Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart” as Want to Read:
De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart

2.99  ·  Rating details ·  514 ratings  ·  28 reviews
Ruim 200 jaar geleden verscheen de eerste editie van de roman in brieven De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart, de geschiedenis van de wispelturige vrolijke Saartje, die het leven zozeer bemint dat ze de strenge, godvruchtige heerschappij van haar tante, de kwezelachtige juffrouw Suzanna Hofland, ontvlucht.
De eerste Nederlandse vrouwenroman, zo buitengewoon knap van o
...more
Paperback, Amstel Klassiek, 412 pages
Published 1989 by Veen (first published 1782)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart, please sign up.

Be the first to ask a question about De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 2.99  · 
Rating details
 ·  514 ratings  ·  28 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart
Yvonne
Alhoewel ik het eigenlijk met geen enkele boodschap in dit boek eens ben (de lessen die Sara moet leren is dat trouwen inderdaad de enige manier is om gelukkig te worden in het leven en dat ze minder buitenshuis plezier moet gaan hebben, de vrouw die heel de dag filosofie leest is een zeer negatief karakter, Sara wordt bijna aangerand en de manier waarop hier mee wordt omgegaan is om het voor iedereen verborgen te houden (om haar eer intact te houden) - en de dader komt dan ook geen enkele conse ...more
Jasmijn
Apr 03, 2020 rated it it was ok  ·  review of another edition
Eindelijk uit!!!!!!!!
Ik ben klaar met de Nederlands lijst!!!!!!!!!!!

PS: was nog best een leuk boek aan het einde
Marc
Mar 25, 2013 rated it liked it  ·  review of another edition
Ondanks de ouderdom (het dateert van 1782!), toch nog één van de leukste Nederlandstalige romans. Vormelijk zijn alle sterke kanten van de briefroman goed benut:
1. er is vooral een mooi verschil in register tussen de personages (Lotje Rien du Tout kinderlijk, Blankaart apodictisch, Hartog pseudo-intellectueel, De ‘fijnen’ tale Kanaäns, en Sara met haar spirituele conversatietoon); het Nederlands is bijwijlen zeer Hollands-direct (vooral bij tante en haar broer Blankaart)
2. de roman heeft een go
...more
Mariska
Apr 30, 2012 rated it really liked it  ·  review of another edition
Mooi geschreven, ouderwets boek. Het is leuk om te zien dat het allemaal brieven zijn. Het zijn ontzettend veel personen die deze brieven schrijven, maar dat maakt het juist leuk! Zeker een aanrader!
Jieling
Het was in eerste instantie best lastig om doorheen te komen, door het 18 eeuws taalgebruik. Maar uiteindelijk best leuk om te lezen. Voor mijn gevoel geeft het een best goed beeld van de tijd waarin het is geschreven (einde van de 18e eeuw). Ik denk dat ik dat ook het leukste vond van het boek, de verschillen van toen en nu; wat hun normen en waarden waren toentertijd.

Wat ik wel ingewikkeld vond aan het boek was dat er zoveel personages in voorkomen, die allemaal elkaar schrijven en soms ook a
...more
Nathalie
Het verhaal volgt Sara Burgerhart in haar jonge leven, wanneer zij veel mannen op haar af krijgt, die met haar willen trouwen. Zelf wilt ze liever vrij zijn. Uiteindelijk is er toch een man die haar liefde voor zich kan winnen, maar dan gebeurt er iets dat alles in gevaar brengt...

Het begin was moeilijk door te komen, omdat er niet veel gebeurde. Vanaf halverwege het boek, wilde ik het niet meer loslaten. Het werd spannend en de gebeurtenissen volgende elkaar wat sneller op.
Het was een zeer moo
...more
Wilfried
Feb 07, 2015 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: litteratuur
Daarmee zijn we in de 18e eeuw beland. De taal is nu tenminste begrijpbaarder. Dit schijnt de eerste brievenroman te zijn. Het is het verhaal van een bakvis. De zieleroerselen van dit meisje kunnen mij als man niet echt bekoren, maar ik voel wel dat dit vroeger vernieuwende lectuur moet geweest zijn.
Dani
Mar 06, 2021 rated it it was ok  ·  review of another edition
Ensimmäinen alankomaalainen (kirje)romaani herätti kiinnostukseni hollannin opintojeni aikana. Kirjassa oli muutamia mielestäni ylimääräiseksi jääneitä hahmoja ja monet kirjeistä eivät olleet edes autenttisen oloisia. Vuodelta 1782 peräisin oleva kirja ei ole kuitenkaan vanhentunut, sillä sen huumori on ihan passelia ja vahva #metoo -viesti tekevät ilmeiseksi, että neiti Sara Burgerhartin tarinalla on paikkansa vielä 2020-luvulla.
Jeroen Sytsma
Sep 21, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Magistrale klassieker. Leek me super suf meidenboek, maar het bleek een meeslepende kennismaking met relaties in de 18e eeuw. Dit boek is een ode aan het fenomeen brieven schrijven. Dit boek is een ode aan vriendschap. Dit boek is een ode aan de vrouw. Sterk onderdeel is de kritiek op hypergelovige thuisgelovers, met hun 'wegje' met God. Pijnlijk is hoe een dader van seksueel misbruik niet aangeklaagd wordt omdat anders het slachtoffer teveel schande zou ondervinden. Natuurlijk zijn sommige kara ...more
Wiete Meulders
Mar 03, 2013 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: school
In tegenstelling tot wat ik verwacht had vond ik het wel een leuk boek om te lezen.
In het begin was ik een beetje verward door de vele personages die soms ook nog verschillende namen hebben maar eens je door hebt wie wie is leest het heel vlot.

De tijdssprong op het einde vond ik ook wat verwarrend maar wel leuk dat er op het einde wordt meegegeven wat er allemaal gebeurd is met de overige personages. Zo heb je als lezer volledige closure
Yoka
May 07, 2013 rated it liked it  ·  review of another edition
Ik zag nogal op tegen het lezen van dit boek, het leek me vreselijk saai en ik verwachtte niet verder dan 10 brieven te komen. Het tegendeel bleek het geval, ik vond de brieven grappig en vermakelijk. Het zijn nogal brave verhalen, passend in het tijdsbeeld. Ik wende toch wel vrij snel aan het taalgebruik en achterin het boek staat er soms uitleg over bepaalde uitdrukkingen. Ik was op een gegeven moment wel blij het uit te hebben maar vind het wel leuk het gelezen te hebben.
Jessica
Sep 11, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
Ik heb het boek als luisterboek 'gelezen'; eerlijk gezegd denk ik niet het gelukt te hebben om het van papier te lezen. Gelukkig dat ik het boek nu wel heb leren kennen: ik heb zo genoten van het taalgebruik!

De zeden van die tijd zijn erg verschillend van nu en het is leuk om daar kennis van te nemen. Soms was het overmatig zoet, maar het genot van de prachtige, ouderwetse woorden compenseerde dat ruimschoots.

Ik heb er erg van genoten!
...more
Dymphie
Jan 07, 2012 rated it really liked it  ·  review of another edition
Erg leuk tot ongeveer tweederde, het laatste stuk wordt beetje kwezelig. Zulke prachtige woorden, met zo'n mooie klank bezigden ze toen. Het is opvallend hoe ze schrijft over hoe vies de lucht is in Schiedam. En dat je als vrouw nergens heen kon zonder begeleider. Hoe belangrijk het ook was om geld te hebben... Weinig vrijheid hadden die vrouwen toen zeg! ...more
Frank
May 20, 2015 rated it did not like it  ·  review of another edition
Ik vond dat ik dit boek moest lezen. Hoewel ik heel veel lees, was er dit een opgave. Ik stoorde me aan de dialogen die in de brieven opgenomen waren. Deze kwamen op mij te gekunsteld over.Verder kwam dit boek van uitzonderlijk veel weduwen en dames die bij deze weduwen wonen over als een oude wijven roman.
Ayla
Aug 31, 2013 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Ik was bang dat ik niet door dit boek heen zou komen, maar hoewel het af en toe moeilijk te lezen was vanwege het taalgebruik, ging het me heel gemakkelijk af. Voor onze tijd is het een vrij braaf boek, maar nog steeds goed te lezen.
Floor
Apr 01, 2016 rated it liked it  ·  review of another edition
2.5
Soscha de Klerk
altough it was a historical read, I enjoyed it quite a lot! I thought it had some funny and recognizable elements in it.
Jamie
Jan 06, 2013 rated it it was ok  ·  review of another edition
Het was absoluut een goed boek, maar voor de moderne lezer is het veel te langdradig.
Kimberly
I'm not into historical literature, but this story was quite nice ^^ ...more
Sanne
Aug 17, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
"Maar, my dunkt, ik hoor hier en daar een jong Juffertje, [...] met een opgeschort neusje, dus spreken: ‘Een Hollandsche Roman! Hede, ma chere, wel hoe vindt gy dat?’ (En ma chere vindt het even ridicul als ons Juffertje.) ‘Ik lees geen Hollandsch; ik geloof ook niet, dat ik het zou kunnen lezen, maar ik ben toch nog al benieuwt; willen wy er nu en dan eens een verlegen uur aan geven?’

Mag ik u bidden, doe het niet; waarlyk, gy zult er niets aan hebben. Gy hebt immers Romans, die u aanstaan. [...
...more
Davied van Berlo
De eerste Nederlandse (brief)roman. Best lastig leesbaar en de moraal ligt er dik bovenop. Wel interessant inkijkje in het burgerlijk leven in Nederland eind 18e eeuw. Mijn vocabulaire is intussen uitgebreid met vele nieuwe woorden en de achternamen leverden regelmatig een glimlach op: Burgerhart trouwt Edeling, Blankaart en Redelyk zijn de goeien en mej. Rien du Tout voegt inderdaad weinig toe. En er zat een stevige #metoo in. Helaas nog steeds actueel ...
Mariette Reitsma
‘Gelezen’ als luisterboek tijdens nachtelijke uurtjes en er zeer van genoten. Daardoor denk ik toegankelijker dan wanneer ik zelf de tekst had moeten lezen. Mooi hoe de verschillende personages tot leven komen in de verschillende schrijfstijlen van hun brieven.
Heidi
Sep 21, 2020 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: academic, dutch, 2020
Eindelijk uit! Een heel religieuze en oude boek (eerst publiceerd in 1782). Ik moest dit boek lezen voor mijn cursus in Nederlandse literatuur.
Vindersloon
Jan 23, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Verrassend modern en soapy. Ik lees regelmatig klassiekers maar
bij deze was ik aangenaam verrast.
Femke
Feb 25, 2021 rated it liked it  ·  review of another edition
Voor school

Zie aantekeningen voor gedachten
Suzanne
Hups boekje.

Deze originele roman geeft een uniek kijkje in vervlogen tijden, en is zeker de moeite waard. Het ouderwetse taalgebruik is gelukkig minstens even vermakelijk als het vermoeiend is.

Jammer waren de vele fouten in mijn exemplaar (isbn 9789491618550). Dan moest er bijvoorbeeld "niet" staan, maar stond er "met", etc. Dat maakte het lezen niet makkelijker.

3 - 4 sterren.
...more
Sèra Zalman
rated it it was ok
Oct 09, 2014
Frank
rated it liked it
Nov 10, 2017
Amber
rated it really liked it
Apr 21, 2020
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Max Havelaar, or the Coffee Auctions of the Dutch Trading Company
 • The Assault
 • Nooit meer slapen
 • Van den vos Reynaerde
 • Eline Vere
 • De engelenmaker
 • De avonden
 • The Voyage of Saint Brendan: Journey to the Promised Land
 • De brief voor de koning (De brief voor de koning #1)
 • Tirza
 • Oeroeg
 • Kaas
 • Fabriekskinderen
 • Camera Obscura
 • Van de koele meren des doods
 • De donkere kamer van Damokles
 • The Twins
 • Het huis van de moskee
See similar books…
0 followers
Elizabeth Bekker Wolff, beter bekend als Betje Wolff. Er is een 'Museum Betje Wolff' in Middenbeemster, gevestigd in de pastorie waar Betje na haar huwelijk met dominee Adrianus Wolff heeft gewoond en waar zij een aantal van haar boeken heeft geschreven (adres: Middenweg 178, Middenbeemster). Het huis in De Rijp (Rechtestraat 40), waar Betje Wolff samen met Aagje Deken heeft gewoond na de dood van ...more

News & Interviews

These twelve books are so consistently adored, they have become regulars month after month in our data of most popular and most read books on...
123 likes · 43 comments