Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Het gym” as Want to Read:
Het gym
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Het gym

3.21  ·  Rating details ·  361 ratings  ·  37 reviews
Het flatgebouw waarin Sandra met haar moeder en halfzusje woont, kijkt uit op het industriegebied en op andere, identieke flats. De wijk groeit dicht met Turkse gastarbeiders en andere immigranten. De oorspronkelijke wijkenaren zijn het meer en meer zat en beginnen zich te verzetten tegen de verloedering van hun buurt.

Na de basisschool moet Sandra van haar moed
...more
Paperback, 256 pages
Published September 2011 by Uitgeverij Prometheus
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Het gym, please sign up.

Be the first to ask a question about Het gym

Rules of Protection by Alison BlissFallen by Lauren KateLeopard Moon by Jeanette BattistaChosen by P.C. CastVampireville by Ellen Schreiber
COVER CLONES!
553 books — 199 voters
Evermore by Alyson NoelNorth of Beautiful by Justina ChenSelina Penaluna by Jan PageThis Lullaby by Sarah DessenThe Dark Divine by Bree Despain
Cover Couples
974 books — 601 voters


More lists with this book...

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.21  · 
Rating details
 ·  361 ratings  ·  37 reviews


More filters
 | 
Sort order
Loranne Davelaar
Jun 14, 2018 rated it really liked it
Shelves: uni
Mijn favoriete deel was de supergrappige kritiek op de Nederlandse literatuur. Het valt de hoofdpersoon op 'dat er weinig gebeurde in die boeken. Het ging over jongemannen die opgroeiden. En dat het dan allemaal tegenviel, met het leven en de verwachtingen die ze ervan hadden.' Vervolgens schrijft ze maar op die manier een verhaal omdat ze niet weet wat ze anders moet, over een man met een saaie kantoorbaan die 's avonds thee over zijn geitenwollen sokken giet. Dat blijkt haar leraar geweldig te ...more
Arlina
Apr 28, 2012 rated it liked it
Shelves: dutch-lit
Allochtoon meisje Sandra uit de achterstandswijk gaat als enige uit haar buurt naar het gymnasium. Op de achterflap wordt dit boek geprezen als het verhaal dat eindelijk de kant van de allochtoon vertelt, een echte doorbraak dus, maar naar mijn mening gaat dit boek eigenlijk niet veel dieper dan ‘leuk om te lezen’.

Veel dingen waren herkenbaar omdat ik zelf op een gymnasium heb gezeten in Amsterdam, en geen grachtengordel kakker was maar uit de bijlmer kwam, er komen echter ook weer te veel clic
...more
An
Surinaamse-Sandra-uit-de-achterstandswijk gaat naar het chique gymnasium. Dat ze anders is dan de "kakkers" van het gymnasium is voor iedereen duidelijk.

"Sandra keek en zag vijf meisjes. Vier wit, één bruin. [..] Vier meisjes in donkerblauwe kleren met oudroze sjaaltjes. Eén in een neongroene sweater en een stonewashed jeans met gouden ritsjes op de zakken."

Maar het lijkt de leerlingen van het gym niet te deren, en Sandra wordt al gauw opgenomen in het vriendengroepje van
...more
Hanneke Wildschut
Mar 07, 2015 rated it it was ok
Leuke beschrijving van het brugklasjaar van een Surinaams meisje uit een volksbuurt op een gymnasium. Discriminatie,verliefdheden, politiek correcte docenten, vriendinnetjes en ouders tegenover het rauwe leven in 'de wijk' met haar eigen mores. Sandra houdt zich moedig staande in een verknipte wereld. Wat er ook gebeurt, ze blijft zichzelf en dat blijkt uiteindelijk de juiste keuze.
Leesdame
Apr 26, 2012 rated it really liked it
Het verhaal geeft een interessant inkijk in het leven in een achterstandswijk. En hoe werkt dat als iemand uit zo'n wijk op het gymnasium komt. Welke vooroordelen spelen mee en moet je jezelf harder bewijzen?
Mehsi
Leuk boek, maar zeker niet de eerste die een kijkje geeft in de wereld van multicultuur. Er zijn meer die dat doen. :)

Ik zal binnenkort een 2019 reviewtje schrijven. 4 > 5 sterren.
Marloes Meuzelaar
Apr 27, 2019 rated it really liked it
Leuk boek om te lezen. De schrijfster krijgt het goed voor elkaar om je echt te laten houden van het hoofdpersonage Sandra. Wel vond ik dat het boek vooroordelen vergroot, doordat personages om Sandra heen nogal stereotype waren. Maar Sandra zelf doorbreekt al veel hardnekkige stereotypes. Het boek laat heel goed zien in welke vormen racisme allemaal voorkomt, van vervelende jongetjes die zeggen dat zwarte mensen vies zijn tot een meer subtiele vorm waarin Sandra wordt gebruikt om te laten zien ...more
Chantal Deen
Apr 25, 2019 rated it liked it
Leuk boekje voor mijn leerlingen!
Linde
Sep 21, 2019 rated it it was ok
Ik vond dit boek niet een leuk boek. Er gebeurde niet zo veel in dit boek, en de personages konden me hele maal niets schelen. Ze konden nog eerder van een gebouw af springen, want dan gebeurde er nog iets (klinkt wel gemeen). Als het boek van de ik-personage was, zou het voor mij interessanter zijn. Het is wel goed dat het gaat over discriminatie, en hoe dat in zijn werk gaat op school.
Antoinette
May 15, 2018 rated it really liked it
De tekst op de achterflap stemde me wat angstig, maar het boek is erg mooi. Het laat op een interessante manier zien hoe het voor een jong zwart meisje is om op te groeien in een witte omgeving.

Nadat ik zo'n twee maanden geen letter heb gelezen, las ik dit boek in drie dagen uit, aanrader dus.
Mieke
Sep 01, 2019 rated it liked it
Sympathiek en stoer boek over een meisje van 12 dat zich in twee culturen tegelijk staande moet houden.
Interessant om hiernaast te leggen: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/02/... (less)
Kaj Peters
Jun 03, 2013 rated it liked it
Luchtige en toch pregnante kijk op de multiculturele samenleving en de clash van verschillende achtergronden. Een meisje uit een achterbuurt moet als brugpieper aansluiten bij leeftijdsgenoten op een kakschool. Daarbij komt zij zowel impliciet als expliciet in aanraking met racisme en het buiten sluiten van andere groepen. In een cynische bui zou ik het een politiek-correct zusje van 'Alleen maar nette mensen' noemen, maar daarmee doe ik het echt tekort. Wel jammer dat de bijrollen niet helemaal ...more
Cornelis Broekhof
Oct 17, 2011 rated it liked it
Een interessant verhaal over de ervaringen van Sandra, een allochtoon meisje in de brugklas van het gymnasium. Sandra is niet alleen zwart, ze komt ook uit een 'slechte' buurt. Haar oude vriendinnen gaan naar het vmbo, haar nieuwe vriendinnen zijn kakkers bij wie ze zich niet op haar gemak voelt. Voldoende ingrediënten dus voor een aantal mooie confrontaties tussen de twee werelden waarin Sandra leeft. Jammer dat ze Dirk Jan niet krijgt, maar dat past wel bij haar ontwikkeling, die een dergelijk ...more
Zazou
Het gym is een boek dat iedereen die in het onderwijs zit, gelezen zou moeten hebben. Kun je, als je voor een dubbeltje geboren bent, wel een kwartje worden? Zelfs al heb je de capaciteiten, dan nog is het erg moeilijk omdat de "kwartjeswereld" nou eenmaal anders in elkaar steekt dan de wereld van de dubbeltjes.
Pas je je aan? Blijf je jezelf?
Interessant om te lezen wat voor de één zo gewoon is, voor de ander heel bijzonder is.
Greta Vercruyce
Jul 09, 2014 rated it liked it
Shelves: nederlands
Hoe een Surinaams meisje probeert te overleven en zichzelf te worden in een "andere wereld", het gymanasium. Best aardig, maar niet zo geweldig als de recensies beweerden.
Was verplichte lectuur voor mijn zoon op school. Zijn kritiek: "wat een onzin verhaal, alsof allochtonen niet op het gymnasium zitten... En alleen maar klagen."
Tja, Rotterdam is nog niet de rest van Nederland.
Danielle
May 08, 2012 rated it really liked it
Weet je nog... shoppen bij Coolcat, dansen in de jeugddisco op de Lambada en langzamerhand volwassen worden. De Surnimaamse Sandra doet dat op een iets andere manier dan haar vriendinnen uit de Wijk, en trots dat ik op haar ben na het lezen van het boek! Ze is gedurft, welgemanierd en had ik best haar vriendin willen zijn als ik op het gym zat.
Robert Hoogstad
Apr 10, 2014 rated it liked it
Bedrieglijk eenvoudige stijl, ondanks de cliche stile setting is dit toch een sterk verhaal, van een Surinaams meisje op een nederlandse kakschool, waarin subtiel duidelijk wordt hoe haar wereld in elkaar steekt.
Een foto van de schrijver neemt de laatste twijfels weg. Goed boek.
Marianne Brouwer
Jan 17, 2014 rated it liked it
Dit verhaal geeft een goed inzicht in d e leefomgeving van een Surinaams meisje en hoe ze afsteekt bij haar witte mede-gymnasiasten.
Voor de een is ze een vuile zwarte en bij de anderen wordt ze gebombardeerd tot knuffelallochtoon waardoor anderen een feelgood
door krijgen.
Marjo
Jan 25, 2017 rated it liked it
Shelves: contemporary
Ik had in het begin veel moeite om het boek door te komen, pas halverwege ergens werd het voor mij een beetje interessant. De laatste helft van het boek vond ik een stuk beter, maar nog steeds niet echt goed. Vooral het einde vond ik erg vreemd en een beetje anti-climax.
Nor
May 11, 2014 rated it did not like it
x.x
Janet
Aug 13, 2012 rated it liked it
Moet je zeker als scholier lezen!
Maria Bianka
Dec 25, 2013 rated it liked it
Erg leuk boek.
Maria
Oct 05, 2017 rated it it was ok
2.5 /3 stars. Not because it wasn't "good", it just wasn't my type of book.
Mirre 🌙
Jan 07, 2016 rated it liked it
Voor Nederlandse literatuur vond ik dit boek redelijk te doen en best leuk, ondanks dat het einde heel erg tegenviel
Jil
Aug 27, 2016 rated it really liked it
Interessant thema! Leuk om weer een heel ander soort/verhaal boek te lezen.
Marjolein Zoet
Aug 03, 2014 rated it liked it
Sinds tijden heb ik weer eens een young adult boek gelezen. Ik heb 'het gym' in een dag uitgelezen. Een erg mooi, realistisch en vermakelijk verhaal.
Bart
Nov 01, 2013 rated it it was ok
Shelves: own
Inhoudelijk interessante maar te simpel geschreven coming-of-age boek.
Frances
3,5 sterren.

Leuk boek, maar het einde vond ik minder. Wel makkelijk leesbaar en de twee werelden waar Sandra in leeft werden goed beschreven.
Suzanne Zoet
Heel erg leuk, mooi boek.
BellaGBear
Aug 05, 2015 rated it liked it
Shelves: dutch
Interesting for the social dynamics in the book. However the story does not really seem to go anywhere, and when it does the book is suddenly finished. So nice, but not brilliant.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Lieve Céline
 • Stuk
 • Miss Communicatie (Miss, #1)
 • Je blijft
 • Dit is geen dagboek
 • De dag dat ik doodging
 • Cocktails & Ketchup
 • Kil
 • Tegenlicht
 • You & You & You
 • Barst
 • Russisch blauw
 • Promille
 • Zoek het maar uit
 • Dagboek van een poes
 • Duel
 • Dorsvloer vol confetti
 • Elke dag een druppel gif
See similar books…
Karin Amatmoekrim was born in 1976, in Paramaribo, Suriname. She emigrated to the Netherlands in 1981 and has been living in Amsterdam since 1999. She studied modern literature at the University of Amsterdam.

Het knipperleven was her first novel.
No trivia or quizzes yet. Add some now »