligt att ...more
Okidoki
Dec 21, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Om författaren och hennes pappa. deras relation och sedan icke-relation fram till hans död. En kärleksförklaring och ett vemodigt konstaterande att det är omöjligt att ”helt förstå” en annan människa. Ibland upprepar hon sig och vi får inte heller något grepp på hela hennes uppväxt, den med mamman och med kamrater. Mycket Västeråsmiljö, som jag inte känner till. Lättläst bok. Boken ger en hel del att fundera på. Rekommenderas.
Niklas Tidelius
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Ulla
Dec 31, 2016 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Helt underbar!!! Jag visste ingenting om Åsa Linderborg innan jag började lyssna på den här; nu kommer jag att vilja följa hennes liv mera.
Och tack du underbara Katarina Ewerlöf! Jag tror du har räddat mitt liv!
H_West
Jul 24, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Jag började måhända i fel ordning då jag såg filmen först och läste boken några år senare. Oavsett format är det en stark och fin berättelse om relationen mellan far och dotter fläckat av alkoholens biverkningar.
sofia
Jun 30, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: non-fiction
fan vad makalöst hon skriver.
hög igenkänningsfaktor på denna bok.
Corina Leth
Jan 18, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
I recognized a lot from my childhood, which made the reading very real.
Lisablondell
Sista fjärdedelen av boken gjorde den läsvärd, annars var den alldeles för seg. Dock berättar hon på ett väldigt vackert och vemodigt sätt om sin pappa och deras liv tillsammans.
Emmis
Feb 13, 2018 rated it liked it  ·  review of another edition
Läste boken då vi ska analysera den i skolan på t4! Bra bok som visar verkligheten, dock lite långtråkig i vissa stunder och inte så mycket handling, därav fick boken en trea!
Helena Frisk
Helt ok
Sebastian Eriksson
Tack Åsa för en fantastisk bok.
Victor Madsen
Sep 05, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Snyggt skriven. Lätt att leva sig in i det.
Sanna Liljestrand
Read for school.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Svinalängorna
 • Bitterfittan
 • Ett öga rött
 • Lasermannen: En berättelse om Sverige
 • En komikers uppväxt
 • Mina drömmars stad (Stadserien, #1)
 • Yarden
 • Kalla det vad fan du vill
 • Underdog
 • My Mother Gets Married
 • Ja till Liv!: Liv Strömquists ABC
 • Den allvarsamma leken
 • Mannen som slutade ljuga
 • The Settlers (The Emigrants, #3)
 • Expeditionen: Min kärlekshistoria
 • När börjar det riktiga livet
 • The Emperor of Portugalia
 • Under det rosa täcket
8 followers
Åsa Natacha Linderborg (née Andersson, born 20 May 1968) is a Swedish writer and historian. She writes regularly for Aftonbladet, where she works as chief cultural editor.

Åsa Linderborg was born in the city of Västerås, where she also grew up. Her father worked as a metalworker and her mother, Tanja Linderborg, is a former politician and Member of Parliament for the Left Party – Communists. Åsa Li
...more
More about Åsa Linderborg

Nonfiction Deals

 • Hope and Other Luxuries: A Mother's Life with a Daughter's Anorexia
  $19.99 $2.99
 • Manic: A Memoir
  $12.99 $1.99
 • Who Gets What — and Why: The New Economics of Matchmaking and Market Design
  $9.99 $2.99
 • The Card Catalog: Books, Cards, and Literary Treasures
  $19.99 $1.99
 • Without a Doubt
  $5.99 $2.49
 • The Trip to Echo Spring: On Writers and Drinking
  $9.99 $3.99
 • Paris Letters
  $14.99 $2.99
 • Fear: Essential Wisdom for Getting Through the Storm
  $13.74 $1.99
 • My Cross to Bear
  $11.24 $1.99
 • The Warrior Ethos
  $6.99 $1.99
 • A Chance in this world
  $5.99 $0.99
 • It's Easier Than You Think: The Buddhist Way to Happiness
  $13.99 $1.99
 • A Deadly Game: The Untold Story of the Scott Peterson Investigation
  $14.99 $1.99
 • Everyday Zen
  $11.24 $1.99
 • In Harm's Way: The Sinking of the U.S.S. Indianapolis and the Extraordinary Story of Its Survivors
  $9.99 $2.99
 • Somebody Else's Kids
  $7.99 $1.99
 • Maude
  $2.99 $1.49
 • Here Is Where: Discovering America's Great Forgotten History
  $10.99 $1.99
 • Mindful Eating: A Guide to Rediscovering a Healthy and Joyful Relationship with Food (Revised Edition)
  $13.99 $1.99
 • The Rational Optimist (P.S.)
  $14.49 $2.99
 • Bored and Brilliant: How Spacing Out Can Unlock Your Most Productive & Creative Self
  $13.99 $2.99
 • Of Wolves and Men (Scribner Classics)
  $9.99 $1.99
 • God: A Story of Revelation
  $8.74 $1.99
 • Ben & Jerry's Homemade Ice Cream & Dessert Book
  $10.95 $1.99
 • The Story of the Jews: Finding the Words, 1000 BC - 1492 AD
  $13.99 $2.99
 • I'm Your Man: The Life of Leonard Cohen
  $11.74 $1.99
 • Unseen: The Gift of Being Hidden in a World That Loves to Be Noticed
  $9.99 $2.99
 • I'd Like to Apologize to Every Teacher I Ever Had: My Year as a Rookie Teacher at Northeast High
  $11.99 $1.99
 • The Imaginary Girlfriend
  $14.99 $1.99
 • Things I've Been Silent About
  $4.99 $1.99
 • GI Brides: The Wartime Girls Who Crossed the Atlantic for Love
  $8.49 $2.99
 • The Romanov Sisters: The Lost Lives of the Daughters of Nicholas and Alexandra
  $9.99 $2.99
 • Dharma Punx: A Memoir
  $11.49 $1.99
 • Princesses Behaving Badly: Real Stories from History Without the Fairy-Tale Endings
  $10.99 $1.99
 • Arctic Dreams
  $9.99 $2.99
 • This Life I Live: One Man's Extraordinary, Ordinary Life and the Woman Who Changed It Forever
  $9.99 $2.99
 • As I Walked Out One Midsummer Morning: A Memoir (The Autobiographical Trilogy Book 2)
  $9.99 $2.99
 • An Appeal to the World: The Way to Peace in a Time of Division
  $9.99 $1.99
 • How to Have a Good Day: Harness the Power of Behavioral Science to Transform Your Working Life
  $13.99 $1.99
 • Feminist Fight Club: An Office Survival Manual for a Sexist Workplace
  $10.99 $1.99
 • Everything That Remains: A Memoir by The Minimalists
  $8.99 $2.49
 • The Seven Spiritual Laws of Superheroes: Harnessing Our Power to Change The World
  $7.74 $1.99
 • Jack and Rochelle: A Holocaust Story of Love and Resistance
  $9.99 $2.99
 • Catch Me If You Can
  $10.99 $1.99
“Jag frågade mamma varför jag inte fått följa med henne den där kvällen. Hon svarade alltid samma sak. Hon tyckte så synd om pappa att hon gav honom det finaste hon hade” 0 likes
More quotes…