Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Gustavs grabb” as Want to Read:
Gustavs grabb
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Gustavs grabb

3.47  ·  Rating details ·  407 Ratings  ·  24 Reviews
"Och om nu detta är sant, att romanen om Madame Bovary i själva verket var Flauberts självbiografi, så är denna berättelse om min egen klassresa en roman om mitt liv och eftersom jag ännu en gång är fri att välja är det i vart fall ett sätt för mig att återförsäkra mig i min roll som författare, trots att det mesta som står här säkert är sant. Vad det nu spelar för roll, d ...more
Hardcover, 1, 380 pages
Published September 16th 2011 by Albert Bonniers Förlag (first published January 1st 2011)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Gustavs grabb, please sign up.

Be the first to ask a question about Gustavs grabb

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
LisaZen
Feb 20, 2012 rated it really liked it
Shelves: people, nordic, biography
This is the autobiography, or better said, the memories of the life of the professor in criminology and author of police stories, Leif G.W. (Gustav Willy) Persson. It is a well written book and an easy read. He writes a bit too much about his childhood, and almost nothing about his wives, children and marriages. I would have liked to read about his first reactions to crime and violence in the beginning of his career. The book leaves quite a distanced and academic picture of his life in the study ...more
Patrik Eriksson
Jan 17, 2013 rated it really liked it
Shelves: mostly-facts
Great read! But of course I'm a fan of his books. Really well written and very entertaining for an autobiography.
Mänsomläser
Apr 21, 2014 rated it it was ok
Shelves: biografier
G.W. skriver om sin klassresa. Han växte upp i ett arbetarhem i Stockholm, uppfostrad av föräldrar som “satsade” på honom, det vill säga på hans skolgång, för att han skulle komma uppåt på samhällsstegen, något han onekligen har lyckats med.

Det är en tämligen tråkig bok, tråkigt skriven, sprungen ur ett tråkigt behov av revansch som G.W. av någon anledning drivs av. I avsnitten då han beskriver sin relation till sina föräldrar bränner det dock till och blir intressant. Porträttet av pappan är va
...more
Geir Ruud
Mar 26, 2013 rated it really liked it
Fine and honest biography. An interesting tale of the journey from working class to upper class. Sounds boring? Well, it's not!
Ola Leijon
Sep 30, 2017 rated it it was ok
Nä. Det här var segt. Herr Persson ska nog hålla sig till fiktiva karaktärer. Självgodheten lyser igenom här och den utlovade beskrivningen av en klassresa blir bara platt.
Okidoki
Dec 11, 2017 rated it liked it
Till en början läsvärd.
Eva Hoegberg
Feb 06, 2017 rated it liked it
Ett läsmåste för en som alltid gillat GW bara för kombinationen av extremt välmöblerat pall och bräkig stockholmska. Han är antagligen en skitstövel på många sätt, men kommer aldrig att bli ett pretto.

"Kill you darlings" är ett råd som någon redaktör borde ha tagit upp med honom, men de har antagligen inte vågat. Det är inget fel i hans formuleringskonst, men den tar aldrig slut. Poängerna som kanske fanns i GW:s huvud dog av överdos på väg ner till pappret och plötsligt förstår jag varför jag i
...more
Ann
Feb 10, 2016 rated it really liked it
Mycket bra självbiografi, vilken den är oavsett vad den analytiska faktaprofessorn själv anser om det. Läsaren tas genom en resa från 1945 till 2011, vilket innebär en livstid av händelser, bakgrunder, upplevelser, känslor, vedermödor, framgång och bakslag. En utelämnande bok som tar läsaren på en personlig, ibland romantiserad resa i dåtidens Sverige. Dekadensen, arbetsnarkomanin, politiska spel, svek, avgrunder, revanscher, kärlek, vänskap, relationer...allt finns med i professorns livsresa. P ...more
Hogge Hedning
Jun 26, 2013 rated it really liked it
En bra bok med skönt språk. Det är intressant hur han skildrar tiden (framför allt barndomen) och Geijeraffären. Jag gillar visserligen GW's sätt att skriva men boken är klart läsvärd och det var inga som helst problem att plöja den på någon dag bara för att det var roligt att läsa.
Hans relationer till sina föräldrar är spännande och planterar många tankar i ens eget huvud kring prioriteringar i livet och de val vi gör.
Donald Bratt
Jun 13, 2013 rated it liked it
Roligt att läsa om om Leif GW Perssons uppväxt. Bra och välskriven. Ett fint porträtt av pappa Gustav och ett mindre smickrande av mamman. Inte så många djupdykningar i Leif GW Persson yrkesliv, förutom Geijer-affären där vi nu får ytterligare en version att lägga till Peter Bratts och Jan Guillous. Sorgligt att läsa om rättsrötan på den den tiden, som kanske inte ledde till Palmemordet,men i alla fall till att det inte löstes..
Clara
Dec 26, 2015 rated it it was ok
Shelves: daisy-read
På ett vis så var den intressant då jag jag tycker att GW är en intressant person, men samtidigt som var det ändå inte så intressant. Jag fastnade inte för hur han skriver, men också att det var ett himla hoppande mellan olika tider i hans liv. Ärligt talat hängde jag inte med, vilket gjorde det till en "jobbig" läsning. Men intressant att lära sig mer om GW.
David Carr
Apr 20, 2013 rated it liked it
Framför allt ett romantiskt porträtt av en till åldern kommen man.

Det mesta har redans sagts om att skildringen av uppväxten är något lång. Men är man intresserad av GWs version av Geijeraffären, eller bara svensk samtidshistoria i allmänhet - så är bokens sista 150 sidor synnerligen läsvärda och lättkonsumerade.
Ulla Dagert Muther
Nov 12, 2013 rated it really liked it
Enjoyed this book even though the author at times is very full of himself and typical male. Of my generation growing up in Sweden, I did not share the "Class journey" and thought this a bit of an excuse for his behavior. But interesting to read about all the twists and turns in this obviously very talented persons life.
Tina
Mar 28, 2014 rated it really liked it
Jag gillar Leif G W Perssons stil att skriva och jag blev verkligen inte besviken. Intressant skildring av hans liv och samtiden. Att läsa om hans relationer till sina föräldrar och andra närstående var också givande. Han är väldigt angelägen att beskriva sitt liv som en klassresa. Han har en stark upplevelse att det är just det han gjort och han motiverar också varför. Det väcker en del frågor.
Izabelle Holmgren
Jag har aldrig läst något av Leif GW tidigare. Jag har inte vetat något om honom heller utan bara sett honom på TV ibland. Jag har mest reagerat på hans egna sätt att mummelprata och tänkt: Mamma måste ha fel. Skulle Leif GW kunna skriva VACKERT? En gigantisk fördom. Mamma hade rätt. Självklart. När har hon inte det.... Älskade den här boken. Så fantastisk.
Aron
Jan 18, 2015 rated it liked it
Intressant bok om en uppväxttid som tangerar mina föräldrars. Sveriges samhälleliga utveckling under andra halvan av 1900-talet berättas mellan raderna. Känner på något sätt att jag inte får hela bilden. Tycker Guillous biografi var bättre, även om den här också var bra.
Cecilia
Aug 19, 2013 rated it liked it
Shelves: biography
Tyckte om början av boken om Leifs barndom och hans relation till fadern. Skräckporträttet av mamman fyller mig med frågor och tvivel. De sidorna som handlar om Geiger affären verkar uttjatade. Till sist tycker jag att en kunnig redaktör kunnat kortat ner den något.
Anders Gränfors
Jan 19, 2015 rated it it was amazing
Leif använder åter sitt hantverk för att mejsla fram det allra bästa. Beskrivningen av hur det är att växa upp i arbetarklassen i Stockholm under de godaste åren i Sverige är helt lysande. Korv LArsson och alla de andra görs full rättvisa.
Eva Dillner
May 23, 2012 rated it it was ok
Rätt tjatigt om klassresa, en mamma som uppenbarligen hade problem, en pappa som inget fel kunde begå... emellan intressant om hur Mästerdetektiven skapades.
Nina Danson (fd Porsbjer)
LÄS!LÄS!LÄS!
Micke Nimell
Nostalgisk och obalanserad skildring av utvalda livsepoker.
GW Persson framstår som melankolisk, grubblande och ack så osympatisk.
2.5
Birgitta Sundqvist
Sep 09, 2013 rated it liked it
Välskriven och lättläst. Blir något tradig när det ständigt återkommer till hans klassresa.
Ingrid Bergkvist
Aug 25, 2016 rated it really liked it
Bakgrunden, klassresan, spriten, framgången, bra skrivet och klart interessant
Titti Berggren
rated it liked it
Jul 07, 2012
Frida
rated it really liked it
Feb 28, 2012
Tiger
rated it liked it
Jan 18, 2015
Johan Gardenkrans
rated it it was amazing
Mar 05, 2015
Dennis Rydgren
rated it liked it
Aug 03, 2012
Emma Aker
rated it liked it
May 20, 2017
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare
 • Felicia försvann
 • 438 dagar
 • En storm kom från paradiset
 • Och i Wienerwald står träden kvar
 • Dyngkåt och hur helig som helst
 • Grand final i skojarbranschen
 • A Brief Stop On the Road From Auschwitz
 • Klingsor
 • Må döden sova (Maria Wern #3)
 • När börjar det riktiga livet
 • Högre än alla himlar
 • Lasermannen: En berättelse om Sverige
 • Grandissimo: The First Emperor of Las Vegas
 • Jag ringer mina bröder
 • Krigsdagböcker 1939-1945
 • Berättelse om herr Roos (Barbarotti #3)
 • Flickan under gatan (Grens & Sundkvist #4)
3450746
Leif Gustav Willy Persson is a Swedish criminologist and novelist. He was a professor in criminology at the Swedish National Police Board from 1992 to 2008.

He is known for his crime fiction novels and for his regular appearances as an expert commentator on notable crime cases in television and newspapers. Between 1999 and 2009 he participated as an expert commentator on the television show Efterl
...more
More about Leif G.W. Persson...

No trivia or quizzes yet. Add some now »