Jump to ratings and reviews
Rate this book

על משכבי בלילות

Rate this book
מה אנו יודעים על יוסף טרומפלדור? שהוא 'גיבור אגדי'; נולד ברוסיה, איבד יד במלחמת רוסיה־יפן, היה מפקד הגדוד העברי בגליפולי, וחרש וזרע וירה ביד אחת ובעיקר, שנפל בתל-חי ואמר, או לא, "טוב למות בעד ארצנו", וזהו. מדוע? מפני שזה גורלו של אדם שהופכים אותו למיתוס. קורותיו ומניעיו נכרכים בערפילים. אין תמה אפוא שטרומפלדור כונה "גיבור חידה".

בעל משכבי בלילות עושה אושרת אסייג־לופז מעשה גדול - אנושית, היסטורית וספרותית. היא מחזירה לטרומפלדור את קורותיו ותכונותיו האנושיות, שהסיפור המיתי גזל ממנו, על שלל פרטיהן וגווניהן. זהו רומן היסטורי מופתי, רחב יריעה, שעלילתו מתרחשת בסערות מלחמת העולם הראשונה, המהפכה הבולשביקית והפרעות באוקראינה. הוא עשיר בעובדות ביוגרפיות והיסטוריות – שחלקן נחשפות כאן לראשונה – ומשלב, בדרך כמו אורגנית, פרטים בדיוניים. במלאכת מחשבת סגנונית משחזרת אסייג־לופז את העברית האותנטית של ראשית המאה העשרים ומפיחה בה חיוניות כובשת.

יפה־תואר, אינטלקטואל ובה בעת ציוני מסור לעמו, טרומפלדור מתגלה כאן כאדם מורכב, אמיץ ו... חדור פחדים. סמכותי, כריזמטי ו... ביישן. גבר שבגברים, הכמה לקרבה, אך סגירותו מכשילה אותו שוב ושוב במערכות היחסים שלו עם נשים. אֶמָה לבונטין, הגיבורה הבדיונית שאסייג־לופז בראה ושידכה לגיבור שלה, היא אישה מרשימה לא פחות מטרומפלדור. היא בת למשפחה יהודית רוסית־אנגלית אמידה ואחות צבאית בהכשרתה. דעתנית, מסרבת להיענות או להיכנע לגבולות המגדר התקופתיים ושנונה. הרומן בין השניים מתחיל בסעודות פאר בבית משפחת לבונטין בלונדון, ממשיך באזור כפרי אנגלי. הוא מתפתח ומשתנה ועובר טלטולים חריפים באזורים שונים ברוסיה ובאוקראינה, באיסטנבול ובלבנון – ומגיע לשיאו המפתיע בארץ־ישראל.

אושרת אסייג־לופז סופרת, עורכת־דין ומרצה. בוגרת תואר ראשון ושני במשפטים שניהם בהצטיינות מאוניברסיטת תל־אביב. דוקטורנטית במחלקה לספרות עברית באוניברסיטת בן־גוריון בנגב, זוכת "מלגת הנגב" לדוקטורנטים מצטיינים. עבודת המחקר שלה, "'לחיות יפה וחופשי', יוסף טרומפלדור - מונוגרפיה", חושפת לראשונה את קורפוס הסיפורים הקצרים שכתב יוסף טרומפלדור. זכתה פעמיים ברצף ב"תחרות הסיפור הקצר" של עיתון "הארץ" (2014, 2015), וב"ציון לשבח" בתחרות הסיפור הקצר של הוצאת "כנרת־זמורה־דביר" והעיתון "מקור ראשון". סיפורים קצרים פרי עטה פורסמו מעל במות שונות. ספרה על משכבי בלילות זכה בתמיכת "קרן רבינוביץ לאמנויות תל־אביב". ייצגה את המדינה בפני ערכאות שיפוטיות שונות, ובצבא שירתה כקצינה. נשואה ואם לשלושה, מתגוררת ברחובות.

674 pages, Paperback

Published July 19, 2022

4 people want to read

About the author

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
1 (16%)
4 stars
3 (50%)
3 stars
0 (0%)
2 stars
1 (16%)
1 star
1 (16%)
Displaying 1 - 2 of 2 reviews
Profile Image for Tamar.
504 reviews25 followers
May 31, 2023
יותר בכיוון של 3.5 כוכבים

מעניין מאוד, אהבתי מאוד את הכתיבה כאילו אני קוראת ספר שנכתב לפני כמאה שנים. הכתיבה התאימה מאוד לרוח התקופה
ניכר היה שהסופרת אכן ערכה מחקר מקיף, הרגשתי כאילו שאני נמצאת בלונדון או ברוסיה של אותה התקופה, עם זאת היה צטרך לדעיתי, לקצר את הספר בכ-100-200 עמודים, היה פירוט על כל פגישה וכנס שכבר היה מתיש וחוזר על עצמו אבל אני מבינה שהסופרת רצתה להכיל כמה שיותר דמויות מאותה תקופה. דווקא רציתי שתאריך את החלק על השהייה בארץ ישראל.

מומלץ ביותר.
82 reviews
October 28, 2025
לא התחברתי היה לי קשה לקרוא המון דמויות, אהבתי את הסיפורים סביב אבל כשזה הגיע לשיחות בין ז׳בוטינסקי טרומפלדור ויצמן ועוד הספר איבד אותי. לא סיימתי
Displaying 1 - 2 of 2 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.