Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Sperma Cinta” as Want to Read:
Sperma Cinta
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Sperma Cinta

3.57  ·  Rating details ·  316 Ratings  ·  48 Reviews
Paperback, Pertama, 142 pages
Published 2011 by Dubook Press
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Sperma Cinta, please sign up.

Be the first to ask a question about Sperma Cinta

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Dyh Usen
Feb 14, 2013 rated it liked it
Shelves: lejen
Sperma Cinta. Tengok tajuk memang tak rasa nak beli. Sebelum ni ada juga yang cadangkan novel ni, tapi memang tak rasa nak beli. Bukan takat rasa, jeling pun tak mau. *gelak*. Almaklumlah... tajuk tu macam emmm... entah. :p

Lepas tu nak dijadikan cerita pergilah PB1M hari tu. Kebetulan pulak ada member nak borong Fixi. Makanya, bila dah lama melepek kat situ terpandanglah novel ni. Bila tengok tagline dia yang 'Lebih kelakar dari Hantu Kak Limah' tu, jemariku terus mencapai ia. *gelak lagi*. Makl
...more
Don ツ
Apr 20, 2014 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: bacaan-bm
Gua baca buku ni on-off. Kejap baca, bila tak ada mood, stop baca dan cari buku lain. Hampir beri 2 bintang sebab rasa gua buku ni biasa-biasa je. Kisah seorang Aisa dalam bahasanya. Sesetengah cerita kategori 'bolehlah', yang mana gua baca kenkadang rasa 'offensive' , kenkadang senyum, kenkadang rasa 'indifferent' (rujuk pada emoticon dlm hp) dan sebab ini catatan peribadi, rasanya tak semua gua suka baca.

Tapi, sampai 'alang alang bermimpi biar sampai syurga'. Cerita buat bintang itu naik satu.
...more
Afifah.
Feb 21, 2013 rated it really liked it
Kalau tak gelak baca cerita ini, memang tak sah! Orang tengok tajuk kata bahaya, tapi cuba belek dulu isi di dalamnya. Itulah yang orang selalu kata, Dont judge a book by its cover.

Tabik spring lah untuk penulis! ;)
Barukisu (Balqis)
Cepat-cepat gua habiskan baca buku ni lepas beli. RM 20 sekarang terasa gua nak balik. Gua tak ketawa langsung sepanjang baca. Bukan level gua buku ni. Gua ingat memang nak bacaan ringan hari ini, Sabtu; tapi bacaan ringan gua tu kurang- kurang boleh tolong tambah iman gua ataupun bagi benda dan ilmu bari kat gua tapi gua tak dapat semua tu lepas baca buku ni.

Nothing bro.

Ada beberapa cerita je yang gua boleh accept, Raisa dgn dua tiga muka surat last sekali sebelum penulis tutup cerita dia.

Gua
...more
Ella
Oct 22, 2016 rated it it was ok
Bila baca review on MPH website, saya ingat ia betul2 kelakar tapi saya agak hampa..ada bab memberi nasihat, ada yg kelakar, tapi selebihnya mcm berbual kosong.
Sharah
Feb 10, 2012 rated it liked it
Kenapa sampai 5 bintang bagi ni? Ewah ewah. Sebab cerita dia padu. Dari first page sampai ke last page dibacanya bersulamkan gelak tak henti sampai Twitter pun sebelah mata pun tak pandang

Alkisah buku ini dibeli ketika melawat booth Fixi di The Curve pada jam 2 petang, pulang UM pada jam 6 petang. OTW balik dalam kereta sempat membaca 1 2 cerita sambil berdekah-dekah ketawa sementara menunggu traffic light hijau. Bila lampu sudah hijau, teman disebelah mengambil alih pembacaan lantas turut serta
...more
Hanani Natasya
Aug 31, 2014 rated it it was amazing
bila dah baca buku ni, aku terus jatuh cinta. Best gila buku ni. Aku start baca dalam tren nak balik Seremban. Cerita dia lawak gila sampai aku berdekah dalam tren. Nasib baik keliling aku semua member sendiri. So, takde lah malu nak gelak pun.

Ada banyak cerita dalam ni. Ada cerita pasal zaman budak,zaman sekolah,zaman kerja penulis ni sendiri. Ada jugak cerita yang memang penulis ni reka sendiri. Macam kat cover ni tulis, 80% cerita dalam buku ni cerita benar. Tak kisah la cerita betul ke tak,
...more
Nawfal Ahmad
Aug 10, 2015 rated it liked it
Shelves: badai, malaysia
1. buku ini dibaca kerana ingin mengkaji topseller lejenpreas. buku ini nomor dua kalau tak silap.

2. sebelum dipuji, eloklah dikritik tajuknya dahulu. saranan saya, usahlah menggunakan tajuk yang tak sesuai bagi budak dan malah bagi orang dewasa sekalipun. perkataan sperma terpampang di kedai buku bukanlah sesuatu yang baik.

3. adapun kontennya separa baik. ada yang saya puji stailnya yang berbentuk teguran satira. ada nasihat yang boleh diambil, dan dipersembah dalam bentuk lawak.

4. adapun be
...more
Nabihah Norisham
May 20, 2013 rated it liked it
Buku ni kalau baca tapi tak ketawa, itu orang gila. Tak pun dia depressed tahap telan selipar. Baca jek buku ni terus teringat balik zaman dulu dulu masa kecik. Bab kentut pun dijadikan cerita. Kesengalan terserlah dekat situ. Tapi bila dah masuk pertengahan buku, cerita tu agak serius sikit sampai nak ketawa pun tahan tahan.
Umiko
May 24, 2013 rated it liked it
Kalau baca di khalayak ramai di Malaysia orang kata saya lucah padahal ini lucu, jadi saya baca di khalayak ramai di Subway dekat Seoul. Gelak macam mana pun orang tak kesah. Penulisan santai dan mengelikan hati.
Fairuz
Mar 18, 2013 rated it liked it
Humor yang terkandung sekadar melonggarkan ketat muka aku di suatu pagi yang tak akan diimpikan oleh sesiapa pun. Sekurang-kurangnya Sperma Cinta mampu berfungsi sebagai terapi yang mengurangkan ketepuan isi kotak fikir. Bukan sebagai kapsul ketawa sampai usus keras.
Mustaqim
Aug 11, 2012 rated it liked it
Gua ingatkan buku ini ada kisah yang fresh. Rupanya semuanya mengandungi kisah benar si penulis. Apa apa pun, buku ni ada pengajaran dia untuk diri gua yang kerdil ini.
Syukri Mohtar
Jun 01, 2013 rated it really liked it
Buku ni sangat bagus untuk orang yang tengahri stress baca. Mesti tergelak sorang-sorang bila baca buku ni. Penulisan yang sangat sempoi untuk dibaca :)
Rehan Abd Jamil
Buku pertama ni ok banyak dari buku kedua. Tapi macam naik bukit turun bukit la juga. Permulaan agak flat, dambar, pertengahan dah mula lawak tetapi ending kembali bosan.
Syam Ahmedarino
Dec 13, 2012 rated it it was ok
Not bad. but too simple can be some what boring...
Norhani Zaini
Apr 09, 2013 rated it it was ok
Takdelah kelakar sangat. Sikit2 jer. Yang tak kelakar pun ada.
Cerita kisah hidup yang disampaikan secara santai anak muda.
Zarifah Zulkiflee
Mar 03, 2017 rated it really liked it
3/4 menceritakan tentang pengalaman kehidupan penulis. dan selebihnya cuma angan-angan penulis:D penulisannya santai, penuh dengan humor dan ada juga satira diselitkan (yes! i am a fan of sarcasm. huhu~) bahan bacaan yg ringan; tapi masih penuh mesej. (asal otak kau tetap warna pink lah. macam dalam kartun sana~)
just finished reading this one. buku pinjam:) (kadang-kadang seorang dils pun tiada duit mau beli buku; bukanlah seorang pencinta buku yg tegar~)
awalnya ndak mau baca sebab tajuk dan kul
...more
heril azwan
Feb 28, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
2 jam lebih je sebenarnya, dari pukul 11 lebih start baca n habis jam 1.23 pagi.

unexpected, rupanya ni kisah pendek, atau pun quote dari penulis.
penceritaan agak santai, ada part yang memang buat kita ketawa, ada yang 'makan dalam', terimbau kenangan di sekolah dulu etc. pendek kata, memang cukup rencah, memang menghilangkan stress!

rasanya, ini buku pertama lejen yang saya puas hati (saya hanya baca beberapa buku lejen setakat ini, lainnya banyak fixi...tapi banyak je yang da beli but still pe
...more
Ainur
koleksi cerita pendek yang agak ok bagi aku.
takde la pulak aku tergelak beria sangat.
mostly tentang kisah hidup penulis.
ada la selit kelakar sikit. mungkin kelakar la kot. (dah orang beria cakap macam tu)

okay la kalau kau tengah cari bacaan ringan kan,
yang tak buat kau fikir berat sangat,
yang kau boleh baca secara santai.

Nellza Azura
Aug 27, 2013 rated it really liked it
Buku indie pertama aku ini dihadiahkan oleh penulis sendiri sebab aku tak menang kontes dia. Kontes menulis cerpen kot tak silap..hahahha.
Buku blog ni adalah himpunan kisah2 benar dan kurang benar penulis, pengalaman hidup dari kecil hingga dewasa. Kurang benar tu bila ditokok tambah penyedap cerita la. Tapi sumpah, banyak kelakor daripada serius.
Mardiah
Sep 22, 2015 rated it it was ok
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Faaizz d zul
Nov 04, 2011 rated it really liked it
lucuuuuuuu.

hasil tulisan-tulisan dari blog http://www.akulinglung.com/

siap ada facebook page lagi - http://www.facebook.com/spermacinta

power


seriously, literally don't judge a book by its cover, literally ok.
Mohd Asyraf Abdul Nasir
Jun 10, 2016 rated it did not like it
Shelves: lejen-press
Biasa biasa sahaja penulisannya. Lebih mirip kepada penulisan Pipiyapong dalam naskah Kawah tapi ada sesuatu yang kurang. Mungkin cara penjelasan dan susunan ayat dalam penulisan beliau. Aku baca dan tak dapat gelak. Maaf.
Tsuki Shiro
Apr 11, 2014 rated it it was ok
aq tertipu dgn review2 kat sni..sbb mmg xde aty nk beli..tgk review sume ckp ohsem..klako..bile aq bace..aq rse..oh why aq tertipu..erghh..xdelah gelak sampai usus kejang..ade la jugak yg boleh buat aq sengih2..tp xnk la beli sengih kerang 2..sekian
aqqi
Feb 04, 2016 rated it liked it
Fun to read.
Jaba Idris
Feb 29, 2012 rated it really liked it
kelakar..
bace cerita first dah tersengih-sengih!!
Nanadhoi
Jan 31, 2013 rated it really liked it
buat aku tergelak-gelak sorang-sorang.
gaya penceritaan pun sempoi.
rupanya wujud proses pemindahan kentut.
lol
Sodiumoksida
Mar 31, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
ia merupakan sebuah buku yang berkisarkan kehidupan. saya berasa sangat seronok apabila membaca buku ini.
Haziqanajla
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Norarashid
May 09, 2014 rated it it was ok
tak ada la kelakar sangat..aku rasa tertipu dengan review dekat sini..punya la liat aku nak habis baca novel ni
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • HEROIN
  • Kontrol Histeria
  • Lelaki Eksistensial
  • Babi (Babi, #1)
  • Kitab Terfaktab 2 - Nakal Tapi Halal
  • Kitab Terfaktab
  • GERGASI
  • CERPEN
  • Rojak: Bite-Sized Stories
  • NGERI
  • CERPEN
  • ZOMBIJAYA
  • BOLA
  • LICIK
  • Amerika
  • Kasut Biru Rubina
  • Dari Tanjung Malim ke KLCC
No trivia or quizzes yet. Add some now »