Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “TABU” as Want to Read:
TABU
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

TABU

3.27  ·  Rating details ·  394 ratings  ·  48 reviews
Bibi tahu dia cantik. Dia buka BBL (Big Beautiful Lady) biasa. Hidupnya selesa dengan rakan baik yang sentiasa di sisi, dan juga kekasih gelap warga asing yang sangat setia.

Malangnya, keselesaan itu berakhir apabila dia berhadapan dengan dua misteri. Misteri ketika dia cuba mengenalpasti identiti pemilik telefon bimbit yang dia temui, dan misteri tentang kematian rakan bai
...more
Paperback, 312 pages
Published December 20th 2011 by Buku Fixi (002016254-V)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about TABU, please sign up.

Be the first to ask a question about TABU

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.27  · 
Rating details
 ·  394 ratings  ·  48 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of TABU
Dyh Usen
Apr 25, 2013 rated it it was ok
Shelves: fixi
Jujurnya saya suka pada sindiran-sindiran di dalam TABU. Mendalam dan ada sesetengahnya buat saya ketawa kuat.
Cuma, kisah hidup Bibi itu pada saya terlalu kompleks untuk difahami oleh seorang perempuan biasa seperti saya.
Afifah.
Jan 26, 2013 rated it really liked it
Wow! Dua novel Shaz Johar dalam satu hari. Siang- Kougar. Malam- Tabu.

Aku suka TABU. Ye, aku suka. Kerana, aku seronok baca kisah Bibiana hinggakan sayang rasanya nak tinggalkan. Tapi seruan Tuhan itu lagi utama. :)

Jarang penulis hendak mengangkat wanita bertubuh besar sebagai watak utama-heroin. Jelasnya, wanita berbadan besar juga, punya hati dan perasaan untuk dicintai dan mencintai. Tapi kenapa Mosi? Terdesak sangat ke macam mana tu?

Oh, daku tidak berhajat untuk komen tentang jalan cerita,
...more
Julie
Mar 13, 2012 rated it really liked it
Shelves: fixi
I love how Shaz tells us stories. Tabu is one of my favourite book, I like it better than Ngeri and Invasi, tapi mungkin sebab ini adalah genre aku.
I read somewhere that says "Tabu will not hit some crowd" which i believe ada kaitan dengan umur watak2nya. dalam Kougar dan Tabu, kedua-duanya menceritakan tentang wanita yang lebih dewasa sedangkan kebanyakan pembaca Fixi adalah orang muda muda. dilema yang dilalui Kisha dan Bibi belum tercapai di minda sebahagian dari mereka.
Good job Shaz. I super
...more
Fadzli Jamaludin
Jan 16, 2013 rated it really liked it
Shelves: misi-2013
Jika di bandingkan Tabu dengan Kougar, aku rasa Tabu is "better", selain ada unsur2 lucu, terselit juga thrillernya walaupun hanya beberapa bab shj...

Kisah Bibiana @ Bibi yang di kategorikan sbg wanita berisi yang cantik bercinta dengan Orang Kenya...tetapi mendapat tentangan daripada Kim, rakan baik Bibi yang tidak menggemari hubungan mereka..."ada udang di sebalik mee" rupa2nya...perkenalan Bibi dengan Nadim, jejaka misteri yg di kenali hanya melalui talian telefon membibitkan perasaan sayang.
...more
Inn Auni
Jul 13, 2017 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: mystery, b-melayu
Dari sudut pandangan Bibi, tabu merujuk kepada wanita bertubuh gempal yang tidak diterima masyarakat. Dan kerana itu juga Bibi mengamalkan diet yang ternyata tidak mendatangkan sebarang hasil. [Nak datang hasil macam mana kalau setakat tak makan tanpa bersenam]. Pada masa yang sama, Bibi seolah-olah berada dalam safe zone sebab teman lelakinya yang tinggi dan bertubuh sasa dari Kenya, sukakan wanita plus size sepertinya. Satu lagi safe zone Bibi ialah Anne, rakan setugasnya yang Bibi gambarkan s ...more
Syaihan Syafiq
Dec 13, 2011 rated it it was ok
Jujur aku katakan bahawa Tabu novel kedua Shaz Johar ini agak mengecewakan. Novel setebal 312 halaman ini bukanlah kontinuasi daripada novel Shaz Johar yang terdahulu, iaitu Kougar. Mendengar tajuknya sahaja membuat aku sebagai pembaca mula menyusun pelbagai senario yang berkemungkinan dikaitkan oleh penulis dengan tabu.

Menurut Wikipedia, tabu (atau taboo dalam Bahasa Inggeris) adalah:
“a strong social prohibition (or ban) relating to any area of human activity or social custom that is sacred and
...more
Gobokairina
Jan 19, 2012 rated it it was ok
Bila tengok cover buah epal yang ada 2 warna tu, aku dah terbayang cerita Snow White yang kena paksa makan buah epal oleh mak tirinya yang jahat tu. Eh! Apa kena mengenanya? kih5

Membayangkan Tabu – apa yang terlintas di fikiran adalah sihir, bomoh dan macam-macam lagi hal yang berkait rapat dengan isu tabu. Ala, tabu... yang macam mana korang fikir tu... ha lebih kuranglah dengan apa yang aku fikir tetapi bila sudah selesai menghadam novel ini, rasanya tiada perkaitan antara tajuk dan ceritanya.
...more
MamaErra
Feb 06, 2013 rated it liked it

Memang tak ada kaitan antara gambar buah epal dengan tajuk tu.
Kelainan jalan cerita, namun itulah yang aku rasa berlaku kebelakangan ini kerana ramainya orang kulit hitam di negara kita ini. Mengambil kesempatan dengan rakyat tempatan dan aku rasa ini mungkin salah satu punca gejala jenayah yang banyak berlaku sekarang ini.

Lepas ni nak cari novel MENTAL pula...
Khairul Umar Hamzah (Kuhaf)
Aug 04, 2012 rated it really liked it
Tabu,derived daripada perkataan taboo yang bermaksud pantang larang.
Kaitan dengan Tabu dari Buku Fixi?Nah,kena baca.

Penceritaan yang semacam diari,dan personal activities,dan diselitkan sesekali dengan tips untuk menghadapi hidup di bandar besar,and h0w to lie.
Farae Ferre
May 06, 2018 rated it it was amazing
Shelves: fixi
Real life!

Kesian Bibi, kena tipu dgn bff and bf..
Tapi Bibi pun senang sangat percaya dgn si Mosi. Mintak duit, bagi.
Dgn si Akil pun Bibi tu ikut je. Nmpak murah. Walaupun in realiti, sebenarnya ada je org mcm ni.
Ingatkan ended up, Bibi bahagia dgn Nadim. Sekali plot twist pulak. hewhew

Seperti biasa Shaz Johar tak pernah mengecewakan.
Highly recommended this book !

Azril Noor
Jan 28, 2021 rated it liked it
Bibi seorang BBL. Berkawan rapat dengan Kim yang juga BBL. Bibi juga ada kekasih dari Kenya yang suka BBL. Ada babak yang buat aku geram sebab sikap Bibi yang mudah percaya. TABU disini mungkin bermakna sesuatu yang diluar kebiasaan.

Dan Kisha, ada di mana-mana.
Ainur
baca buku ni kalau tak sambung dengan Cerpen Bibi Elle, tak lengkap.

disebabkan aku dah baca Cerpen dari Shaz Johar dengan Mental, and i love both, aku enjoy baca Tabu. Tabu pun sama best sama menarik dengan yang lain.

jalan cerita yang menarik, lain dari yang lain. mula-mula about the friendship and relationship between Bibi and Mosi. aku tak boleh lari dari menilai yang hakikatnya Mosi memang tak boleh dipercayai. lagi sakit bila tahu dia curang dengan bestfriend Bibi. hampeh.

then bila masuk
...more
Adriana
Jan 21, 2012 rated it it was ok
'Tabu' mengisahkan perjalanan hidup Bibi seorang wanita berbadan gempal yang mempunyai seorang teman lelaki warganegara Kenya, Mosi. Hidupnya berjalan lancar sehinggalah pada suatu hari dia terjumpa sebuah telefon bimbit yang tercicir didalam tren. Setelah dikembalikan kepada tuannya, Nadim, mereka menjadi rapat dan sering berhubung melalui telefon. Lama kelamaan dia mendapati yang Mosi sedang menyorokkan sesuatu darinya dan dia mengesyaki teman lelaki membuat hubungan sulit dengan rakan sekerja ...more
Sizarifalina
Dec 13, 2011 rated it it was amazing
Beli buku ini semasa pelancarannya - BOCO 2011 . Berpeluang menemui penulisnya - Shaz!

Telah baca buku ni 'in one sitting'. Sebab? Too hot to put it down.

Betul kata Ridhwan Saidi, Bibiana ni baik orangnya.

Cara Shaz menulis membuatkan saya ingin terus membaca. Bahasa Dan Jalan ceritanya sangat santai. Sesuai untuk org stressed out macam saya. Ending yag sangat FRESH.

Kalau anda ingin membaca buku yang penuh dengan cliche, forget it.
Bibiana sangat ihklas orangnya. Walaupun kadang kala kita boleh
...more
Azira Zainuddin
Dec 21, 2011 rated it it was ok
Shelves: 2-star
Seperti ceritanya sebelum ini KOUGAR, penceritaan penulis berkisar tentang kisah hidup seorang wanita. Jika di dalam KOUGAR mengenai middle-age wanita, TABU berkisar tentang wanita plus-size.

Pertemuan dengan jejaka di dalam tren seolah-olah menjadi trademark penulis pula kerana plot yang sama di dalam KOUGAR dan perjalanan seorang wanita di dalam kehidupannya. Walaupun lenggok bahasa yang baik dan penceritaan berkembang elok, namun terdapat missing element di dalam cerita ini. Tiada core atau an
...more
Liyana Roosevelt
Jan 29, 2012 rated it really liked it
Shelves: fixi
This is my first time reading novel by this author
it is quiet intersting storyline about bum bum girl still mess around with sex,foreginer boyfriend,muderer etc
it combine in one story..love,horror,friendship,faith

i can predict the beginning and also the ending..so no suprise climax..
Mobyskine
Feb 07, 2012 rated it it was ok
Shelves: fixi
Well Shaz Johar memang suka perempuan as main character. Sama macam Kougar, yang ini juga tidak berapa menyelerakan bagi aku. Please Shaz, entertain me more in your next novel (if any) - pandang ini sebagai satu semangat okay ;)
Fariza
Jul 14, 2012 rated it liked it
boleh tahan. :)
Sharah
Dec 28, 2011 rated it it was ok
too cliché. Shaz Johar failed me one more time.
Wan Atiee
Feb 03, 2013 rated it did not like it
agak sedikit keliru di penghujung cerita. dan climaks nya agak kurang sedikit.
Ryan&Hakimie
Nov 14, 2016 rated it liked it
Tajuknya bagi saya agak misleading sikit kerana saya tidak dapat mencari di mana TABU-nya situasi di dalam novel ini. Orang Malaysia bercinta dengan lelaki dari hitam gelap dari Kenya bukanlah sesuatu yang tabu. Sukar untuk didengar, ya. Tapi bukanlah sesuatu yang tabu. Namun begitu, pendapat ini ada bias-nya juga kerana setiap orang itu mempunyai gaya pemikiran yang berbeza-beza. Bagi sesetengah orang, ya ini tabu. Dan bagi yang lain pula tiada yang tabu tentang hal ini.

Sesuatu perkara tentang
...more
Mealona
Feb 08, 2020 rated it liked it
Shelves: fixi
“...cuba menyelinap zon TABU...”
Aku tak faham part ni. Dari awal aku baca material ni, aku tak faham-faham juga walaupun ceritanya sangat relatable.

Penulis macam biasa, sangat bijak mengolah. Bacaan jadi menarik. Jujurnya, kalau aku tak boleh relate, memang bosan jugak naskah ni. Drama sangat...

Paling menarik tentang karya yang terbit pada tahun 2011 ni ialah sindirannya yang masih relevan dalam tahun 2020 😂😂 Pengalaman aku yang relatable tu pula semuanya berlaku dalam tempoh beberapa tahun k
...more
Ndiahhmzah
Mar 10, 2019 rated it liked it
Pengajaran tentang kepuasan nafsu kepada manusia melebihi cinta kepada tuhan.
Norish Azman
Jun 22, 2017 rated it liked it
not a cliche love story
Munirah
Jul 23, 2013 rated it really liked it
1st of all, a big clap to Shaz. Mmg storyline yg out of box gile. 1; watak utama ala-ala big momma gitu. 2; watak hero lelaki Kenya. Oh. (Mmg tak lah wei) hero lain seperti Nadim. Dan Ins Akil. Juga Budi? Ok byk gile lelaki dlm hidup kau bibiana.

Satu bende yang terlintas, maybe penulis seorang yg bertubuh besar? Atau pernah. Kerana beliau sgt memahami. Tapi bab bercinta dgn warga kulit gelap ni mmg tak leh diterima dek akal lah kan. Terdesak wlu camne sekalipun agak2 la kan.

Dan Nadim. Ni kurang
...more
ScotchCheez
Mar 14, 2013 rated it liked it
Permulaan cerita agak membosankan. Cuma masuk page 44, saya tertawa. Terhibur sedikit. Saya agak geram sebenarnya dengan Bibi, boleh pulak bagi jee duit kat Mohsi tu. Memang buta betul dengan tipu helah Mohsi tu. Tapi, bila masuk bab dia syak Anne deengan Mohsi, saya dah mula tertarik untuk tahu kisah selanjutnya. Masuk page 142, lagi membuat saya ketawa terbahak-bahak tak ingat dunia yang mana time tu tengah malam sampaikan anak saya terkejut dari tidur sekejap. Memanglah lawak sangat-sangat. D ...more
Ainimiera
Jul 13, 2014 rated it did not like it
Shelves: my-books
aku rasa aku membaca cerita ini waktu aku rasa aku terlampau muda untuk didedahkan perkara sebegini. jujur saja mulanya aku tidak faham cerita ni pasal apa dan kenapa. aku rasa aku terlalu berharap yang fixi menyediakan genre yang sama iaitu sains fiksyen, seram, misteri dan sebagainya. bila aku membaca sinopsis, aku assume ini cerita misteri tanpa menyiasat apa itu maksud tabu. dan sampai sekarang aku masih tak berapa nak faham apa itu tabu.

ya pasal perempuan yang ada hubungan dengan lelaki ken
...more
Yullyanna Basrial
unexpected story! pandai writer trick readers, apa yang aku jangka untuk next chapter semua salah. Bibi gadis sexy, hot and chubby yang ada kekasih hati lelaki hitam dari Kenya, kesian aku tengok si Bibi ini. hidup dilanda kesusahan setiap masa, yang menyakitkan hati kawan baik sendiri main tikam belakang. aku lupa siapa nama kawan baik Bibi, perampas kekasih hati Bibi walaupun mamat Kenya je. and one day Bibi terkenal dengan si Nadim, aku bayangkan Nadim ini jejaka kacak. at last cerita Bibi de ...more
Adrianz
Jul 15, 2016 rated it really liked it
Shelves: buku-fixi
Ada prsn yg sedikit tercuit dan jalan cerita yg ada terkena 'tempias' gak ngn kisah silam aku..disbbkan itu aku mengambil keputusan gila utk menghabiskan bacaan novel ni dlm masa sehari..tp x sia2 aku korbankan masa tdur aku..crita yg high tempo, x bosan dan ada lawak gak..haha..tp ending yg agak tragis buat diri Bibi....huhuhu ...more
Theplain
owh..fat women don't deserve happiness?
that's not true.
really.

i think the character just feeling insecure with her body.
she want to run away from the typical helpless, weak fat girl.
that's why she create her own happiness
she just need someone
eventhough that someone betray her love and believe
eventhough he make her forget God is still exist
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • INFANTISID
  • ZOMBIJAYA
  • PSIKIK
  • RASA
  • BRAZIL
  • The GODs
  • II: Dua Cerpan
  • KOPI
  • MANGSA
  • MALAM
  • SOULLESS: Inspector Mislan and the Faceless Girl
  • PHILANTHROPISTS: Inspector Mislan and the Sentul Double Murder
  • AWAN
  • URBAN
  • Terusir
  • SUNYI
  • La Dame aux Camélias
  • Perjudian
See similar books…
85 followers
Shaz Johar was born and raised in Kuala Lumpur. He works in a bank. His first novel KOUGAR (2011) won the Selangor Young Talent Award for Best Malay Novel. He followed this up with TABU (2011) and MENTAL (2012).

News & Interviews

Some interesting news for book nerds: According to recent industry research, book sales spiked dramatically in 2020–otherwise a rather...
25 likes · 11 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »