Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “ZOMBIJAYA” as Want to Read:
ZOMBIJAYA
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

ZOMBIJAYA

by
3.74  ·  Rating details ·  602 Ratings  ·  102 Reviews
Zombijaya
Selamat datang ke Malaysia. Negara yang kaya dengan adat ketimuran. Tetapi apakah yang akan berlaku jika rakyat kita tiba-tiba dikelilingi zombi?

Kalendar lama bertukar baru. Aliff baru mengajak Sofia berkahwin. Ana bakal memulakan hari pertama sebagai cikgu. Kamarul akan bertanding dalam program TV realiti. Dan Nipis seronok di dalam dunianya sendiri.

Mereka tidak
...more
Paperback, 307 pages
Published December 2012 by Buku Fixi (002016254-V) (first published October 31st 2011)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about ZOMBIJAYA, please sign up.

Be the first to ask a question about ZOMBIJAYA

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Gobokairina
Busy = no Fixi
Tu kena letak dalam otak hahaha. Tapi tuan penulis, aku lebih suka Ilusaniti *wink*

Full review: 16/05/2014

Gigitan anjing pada malam tahun baru punca si zombi [?]. Hmm... kalau benar ini puncanya Malaysia diserang zombi, aku takleh terima. Hahaha. Mungkin aku bukan peminat cerita bertemakan zombi. Dari dulu, filem zombi pun bo-layan. Jadi, sukar agaknya untuk aku terima cerita ni.

Tapi ada yang aku suka. Beberapa isu yang ditulis sekilas lalu. Kritikannya cukup sinis. Aku yang baca r
...more
Nisa
Sep 04, 2013 rated it it was ok  ·  review of another edition
Maaf dengan pendapat Nisa… Nisa tak tahu apa perasaan Nisa sepanjang baca buku ni. Nisa hanya gelak masa baca nota penulis..

‘Orang yang tak selamat bila zombie menyerang Malaysia adalah mereka yang tak bayar PTPTN’ <-– sumpah ini kelakar.

Tapi bila baca novel KL Zombi, Nisa sendiri tak boleh nak gambarkan apa-apa..yang Nisa tahu, Nisa baca laju-laju, dalam pukul 7 malam mula.. pukul 11 malam dah habis baca…

Ramadhan a.k.a Nipis berkawan baik dengan teman lelaki dan kawan baik kakak kembarnya,
...more
Nabilah Firdaus
Sedap juga walaupun efek zombi tak rasa sangat.
Syamil A Samad
Feb 18, 2012 rated it liked it
Shelves: 2012
Membaca novel ini saya turut membayangkan seperti menonton siri The Walking Dead di Astro Star Movies (kini dikenali sebagai FOX). jadi apabila saya membayangkan siri tersebut sambil membaca novel ini, ia kelihatan seperti sangat nyata (real) dan jelas diperlihatkan oleh penulis. watak dan perwatakan zombi yang digunakan walaupun agak klise tetapi memberi impak yang besar kepada imaginasi saya. saya membayangkan seperti betul-betul Malaysia dilanyak oleh Zombie yang sangat ganas dan dahagakan ny ...more
Juliza
Jan 05, 2014 rated it liked it  ·  review of another edition
(2.7 bintang)
Hamba bukanlah penggemar zombie samaada rancangan TV, filem (kecuali Zombie Kampung Pisang – hamba bias sedikit dengan karya Mamat Khalid :P), buku atau zombie itu sendiri. Mungkin kerana hamba menganggap zombie terlalu komikal dan sesuatu yang komikal tidak seharusnya membuat orang lari ketakutan (badut terkecuali :P). Zombijaya tidak mengubah anggapan hamba itu tetapi suasana dan jalan cerita buku ini sangat menarik untuk dibayang-bayangkan dalam minda. :)

Nipis, Ana, Kamarul, Sofi
...more
Syaihan Syafiq
Dec 01, 2011 rated it really liked it
Sukar untuk pandang Zombijaya, novel sulung karya Adib Zaini sebagai suatu karya yang serius. Novel yang menampilkan multiple characters dan multiple plots yang secara amnya berkisar tentang serangan pandemik wabak zombi dengan berlatarbelakangkan Kuala Lumpur (secara amnya) merupakan bacaan santai yang amat adiktif. Dengan penceritaan yang agak linear (ada beberapa bahagian di dalam novel menginjak masa ke belakang hanya untuk menceritakan perihal yang berlaku beberapa jam sebelumnya), pembaca ...more
Khairul Hezry
Oct 31, 2011 rated it liked it
Shelves: horror
(Following review is an excerpt from my blog The Malaysian Reader)

Zombijaya is funny. Not ha-ha funny but it doesn’t take itself seriously which is just the way I like it with my zombie fiction. It is possible to go all serious with zombies but it is difficult to pull off.

Zombijaya thumbs its nose or more accurately raises a middle finger at bureaucrats, cops on the take and even reality shows which just so happens to be my favourite targets as well. It also takes a dig at Malaysians who say/sp
...more
Adriana
Jan 21, 2012 rated it it was amazing
Boleh gua kasi 5 bintang? Mungkin ramai tidak begitu setuju dengan 'rate' yang gua kasi untuk buku ini. Tapi peduli apa. Review gua. Blog gua. Kah kah kah. Perkara pertama yang membuat buku ini berlainan dari siri Fixi yang lain ialah muka depannya. Terus terang gua sukakan muka depan dan gambar-gambar pada beberapa muka suratnya. Ia adalah 'art' dan mengingatkan gua pada album Killeur Calculator, Valley Of The Dead. Novel komedi seram ini boleh diklasifikasikan sebagai ala-ala Zombie Kampung Pi ...more
Nur Fatin Atiqah
Feb 25, 2012 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Fadzli Jamaludin
Jan 16, 2013 rated it really liked it
Shelves: misi-2013
Terbaik lah penulis ni..berjaya membuatkan aku menghadam novel ini kurang daripada 2 hari (2 hari baca, itu yg paling cpt bg aku)...tatkala membaca cerita Zombi ini, seperti ada magnet untuk aku menghabiskannya...walaupun ceritanya tak logik berdasarkan serangan Zombi di Malaysia..tapi garapan & olahan cerita yang di bawa oleh penulis merupakan satu kelainan...abaikan bahasa2 pasar & adegan lucah dlm ini...malahan terdapat juga ilustrasi bergambar yg menarik bagi menggambarkan plot cerit ...more
Amal Hamsan
Feb 20, 2012 rated it liked it
Zombijaya.

Permulaan dia memang kasi aku terangkat. Awal-awal dah tunjuk macam mana senangnya kawan baik nak kencing tepat dekat muka kawan baik sendiri. Gila power. Kahkah. Lepastu, plot jalan lancar. Memang nampaklah macam zombi omputih sikit. Tapi power apa, penulis berani nak buat cerita fiksi gini.

Tapi nak ke hujung-hujung cerita, aku macam lemah sikit nak baca sebab ada yang aku harap ada dalam novel ni, tak ada. Upset sikitlah. Tapi Adib Zaini, hang memang tera!

Hilmi Isa
Nov 25, 2012 rated it really liked it
Recommends it for: Peminat cerita bertemakan 'zombie'
Shelves: novel-melayu
Pernahkah kita membayangkan sekiranya negara kita,Malaysia,dilanda serangan mayat hidup atau lebih dikenali sebagai zombi? Bagaimanakah kita mahu menghadapinya? Novel Zombijaya hasil tulisan Adib Zaini ini mungkin boleh memberikan serba-sedikit gambaran keadaan di atas jika ianya benar-benar terjadi.
Zombijaya menampilkan lima (5) watak utama yang mempunyai sejarah perhubungan yang agak kompleks antara satu sama lain; Nipis,Ana,Kamarul,Sofia dan Aliff. Nipis (atau nama sebenarnya, Ramadan) dan An
...more
Mohamad Faiz Bin Mohd Jamaluddin
Sebuah lagi novel yang aku baca dalam masa beberapa jam. Mulanya aku ingin beri tiga bintang, tetapi setelah difikir-fikir aku tambah sebutir lagi.

Falsafah cerita ini mudah. Manusia memang tidak akan mampu bersatu padu walau dalam situasi darurat sekalipun. Zombi sedang mengancam mereka di merata-rata pun masih ada pertelingkahan dan perselisihan. Gambaran kumpulan-kumpulan manusia yang berlindung di Tesco amat mengesankan. Bertepatanlah dengan realiti kita pada zaman ini.

Musuh perlahan-lahan ma
...more
Sang
Apr 02, 2012 rated it really liked it
Novel Fixi ketiga yang saya beli dan pertama yang habis baca. Mula membaca setahun yang lalu, kemudian terhenti, kemudian tersambung semula beberapa hari lepas di dalam bas dari Masai ke KL, di dalam coach wanita komuter dari Shah Alam ke KL Sentral dan berakhir dalam KTM dari KL Sentral ke JB Sentral malam tadi.

Terus terang, genrenya menarik. Dan kulit covernya juga. Dan ilustrasinya. Penulis pandai bermain plot walaupun kadang-kadang susah juga saya nak recall plot ini dari atau sambungan dari
...more
Syahid Abdullah
Dec 03, 2011 rated it really liked it
sebagai seorang hipster bukan penganut agama zombi, saya rasa buku ini bagus.
Sufian Abas
Jan 20, 2012 rated it really liked it
Buku pakai buang terbaik di Malaysia. Kalau saya boleh kembali merentas masa, saya akan bawa kayu hoki dan pukul tangan Adib sampai patah dan tak boleh menulis.
Inn Auni
Aug 05, 2017 rated it liked it
1. Kalau ikut fakta buku ni, virus zombi ni mula menular sebab gigitan anjing liar dan disebarkan pula oleh manusia ke manusia lain melalui hubungan seks atau gigitan. Sebenarnya saya dapat terima teori tu. Ala-ala virus HIV.

2. Watak Nipis ni watak paling tepat kalau Malaysia diserang zombi. Hidup perlu diteruskan. Kalau tak sebab zombi pun, sanggup ke biarkan diri diserang orang jahat. Jadi persoalan kenapa Nipis dengan mudah membunuh tak perlu dibangkitkan.

3. Politik dan agama masih memainkan
...more
Raihana Nordin
Feb 12, 2012 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Ariff Yusoff
Mar 04, 2012 rated it really liked it
umum kita tau. godfather zombie di malaysia ni adalah mamat khalid, dan tak ada orang lain yang buat cerita zombie selain dia. jadi masa fixi buat pengumuman pasal buku ni aku dah mula teruja. buku melayu pasal zombie. yang buat aku lebih teruja adalah tajuk dia. ZOMBIJAYA. Malaysia ni kebanyakan kawasan bandar terancang semua letak 'JAYA' dekat belakang nama. ini semua sebab taksub dengan PUTRAJAYA. lepas tu dijohor, NUSAJAYA. sampaikan kampung aku dekat pontian tu pun tak nak kalah. PONTIANJAY ...more
Aini
Apr 25, 2013 rated it really liked it
Shelves: fixi
baca zombijaya rasa mcm rase tgk cite resident evil berlatar tempatkan Malaysia. cuma watak utamanya bukan Milla yg mempunyai kuasa. heronya Nipis yang berfizikal seperti papan dan hidup di dalam dunianya sendiri. jujur aku kata tarikan dalam zombijaya ni adalah nipis yang dikatakan skru di otaknya ada yang tercabut. disebabkan perangainya yang gila membuatkan aku tergelak sorang2. teruja dgn nipis yang kurus kering dan tak berapa bijak dapat survive kat zombijaya dalam masa lebih 2 bulan. tak c ...more
Faizah Roslaini
Oct 24, 2011 rated it it was ok
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Lyla Ibrahim
Oct 29, 2011 rated it liked it
Novel sebegini memang sesuatu yang diluar jangkaan di Malaysia. Saya begitu taksub dengan novel ini sehingga saya menghabiskan 3 jam sahaja untuk menghabiskannya. Ada banyak elemen dalam novel ini yang tidak ditunjukkan dengan jelas, seakan penulis sengaja membiarkan pembaca menafsir sendiri elemen itu. Terutamanya pada pengakhiran cerita. Saya akui saya banyak juga berfikir sebelum dapat mengetahui siapa watak terakhir yang muncul dalam cerita ini. Novel yang lain dari yang lain.
Syafiqah
Jul 04, 2015 rated it liked it
Melaghakan diri membaca zombijaya di bulan puasa :/ pasal cerita dalam buku ni okayyylahh rasa terhibur tu ada. Habis baca dalam satu hari. Bacaan yg ringan, kadang-kadang ada part yang tergelak ha.ha.ha contoh masa Nipis cari kertas timah sebelum nak buat call pakai handphone bimbang kalau kena kanser otak. Ada idea yang diceduk dri series The Walking Dead tapi pndai adapt dgn negara sendiri. Satu je x paham, buku Fixi ni memang kalau x ada softporn x boleh ke? -_-
Jerry Ghazali
Jan 03, 2012 rated it it was ok
Sekurangnya jalan ceritanya tak sama seperti filem komedi zomba yang aku pernah tengok seperti Zombieland atau Shawn of The Dead yang tak dapat lari dari matlamat ingin terus hidup sambil menjustifikasikan alasan untuk mementingkan diri.

Aku juga tak puas hati dengan banyak kesilapan ejaan dan keciciran perkataan sepanjang bacaan.
Norhani Zaini
Jan 17, 2013 rated it it was ok
Banyak persoalan timbul baca buku ni. Apa punca jadi zombi ni? Takde ke cara utk mencegahnya? Tak bestlah. Beriya2 baca sebab tak sabar nak tahu endingnya mcm mn. Tp endingnya agak menghampakan. Pening baca tambah2 bahasa dan ada part2 yg tak sanggup nak baca...huhu
Mobyskine
Feb 06, 2012 rated it it was ok
Shelves: fixi
Sekarang baru aku tahu kenapa I don't favor The Walking Dead that much. Although aku suka watak Nipis, cerita tentang zombi tak berapa tarik minat aku. Maaf. Tapi dari sudut positif, this is a good try by the author - debut novel right? Good luck untuk novel-novel yang akan datang (if any) ;)
Farah Badardin
Feb 28, 2017 rated it really liked it
Plot buku ini pada mulanya agak perlahan. Penulis hanya menceritakan latar belakang sesebuah watak dengan agak detail sehingga hampir ke suku buku. Namun walaupun perkembangan cerita nampak mendatar sedikit, tetapi sebenarnya setiap satu latar belakang scene yang diceritakan akan berkait rapat pada bahagian seterusnya dalam plot dan sedikit demi sedikit konflik diselitkan sehinggalah sampai kepada serangan zombi yang memuncak pada suku cerita.

Selepas Nipis menyedari akan kejadian zombi apocalyps
...more
Norfarieza Natasya
Dec 23, 2016 rated it really liked it
Started out with this book in my early days of reading buku fixi, so please excuse me and my sentimental feels over this book.

I really like how the writing of this book doesn't give me any of the 'walking dead' feels (maybe aku je rasa macam ni please jangan kecam). Probably sebab setting dia dekat Malaysia dan imaginasi aku kuat, i can picture it all in my head.

Kudos to Adib and his writing, power lah how he can also relate so many stuffs within this story. Macam how sucks your best friend are
...more
9dr7
Feb 19, 2018 rated it liked it
No wonder my kids loved this novel; pure fun.
Zaghol
Sep 18, 2016 rated it it was ok
Seriously, aku peminat filem2 zombie amerika, dah banyak sangat zombie aku tengok dan favourite aku ialah remake "Dawn of the Dead" dari Zack Snyder. Dan jangan lupa TV Series "The Walking Dead" dari Frank Darabont. Oleh sebab itu, bagi aku, novel ni sangat klise. Sebab aku dah biasa tengok and boleh imagine what will happen next. Aku rasa Adib pun of course biasa dengan zombie movie, so what can we do?

Honestly, novel ni sangat bosan dan aku banyak kali tertidur bila baca. Bagi orang yang tak b
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • PECAH
  • KOPI
  • KASINO
  • INVASI
  • KELABU
  • LICIK
  • TABU
  • SITORA HARIMAU JADIAN
  • HILANG
  • MURTAD
  • KLCC
  • BISIK
  • GERGASI
  • DENDAM
  • NGERI
  • CEKIK
  • SUAMI
  • Kontrol Histeria
49 followers
membesar di merata tempat di Lembah Klang dari Klang, ke Subang Jaya, ke Cheras, dan kini menetap di Sungai Buloh. Diplomanya tersimpan di dalam laci, tidak digunakan sejak tahun 2009. Sejak kecil lagi dia memang gemar berimaginasi. Selepas membaca karya seorang penulis botak lain yang bernama Brian K. Vaughan, dia mula menulis imaginasinya ke atas kertas (ataupun dalam bentuk 1 dan 0). Lima tahun ...more
More about Adib Zaini

Fantasy & Science Fiction Deals

  • Bright Smoke, Cold Fire (Bright Smoke, Cold Fire, #1)
    $3.99 $0.99
  • The Gold-Son
    $3.99 $1.99
  • Trail of Dead (Scarlett Bernard, #2)
    $4.99 $1.99
  • The Regulars
    $11.99 $1.99
  • Childhood's End
    $8.99 $1.99
  • The Mirror
    $11.99 $1.99
  • Nyxia (The Nyxia Triad, #1)
    $10.99 $1.99
  • The Voyage to Magical North (The Accidental Pirates)
    $5.67 $2.99
  • Raven's Peak (World on Fire, #1)
    $3.99 $1.99
  • Swords and Deviltry (Lankhmar, 1)
    $17.99 $1.99
  • Rebel Wing (Rebel Wing #1)
    $3.99 $1.99
  • Snow Like Ashes (Snow Like Ashes, #1)
    $9.99 $1.99
  • The Garden of Stones (Echoes of Empire, #1)
    $3.99 $1.99
  • Dracula [Kindle in Motion]
    $1.99 $0.99
  • The Autumn Republic (Powder Mage #3)
    $9.99 $2.99
  • The Thickety: A Path Begins
    $6.24 $1.99
  • Stinger
    $9.99 $1.99
  • Lost Voices
    $5.99 $2.99
  • The Blade Itself (The First Law, #1)
    $9.99 $2.99
  • Extracted (Extracted Trilogy #1)
    $3.99 $1.99
  • This Savage Song (Monsters of Verity, #1)
    $9.99 $1.99
  • Dragon Haven (Rain Wild Chronicles, #2)
    $4.99 $1.99
  • Isle of Blood and Stone
    $9.99 $2.99
  • Spirit Hunters
    $6.99 $1.99
  • Haven (War of the Princes, #1)
    $3.99 $1.99
  • The Immortal Circus (Cirque des Immortels, #1)
    $3.99 $1.99
  • Brilliance (Brilliance Saga, #1)
    $5.49 $1.99
  • The Immortal Circus: Act Two (Cirque des Immortels, #2)
    $3.99 $1.99
  • A Better World (Brilliance Saga, #2)
    $5.49 $1.99
  • Written in Fire (Brilliance Saga, #3)
    $5.49 $1.99
  • The Immortal Circus: Final Act (Cirque des Immortels, #3)
    $3.99 $1.99
  • Secret of the Sirens (The Companions Quartet, #1)
    $3.99 $0.99
  • Ocean of Storms
    $3.99 $1.99
  • The Sword of Shannara Trilogy (Shannara, #1-3)
    $19.99 $2.99
  • Artful
    $3.99 $0.99
  • Till We Have Faces: A Myth Retold
    $8.99 $1.99
  • Beautiful Darkness (Caster Chronicles, #2)
    $9.99 $2.99
  • Chains of Command (Frontlines, #4)
    $4.99 $1.99
  • Angles of Attack (Frontlines, #3)
    $4.99 $1.99
  • Lines of Departure (Frontlines, #2)
    $4.99 $1.99
  • Now I Rise (The Conqueror's Saga #2)
    $10.99 $1.99
  • Into the Dim
    $9.99 $2.99
  • Terms of Enlistment (Frontlines #1)
    $4.99 $1.99
  • Altered Carbon (Takeshi Kovacs, #1)
    $11.99 $2.99
  • Kull: Exile of Atlantis
    $8.99 $2.99
  • Fury (Blur Trilogy #2)
    $4.99 $1.99
  • Oryx and Crake (MaddAddam, #1)
    $9.99 $2.99
  • Gears of War  Aspho Fields
    $11.99 $1.99
  • Midnight Robber
    $9.99 $2.99
  • Taken (Taken, #1)
    $2.99 $0.99
  • Lion of Senet (Second Sons Trilogy, #1)
    $7.99 $1.99
  • The Third Kingdom (Sword of Truth Book 13)
    $9.99 $2.99
  • The Pillars of Creation (Sword of Truth, #7)
    $8.99 $2.99
  • Severed Souls (Sword of Truth)
    $9.99 $2.99
  • Phantom (Sword of Truth, #10)
    $9.99 $2.99
  • City
    $7.99 $1.99
  • The First Confessor: The Legend of Magda Searus (Richard and Kahlan)
    $9.99 $2.99
  • Confessor (Sword of Truth, #11)
    $9.99 $2.99
  • Faith of the Fallen (Sword of Truth, #6)
    $8.99 $2.99
  • Naked Empire (Sword of Truth, #8)
    $9.99 $2.99
  • Debt of Bones (Sword of Truth)
    $6.99 $2.99
  • Warheart: Sword of Truth - The Conclusion (Richard and Kahlan)
    $9.99 $2.99
  • The Omen Machine (Richard and Kahlan, #1)
    $9.99 $2.99
  • Chainfire (Sword of Truth, #9)
    $9.99 $2.99
  • You Suck (A Love Story, #2)
    $9.99 $1.99
  • The Chocolate Touch
    $6.99 $1.99
  • Storm (Elemental, #1)
    $6.99 $1.99
  • A Perfect Blood (The Hollows, #10)
    $6.99 $1.99
  • Mama Day
    $17.99 $1.99
  • Dreamfall (Dreamfall #1)
    $8.99 $1.99
  • Imitation (Clone Chronicles #1)
    $3.99 $1.99
  • Infinite
    $5.99 $2.49
  • Boundary Lines (Boundary Magic, #2)
    $4.99 $1.99
  • The Mermaid's Sister
    $3.99 $1.99
  • The Space Between Heartbeats (Betwixt #1)
    $3.99 $0.99
  • Boundary Crossed (Boundary Magic, #1)
    $4.99 $1.99
  • Boundary Born (Boundary Magic, #3)
    $4.99 $1.99
  • The Warded Man (Demon Cycle, #1)
    $7.99 $1.99
  • Kissed by Darkness (Sunwalker Saga, #1)
    $3.99 $1.99
  • Dragon Marked (Supernatural Prison, #1)
    $3.99 $1.99
  • Blood Kissed (Lizzie Grace, #1)
    $3.99 $1.49
  • A Glimmer of Hope (The Avalon Chronicles #1)
    $4.99 $1.99
  • Celia and the Fairies
    $3.99 $1.99
  • Best Served Cold (First Law World, #4)
    $9.99 $2.99
  • Valor (The Faithful and the Fallen, #2)
    $9.99 $2.99
  • The Last One
    $11.99 $1.99
  • Genesis
    $11.99 $1.99
  • To Honor You Call Us (Man of War, #1)
    $4.99 $1.99
  • Hunter's Trail (Scarlett Bernard, #3)
    $4.99 $1.99
  • The Abyss Beyond Dreams (Commonwealth: Chronicle of the Fallers, #1)
    $8.99 $1.99
  • Wool: The Graphic Novel
    $7.99 $2.99
  • And I Darken (The Conqueror's Saga, #1)
    $8.99 $1.99
  • Ticker
    $3.99 $0.99
  • Barsk: The Elephants' Graveyard (Barsk, #1)
    $9.99 $2.99
  • Dead Spots (Scarlett Bernard #1)
    $4.99 $1.99
  • The Concealed (Lakewood, #1)
    $3.99 $1.99
No trivia or quizzes yet. Add some now »