Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Jauh Dari Cinta” as Want to Read:
Jauh Dari Cinta
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Jauh Dari Cinta

3.65  ·  Rating details ·  163 Ratings  ·  23 Reviews
NYSA SAKINAH. Cintanya pernah ditolak oleh abang angkatnya, Farish Aqil. Namun Farish Aqil kembali menagih kasih, lalu dengan rela dia menerima. Satu pertemuan membuatkan dia kembalil sedar siapa dirinya. Lantas dia terikat dalam perkahwinan yang menjerat. Lantas dia bertindak menjejaki wanita yang selama ini dicintai oleh suaminya. Kembali memulangkan bahagia buat suaminy ...more
Paperback, 636 pages
Published by Karya Seni
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Jauh Dari Cinta, please sign up.

Be the first to ask a question about Jauh Dari Cinta

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Azizah
Oct 17, 2012 rated it liked it
Penulis: Adah Hamidah
Penerbit: KaryaSeni Enterprise
ISBN 978-967-0246-06-2
Harga: RM21.00 / RM24.00
M/S: 636
Cetakan 2 – Oktober 2011

Semakin jauh aku berlari, semakin cinta itu menjauh pergi.
Lantas tidak lagi kumengejar, kerana aku hanya bahagia apabila kuberhenti…


Kak Chik menukil:

Perhubungan yang pernah terjalin, diputuskan oleh Nysa Sakinah apabila secara mentah-mentah cintanya ditolak Aqil. Dia menjauh kerana tidak mahu lelaki itu serba salah dan juga tidak mahu terus menyimpan harapan. Aqil suda
...more
ScotchCheez
Mar 14, 2013 rated it really liked it
Cerita berkenaan kahwin paksa lagi. sebenarnya saya dah cukup muak dengan cerita kena kahwin paksa. namun saya terpaksa membacanya kerana kawan lelaki saya paksa saya baca sebagai tukaran dia jugak kena paksa baca buku RAAH I & RAAH II (kawan saya ni muka ganas, tapi baca novel cinta. dia cakap hasil penangan isteri dia. ehehehe). dengan hati yang berat dan terpaksa, saya baca jugak cerita ni. namun masuk muka surat 69, saya tidak lagi terpaksa membacanya, tetapi saya membacanya dengan rela ...more
Nonieღserenity2bliss
Aug 30, 2014 rated it liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM11. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

N tak tahu lar sama ada nak kata Nysa ni terlalu baik atau simply bodoh...Sejujurnya semua keputusan yang diambil oleh Nysa tak boleh diterima oleh dek akal N.

Ke N yang sebenarnya jahat dan selfish kerana tak dapat memahami karakter Nysa?

Overall, I like the story walaupun N tak boleh terima karakter Nysa. Most of the time N rasa macam nak hentak-hentak jugak kepala Nysa supaya dia sedarlar siki
...more
Que Razali
Jul 04, 2014 rated it liked it
Ceritanya ok. Cuma, hampir 90% halaman dlm nvel ni buat sy rasa stress sebab pengorbanan Nysa yang terlalu over. Watak perempuan paling lemah pernah baca. Sorry buat penulis.
Nurf
May 14, 2014 rated it really liked it
Komen saya : Kisah Nisa dengan abang Aqil nya. This is one of my favourite novels. Hampir menitis jugak la bila baca kisah Nisa yang sanggup berkorban demi kebahagian suaminya itu.. kisah yang tak terlalu cliche dan masih menjejak bumi (maksudnya xdela drama sngt). kadang2 letih dengan kisah cinta yg terlalu drama. so, novel mcm ni la yg dapat meneutralkan balik perasaan sy mula muak mghadap novel yg cliche. ok berbalik pada cerita ni.. everytime penulis melakarkan watak nisa bersedih or situati ...more
Sosofea
Jun 04, 2012 rated it it was ok
Tipikal. Tak habis baca pun.
Rynna
Jun 25, 2013 rated it did not like it
Shelves: malay-novel
novel ni sangat bosan! sy tak habis bace pun...
rara
Nov 25, 2014 rated it it was ok
Shelves: done
akhirnya habis pon baca. lama nk abiskan.

baca pon lompat2..
Asiah Kamsir
Feb 14, 2014 rated it really liked it
Lagi kisah cinta kahwin paksa atas kehendak keluarga. Pembaca mendapat pengajaran tentang kesetiaan dan pengorbanan seorang isteri, suami, kekasih, sahabat dan juga ibu bapa.

Aqil ialah orang yang bertanggungjawab memperkenalkan erti cinta Nysa. Walaupun pada waktu itu Nysa hanya seorang junior, namun sikap Aqil yang penuh prihatin membuatkan Nysa jatuh hati padanya. Dengan penuh ikhlas, Nysa meluahkan perasaannya pada Aqil tetapi semudah itu pula Aqil menolak cinta Nysa. Kata Aqil, dia telah mem
...more
Wann
Dec 29, 2014 rated it liked it
Shelves: my-collection
membaca bab2 awal novel ni saya sedikit keliru tp saya teruskan juga membaca. bab2 seterusnya semakin ok dan boleh diterima.
just watak nisa ni terlalu selfless sbb sayang sangat pd aqil sampai saya rsa she just simply stupid. well of course i didn't like her character ...kadang-kadang menyampah pon ada..tp watak dia so simple sgt mudah dibaca dan diteka tindakannya..tujuan dia hidup as if "asalkan aqil bhgia xpe dia menderita" . watak aqil pula terlalu berahsia shingga gagal menembak apa yg dia
...more
Rose Rs
Jul 12, 2015 rated it really liked it
I prefer the novel rather than the TV series because there is bits and bops that have such stronger meanings are being dismissed in the series.
Reann Bocalan
Jun 30, 2016 marked it as to-read
I need help. where can I read this in english???
azian2575
Sep 02, 2013 rated it liked it
Nysa & Aqil
Aina Shukri
Aug 03, 2015 rated it really liked it
Shelves: malay-novel
Kalau rasa nak bazir air mata, bacalah buku ni. :)
Ayesha Farhana
May 07, 2015 rated it it was amazing
Shelves: novel
BEST
Alison
Oct 29, 2013 rated it liked it
Okay laaaaaaa
Syahafiza Hizal
Jul 14, 2014 rated it really liked it
best sngt.walaupun jln cerita macam agak sedih sedikit.tp jln cerita yg mantap buat den rasa x boleh nk berhenti baca.
paling penting ending yg berakhir dngn menarik.
shazwani wahida abd rahim
Jun 04, 2012 rated it did not like it
kenapa la ada buku macam ni!!
Khasidah Abdullah
Aug 02, 2014 rated it liked it
Jauh Dari Cinta...
Overall jln crita best. Tapi Nysa ni baik sangat rasa mcm nk ✊. Pape pun Adah Hamidah all the best to u sis.
Nur Fitrah
rated it really liked it
Dec 25, 2014
Fiqa Hazri
rated it really liked it
Feb 05, 2015
Syahidah Nyer
rated it it was amazing
Feb 19, 2016
Ainaa Azlan
rated it liked it
Jan 29, 2015
Syera
rated it really liked it
Oct 17, 2014
Fizah Ishak
rated it liked it
Oct 21, 2015
Zizie
rated it liked it
May 24, 2015
Kasmini
rated it liked it
Jun 26, 2014
Nazura Ahmad
rated it it was ok
May 17, 2016
Syahzananainn
rated it it was amazing
Jul 05, 2014
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Perempuan Lindungan Kaabah
  • Bila Hati Kata Sayang
  • Suami Yang Kubenci
  • Cik Bunga Dan Encik Sombong
  • Awak Suka Saya Tak?
  • Suamiku Tak Romantik Tapi Autistik
  • Pabila Cinta Memanggilku
  • Sayangku Casper
  • Tentang... Dhiya
  • Lelaki Eksklusif
  • Yes, Boss!
  • Kampung Girl
  • AD + IZ
  • Cinta Untuk Disewa
  • Dekatnya Cinta (Adam & Hawa, #2)
  • Bila Nak Saksi
  • Kau yang Satu
  • Doktor Cinta